Ujednolicenie serwerów ? O co chodzi ?

Zaczęty przez YohnY, Wrzesień 24, 2010, 12:51:40 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

YohnY

Witam wszystkich, czy ktoś mógłby mi wytłumaczyć o co chodzi z tym ujednoliceniem serwerów europejskich ? Słyszałem że od 5 października jedynym serwerem Euro ma być Teon, czy Luna i Franz zostaną zlikwidowane ?
Pytam dlatego że jakiś rok temu grałem troszkę na Teonie (został mi tam Glad lvl58) oraz na Lunie (jest tam Glad, BD i WC - wszyscy lvl61) i chciałem wrócić do gry tylko nie wiem na który serwer. Ogólnie rzecz biorąc to jestem już stary chłop, mam 28 lat ale jeśli chodzi o Lineage 2 to jednak jestem  :noob:, dlatego proszę o pomoc, a zatem jak ktoś coś wie odnośnie w/w temtów to niech wyjaśni i doradzi na który serwer wrócić, z góry dzieki.

montezuma

teon , luna i franz będą połączone w 1 serwer. Wszystkie  postacie będą zachowane na kontach, jeżeli ktoś ma więcej postaci na tych 3 serwerach niż 9 to zostaje 9 postaci o najwyższym lvl.
Naia - oficjalny server
DominionWind- Healer 99/Enchanter 90/Blade Dancer 5x - aktywny
Cytat: xRelapse w Styczeń 10, 2012, 10:26:06 PM
Jestem ciekawy czy to Montezuma pisze te wszystkie posty tu, czy jakiś skrypt znalazł.
Ah, te chłopaki z NA są tak zautomatyzowani.
Cytat: Dyma w Styczeń 07, 2012, 05:06:19 PM
Zanim zacząłem grać z Alarionem to miałem do czynienia z kilkoma Cp,ludźmi i mogę powiedzieć, że ta jego "teoria" jest dla 90% graczy nieosiągalna bo po prostu są zbyt słąbymi graczami. 

YohnY

Dzięki za info, czyli rozumiem że mogę spokojnie zacząć od nowa grać na Lunie, a 5 października po prostu przeniosą mi postacie które tam mam na ten nowy wspólny serwer, i teraz pytanko - przeniosą je ze sprzętem czy gołe ?
A tak w ogóle to dlaczego taki mix serwerów, mało ludzi gra czy o co chodzi  ??

Solar

Klany które sprzedawały adene za realną kasę oraz te które nie radziły sobie z wrogiem odkryły genialny sposób na pozbycie się konkurencji a mianowicie słanie petycji na przeciwnika. NCsoft zaczął banować serwery na których 99% graczy to były boty do tego dochodziło do mass banów byle kogo, powstał ruoff. Aion  ludzie po banach nie wracali jak to miało miejsce wcześniej tylko szli na ruoffa i tak coraz to mniej ludzi było na serwerach przez co inni przestali przedłużać czas na kontach :D No to chyba wszystko :P

Luna
Tyrteos: 80 lvl SM|75 lvl WC |DA 55 - Banned
Franz
Decimos: 82lvl PS|75 lvl WC |DA 70 -Śpi
Lancer
Decimos: 7x lvl PS

http://przypierdolek.mybrute.com/
Cytat: 120130 link=topic=27483.msg306926#msg306926

Kard

druga strona medalu jest taka, ze ludzie mieli dosc grania w gre gdzie bez oszukiwania (czt. botowania, kupowania adeny, uzywania programów wspomagających) niewiele mozna bylo osiagnąc w krotkim czasie, a jesli zdecydowales sie pojsc na skroty to wczesniej czy pozniej i tak banem sie to konczylo (choc jak wszedzie sa wyjatki niektorym sie udało :) ), wiec przy wyborze czy po banie wracac na zjebane serwy europejskie i zaczynac od nowa, czy zaczac na ruoffie...
choc efekt jest ten sam co u w poscie wyzej, bezsensowana politykaq NC soft spowodowala opustoszenie serwerow offa
Char : Incertus :: Iss
Clan : BlackSwans

Alarion

teorytycznie jest jeszcze sznasa dla ofka. Po zrobieniu merge'a powinni otworzyć na początku 1 dodtakowy (potem może jeszcze jakieś jak wypali) serwer, gdzie będzie już od początku konsekwentnie pilnowanie botów, radarów i innego gówna (skoro na ru ofie się da, to dlaczego nei na ofie?), przejść na system mikro transakcji (jak na ru ofie) likwidując abonament, ale dając np. ten exp x 2 do wykupienia.

