Laptop! Do gier!

Zaczęty przez Soulern, Styczeń 27, 2009, 08:27:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Soulern

Hai! Pomyślałem sobie, że skoro i tak wszędzie się o to pytam, to i tu może ktoś coś mi doradzi ^^ Szukam laptopa, który kosztowałby około 2500 złotych i służył do najnowszych gier wystarczająco dobrze, by owe gry działały na max detalach - i mówię tutaj o grach typu Oblivion, Crysis czy Assassin's Creed. Na wysokiej rozdzielczości. Dysk conajmniej 250GB, RAM 4GB, miło by było, jakby też proc miał przynajmniej z 2Ghz. Jako że jego mobilność ma polegać na możliwości przenoszenia go w plecaku czy torbie, baterii jakiejś super nie potrzebuję. Jak na razie, znalazłem (czytaj: doradzono mi) tego Acera:
http://www.skapiec.pl/site/cat/17/comp/423971
To będzie dobre? Bo ten dysk, 5400 rpm... Duża jest różnica odczuwalna między takim a 7200 rpm?

Ktoś się na tym zna i mi pomoże? :)

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

doman18

Aż się boję co co powie Marci1n jak zobaczy jakiego lapika chcesz qpić. Zresztą zerknij w TEN topik, bo tam jest napisane co proponują ludzie i ja i obstawiam za swoim.
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

milan9

Nie ma zadnych szans zeby na lapku za 2500 zl gry ktore wymieniles chodzily na max detalach. Zreszta nawet o medium mozesz zapomniec, moze na low cos pojdzie.

Marc1n

Nie mam teraz czasu, potem cos napisze.
MacBooka kupuje :D
Co do lapka:
Pomijajac ze to jest Acer.....czyli n/c to oczywiscie:
- nienormalna matryca, chodzi mi o rozdzielczosc
- 5400rpm dysk trzeba wymienic - rpm to glownie acces time, a kazda gra doczytuje z dysku
- ram 4gb nie jest super potrzebny. Nawet 2-3gb starcza i zostawisz lapka na XPku.
Kupowanie lapka jest srednia opcja do gier i naprawde to powtarzam i powtarzam. Za 2,5k pln jakbys mial kupic kompa stancjonarnego do gier+myszka+monitor+klawa to by Ci srednio cos wypasionego sie urodzilo, obecnie zlotowka-dolar znowu sie popsulo i ceny na elektronike sa duze. A laptop do gier jezeli juz jest, to jest ze 2-3 drozszy...tylko, ze on do gier jest jako haslo marketingowe, dla mnie dalej jest to mega niewygodna maszyna, jezeli chodzi o siedzenia i granie na niej, a przy tym traci wszystkie walory laptopa. Jest glosny, goracy, duzy i drogi.
BTW: Te 3 gry ktore podales, sa takie krotkie, ze moze lepiej, zebys je sobie kupil i poszedl do kolegi i przeszedl, jak twoj PCet na to nie pozwala(ja sobie znalazlem dziewczyne w gimnazjum, jak na moim kompie nie dzialal NFS: Underground, a na jej tak - jak przeszedlem, to z nia zerwalem :P ). Oblivion to ma jeszcze niskie wymagania, ale Assasin i Crysis to ma chore i zeby czuc moc tej gry, trzeba grac na High, a tego lapki nie uciagnal - nie ma opcji, bo procki sa za nisko taktowane, a nie mozna ich krecic. Imo 20 razy sie zastanow i przemysl to. Ja mialem lapka, ktory w swoich czasach byl dosc mocny i ciagnal gry, ale potem niestety zaczynaly sie akcje z graniem na ultralow, a potem przesiadlem sie na PCta i jedno co moge powiedziec - to byl najlepszy wybor. Aha i nie kieruj sie nowomodnym szpanem na kupowanie lapkow, jezeli nie jest Ci teraz naprawde potrzebny jako przenosny komputer DO PRACY :]
HATE ME MOAR!

Soulern

Cytat: doman18 w Styczeń 28, 2009, 10:49:02 AM
Aż się boję co co powie Marci1n jak zobaczy jakiego lapika chcesz qpić. Zresztą zerknij w TEN topik, bo tam jest napisane co proponują ludzie i ja i obstawiam za swoim.

Ehm... Co ma wątek o gamepadach do kupowania laptopa? :P

Cytat: Marc1n w Styczeń 28, 2009, 11:13:06 AM
BTW: Te 3 gry ktore podales, sa takie krotkie, ze moze lepiej, zebys je sobie kupil i poszedl do kolegi i przeszedl

Chodziło mi o jakość ich grafiki, nie o same gry :)

Imo 20 razy sie zastanow i przemysl to.

