Płynność gry

Zaczęty przez siemien, Maj 01, 2008, 11:18:01 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

siemien

Cześć wam wszystkim :P Właśnie popatrzyłem na L2 Interlude i C4. Mam następującego kompa
Athlon 64 3500+ @ 2.2; 512 mb ramu i radek 9800 pro 128/256 podkrecony. Zdziwiłem się dziś, gdyż grałem w L2 C4 na DN i używałem ALT+P a i tak się cięło nie miłosiernie nawet w pustym mieście. A dziś zacząłem grać w L2 Interlude na Dex Romania i śmiga mi na max detalach plus cienie i HDR albo AA 2x i nie tnie sie:| czasem lekko zgrzytnie bo musi wczytać obraz jak sie obracam, ale potem to już zero przycinek. Czym to związane jest? Może to przez serwer? Bo grać w dwie wersje tej samej gry na dwóch serwerach i taka różnica w detalach i płynności? Czy jest jakaś możliwość zobaczenia ile mam fps w grze(bez użycia frapsów czy innych programików do nagrywania)?

Marc1n

FPS możesz zobaczyć tylko jeżeli jakiś program ma opcję ich pokazywania, m.in fraps, którym wcale nie musisz nic nagrywac(to opcja dodatkowa)
HATE ME MOAR!

exoriou

jesli dolożysz 512 ramu to bedzie dzialac lepiej ;-)

AA i HDR dla tego sprzetu to jednak wysilek jak bedzie wiecej ludzikow do renderowania, tym bardziej ze co klient to bardziej zasobozerny, wiec imo nie ma sie co dziwic

Koszałek Opałek

Plynnosc L2 zalezy przede wszystkim od serwera ;) , nastepnie RAM i Procek.
W twoim przypadku jest to tylko kwestia RAMu - reszta wystarczy w zupelnosci.
Dorzuc do 1 GB i juz, jezeli masz kaske to wcisnij 2 GB - wtedy smignie ci nawet dual.

siemien

No spoko, ale popatrz na to exoriou, że na C4 na low cieło się niemiłosiernie zaś na interlude smiga gładko. Nie wiem jeszcze jak by się gra zachowywała w Giran czy innym większym mieście. Gram teraz na Dex Romania bo miałem tam konto  :D Udało mi się załapać kiedyś na ostatnie 10 seriali :P Ale nie w tym rzecz. Jak na razie jest dobrze w L2 z max grafa, ale obawiam się jak to będzie w mieście. Na duelu już przeprowadziłem test i w ógole nie było zacinki. Ja to mam zamiar w ogóle zmienić kompa na athlona 64 x2 4600+, 2gb ramu i gf 8800gt 512 i powinno bajecznie dzialac  :P Mnie to troche dziwi to, że lepsza wersja gry i gładziej chodzi a przecież wiecej wymaga. Może to sprawa serwera jednak? Może DN ma gorsze serwery niż Dex Romania. Dex ma 8 gb ramu i 4 procki na serwer.

Marc1n

Ahtlon 4600+ i GF8800GT....
No to gratz dobrania sprzętu i grafiki stłumionej przez procka w takim zestawieniu :)
HATE ME MOAR!

Zarean

Właśnie, kombinowanie AMD + NVidia lub Intel + ATI mija się z celem, bo to konkurencja.

Only Intel + NVidia, AMD + ATI

___________EDIT____________
W CD-Action od ponad roku jest takie coś jak konfigurator(testują najnowsze konfiguracje PCtów) i ogółem połączenia właśnie takie jakie chcesz zakupić były dużo słabsze niż podobne, ale z tej samej "spółki".

Soulern

Cytat: Zarean w Maj 02, 2008, 11:35:54 AM
Właśnie, kombinowanie AMD + NVidia lub Intel + ATI mija się z celem, bo to konkurencja.

Kiedy to tylko na płytach dla AMD jest możliwość zrobienia SLI (chyba, że płyta z socketem intela i chipsetem nvidii), a na płytach dla Intelowych procków jest prawie zawsze możliwość CrossFire'owania...

