L2Cerberus - New Age Of Lineage 2 - LOW-RATE (L2DC)

Zaczęty przez jh0ri, Kwiecień 16, 2010, 11:56:26 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ryane

Cytat: Mc6 w Czerwiec 15, 2010, 06:45:21 PM
czy Ty wlasnie porownales ten serwer do rpg?  :P
z tego co widze na jego forum to ma mniejsze zainteresowanie niz np czechgamers.

Teraz mi powiedz z czego to wywnioskowales.

Cytat: jh0ri w Czerwiec 15, 2010, 06:47:18 PM
Na rpg masz klimat starych serverow l2 , a na l2j jest bug bug i jeszcze raz bug.

No to jak szukasz klimatu to zacznij juz grac na rpgclub, a nie szukac const/klanu na ten serwer. Moim zdaniem klimat tworza ludzie, a pliki nie maja nic do tego.

Lokocz

Cytat: Ryszard w Czerwiec 15, 2010, 06:41:29 PM
Serwery ktore nie maja dobrej reklamy i "marki" nie sa grozniejsza konkurencja i raczej nie odbija sie jakos mocniej na cerberusie. Nie bede sie na temat reklamy i biznesu rozpisywal ale glownym rywalem jest rpg aczkolwiek duzo dzialajacych klass skilli lokacjii itp moze przyciagnac tez graczy z rpg bo wiekszosc ludzi preferuje nowe serwery.
spojrzmy na to obiektywnie

cerberus:
dobra marka - jakis czas uslyszelismy ze bedzie wstawal l2cerberus, nie wiem jak mozesz tu wspominac ze cerberus ma dobra marke jak jeszcze nie stoi?
reklama - jest ok

pliki l2dc:
dobra marka - sry ale ni chuja, l2j z paroma poprawkami.. jedyny l2j warty uwagi to na chwile obecna to co maja ruskie (l2dream czy jakos tak to szlo), a przynajmniej nie spotkalem sie z zadnym innym l2j wartym wspomnienia tutaj w temacie
reklama - fakt duzo sie o tym mowi, jednak istniejace serwery l2dc sa raczej antyreklama biorac pod uwage jakosc plikow i online (wyjatkiem jest bfdj, ktory jakis tam online ma)

wiec jezeli cos chcecie zdzialac to pozostaje dobra reklama i odpowiednie przystosowanie do wymagan graczy, inaczej serwer niczym sie nie wybije

Ryane

Cytat: Lokocz w Czerwiec 15, 2010, 07:07:52 PM
dobra marka - jakis czas uslyszelismy ze bedzie wstawal l2cerberus, nie wiem jak mozesz tu wspominac ze cerberus ma dobra marke jak jeszcze nie stoi?
Z tego co wiem to jest drugi serwer ekipy Cerberusa, pierwszy zamkneli nie wiem z jakiego powodu, ale podobno to byla inicjatywa graczy, by otworzyc go na nowo. Piszac, ze l2dc to l2j z paroma poprawkami sam sie osmieszasz. Zainteresuj sie troche tym tematem, a zobaczysz przepasc miedzy zwyklym l2j, a l2dc.

Tak mowicie jakie to l2j jest zle, ale moge sie zalozyc, ze 90% z tych osob przed pojawieniem sie rpg-club gralo na javie. A poziom tych plikow nieco sie rozni od tamtego czasu.

Mc6

Cytat: Ryane w Czerwiec 15, 2010, 06:58:18 PM
Cytat: Mc6 w Czerwiec 15, 2010, 06:45:21 PM
czy Ty wlasnie porownales ten serwer do rpg?  :P
z tego co widze na jego forum to ma mniejsze zainteresowanie niz np czechgamers.

Teraz mi powiedz z czego to wywnioskowales.

Cytat: Ryszard w Czerwiec 15, 2010, 06:41:29 PM
Nie bede sie na temat reklamy i biznesu rozpisywal ale glownym rywalem jest rpg...

z tego?

Lokocz

Cytat: Ryane w Czerwiec 15, 2010, 07:14:30 PM
Cytat: Lokocz w Czerwiec 15, 2010, 07:07:52 PM
Z tego co wiem to jest drugi serwer ekipy Cerberusa, pierwszy zamkneli nie wiem z jakiego powodu, ale podobno to byla inicjatywa graczy, by otworzyc go na nowo. Piszac, ze l2dc to l2j z paroma poprawkami sam sie osmieszasz. Zainteresuj sie troche tym tematem, a zobaczysz przepasc miedzy zwyklym l2j, a l2dc.

