Witaj
Gość

Wątek: Witam, jestem badaczem świata lineage 2 :D  (Przeczytany 441 razy)

• Pochwał: 0

• Znany jako Szymon lub TDW Indiana Jones świata L2
Witam, jestem badaczem świata lineage 2 :D
« dnia: Sierpień 29, 2024, 10:03:43 am »
Hejka!

Jestem Szymon i gram w l2 już dobre 15 lat.
Przygodę zacząłem jako bot dla starszego brata tylko po to żeby pograć na kompie (dał mi krasnoludka i kazał na początku używać tego klawisza a jak zabije potworka to tego xD) no i skończyłem mając 26 lat, narzeczoną, dobrą pracę i uzależnienie od  tej gry  :D.
Dosłownie przez całe moje życie, które było mocno zwariowane (ale nie będę tutaj o nim pisał), zawsze towarzyszył mi jakiś serverek czy to low rate na dłużej czy jakieś midy na miesiąc.
Te piękne forum odwiedzam już dobre 14 lat albo i dłużej, jednak nigdy się nie udzielałem, bo po prostu korzystałem z niego jak z polskiej wikipedii, tylko o l2. Nie wiem czy to przez to, że trzydzieste urodziny są już bliżej niż dalej ale po tylu latach zrozumiałem, że dzięki ludziom których poznałem w grze i klanom z którymi grałem wyszedłem na prostą w życiu, mimo tego, że czasami zawalałem robotę, lub szkołę bo epici były ważniejsze.

Mam świadomość tego, że mimo mojego wieku w całym polskim community i tak należę do tych "młodszych", bo nadal gram i dobrze pamiętam jak w wieku 15 lat grałem z chłopami 30+ a teraz i tak ich spotykam na serverach i są to już panowie po czterdziestce.
Najważniejsze jest to, że  nawet jeśli jesteśmy starsi i nie mamy już tyle czasu na grę (oczywiście nie wszyscy), to nadal wspominamy stare czasy i gadamy o tym jak to się wszystko pozmieniało i jak teraz to wygląda.

Chyba przez to, że przegrałem elmore c1-c4 a teraz zbliża się niestety reborn ale i tak c4 x1 bez duala, wzięło mnie na ogromy sentyment.
Do servera jeszcze trochę czasu a wspominając stare chwilę przypomniała mi się piękna fabuła która dla większości mimo stażu gry nadal jest tajemnicą. Dla mnie też by była gdyby nie pewien wieczór parę lat temu, gdy po dobrej porcji chmielowego wywaru jak i zielonego tytoniu zagłębiłem się w otchłani lore świata elmoreaden.
Jakoś tak wyszło, że zebrałem wtedy do kupy masę informacji o tym jak powstał świat gry, rasy, bogowie i wszystkie znane nam konflikty z poszczególnych kronik. I właśnie tutaj jest sedno założenia nowego konta na forum jak i pisanie tego posta. Wiem, że forum mocno się zmieniło i można powiedzieć, że ledwo dycha ale ważne, że dycha! Jako, że mam trochę czasu chciałbym zrobić kanał na youtube z podcastami które opowiedziałby fabułę naszej kochanej gry, od powstania bogów do ich samozniszczenia, od wojny gigantów z bogami do wojny ludźmi z orkami!

Jako, że tutaj siedzą głównie stare wygi, chciałbym poznać waszą opinie na ten temat.

Ilu z was po tylu latach grania nadal nic nie wie o tym jak powstał świat L2 i dlaczego wygląda jak wygląda?
Czy kiedykolwiek zdążyło wam się czytać questy/pogłębiać lore?
Co myślicie o takich luźnych podcastach (postaram się aby były quality top, posiadam studio domowe i umiejętności do obróbki) nastawione tylko na fabułę gry, historie raid bossów i lokacji w grze?
No i najważniejsze pytanie, czy tęsknicie czasami za tym "waszym" pierwszym L2, gdzie błądziliście jak topowe noobki, zamiast cisnąć w CP czy wszystko robić "podręcznikowo" bo tak się najbardziej opłaca?