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Marc1n

Cytat: Zarean w Maj 02, 2008, 11:35:54 AM

___________EDIT____________
W CD-Action od ponad roku jest takie coś jak konfigurator(testują najnowsze konfiguracje PCtów) i ogółem połączenia właśnie takie jakie chcesz zakupić były dużo słabsze niż podobne, ale z tej samej "spółki".
Prawdę mówiąc to jest racja, ale trzeba pamiętać o historii i małym ale :)
Za czasów socketa 939 bodajżę u AMD, AMD/Ati nie mogło zrobić dobrego chipseta na płytę i wtedy nawet pod AMD 90% płyt było na nForcach, chipset był stabilny i dość chłodny, no i fajny do OC+oferował SLI. Odpowiedź ATI przyszła wtedy bardzo późno, praktycznie pod koniec panowania tej podstawki...a jako, że mało osób ATI sprawdziło, a pod AM2 pierwsze też były oferowane praktycznie takie same chipsety(nazwą nawet takie same), to ludzie którzy się przesiadali na AM2 u AMD też wybierali nForce chipsety. Można powiedzieć, że dopiero od jakiegoś półtora roku AMD/Ati weszło naprawdę dobrymi produktami na własną platforme(coś od czasów, jak AMD wykupiło Ati). A od półroku i serii 7xx w chipsetach AMD/Ati, nVidia nie ma podejścia praktycznie żadnego.
Intel miał jeszcze ciekawszą zabawę. Problem jest taki, że do teraz najlepsze chipsety na Intela robił...Intel. P35 fenomenalny, X48 naprawdę ciekawy(CrossfireX)/P45 też się ładnie zapowiada, po pierwszych produktach. Tylko na polu chipsetów nVidia zrobiła wielkiego focha. Jako, że AMD/Ati nie bawi się praktycznie w ogóle od czasów kupienia Ati, w robienie chipsetów pod Intela procki, otworzyło standarty i pozwoliło wykorzystywać dla Intela patent Crossfire we własnych chipsetach. nVidia chyba jako, że sama robiła/robi chipsety pod Intela, nie chciała sama siebie wtopić i nie udostępniła architektury SLI i patentów na nią dla Intela. Dlatego robi konkurencje na poziomie współpracy równoległych kart graficznych. Wygląda to tak, że za czasów Intela P35(Crossfire) nVidia miała nForce 680i(SLI). P35 był chłodniejszy/stabilniejszy/był lepszy do OC procesora/kompatybilny do przodu z Penrynami(45nm C2D/C2Q) a nForce miał współprace z SLI którą lubi klienci na procki Intela...i szyne FSB która przy dużych taktach się krzaczyła na większości płyt(EVGA ma dlatego bodajże jedne z najlepszych płyt pod Intela z 680i, bo mimo wszystko procki trzymały stabilność szyny do baaardzo wysokich wartości). Mimo wszystko, jeżeli ktoś potrzebował tylko jedną kartę graficzną, to zazwyczaj brał Intela, a jak 2, to nVidię jako chipset. Gdyby nVidia otworzyła drzwi na patenty, to Intel miałby prawdopodobnie blisko koło 100% udziału w tamtych czasach udziałów w produkcji chipsetów na swoją platformę i nVidia była by bez kasy...całe szczęście jednak tak samo jak AMD/Ati, nVidia dla nas klientów odbiła się od dna "chipsetowego dna" i zrobiła serię 7xx nForców, które poprawiły opinie na temat chipsetów tej marki, bo zaoferowały 3-way SLI/naprawdę stabilny i chłodny chipset/w niektórych opcjach jeżeli dobrze pamiętam mogą wspierać nawet DDR3(mogę się mylić tutaj)/a przedewszystkim obsługę Penrynów, czyli do końca panowania podstawki LGA775 będzie można wrzucać aktualne procki Intela.
To tak trochę szczegółowości :)
PS. CD-Action to wie tyle o sprzęcie komputerowym co privy o standardzie gry z retaila. Więc to akurat słaby agrument.
PS2.
CytatKiedy to tylko na płytach dla AMD jest możliwość zrobienia SLI (chyba, że płyta z socketem intela i chipsetem nvidii), a na płytach dla Intelowych procków jest prawie zawsze możliwość CrossFire'owania...
Jak napisałem wyżej nie zawsze. Akurat ja miałem tą i poprzednią płytę z możliwością Crossfire(DFI Infinity CFX3200 M2/G i DFI LanParty UT-790FX M2R)...a płyt Intela z nForcami(czyli SLI)zeszło też ok. 35% wszystkich płyt pod Intela swego czasu.
HATE ME MOAR!