Ofc. Jak na razie kupowanie laptoka to pomysł, nie absulutne pożądanie i potrzeba. Szukam po prostu czegoś fajnego i przypadkiem spojrzałem na rynek laptopów ^^

Pomijajac ze to jest Acer.....czyli n/c to oczywiscie:
- nienormalna matryca, chodzi mi o rozdzielczosc
- 5400rpm dysk trzeba wymienic - rpm to glownie acces time, a kazda gra doczytuje z dysku
- ram 4gb nie jest super potrzebny. Nawet 2-3gb starcza i zostawisz lapka na XPku.
- Wątpię, żeby większość nowszych gier miała problemy z 'szestnastką' :p
- O to właśnie mi chodziło i tego nie byłem pewien... thanks.
- Fakt, ram 4gb nie jest super potrzebny. Podobnie jak komputer nie jest super potrzebny. :>

Danke za odpowiedź.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Marc1n

Tylko, ze maxymalnie aplikacja moze wziąć 3,2gb, wiec 4gb nic nie daje. Mówie Ci to ja co mam...8gb i widze ile tak naprawde jest używane. RAM już tak dużo nie zmienia jak kiedyś, teraz GPU jest najwazniejsze.
Nawet głupiej tapety na pulpit normalnej nie znajdziesz, bo jest to maxymalnie niestandartowa rozdzielczość i większość gier będzie skalować 1280 do tego 13XX, co wygląda paskudnie.
Do grania w gry proste i stare wystarczy integra, do grania w powazne gry trzeba PCta - nie ma tutaj filozofii :D
ME WANTZ THATZ !
http://www.allegro.pl/item541665691_apple_powerbook_g4_12_1_ghz_dodatki_krakow.html
HATE ME MOAR!

doman18

Cytat: Soulern w Styczeń 28, 2009, 03:15:39 PM
Cytat: doman18 w Styczeń 28, 2009, 10:49:02 AM

Ehm... Co ma wątek o gamepadach do kupowania laptopa? :P

Ehm... w ogóle kliknąłeś w ten odnośnik?

@UP
Hmm, kompletnie nie rozumiem tej pogonie za Applem. Te ich drogie ipody i kompy... dlaczego akurat Marc1n chciałbyś macbooka a nie zwykły lapik? Co w nich jest takiego niezwykłego

Pytanie 2: Czy na nie można zainstalować normalnego windowsa?

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.

