Linux

Zaczęty przez Tyr, Lipiec 09, 2007, 01:27:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Tyr

Używacie tego ?
Powiem tyle, że winda mnie tak irytuje że masakra :D
Jak z dostępnością softu? Wydajność?

Ktoś to może polecić? :D
Lineage 2 Classic EU

Kryko1

mój kumpel siedział na tym. Podobno szybko działa, ale jak dla mnie za dużo jebania się z instalowaniem :D

Maślan

ja urzywam linuxa Fedora core 7 pl. ogólnie wypaśny system ale również posiadam
# Ubuntu
# Mandriva
# openSUSE
# Debian
# Slackware
# Gentoo
# Aurox
# KateOS
# Xandros i wszystkie Live wersje.

Od 2007r. dużo dystrybucji wydało linuxowe wersję programów. z tego co czytałem w 2009r. ma dojść do przełomu tzn dużo firm (studia developersie itp) będzie pisało programy na liunuxa.

Linux jest owiele lepszym systemem ale Windows ownuje (na razie xD ) ale się to zmieni. Wydajność tego systemu jest o wiele lepsza. Linux stawa mniejsze kroki na procesor obciąrzająć pamięć RAM co z tego wychodzi lepiej grać na Linuxe.

Jeśli zamierzasz urzywać linuxa to na początek polecam knoppixa live wersję. A jeśli juz umies z mniej więcej linuxa a nie możesz zdecydować się na jakiego dalej pujdziesz to polecam: klik

Tyr

No tego oczekiwałem :)

Co do programów to tylko: L2, PS, sony Vegas, komunikator jakis :P
Lineage 2 Classic EU

Maślan

I nie dodałem: Linuxy GPL czyli za free. ;]

Drammer

Linux nigdy nie bedzie jak wind to pewne ale słyszałem pozytywne opinie o nim

Materid

CytatLinux nigdy nie bedzie jak wind to pewne ale słyszałem pozytywne opinie o nim

Mam obecnie zainstalowane dwa systemy Ubuntu i Windowsa (winde tylko dlatego ze rodzice sie boja linuxa jak zuy wody swieconej  :oops:)

O Linuxie nie moge wypowiedziec sie negatywnie, nie pada, nie zawiesza sie, jest juz coraz bardziej usprawniany system, czeste aktuale, no i niektore (nawet ich duzo) zeczy z Windy chodzi dzieki np. jednemu z wielu programow do (czegos co ja nazywam emulacja windowsa)... jednym z takich programow jest wine (skrot od: Wine is Not Emulator)

Zainstaluj dwa systemy na raz i powoli wkrecaj sie w Linuxa bo jest dobry polecam...
Materid - Naia (Off) - Phantom Ranger - 40 lvl (Imperlot)
Salianka - Naia (Off) - DE Warrior - 10 lvl (Imperlot Academy)
http://www.dogorybrzuchem.pl - autorski blog o kulturze i spoleczeństwie.

Tyr

Mam właśnie dwa jeszcze dam Linuxowi szansę, moze mi się na tyle spodoba, że Winda pójdzie do grobu :P
Lineage 2 Classic EU

eSkel

Uzywam SuSE 10.2 od czasu do czasu, ale glowna platforma pozostaje Windows.. przesiadka byla dosc ciezka, mimo ze nie naleze do osob ktore z pierwszym napotkanym problemem wolaja pomocy.. :p

Jesli chcesz grac w gierki, to lepiej zostan juz przy Windzie, wiekszosc da sie odpalic pod linuxem z pomoca Wine czy Cedegi, ale i tak sprawia to wieelee problemow.. mam na mysli glownie gry online, ktore sa czesto update'owane itp. Aha i jesli chcesz grac w L2 na globalu pod linuxem to raczej Ci sie nie uda, z tego co wiem Game Guard to skutecznie uniemozliwia

ale impossible is nothing :p

podsumowujac, linux napewno nie jest taki super wspanialy jak pisza dla osob ktore zaczynaja z nim zabawe, zeby wszystko skonfigurowac, poinstalowac itp trzeba sie napocic :p

aha Drammer fajny avatar, sklonil mnie do zmiany mojego ^^

edit2: heh dopiero teraz kliknalem w ten test z postu Maslana, i wyszedl mi SuSE ": )

Jadzik

Mam Ubuntu i Windowsa, Windows służy tylko i wyłącznie do Lineage i Sibeliusa (program muzyczny).
Obecnie Ubuntu odstaje według mnie od Windowsa tylko tym, że nie jest kompatybilny z większością programów (w tym gier, a wielka szkoda, bo wtedy młode pokolenie przesiadło by się na Linucha, a wiadomo, że młode pokolenie to przyszłość). Polecam Ubuntu, bo jest naprawdę prostsze od cepa, kwestia aklimatyzacji, poznania kilku przydatnych poleceń w konsoli.

