Socket bonus - Jak to wszystko działa ?

Zaczęty przez Helioks, Lipiec 02, 2009, 01:03:43 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Helioks

Witam! To znowu ja, z następnym wątkiem na który poradniki z google wyszukane nie potrafiły pomóc. Chodzi o bonusy do ekwipunku które zwią się 'sockety'. Prosiłbym o praktyczne wytłumaczenie co to jest, jak to włożyć do ekwipunku i co najlepiej kupować.
Za odpowiedź z góry dzięki.

Soulern

Sockety to miejsca w twoich armorach lub broniach, gdzie możesz włożyć magiczny kamień (gem). Kamień ten może zwiększać różne ciekawe rzeczy, jak na przykład intelekt, staminę, lub też spell damage, healing czy attack power; niektóre z nich, zwane "meta gem", zwiększają różne cechy procentowo. Po prostu, kupujesz kamyk i wkładasz go w przedmiot.
Przed kupnem takiej błyskotki należy jednak najpierw zwrócić uwagę na to, jakiego koloru mamy socket - może być czerwony, niebieski lub żółty lub meta. Do każdego z nich można włożyć tylko odpowiedni kamyk. Kamyki jednakże mogą być też - na przykład - zielone czy fioletowe, wtedy pasują do dwóch lub więcej różnych dziurek.
Co do tego, co kupywać - yy, ja tam kupuję to, co mi się najbardziej przydaje :P Tu ważne jest w sumie tylko to, że gemy, jak i inne przedmioty, mogą być commonowe (biała nazwa), uncommonowe (zielona), rare (niebieska) i epickie (fioletowa). Większość z nich produkują osoby z profesją jewelcraftingu, jedynie wszystkie commonowe można kupić od vendora.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Pequet

Ad wypowiedzi Soulerna, jeżeli armor ma np. sockety red blue blue to możesz włożyć cokolwiek (tj. gem każdego koloru) ALE! tracąc wtedy socket bonus (który przeważnie daje mniej niż 1 słaby gem. To tyle sprostowania :].

Helioks

Hmm już nawet łapie ale jeszcze nie zabardzo. Mam np. Hateful Gladiator's Dreadplate Gauntles i 'blue socket' to znaczy ze moge włożyć dowolny niebieski gem ?

Soulern

Z tego, co zrozumiałem ze sprostowania Pequeta, to tak, tylko, że tracisz podkreślony na czerwono dodatek za "skompletowanie" wszystkich gemów w przedmiocie:

http://img98.imageshack.us/img98/5369/mercih.jpg

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Helioks

Hmm no dobra no to mam jeden item który ma podpisane tylko 'blue socket' i mam blue chalcedony który dodaje 18 stamina i jest podpis 'Matches blue socket', to znaczy że to mam włożyć ? I jeśli tak to jak ? A jeśli przy itemie pisze tylko jeden kolor np. 'yellow socket' to można tylko yellow gem włożyć ?

Mlor

Mozesz wlozyc jaki tylko chcesz, tylko nie otrzymasz danego bonusu. Socketujesz item klikajac na niego z shiftem chyba czy cos takiego ;p
"Na tym świecie istnieje zło zrodzone z dobra. Istnieje również dobro zrodzone ze zła" by Lelouch Lamperouge
I'm OFFLINE

Helioks

O dzięki w końcu załapałem! Dzięki za zainteresowane się moim problemem!

Rika

Co do socketów, jeszcze jeden drobiazg:
tzw. meta gemy można umieszczać wyłącznie w hełmach. Bonus z nich wynikający zależy od sumy gemów w całym eq. Lecz, jeśli ma się w ubranku gem np. fioletowy, zalicza się on zarówno do czerwonych, jak i niebieskich, więc czasem warto brać to pod uwagę :P
"It's so shitty that clan leader declare wars or decide to start them and ALWAYS in the end those who suffer most are newbies in academies and low-lvls C grade, not even hi-lvls in S grade. 
It's just a twisted server we play on."