Tak mowicie jakie to l2j jest zle, ale moge sie zalozyc, ze 90% z tych osob przed pojawieniem sie rpg-club gralo na javie. A poziom tych plikow nieco sie rozni od tamtego czasu.
zalezy tylko kto tego l2j prowadzi, l2j nie rowny drugiemu l2j :P
ale co do przepasci pomiedzy jakoscia plikow l2dc a l2j, to to co prezentuje np bfdj, RF czy BOA to totalne dno w porownaniy z tym co prezentuje asterios
wiec jeszcze raz stwierdzam ze l2dc to najprzecietniejszy l2j z paroma poprawkami, a piszac ze jest odwrotnie to ty sie osmieszasz i poraz kolejny przytocze ruskie l2j jako dowod

InsOmnia-

Na ten temat również się wypowiadałem (l2dc = l2js + kilka poprawek). Powiem tak, czy myślisz że 4 lata pracy 10-20 developerów to kilka poprawek? Szczerze trochę mnie to obraża, bo spędzam czasem po 14 godzin dziennie nad tym projektem, tak jak wielu innych developerów l2dc, i mogę powiedzieć tyle, 50% klas na l2dc jest innych niż na l2js, 30% mocno zmodyfikowanych, a pozostałe 20% to całkowicie nowe klasy. Cała struktura projektu jest inna, inny skill engine, database tasks których l2js nawet nie posiada. 4x więcej AI w datapacu. Wkrótce nowy geoengine. Pisanie że l2dc = l2js + kilka poprawek świadczy tylko o braku jakiejkolwiek wiedzy na ten temat.
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
Let's Kick Python Out of L2J.

Ryane

Ja nie pisze o jakims ruskim l2j, bo nic o nim nie wiem. Pisalem o przepasci miedzy l2j, a l2dc. Insomnia chyba juz wytlumaczyl ta sprawe :)
Ja widze, ze wiecej sie dzieje na forum Cerberusa, niz czechgamers.
Koncze juz, bo szkoda czasu. Kazdy wie, ze pod wzgledem plikow rpg club>serwery l2j. Lecz nie dla kazdego pliki sa najwazniejsze.

Lokocz

Cytat: Ryane w Czerwiec 15, 2010, 07:28:11 PM
Ja nie pisze o jakims ruskim l2j, bo nic o nim nie wiem. Pisalem o przepasci miedzy l2j, a l2dc. Insomnia chyba juz wytlumaczyl ta sprawe :)
Ja widze, ze wiecej sie dzieje na forum Cerberusa, niz czechgamers.
Koncze juz, bo szkoda czasu. Kazdy wie, ze pod wzgledem plikow rpg club>serwery l2j. Lecz nie dla kazdego pliki sa najwazniejsze.
rpg to inna bajka i nawet nie wspominalem tego tutaj

@insomnia nie chcialem zebys mnie tak zrozumial - fakt duzo pozmienialiscie, duzo dodaliscie, duzo roznic od tego podstawaowego l2j, ale sa tez l2j nad ktorymi pracuja nieprzecietni developerzy i w porownaniu do takowych niczym wielkim sie nie wybijacie i do takowcyh chcialem l2dc porownac (mam na mysli efekt widoczny dla graczy - co dziala, a co nie) i sa tez takie l2j do ktorych brakuje wam jeszcze bardzo bardzo duzo pracy

InsOmnia-

Zawsze bardzo dużo brakuje, na l2dc również są nie przeciętni developerzy, imo znaczna większość zajmuje się programowaniem zawodowo. Co do efektu widocznego dla graczy, jak dla mnie w tym momencie jest zadowalający, wiadomo że nigdy nie jest idealnie, ale aktualnie jesteśmy w stosunkowo dobrej sytuacji, trwają bardzo zaawansowane prace i myślę że już niedługo efekt będzie bardzo dobry :) Dodatkowo jeśli występuje jakiś błąd, jest usuwany bardzo szybko. Co do projektów l2j o których mówisz, nie znam, nie interesuję się za bardzo nimi, nie grałem tam dlatego trudno mi powiedzieć jak to wygląda.

Tak jak mówiłem, konkurencja jest zawsze, dla mnie ważne jest to że projekt l2dc jest ciągle rozwijany, i to w ogromnym tempie (300 changesetów tygodniowo).
I would love to change the world, but they won't give me the source code.
My software never has bugs. It just develops random features.
Let's Kick Python Out of L2J.