Trudne? Pewnie, że tak, ale pytanie na ile im się chce, czy może chcą już tak zostawić dogorywające 2 serwery, które i tak ze względu na petition war (niektórym nawet z online 3k jest za ciasno i wolą grać 500 online...) i tak się pobanują co doprowadzi do ostatecznego zamknięcia przez NC softu NA/EU Lineage 2.

I myślę, że jeżeli obserwują powodzenie ru ofa, to wiedzą, że dalej olbrzymia osób chce grać w l2 (widać to po ilości na ru ofie i privach, szczeólnie tych lepszych pokroju RPG) i na pewno po krótkim czasie znów udałoby im się zapełnić przyzwoicie kilka(naście?) serwerów.
Alarion - EdgeWalker   {Amber} Party Leader
ArcheAge  Server: Kyprosa! / West side

Cat Drama Maker

MastJedi

Cytat: Alarion w Wrzesień 27, 2010, 01:48:30 PM
(...) co doprowadzi do ostatecznego zamknięcia przez NC softu NA/EU Lineage 2. (...)
Szczerze wątpię. Lineage I wciąż stoi i ludzie grają i płacą.

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

Medium

Lineage2 przestał już dawno być priorytetem NCSoftu, może jak wyjdzie GW2 to zajmą się tym bardziej.

Rickert

Never regret anything because at one time it was exactly what you wanted

Alarion

Cytat: Rickert w Wrzesień 27, 2010, 05:13:28 PM
@Alarion
W teori fajnie to brzmi.

W praktyce działa bardzo skutecznie na Ru ofie.

Cat Drama Maker

ugh

Cytat: Medium w Wrzesień 27, 2010, 05:12:47 PM
Lineage2 przestał już dawno być priorytetem NCSoftu, może jak wyjdzie GW2 to zajmą się tym bardziej.

Tak samo było mówione o Aionie, więc można sobie to wsadzić między bajki. Tylko głupiec zrezygnowałby z czegoś, co jest wizytówką organizacji.

Finaly retired, L2 is not fun anymore.

Alarion

akurat z Aionem dzieje się to samo co z L2, tyle, że w procesie ultra przyspieszonym (merge serwerów odbył sięchyba 2 miechy temu). Różowo nie ma, bo ich polityka jest tragiczna.

Cat Drama Maker

ugh

Cytat: Alarion w Wrzesień 27, 2010, 07:34:52 PM
akurat z Aionem dzieje się to samo co z L2, tyle, że w procesie ultra przyspieszonym (merge serwerów odbył sięchyba 2 miechy temu). Różowo nie ma, bo ich polityka jest tragiczna.

Polityka na EU/NA. Ponoć w Korei nieźle się trzyma L2

Finaly retired, L2 is not fun anymore.

Solar

Cytat: ugh w Wrzesień 27, 2010, 08:44:11 PM
Cytat: Alarion w Wrzesień 27, 2010, 07:34:52 PM

Polityka na EU/NA. Ponoć w Korei nieźle się trzyma L2
W Korei każde mmo dobrze się trzyma XD Tam w l2 jest jeszcze więcej botów niż było na na/ue XD to oni stworzyli l2walkera a system płatność tam jest mieszany coś podobnego jak do wowa tylko, że na większą skale.

Luna
Franz
Lancer

Falconek

Cytat: Alarion w Wrzesień 27, 2010, 01:48:30 PM
teorytycznie jest jeszcze sznasa dla ofka. Po zrobieniu merge'a powinni otworzyć na początku 1 dodtakowy (potem może jeszcze jakieś jak wypali) serwer, gdzie będzie już od początku konsekwentnie pilnowanie botów, radarów i innego -_-'a (skoro na ru ofie się da, to dlaczego nei na ofie?), przejść na system mikro transakcji (jak na ru ofie) likwidując abonament, ale dając np. ten exp x 2 do wykupienia.
Ruoff popularność zawdzięcza temu, że L2 jest niesamowicie popularne w Rosji. Na zachodzie mało kto w ogóle wie o istnieniu tej gry ( w skali całego rynku MMO), a jak ktoś zna to i tak nie zagra bo za trudno (vide: płacz dzieci Wowa na forach Aiona). Otwarcie nowego serwera doprowadziłoby tylko do dalszego rozwodnienia populacji (vide Franz i Luna, gdzie wiekszość graczy to były rerolle ze starych serwerów). Poprostu L2 nie jest popularne na zachodzie i nie ma napływu nowych graczy, a starzy odchodzą bo po pięciu latach L2 im się poprostu nudzi - nie ma w tym nic dziwnego.
Popularnosć mikropłatności to również specyfika rynku rosyjskiego. Na L2 NA/EU doprowadziłoby to tylko do większego wyludnienia - chyba że za dodatkową kasę zaoferowaliby tylko jakieś ozdóbki i pamiątkowe itemy. PA z expem x2 to w praktyce jest poprostu serwer z normalnym miesięcznym abonamentem i rates x2. Nie sądzę, żeby Nc NA zamerzał podnieść raty serwerów (byłoby to nieuczciwe wobec starszych graczy i wywołało dodatkową burzę w community).

