Oficjale są tak kosmicznie Pay to win, że szkoda nawet się za nie zabierać (mowimy tu o takim pay to win, gdzie ludzie są w stanie wydać
2000€ miesięcznie a potem zmiatają Cie
na strzała za 200000 damage).
Zamiast tego są
trzy prywatne serwery godne polecenia:
- L2 Reborn -
bardzo stabilny serwer działający już kilka lat, mają trzy podserwery:
Essence (kronika
Assassin aktualnie),
Origins (kronika
Gracia) oraz
Seasons (sezonowy serwer x15). Za jakiś czas będzie jeszcze jeden -
Signature (
C4). Wszystkie serwery u nich są progresywne, tj. Są zaplanowane update do kolejnych kronik z czasem (np. Origins startował na Interlude, a teraz jest tam Gracia)
- L2 Elmorelab - kolejny
bardzo stabilny serwer, nie jestem pewien jaka tam jest kronika, ale
zdaje się że C3. Ten serwer również jest progresywny.
-
L2 Ertheia - jest to
jedyny stabilny i godny polecenia serwer z kronikami po Goddess of Destruction. Jest to lekko mniej popularny serwer, ale mi się tam grało bardzo przyjemnie,
nowe kroniki mają dużo ciekawych mechanik i nowości - uważam, że warto je sprawdzić.
Wszystkie wspomniane wyżej serwery są serwerami
bez Pay to win. Ja osobiście gram na
Essence od L2 Reborn z racji, że ten rodzaj serwera ma
autofarmę oraz
bardzo pozmieniane klasy, więc odkrywam tak jakby grę na nowo. Ten rodzaj klienta skierowany jest do graczy, którzy
nie mają za wiele czasu na siedzenie przed komputerem z powodu innych obowiązków, ale jednak pograliby w Lineage 2 - są
ułatwienia takie jak
zestaw self-buffów, dzięki którym
nie ma aż tak dużego nacisku na granie w party - można puszczać postać solo i też jest ok.
Klient Essence działa tam identycznie jak oficjalne Essence - nie mam pojęcia w jaki sposób oni to zrobili patrząc na fakt, że ich serwery są
całkowicie Free to play bez chorych donacji. Gdybyś się zdecydował właśnie na Essence to odzywaj się na forum, coś pomogę w grze na początek