Poradźcie jak to ugryźć...

Zaczęty przez Oczkusia, Grudzień 21, 2008, 02:46:04 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Oczkusia

Zacznę od informacji o moim stanie wiedzy nt. programowania. Za czasów szkolnych umiałam bardzo dobrze Pascala i sporo w JavaScript, którego to 95% zdążyłam zapomnieć przez lata braku kontaktu. Teraz widzę te pliki .java z l2j i ogólnie rozumiem strukturę. Mam zamiar też zacząć na dniach uczyć się Javy od podstaw, ale boję się, by to nie miało takiego efektu jaki już mi się zdarzył kiedyś (z php), że wszystko szło pięknie ładnie po tutorialach, język prosty, banalny, wszystko idzie ładnie zrobić, żadnych błędów, działa i w ogóle - a potem zajrzę do kodu żródłowego jakiegoś skryptu i okaże się, że zupełnie nie rozumiem go, mimo iż język teoretycznie rozumiem. Używanie jakichś zaawansowanych funkcji czy czegokolwiek dostępnego w języku to jedno, ale drugie i myślę że najważniejsze to podejście do skryptu z myślą "co autor miał na myśli". Dlatego moja prośba jest taka: poradźcie mi, od czego zacząć, jak podejść skrypt l2j by go zrozumieć. Zaliczyłam porażkę przy próbie przerabiania ctf o czym zresztą już pisałam, dlatego moja dotychczasowa strategia jest do niczego (a polega ona na "po nitce do kłębka" czyli zmodyfikować coś w 1 pliku i jeśli coś będzie nie tak, to iść w kierunku błędu aż do jego eliminacji). Myślę, że powinnam najpierw zakumać podstawę działania l2j, na czym się on cały opierać, i proszę Was o pomoc w nakierunkowaniu mnie :)
Nie gram obecnie nigdzie, a z odrobiną wolnego czasu mogę wyświadczyc usługę PowerLevelingu - proszę o PM

impos89

Cóż. Z tym samym ja byłem postawiony w chwili tworzenia serwera. Zaczynało się od niczego.

Tak więc proponuje zacząć po kolei

język - > Java, obsługa MySQL, XML, języki skryptowe. Oczywiście zależy co chcesz. Jeżeli zająć się naprawdę programowaniem to trzeba się uczyć, obłożyć literaturą, robić dużo zadań.
Sam tak robię, jednak ograniczony jestem czasem. Cóż lepiej zdać dobrze maturę z matematyki i iść na studia w tym kierunku niż umieć programować bez papierka, ale wróćmy do sprawy.

Pascal z tego co pamiętam jest językiem strukturalnym, a to oznacza, że zasady pisania w nim programów różnią się zupełnie od tego w Javie, które jest językiem opartym na zasadach OOP czyli programowania obiektowego.
JAVA Script - język skryptowy, niestety niewiele wspólnego z samą Javą (chyba nawet inny producent, a czemu jest zbieżność nazw to sobie poczytam potem, bo nie lubię gadać głupot).

Co do rozumienia samego emulatora, trzeba przewertować mini encyklopedię wiki na stronie emulatora.
Są tam tutoriale jak wykorzystywać narzędzia do komunikacji SVN (subversion), obsługi eclipse, zgłaszania błędów, budowa konstruktora XML (w sumie nie wiem jak to nazwać). Dalej to już tylko zapoznanie się z treścią kodu. (nieskompilowany ściąga się na nasz komputer za pomocą obsługi SVN.).

Dalej... Pozostaje pytać na tym forum. Są tu osoby, które są w stanie odpowiedzieć i doradzić oraz szanują każdą osobę, która robi coś więcej niż edycja configów.
Polaczkowo:
Impos - Aeore Healer lvl 93 / Wynn Summoner 85 / TH 58
klan - Kowale
CP Sairea

Luno

Cytat: impos89 w Grudzień 21, 2008, 03:12:34 PM
Są tu osoby, które są w stanie odpowiedzieć i doradzić oraz szanują każdą osobę, która robi coś więcej niż edycja configów.

A nie szanuja osob, ktore chca miec wszystko jak na tacy ("A w ktorym pliku configuracyjnym jest xxx") :D

Wracajac do tematu.
Najwazniejsze jest zrozumienie architektury l2j, czyli tego co z czym i jak jest powiazane i jak dzialaja najwazniejsze elementy systemu, zeby potem wiedziec, przy pisaniu czegos, co juz istniejacego trza uwzglednic, a co dodac.

Czyli najpierw zrozumiec hierarchie, zaczynajac od L2Object, przejrzec wzsystkie subklasy, a dokladniej cale drzewo. Zrozumiec co jest za co odpowiedzialne, jakie dane trzyma, jakie funkcjonalnosci oferuje. Zapoznac sie z mechanika takich rzeczy jak skille, siege, oly itd. Jak to jest obslugiwane, czego uzywa itd.

W skrocie, zbyt ogolne pytanie zadalas, zeby odpowiedziec dokladnie.