Kolego, interlude ma juz 10 lat, technologia serverów Dedykowanych oraz VPS poszła tak do przodu że server na ~100ppl można uruchomić nawet za maszynie za 30zł miesięcznie w SLDC, tylko że masz wtedy 0 anti ddosa itd...
Także po prostu aby nie robić zbędnych kosztów można taki serwer bazowy na którym online nie przekroczy zapewne 300 ppl uruchomić na VPS'ie z OVH za 100zł...
Ofc jest to koszt samej dzierżawy maszyny, do tego trzeba doliczyć inne koszty jak np Anti-Bot itd...
Myślę że jeżeli serwer będzie w porządku i gracze go pokochają to nie powinno być problemu z jego utrzymaniem, jeżeli nawet takowy by się zdarzył napiszemy to publicznie i myślę że ludzie pomogą...
Planuje też server typu Mid/High aby zarabiał na serwer bazowy itd...
Ogólnie od czerwca prowadzę L2Emi, zaczynałem na małym VPS teraz mam Dedyka + 2 VPSy i jakoś daję radę, więc myślę że będzie ok
Wszystko ładnie, pięknie. Ale obietnicy to się raczej chyba nie doczekam. Czy może Twoją wypowiedź mam traktować jak obietnice, że wszystko co w niej napisałeś postarasz się spełnić ? Bo jeśli tak to więcej wyjaśnień mi nie potrzeba.
Jeśli Jesteś ciekawy czemu tak się upieram przy tej obietnicy to musisz wiedzieć ze dosyć mam grania na niestabilnych serwerach które szybko padają. I nie jest to naiwnością z mojej strony bo Waszym projektem zainteresowałem się tylko ze względu na reputację tego forum i zakładam że jeśli współpracujecie z jego administracją to taka obietnica coś znaczy.
Słuchaj, jesteśmy dorośli, mam rodzinę, pracę i inne obowiązki poza serwerem, dokładam wszelkich starań by wszystko wyglądało jak najlepiej, ale chyba nie myślisz że gdyby przyszły dla mnie jakieś "trudne czasy" to zamiast pracować czy kupić własnemu dziecku jedzenie to opłacę server...
Co ci mogę obiecać to to że dołożę wszelkich starań by serwer stał jak najdłużej i by baza postaci była zabezpieczona jak najbardziej się da, co pozwoli nawet w przypadku awarii sprzętu, włamania czy czegoś innego na przywrócenie tego co było wcześniej.
Jak pisałem wcześniej, utrzymanie serwera z online ~300+ nie powinno być drogie i raczej wierni gracze dopomogą w kryzysowych chwilach, więc raczej nie masz się o co martwić.
Co do samych plików, wszystko jesteśmy w stanie naprawić, ale by to naprawić potrzebujemy testerów, bez nich nie jesteśmy w stanie wykryć bugów, a jak naprawić coś o czym nie wiemy? Niestety 90% społeczności tego forum potrafi tylko narzekać, jednocześnie krzycząc że nie ma żadnego dobrego normalnego serwera, ale jak się pojawia coś lub ktoś kto chce zadziałać w tym kierunku to leci hejt i brak jakiejkolwiek pomocy... Ale to już niestety rak XXIw.
Dodatkowo teraz są święta więc prace więcej stoją niż się posuwają do przodu, ale to chyba zrozumiałe....