Aza

Cytat: DuzaMirinda2L w Czerwiec 15, 2010, 06:54:13 PM
moze i bug na bugu ale za to ktos siedzi i tego pilnuje, naprawia dyskutuje z graczami, tworzy ciekawe eventy ogolnie ogarnia jakos to.
na l2offach gmowie sa napompowani dumą ze wszystkie pliki sa oficjalne w miare i nic nie ma prawa nie dzialac tak jak sobie zyczysz

+1

jak będzie stały online te 1k-1,5k to i tak można mówić o całkiem niezłym wyniku moim zdaniem

DuzaMirinda2L

Gandam

widze 2 kolejne klany zdeklarowaly swoja gre :)

ciekawi mnie straszie ile tego nie zrobilo, a zamierza :)
http://www.thetenebrae.pl

Aeore Healer 97 Lilith

Lokocz

moze i bug na bugu ale za to ktos siedzi i tego pilnuje, naprawia dyskutuje z graczami, tworzy ciekawe eventy ogolnie ogarnia jakos to.
na l2offach gmowie sa napompowani dumą ze wszystkie pliki sa oficjalne w miare i nic nie ma prawa nie dzialac tak jak sobie zyczysz
jakos przeoczylem twojego posta i nie mialem okazji sie wypowiedziec
wiekszosc graczy oczekuje od gmow solidnej pracy w naprawianiu bugow, usuwaniu botow itp, nie chca aby w jakikolwiek sposob GMowie ingerowali w gre. Podobnie jak ja sa zdania ze gm powinien wykonywac swoja prace w sposob niezauwazalny dla nikogo, jednak gdy pojawia sie jakis problem, powinien byc zapewniony latwy kontakt - ogolnie rzecz biorac w grze powinni byc caly czas na statusie niewidocznym dla nikogo, aby nikt nie wiedzial czy gm jest online czy nie. W pewnym stopniu pomaga to w wylapywaniu osob ktore nie stosuja sie do regulaminu serwera, natomiast kontakt odbywa sie przez prosta petycje lub tez forum. Dlatego tez Gmowie na wspomnianych przez ciebie serverach nie ujawniaja swojej obecnosci w nawet malym stopniu, a kontakt z nimi nadal jest bardzo prosty i w miare wygodny. Osobiscie drazni mnie jak gm w grze spamuje jakies glupie eventy itp, wole go w ogole nie widziec - niech sie zajmuje swoja praca a nie zaslepia ludzi jaki to nie jest fajny, bo zrobil event na arenie 9vs9. Oficjalne eventy sa wystarczajace dla kazdego, a jak na serwerze gra wystarczajaco duzo ludzi to pvp i tak i tak mozna zalezc

Eyvee

Cytat: Gandam1989 w Czerwiec 15, 2010, 10:41:30 PM
widze 2 kolejne klany zdeklarowaly swoja gre :)

ciekawi mnie straszie ile tego nie zrobilo, a zamierza :)

Nom, tyle klanów się już zadeklarowało, że aż strach pomyśleć co by się na serwie działo gdyby wszystkie te klany zostały na serwerze (jak i reszta osób co ma zamiar grać) i jeszcze zaprosiły kolejne - masakra:P

Ale jeszcze nic nie wiadomo:) Wszystko się wkrótce okaże.

Linthar

Nie ma się co ekscytować, bo potem będzie zawód. Najlepiej ustalić liczbę w zupełności realną np. 100 (joke ;p), 800 online

ChaosAngel

Ja: I got a problem recently in pvp. My enemy bluffed me when we were fighting eachother in Hellbound. It wouldn't be anything special if not the fact that the debuff on me took like 1 minute instead of few seconds. Can you check it please?

Developer: Retail like. In my source says that bluff now has longer duration. / Topic closed

Dlatego postrach potem budziło słowo "Retail like" :)
Jak już spaść to z wysokiego konia.