Marc1n

Ja musze mieć Appla. Interfejs Audio jaki kupiłem, ma 80% funkcji obsługiwanych skrótami funkcyjnymi, których nie ma zwykły PCetk, zwykła klawa, tylko Maci na MAC OSie. Druga sprawa to MAC OS. Vista ma dość duże latency na sterownikach audio, co stanowi duży problem przy pracy z oprogramowaniem tego typu, MAC ma baaaardzo niskie na swoim systemie. Tutaj z rzeczy potrzebnych NA TERAZ kończa się. No ale co jest innego ciekawego? Pierwsza sprawa, to wcale nie tragiczna cena w stosunku do jakości. Mogę powiedzieć, jest bardzo dobra. MACi jedzą mało zasobów na swoim sofcie, mógłbym teoretycznie wg. wymagań minimalnych oprogramowania kupić najtańszego iBooka G4 (850-1300PLN), który ma 1-1,6ghz/1,25gb/30-60HDD/12" i by wszystko poszło. Lapek zwykły na Windowsie oprócz tego, że oczywiście nie wszystko by działało, to Windows do stabilnej pracy na tym samym sofcie potrzebowałbym wiekszego i mocniejszego lapka. 1,5ghz minimum, co niejako zmusza mnie do kupna conajmniej jakiegoś Centrino jednordzeniowego, a cena robi sie nawet ciut wyższa, bo za takie lapki trzeba dać 1200-1600pln(bateria nie działa na nich godziny nawet :< ) i prawdę mówiać cieżko coś znależć, szczególnie na małych matrycach. No to wtedy musze myśleć o C2D lapkach, które są już droższa i za taki jakiś na małej matrycy musze dać 1800PLN conajmniej. No i tutaj jest najlepsze, bo jak się patrzy już na takie kwoty to wchodzą nastepne generacje Maców, już na C2D które oferują conajmniej to samo, np: http://www.allegro.pl/item535743971_macbook_white_2_16_2gb_ram_ilife_8_bcm.html (zamknie się w 1900PLN na 100%) Wszyskie Maci mało matrycowe mają dość wysoko taktowane procki, zwykłe Notebooki małomatrycowe zazwyczaj maja C2D 1,6-1,8, tutaj jest 2,13<. Wykonanie jeżeli chodzi o porównanie do modeli plastikowych innych firm to niebo a ziemia. Szczególnie, że w tej cenie z ciekawie wykonanych mógłbym mieć, hmm, ściagane ze stanów Sony, albo IBM, dopiero te miałyby mieć porównywalne wykonanie. Prawde mówiąc, jak cena rośnie to sytuacja jest podobna. Zwykłe Notebooki dostają NIE zintegrowane grafy, no i Maci też, itd. Ogólnie mają kilka ogromnych plusów których nie nadmieniłem: każdy jest super wykonany, 5 letnie G4ki wygląda o wiele lepiej niż odpowiedniki Toshiby/IBM'a/Sony i innych dobrych firm. Zaczynając od tego, że robione swoim charakterystyczym krojem nie mają nawet szpar gdzie może wleźć jakiś brud, kończać na grupach ludzi którzy używają Maca. Od zawsze byli to Muzycy/Graficy/Oryginalni/Snobi/Amerykanie(ta grupa u nas odpada :P). Jak sobie popatrze w jakim stanie są te sprzęty, to naprawdę, większość ludzi co je miała, to chyba Oryginalne Snoby co włączała je po godzine zobaczyć neta. Druga sprawa to matryca. Ekrany są poprostu bdb. Tylko Sony ma podejście z matrycami. Bateria - średnio 30-40% dłużej trzyma, niż odpowiednik na Windowsie, bo MAC OS ma naprawdę zaawansowane systemy oszczędzania energi, a Maci duże baterie. No i system o którym mówiłem. W sumie ciężko się do niego przyzwyczaić jak całe życie jesteś na Windowsie, ale też jest bardzo praktyczny. Rozpoznawanie gestów, do wszystkiego co jest Appla w kompie skróty z klawy, ogromna stabilność no i jeżeli pójdziesz na maxa w Appla(w sensie np. masz jeszcze iPoda, czy tam iPhone), to te programy bardzo fajnie się zgrywają. iTunes otwiera iPoda jako dysk wymienny, a np. oprogramowanie od Serato Live zczytuje biblioteki iTunes które pre-analizują tracki, co pomaga w szybszym ładowaniu utworów do programu. Aha, no i Touchpad. Od zawsze były super, przez swoją wielkość i czułość, a te nowe oparte na płytce szklanej pokrytej taką śmieszną fakturą i z funkcją Multitouch gniotą naprawdę wszystko u konkurencji :)
Suma sumarum, mi konkretnie MAC jest potrzebny i to nie jest widzimisie. Kupie albo jakiegoś właśnie starego G4 który mi pociągnie ten soft, albo jak się uda zagadać z ojcem coś droższego, żebym potem miał jako jakiś mocniejszy lapek na studia itd. 13,3" nowe Maci, ew, poprzedniej gen 17" MacBooki Pro są mega wypaśne. Do grania, oglądania filmów i robenia wszystkich rzeczy mam PCta i go nie zamienie, do pracy z muzyką i netu po za domem Mac jest imo dobrym wyjściem, jak ktoś pogodzi się z niektórymi niedogodnościami systemu, np. musi ściagać całe nowe oprogramowanie w wersji pod Mac OS :)
PS: Co do reszty sprzętu Apple, nie jest tak tragicznie. Ok, Monitory chodź BDB są ciut przydrogie, nawet na rynku używanym, tak samo np. myszki które chodź nie mają super parametrów, to kosztują po 200pln(chodz fakt, też są przystosowane pod Maca i mają tą komunikacje Bluetooth), za to reszta rzeczy jest baaaardzo opłacalna. Lapki mają dobre ceny, stacjonarne Maci też są ok(mówie o rynku wtórnym praktycznie nowych produktów, bo polski dystrybutor leci w kulki), szczególnie te całe All-in-one, które można kupić w dość ładnych konfiguracjach i ślicznych wyglądowo za naprawdę małe pieniądze. iPody, raz, że nie licząc MS Zune, iPody classic to jedyne odtwarzacza wielkopojemnościowe. iRiver/iAudio dawno zrezygnowały z robienia takich playerów(nie wiem czemu), więc jak ktoś chce playera dobrego jakościowo, to tylko iPod 120-160gb, albo Zune 120gb, nic innego nie ma. A jest pełna paleta sprzętu innego, jak małe iPody, np. nano itd, wszystko z dobra jakością dźwięku oraz wzorowym wykonaniem. Cenowo na poziomie odpowiedników, czyli iAudio/iRivera. Nawet iPhone jest super cenowo, nawet maxymalnie super. Szczególnie 2G. 2G 8gb iPhone kosztuje 650-700, 16gb 200pln więcej. Za playera Appla/iRivera/iAudio o pojemności 8gb byłoby nam trzeba dać 500pln, czyli za niewiele więcej otrzymujemy sobie Mp3 playera z kilkoma ciekawymi nowymi funkcjami. Za 150-200pln więcej, mamy telefon z najlepszym odtwarzaczam mp3 w telefonie(moduł z iPoda), baaaardzo dobry interfejs jak na telefon z dotykowym, właśnie ten dotykowy wyświetlacza dobrej jakości, akcelerometr, aparat lepszy niż w 95% Nokii, najlepszą przeglądarke dostępną na telefonach, dobry moduł WiFi, oraz urzekający mnie osobiście sposób wyświetlania smsów, które pokazują się jako rozmowa jak z komiksu-chatu, gdyż wybierasz osobę i wszystkie smsy pokazują w chmurkach, tak, że można zobaczyć o czym byłą dyskusja. Do tego wykonana z ALU obudowa(3g ma plastiki :< ). Co więcej, hmm, tak kilka rzeczy nie ma, kamera której nigdy nie używałem w żadnym telefonie, czy też MMSy(też nigdy), druga sprawa, że oferuje nienajmniej, jak za dopłate w granicach 200pln do odtwarzacza mp3 którego będę musiał kupić niedługo, bo mi moje 512mb nie starcza :D
CytatPytanie 2: Czy na nie można zainstalować normalnego windowsa?
W Macach opartych na Intelu tak, w opartych na prockach Apple/IBM nie.
HATE ME MOAR!