CytatTrudne? Pewnie, że tak, ale pytanie na ile im się chce, czy może chcą już tak zostawić dogorywające 2 serwery, które i tak ze względu na petition war (niektórym nawet z online 3k jest za ciasno i wolą grać 500 online...) i tak się pobanują co doprowadzi do ostatecznego zamknięcia przez NC softu NA/EU Lineage 2.
Petition wars to sprawa sprzed... dwóch lat? A bany lecą, i owszem - NC chyba robi czystkę, żeby mieć miejsce na merge. Na dzień dzisiejszy na Teonie trudno znaleźć bota, czy osobę używającą rangera. Na społeczność padł blady strach :) Do tego stopnia, że od kilkunastu dni czekam na kasę za sprzedane itemy, bo koleś który je kupił, kupił też adenę i czeka bo farmerzy nie mają.

CytatI myślę, że jeżeli obserwują powodzenie ru ofa, to wiedzą, że dalej olbrzymia osób chce grać w l2 (widać to po ilości na ru ofie i privach, szczeólnie tych lepszych pokroju RPG) i na pewno po krótkim czasie znów udałoby im się zapełnić przyzwoicie kilka(naście?) serwerów.
Potencjalni klienci RuOffa nie pójdą na Na/Eu bo:
-nie lubią grać z obcokrajowcami
-nie lubią posługiwać się językiem innym, niż rosyjski
To poprostu specyfika rosyjskich graczy.

Ludzie z privów (w swojej większości, a nie wyjątkach potwierdzających regułę) nie pójdą z kolei gdzieś, gdzie trzeba płacić.  Taka prawda.
W swoim czasie prywatne serwery odegrały dużą rolę w popularyzacji L2 w naszej części Europy, ale na dzień dzisiejszy, kto miał przejść na offa, to już to dawno zrobił i NcSoft najlepiej by wyszedł doprowadzając do zamknięcia większości privów.

CytatW Korei każde mmo dobrze się trzyma XD Tam w l2 jest jeszcze więcej botów niż było na na/ue XD to oni stworzyli l2walkera
Walkera stworzyli chińczycy w celach zarobkowych. A w Korei nie potrzebują botów, bo mają eventy multiple exp, odpowiednią liczbę graczy i serwery "relaxed" z podwyższonym z natury expem.

BTW z Teona znam całą jedną osobę, która przeszła na RuOffa. Znam też jedną osobę, która gra równocześnie tu i tu. Każdy ma swoje powody.

Kard

Cytat: Falconek w Wrzesień 28, 2010, 01:32:40 PM
Popularnosć mikropłatności to również specyfika rynku rosyjskiego.
Z tym sie nie zgadzam, mikropłatnosci to przyszlosc MMO, co widac obserwujac aktualny rynek MMO. Najlepszym przykładem jest tu DDO, gra która na abonamencie miesięcznym prawie umarła, a po wprowadzeniu mikroplatnosci odrodzila sie jak fenix i nie jest zdominowana przez rosyjskich graczy. 

DonK.

kto miał przejść na offa, to już to dawno zrobił i NcSoft najlepiej by wyszedł doprowadzając do zamknięcia większości privów.

przy wyczyszczeniu eu i wprowadzeniu systemu jak na ruoffie privy padna smiercia naturalna.
Hapszasin

ex- DoomCryer 82/sps@Lancer
ex- PhoenixKnight 81/sr/wl@Lancer
/get.your.envelopes_ _time.to.address.the.haters/

Solar

Cytat: DonK. w Wrzesień 28, 2010, 03:40:18 PM

kto miał przejść na offa, to już to dawno zrobił i NcSoft najlepiej by wyszedł doprowadzając do zamknięcia większości privów.

przy wyczyszczeniu eu i wprowadzeniu systemu jak na ruoffie privy padna smiercia naturalna.
Nie padną poczytaj co fanatycy  z tego forum piszą o swoich privach XD

Luna
Franz
Lancer

MastJedi

(...)(byłoby to nieuczciwe wobec starszych graczy i wywołało dodatkową burzę w community).(...)
...podobnie działa system vitalty oraz dodane questy z mega boostem xp. Zarówno na niskich lvlach - gdzie 40 lvl robi się w 1-3 dni, czy też Epic quest. O Noblesie nie wspominając. I Questach na suba też.
I jakoś nie słyszałem głośnego płaczu i protestów.