Aza

Linthar

Nie reklamujcie tutaj innych serwerów ;p
Tak na serio to uważam, że pliki nie są najważniejsze.. wiadomo, że są istotne, bo brak czegoś, nie działająca rzecz irytuje i doprowadza do spadku ilości online  - każdy szuka czegoś co sprosta jego oczekiwaniom i stąd te częste quity. Zazwyczaj winę ma też gospodarka serwera, która opiewa w przedziwne eventy z rozmaitymi rewardami, czy też kopniętą dotację. Należy również pamiętać o exploitach , hack'sach (nigdy nie potrafiłem tego napisać poprawnie xd), przez które następuje spadek liczby graczy. To tak jak w grach single player .. są fajne, dopóty są trudne i musimy się wysilić by coś zdobyć, lecz po wpisaniu kodów gra traci sens.. Zawsze będzie ten 2 raz, bo czegoś nam zabraknie. Identycznie jest i tutaj. Często to ludzie są sami sobie winni, bo osiągają coś nieuczciwie, jak najszybciej, nie czerpiąc z tego przyjemności, a potem jest nudno i quit pod byle pretekstem.
Sądzę, że od plików większy wpływ mają zabezpieczenia (imo przy niskich ratach, gdzie wolno lvl'ujemy, jest czas na poprawki i stopniową eliminację bugów i to drugie odgrywa większy wpływ), relacje admin / gm - gracz, a przede wszystkim gracz - gracz. Jak dotąd nie znosiłem serwerów zagranicznych, czy to WoW'a , czy L2, a w szczególności rosyjskich, bowiem irytował mnie język i atmosfera, można powiedzieć, że czułem się obco. Co prawda polaczki mają swój unikalny styl, urozmaicony bluzgami i powszechnym 'zalem i bulem', ale można dopatrywać się pozytywów - ktoś kiedyś powiedział, że głupota cieszy ^^ Imo najlepiej mi się grało na moim pierwszym serwerze c5(x7), a następnie na (nie śmiać się ;p) WE po wipe, gdzie (tu wychodzi słabość innych bez dotacji ;f) my - polskie ally, opanowaliśmy większość zamków i slotów na farmach. Przyjazna atmosfera, niejeden wspólny cel, zadecydowały o tym, że można było przymknać oko na bugi i cieszyć się z gry - czy to na HR, czy LR.
Mam nadzieję, że Cerberus stanie się dobrą marką, nie tylko ze względu na pliki, ale też na graczy / klany, klimat na nim panujący, bo przecież mamy się dobrze bawić ;)
Pozdrawiam

ChaosAngel

Cytat: Linthar w Czerwiec 16, 2010, 11:17:45 AM
Mam nadzieję, że Cerberus stanie się dobrą marką, nie tylko ze względu na pliki, ale też na graczy / klany, klimat na nim panujący, bo przecież mamy się dobrze bawić ;)
Pozdrawiam

Jeżeli panowie z Cerberusa popełnią te same błędy co na starym x15 to ja raczej wątpię żeby było dobrą marką po raz drugi.
Jak już spaść to z wysokiego konia.

seken

Cytat: Linthar w Czerwiec 16, 2010, 11:17:45 AM
Nie reklamujcie tutaj innych serwerów ;p
Tak na serio to uważam, że pliki nie są najważniejsze.. wiadomo, że są istotne, bo brak czegoś, nie działająca rzecz irytuje i doprowadza do spadku ilości online  - każdy szuka czegoś co sprosta jego oczekiwaniom i stąd te częste quity. Zazwyczaj winę ma też gospodarka serwera, która opiewa w przedziwne eventy z rozmaitymi rewardami, czy też kopniętą dotację. Należy również pamiętać o exploitach , hack'sach (nigdy nie potrafiłem tego napisać poprawnie xd), przez które następuje spadek liczby graczy. To tak jak w grach single player .. są fajne, dopóty są trudne i musimy się wysilić by coś zdobyć, lecz po wpisaniu kodów gra traci sens.. Zawsze będzie ten 2 raz, bo czegoś nam zabraknie. Identycznie jest i tutaj. Często to ludzie są sami sobie winni, bo osiągają coś nieuczciwie, jak najszybciej, nie czerpiąc z tego przyjemności, a potem jest nudno i quit pod byle pretekstem.
Sądzę, że od plików większy wpływ mają zabezpieczenia (imo przy niskich ratach, gdzie wolno lvl'ujemy, jest czas na poprawki i stopniową eliminację bugów i to drugie odgrywa większy wpływ), relacje admin / gm - gracz, a przede wszystkim gracz - gracz. Jak dotąd nie znosiłem serwerów zagranicznych, czy to WoW'a , czy L2, a w szczególności rosyjskich, bowiem irytował mnie język i atmosfera, można powiedzieć, że czułem się obco. Co prawda polaczki mają swój unikalny styl, urozmaicony bluzgami i powszechnym 'zalem i bulem', ale można dopatrywać się pozytywów - ktoś kiedyś powiedział, że głupota cieszy ^^ Imo najlepiej mi się grało na moim pierwszym serwerze c5(x7), a następnie na (nie śmiać się ;p) WE po wipe, gdzie (tu wychodzi słabość innych bez dotacji ;f) my - polskie ally, opanowaliśmy większość zamków i slotów na farmach. Przyjazna atmosfera, niejeden wspólny cel, zadecydowały o tym, że można było przymknać oko na bugi i cieszyć się z gry - czy to na HR, czy LR.
Pozdrawiam
Az sie lezka w oku kreci  :shock:
Chlopie zacznijmy od tego, ze wlasnie klimat maja te servery co sa international, bo niechce mi sie patrzec na shout i ciagle myslec, czy Ci  ludzie sa tacy duni czy tylko udaja? Na dodatek na polskich serverach graja dzieci, co Cie wyzywaja od noobow jak ich ubijesz na pvp.
Co do plikow, a zabezpieczen.x7 z vitem to nie sa male raty, zaloze sie, ze po pierwszym tygodniu juz ludzie bede 3 profy miec albo nie, bo na malo jaki no-life klan tu idzie.Pliki sa bardzo wazne, bo bez dzialajacego q na s80 hb i graci niema co grac na takiej GE.
Nie wiem czemu, ale dla mnie klimat mialy servery c4, kiedy do wc solo koksal z dualami, aahh to byly czasy.Teraz juz prawie kazdy ma "szablon" jakie pt zrobic, nigdy nie chca brac innych postaci.
Napisze jak ja robilem jako tyrant zawsze bralem bdka i wcka, a na 6x kiedy jeszcze w c-grade biegalem troche ciezko bylo, a i tak nikogo do pt nie chcialem brac.Pozniej znalazlem pt z wckiem+paladyn i ja czyli tyrant.Exp byl taki sam jak z bdkiem zamiast palka i czulem sie "bezpieczniej", ale coz to bylo na c5 i taki mini klimat juz nie wroci.