exoriou

Cytat: siemien w Maj 02, 2008, 11:29:10 AM
No spoko, ale popatrz na to exoriou, że na C4 na low cieło się niemiłosiernie zaś na interlude smiga gładko. Nie wiem jeszcze jak by się gra zachowywała w Giran czy innym większym mieście. Gram teraz na Dex Romania bo miałem tam konto  :D Udało mi się załapać kiedyś na ostatnie 10 seriali :P Ale nie w tym rzecz. Jak na razie jest dobrze w L2 z max grafa, ale obawiam się jak to będzie w mieście. Na duelu już przeprowadziłem test i w ógole nie było zacinki. Ja to mam zamiar w ogóle zmienić kompa na athlona 64 x2 4600+, 2gb ramu i gf 8800gt 512 i powinno bajecznie dzialac  :P Mnie to troche dziwi to, że lepsza wersja gry i gładziej chodzi a przecież wiecej wymaga. Może to sprawa serwera jednak? Może DN ma gorsze serwery niż Dex Romania. Dex ma 8 gb ramu i 4 procki na serwer.

szczeze mowiac nie wiem jak to tlumaczyc, moze DN ladowal do klienta z patchem mase jakiegos syfu ?

Marc1n

Jeden ma bardziej zbugowane jądrą servera od drugiego :D ?
HATE ME MOAR!

Zarean

Cytat: Marc1n w Maj 02, 2008, 12:07:11 PM
PS. CD-Action to wie tyle o sprzęcie komputerowym co privy o standardzie gry z retaila. Więc to akurat słaby agrument.

Nie chodziło mi tutaj, że oni się znają, tylko, że testują różne kombinacje sprzętowe w najnowszych grach i zazwyczaj połączenie procka AMD i grafiki geforca wychodziło raczej kiepsko w porównaniu do połączeń procka Intela i grafiki geforca lub procka AMD i grafiki ATI.

Cytat: Marc1n w Maj 02, 2008, 06:40:49 PM

A to możliwe, poza tym DN już bardzo długo stoi na tych samych plikach.

exoriou

wiec mialoby to az taki wplyw na fps ? (bo chyba o fps rozmawiamy ? czy o lagach? :p )

FrancooZ

może miałeś jakiegoś zasyfionego klienta c4, poza tym Interlude ma lepsza optymalizacje.

exoriou

pewnie zalezy w stosunku do jakiego sprzetu, ja na moim leciwym sprzecie mialem zdecydowanie mniej fps, ale za to doczytki jakby szybsze

Marc1n

Cytat: exoriou w Maj 02, 2008, 07:55:19 PM
wiec mialoby to az taki wplyw na fps ? (bo chyba o fps rozmawiamy ? czy o lagach? :p )
Lagi to głównie łącze, ale poprostu niektóre klienty bardziej obciążają system a inne mniej. Takie CT1+ naprawdę daję wkość, nawet dla mojego kompa niestety. Z drugiej strony privy=/=logika :P
HATE ME MOAR!

exoriou

Cytat: Marc1n w Maj 02, 2008, 10:40:45 PM
strony privy=/=logika :P
tak, chyba to bedzie wytlumaczeniem ;-)