Ubuntu działa mi szybciej i stabilniej niż Windows, jest według mnie ładniejsze, darmowe - wiadomo jakie to ma plusy - nie wparuje Ci policja na chatę i nie zabierze kompa. Podoba mi się też wiele możliwości konfiguracji, możesz wszystko ustawić, a poza tym jeśli nie potrzebujesz pakietów dla niepełnosprawnych, gierek, domyślnego playera czy przegądarki to je po prostu usuwasz i zapominasz o nich. Możesz usunąć nawet środowiko graficzne i siedzieć tylko w konsoli, nikt nie broni.
Jednoosobowy ruch na rzecz banowania osób pytających o to gdzie solować bishopem/pp/se/ee.

Drammer

A próbowaliście Viste ? na razie nie używam ale za pół roku z pewnoscią zakupie Viste

Soul

vista i linux jak na razie maja cos ze soba wspolnego. Prawie nic, co wazne dla gracza na nich nie dziala :D
Prepare for unforeseen consequences...

Drammer

tak ale przy "Viscie" coraz wiece gier wychodzi na nią napewno Halo 3 czy SC Conviction a na linuxa dalej nic "i ten denerwujący pingwin"

Soul

Ja tam jestem uprzedzony do Visty. Nic mi sie w nim nie podoba, bo to perfidne polaczenie linuxa i winda xp...

Drammer

ale jeśli bedziesz chciał grać w nowe gry to bedziesz musiał sie przełamać VISTA RLZ

Soul

Ale nowe gry są coraz to gorsze to raz, a dwa będziesz musiał wybrać: nowe gry, czy stare.

Drammer

ja już wybrałem nowe :P nie moge sie doczekać GTA 4 i SC Conviction

Soul

stare są najlepsze. bynajmniej ja w nich gustuję. z muzyką tak samo ;)

Meyko

Ja uzwyma miedzy innymi Visty i jestem zadowolona. Ma duzo nowych zabezpieczen, ot chocby nie da rady tak latwo zlamac hasla administratora komputera. Najnowsze technologie usprawniajace parec hardware tez beda robione wlasnie w kierunku tego nowego systemu. Powoli nalezy sie oswajac z mysla o Viscie i przesiadce na ten system.

Gifs designed by Pr0nabol

"Co w tym zlego, ze niczego
Nie ukrywam, ze nie zbywam
Cie wzruszeniem ramionami
Ze nie umiem tepic za nic .."

"Cuda wykonywane od reki. Rzeczy niemozliwe z opoznieniem jednodniowym."

NetSuuN

Cytat: Meyko w Sierpień 24, 2007, 02:27:09 PM
Ja uzwyma miedzy innymi Visty i jestem zadowolona. Ma duzo nowych zabezpieczen, ot chocby nie da rady tak latwo zlamac hasla administratora komputera. Najnowsze technologie usprawniajace parec hardware tez beda robione wlasnie w kierunku tego nowego systemu. Powoli nalezy sie oswajac z mysla o Viscie i przesiadce na ten system.

No cóż, ale do Viśty jest latwiej sie wlamać poprzez sieć niż do XP ; ]
Nie wspominając o mnóstwie innych błędów...to bylo odnośnie "bezpieczeństwa".

Meyko

O moim wlasnie zdaniem nie.  Uzywajac ophcrack (http://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=133599 chlopaki naparwde sie staraja  :D) znajdujesz tabele z zaszyfrowanym haslem uzytkownika i chwila moment je masz. Przy Viscie takich tabeli nie znajdziesz w ogole. Teraz wyjasnij, dlaczego latwiej wlamac sie na XP niz Viste twoim zdaniem.

NetSuuN

Cytat: Meyko w Sierpień 24, 2007, 03:02:55 PM
Teraz wyjasnij, dlaczego latwiej wlamac sie na XP niz Viste twoim zdaniem.

yaaawn, nie rozumiesz tego co napisalem...

Meyko

To mnie olsnij i wyjasnij. Napisales, ze do Visty latwiej sie wlamac przez siec, niz do komputera na ktorym jest zainstalowany XP.

NetSuuN

Cytat: Meyko w Sierpień 24, 2007, 03:02:55 PM
Teraz wyjasnij, dlaczego latwiej wlamac sie na XP niz Viste twoim zdaniem.
Cytat: Meyko w Sierpień 24, 2007, 03:25:26 PM
Napisales, ze do Visty latwiej sie wlamac przez siec, niz do komputera na ktorym jest zainstalowany XP.

Widzisz różnice? ^^