DuzaMirinda2L

bylo mowione kilkanascie postow wyzej ze bedzie international global, shout, trade, hero aby zapobiec wyzwiskom typu: LOL BZOEEEE omg ale rzal BuuuL, twoja stara cos tam cos, #$^*@^*(typowe polskie kur..czaki)
---
poszukiwacz przyszlosci szuka orka wojownika oraz muzy miecza do party z krzykaczem wiatru, przygodowcem i krzykaczem wojny do druzyny zmierzajacej do Katakumb Ciemnego przeznaczenia

Lokocz

Cytat: DuzaMirinda2L w Czerwiec 16, 2010, 01:22:40 PM
bylo mowione kilkanascie postow wyzej ze bedzie international global, shout, trade, hero aby zapobiec wyzwiskom typu: LOL BZOEEEE omg ale rzal BuuuL, twoja stara cos tam cos, #$^*@^*(typowe polskie kur..czaki)
---
poszukiwacz przyszlosci szuka orka wojownika oraz muzy miecza do party z krzykaczem wiatru, przygodowcem i krzykaczem wojny do druzyny zmierzajacej do Katakumb Ciemnego przeznaczenia
jak jeszcze gm nie bedzie sie niepotrzebnie udzielal to moze byc ok xD

raiderek

Cytatjak jeszcze gm nie bedzie sie niepotrzebnie udzielal to moze byc ok xD
A to niestety jest zmorą sporej części mniejszych serverów. GM wchodzi, wita się z graczami (LOL?) i prowadzi sielankowe rozmowy po czym zamieni połowę giran w świnie i myśli że jest dobrym gmem. Dlatego wyżej podany przykład RPG jest jak najbardziej trafny, anonimowy GM którego nikt nigdy nie widział a bany lecą i kontakt jest.
Wasting time since 2004
Ru off.

Lokocz

Cytat: raiderek w Czerwiec 16, 2010, 02:10:40 PM
Cytatjak jeszcze gm nie bedzie sie niepotrzebnie udzielal to moze byc ok xD
A to niestety jest zmorą sporej części mniejszych serverów. GM wchodzi, wita się z graczami (LOL?) i prowadzi sielankowe rozmowy po czym zamieni połowę giran w świnie i myśli że jest dobrym gmem. Dlatego wyżej podany przykład RPG jest jak najbardziej trafny, anonimowy GM którego nikt nigdy nie widział a bany lecą i kontakt jest.
tak jest na wiekszosci serwerow niepolaczkowych xd

raiderek

Na polaczkowych też :D ex albo gl to typowe przykłady.
Dlatego miło by było gdyby administracja cerberusa zrobiła by wyjątek i podeszła do kwestii gmów profesjonalnie.
Wasting time since 2004
Ru off.