Pozdrawiam
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight

Falconek

Cytat: MastJedi w Wrzesień 28, 2010, 05:27:09 PM
(...)(byłoby to nieuczciwe wobec starszych graczy i wywołało dodatkową burzę w community).(...)
...podobnie działa system vitalty oraz dodane questy z mega boostem xp. Zarówno na niskich lvlach - gdzie 40 lvl robi się w 1-3 dni, czy też Epic quest. O Noblesie nie wspominając. I Questach na suba też.
I jakoś nie słyszałem głośnego płaczu i protestów.

Pozdrawiam

Co innego umożliwić szybsze przebrnięcie przez całkowicie martwą zawartość gry (1-40 WTF) a co innego umożliwić dwukrotnie szybsze levelowanie w pełnym zakresie leveli. Vitality system jest praktycznie bez znaczenia, chyba, że ktoś się loguje raz na 3 dni. Przy w miarę intensywnym expie i tak masz perma zero vit, bo na ile czasu starczą te niecałe dwie i pół kreski vita, które odrosną pomiędzy jednym a drugim wieczorem.

Kard

Cytat: Falconek w Wrzesień 28, 2010, 07:14:55 PM
Vitality system jest praktycznie bez znaczenia, chyba, że ktoś się loguje raz na 3 dni. Przy w miarę intensywnym expie i tak masz perma zero vit, bo na ile czasu starczą te niecałe dwie i pół kreski vita, które odrosną pomiędzy jednym a drugim wieczorem.
Przesadzasz, vit bardzo przyspieszył xp, bo to nie są tylko te 4 kreski, ale również revitapoty i jak byś nie zauważył to każdy event (a jest ich sporo ostatnio) w dużej mierze jest związany z vitem. Exp porównując do tego z np. 1 roku to dzień do nocy. I jak pisze MastJedi nie słyszałem by ktoś narzekał.

Solar

Cytat: Kard w Wrzesień 28, 2010, 07:33:43 PM
Cytat: Falconek w Wrzesień 28, 2010, 07:14:55 PM
Vitality system jest praktycznie bez znaczenia, chyba, że ktoś się loguje raz na 3 dni. Przy w miarę intensywnym expie i tak masz perma zero vit, bo na ile czasu starczą te niecałe dwie i pół kreski vita, które odrosną pomiędzy jednym a drugim wieczorem.
Przesadzasz, vit bardzo przyspieszył xp, bo to nie są tylko te 4 kreski, ale również revitapoty i jak byś nie zauważył to każdy event (a jest ich sporo ostatnio) w dużej mierze jest związany z vitem. Exp porównując do tego z np. 1 roku to dzień do nocy. I jak pisze MastJedi nie słyszałem by ktoś narzekał.
Ta poty z przed ostatniego eventu który był głównie dla łuczników albo nuków w bieganiu do króliczka XD Co innego raty co innego vital i rec system(power exp tylko dla kasiastych :P) Nikt nie narzekał  bo to nie ingeruje tak jak raty

Luna
Franz
Lancer

MastJedi

Cytat: Solar w Wrzesień 29, 2010, 11:11:34 AM
Ta poty z przed ostatniego eventu który był głównie dla łuczników albo nuków (...)
Guzik prawda. Na łuczniku zdobyłem 4 czy 5 pot. Wolno naciąga cięciwę jak chorera (Saggi 78)...
Za to tyrkiem natłukłem pozostałe 24 :D Perma krolik, spam targetu i magiczny krąg ognia zdziałały cuda :D
Aaa no i oczywiście taktyka jaką się przyjęło - zarówno miejscówka, jak i sposób - bieganie, czy stanie w jednym miejscu.
Szansę miały jedynie postacie posiadające atak AoE, bo czasami to ostatni króliczek z grupy nosił dropy.

@Falconek Poruszyłeś tylko vita. A Noblese? których teraz się zrobiło jak piasku na plaży? Dzięki temu "ruszyła" olimpiada. Dzięki temu i książkom za tokeny. Ale kiedyś trzeba było spooooorooo czasu aby do niej stanąć. O questach i bossach nie wspominając. Włącznie z Baiumem. I jak podkreślę jeszcze raz - nie słyszałem, żeby "Tradycyjni" noblesi płakali po forach, że to nie fair. Że oni musieli a teraz inni nie muszą.

Pozdrawiam