doman18

Heh... dzięki, przeczytałem wszystko i chyba mnie przekonałeś ^^

Marc1n

HATE ME MOAR!

Madith

Marcin...ty wez sobie dodaj plusa ode mnie....Wreszcie ktos mi wytlumaczyc tak, ze zrozumialem dlaczego Apple nie sa takie zle a sa wresz bdb :) Tylko, ze trzeba wiedziec do czego sie go uzywa ^^
Arrissa, Franz
ADV80+/WC75+ nobless //retired

Kherith, Lancer
GH84+/DA75/WL75/BD62+  //retired

Madith, Core
Yul 85+                                  //retired

Diablo 3 Clan League

Marc1n

No to mnie raportuj o + :P
O cholercia, ale perełka:
http://cgi.ebay.co.uk/Powerbook-G4-17-1-67ghz-1-5gb-Ram-100gb-HDD-A1_W0QQitemZ160312290511QQcmdZViewItemQQptZUK_Computing_Laptops_EH?hash=item160312290511&_trksid=p3286.c0.m14&_trkparms=72%3A1690%7C66%3A2%7C65%3A12%7C39%3A1%7C240%3A1318
!!!
ME WANTZ
NIE NO MUSIAŁEM WYEDYTOWAĆ DLACZEGO SIĘ JARAM :D
G4 w najmocniejszej wersji, procek w obliczeniach typowo powiązanych z muzyką/grafiką(nie mówie o wizualizacji)robił wyniki jak taktowane po 3ghz Pentium4/Athlon X64, przy tym był maxymalnie chłodny, a co za tym szło cichy, a jak na swoje czasy energoszczędny. Wszystkie Centrina 1 były kupe cieplejsze i jadły dużo więcej baterii. 17" podświetlana jak tak w Sony. Klawiatura z sensorem zbliżeniowym, jak zbliżasz ręcę i jest ciemno to się podświetla, tak samo regulator natężenia świecenia matrycy w zależności od oświetlenia. Do tego rekordowe czasy pracy na bateri jak na 17" lapek oraz 100% alu obudowa. Poprzednik MacBook Pro, czyli najdroższych lapków od Maca obecnie. Ostatni i najmocniejszy Notebook od Appla NIE na Intelu. Jak ja to dorwe.... :D
HATE ME MOAR!

Madith

hehe :D fajny fajny :D

Ja na razie nie potrzebuje lapka...pewnie jak na studia pojde to mi sie bardziej przyda to wtedy cos pomysle :D
Arrissa, Franz
ADV80+/WC75+ nobless //retired

Kherith, Lancer
GH84+/DA75/WL75/BD62+  //retired

Madith, Core
Yul 85+                                  //retired

Diablo 3 Clan League

doman18

Marci1n ale przecież pisze "UK Only, will not post abroad. " więc raczej nie da rady, no chyba że mieszkasz w UK?

Aha, i rozumiem że natywne procki appla są wydajniejsze od intela, pytanie brzmi: jaka to może być różnica?

Marc1n

A to Ty nie masz znajomych w anglii? Kwestia taka, żeby coś wysłali :) ? Bo ja mam xD
HATE ME MOAR!