A teraz wam coś napisze : Przepis na pizze
- 25 kg maki
- 12.5 litra wody (zależnie jaką pózniej napisze jaką )
- Od 50 do 70 gram drożdży
- pół litra oleju
- 4 łyżki (nie łyżeczki ) soli
- 3 łyżki (nie łyżeczki ) cukru
Zaczynamy ciasto
Odmierzamy litr ciepłej (nie gorącej ale nie za zimnej) wody ,dodajemy drożdże ,dodajemy cukru trochę ( około 2 łyżek stołowych)do drożdży . Wsypujemy 3 łyżki cukru do maszyny . Jak drożdże wypłynęły na wierzch wlewamy do 3 łyżek cukru .Dolewamy 12.5 litra wody.Miksujemy wode żeby cukru nie było czuć Następnie wsypujemy mąkę nie cała ,około 8 kg . Dodajemy soli (4 łyżki ) Włąnczamy maszyn około 23 minut ,w trakcie kręcenia się maszyny dosypujemy resztę mąki . Jak ciasto się trochę zmieszało wlewamy olej . Czekamy około 10 minut dolewamy wody żeby ciasto nie było za twarde ani za miękkie .można by powiedzieć jak ciasto na pierogi .
Dzielenie ciasta
236g mała pizza
415g średnia pizza
700g duża pizza
Po rozdzieleniu ciasta formujemy w kulki żeby wyglądało po wyjęciu z lodówki jak kulka a nie jak stworek
przykrywamy folia spożywcza i wsadzamy do lodówki
Tu mała uwaga przy nalewaniu wody . Jeśli chcesz żeby ciasto było gotowe na następny dzień 12.5 litra wody żeby była ciepła , jak chcesz żeby ciasto dłużej postało w lodówce użyj 12,5 litra wody zimnej .
Tu mała podpowiedz jeśli zobaczysz na cieście czarne kropki możesz sobie pogratulować udanego ciasta
Sos do pizzy :
15 główek cebuli
2 główki czosnku
12 puszek pomidorów w zalewie
bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn
cukier ,sól
konc. pomidorowy
bulion warzywny albo wołowy
olej
Przygotowanie sosu :
wlewamy olej około 300 ml oleju , jak olej będzie gotowy dodajemy cebule wczesnej przygotowaną (kroimy w piórka albo pół księżyce cienko pokrojona ) dodajemy czosnek pokrojony . Czekamy aż się cebula podsmaży i czosnek .Jak już będzie gotowa dodajemy 12 puszek pomidorów , czekamy aż pół produkt będzie gorący , Jak już się doczekamy dodajemy zioła ,bulion . Oczywiście pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas żeby się nie przypaliło .Jak już sos będzie się lekko gotował dodajemy konc. pomidorowy (dodajemy tle i trzeba do zagęszczenia go ). Mieszamy . Jak sos już będzie sie gotował odstawiamy z gazu . Dodajemy soli i cukru ,żeby sos miał pożądany smak dodać cukru, żeby lekko był słodki i pikantny
Sos czosnkowy :
- 2 główki czosnku
- olej
- majonez
- mleko
- pieprz
- sól
Sposób przyrządzenia :
Obieramy czosnek wsypujemy do jakiegoś małego pojemnika, zalewamy do mniej niż połowy olejem . Miksujemy używają blendera . Do majonezu dodajemy zmiksowany czosnek dolewamy mleko ,mieszamy .Musi powstać konsystencja sosu. Dodajemy soli i pierzu
Masło czosnkowe :
- czosnek zmiksowany
- masło
- vegeta
Sposób przyrządzenia:
do masła dodajemy czosnek i vegete miksujemy . Wychodzi zarypiaste masło czosnkowe . Smacznego