Na sam koniec dodam coś od siebie już swoim językiem :D Kocham rpgi a historia lineage 2 jest serio kozak, sam odkryłem ją gdy już można powiedzieć gierkę miałem w małym paluszku po latach grania w CP'kach i naparzanki na 2 side servach. Jednak to low rate servery sprawiają, że można poczuć magię tej fabuły gdy jest więcej czasu żeby patrzeć na małe szczegóły na które normlanie nie zwracamy uwagi :D. Pierwszy odcinek podcastu mam już nagrany, z kanałem ruszę jak posklejam chociaż historię tego co było przed tym co jest w lineage 2.

A do ludzi co mnie znają z świata Aden wielkie pozdro! Dla tych co mnie znają z gry pod postacią Piotrka, sorry za wszystkie wałki i trolle, gdy tworzyłem postać pod nickiem Piotrek grałem pod zwałe z ziomkami z prawdziwego życia. Peace!

Pozdrawiam archeolog świata elmoreaden!

Pozdro, polski archeolog świata aden :D

Odp: Witam, jestem badaczem świata lineage 2 :D
« Odpowiedź #1 dnia: Wrzesień 02, 2024, 09:53:21 pm »
Witam serdecznie.
Wyobraź sobie że nie dawno wspominałem sobie pewną stronę www gdzie właśnie owa historia była zapisana (zapewne tylko część). Niestety było z 15 lat temu, jak zaczynałem grać w l2, i zapewne tej strony już niema. Pamiętam że niektóre rzeczy, wydarzenia, nawet questy nabierały zupełnie innego znaczenia i głębszego sensu gdy poznało się choć trochę historii.
Podsumowując, jestem rad że będę mógł sobie odświeżyć i poszerzyć wiedzę na temat L2. Czekam z niecierpliwością i trzymam kciuki za powodzenie projektu.

Odp: Witam, jestem badaczem świata lineage 2 :D
« Odpowiedź #2 dnia: Październik 02, 2024, 10:06:28 am »
1. Ilu z was po tylu latach grania nadal nic nie wie o tym jak powstał świat L2 i dlaczego wygląda jak wygląda?
--- Gdy ogarniałem już angielski, to pobrałem gdzieś ogromny plik .doc z lore (historią) świata Lineage2 xD Mam go gdzieś na kompie, zerknę dziś.

2. Czy kiedykolwiek zdążyło wam się czytać questy/pogłębiać lore?
--- Kiedyś z ciekawości przeczytałem całego questa zamiast się przez niego przeklikać. W porównaniu do wielu innych gier wydał mi się ciekawy i zacząłem czytać wszystkie questy w L2 :D

3. Co myślicie o takich luźnych podcastach (postaram się aby były quality top, posiadam studio domowe i umiejętności do obróbki) nastawione tylko na fabułę gry, historie raid bossów i lokacji w grze?
--- Podcast z lore Lineage 2? Kiedyś gierkowe lore to była nisza, ale teraz te tematy mają się znakomicie. Myślę, że dobrze zrobiony podcast/odcinek spodoba się ludziom, nawet tym którzy nigdy nie grali. Ja sam tak poznałem gry typu Bloodborne, Dark Souls, itd. Nie interesowały mnie, ale kiedyś wyskoczył mi jakiś lore odcinek na głównej na yt, kliknąłem, wsiąknąłem totalnie. Najpierw niezliczone godziny słuchania o lore, potem sam grałem :D

4. No i najważniejsze pytanie, czy tęsknicie czasami za tym "waszym" pierwszym L2, gdzie błądziliście jak topowe noobki, zamiast cisnąć w CP czy wszystko robić "podręcznikowo" bo tak się najbardziej opłaca?
--- Lubię błądzić, bycie samoukiem i odkrywanie świata po swojemu to duża i ważna część mojego życia ; ) Na tym skończę, bo jak się rozgadam, to końca nie będzie xD

Chyba nigdy się jeszcze nie udzieliłem tutaj na forum, lub nie pamiętam, a także korzystam z niego jako wikipedii l2 od niepamiętnych czasów ;)
Gram od jakoś od roku 2005. Mnóstwo błądzenia, robienia nowych postaci, itd.

Mam duże doświadczenie jeśli chodzi o filmiki typu "historia świata X", możemy się kiedyś zgadać na coś ;)