Ogólnie na każdym serwerze minimalna opłacalna cena ssd wynosi 15 adena za sztuke , ssc 20 adena od sztuki , bssd 65 adena od sztuki a bssc ok 120 - 125 adena od sztuki . Dlatego nie załamuj się , jak będziesz widział , że ktoś sprzedaje ssc w cenie np 25 adena (jak to było w moim przypadku) , bo to są minimalne opłacalne ceny . Jednak popyt na nie jest zależny od serwera , na nowszych serwerach popyt na nie będzie wyższy , ale podaż będzie niewielka i tu mamy do czynienia z Niedoborem na rynku . Wiąże się to z tym , że niewielka ilość graczy będzie producentami ze względu na to , że serwer dopiero powstał , a ludzie jednak będą ich potrzebowali . Kiedy serwer jest starszy , Sytuacje zaczną się odwracać - będzie wielu producentów ale i zapotrzebowanie na ssd/c i bssd/c będzie mniejsze i wystąpi wówczas nadwyżka . Jednak należy jeszcze pamiętać o elastyczności cenowej podaży i popytu . Elastyczność popytu jest niska , gdyż bez shotów nie można się obejść . Dlatego warto jest czasem zawyżać ceny ale i zmieniać położenie sklepu na najwygodniejsze kupcom . Elastyczność cenowa podaży jest ..... (I tu zależy znowu od serwera) . Generalnie im starsze serwery tym podaż jest wyższa . Dlatego też na początku każdego serwera warto zatroszczyć się o sprawy ekonomiczne i dlatego też warto założyć krasia przed główną postacią . Pomoże to zarobić pieniądze na początek . Zapytałeś się , skąd najlepiej brać kryształy . Odpowiedź jest prosta - najlepiej krystalizować itemy ale nie ulepszać , gdyż wydajemy nie potrzebnie pieniądze na enchanty . Itemy trochę kosztują , ale jak wystawisz shoty po tych cenach , które napisałem (minimalnie) to możesz liczyć na zarobek . Jednak musisz popatrzeć na rynek , które sklepy ze shotami gdzie są , jakie shoty oferują , po jakiej cenie , o jakiej porze i jak długo . Następnie musisz sam ustalić porę dnia , miejsce i cenę za shoty . Pora dnia to najlepiej godziny szczytu (godziny popołudniowe 12:00 - 18:00 ew. 20:00) , miejsce musi być widoczne i wygodne dla kupca (czyli jak najbliżej gk) , kupiec nie lubi zaglądaćdo każdego sklepu by sprawdzić , kto ma najniższą cenę , bo wiadomo , większość graczy jest leniwa (bez urazy) . Cena musi być porównywalna z ceną konkurencji , w tym celu należy ustalić , kto jak najmniej bierze za shoty i ile . Twoja cena musi być mniej więcej : <x-3 , x+3> , gdzie x to najniższa cena shota . Jeżeli zastosujesz się do moich wskazówek , będziesz zarabiał . Może niewiele , ale zysk to zysk .
P.S Moje porady oczywiście dotyczą prawie każdego serwera z ratami nie większymi , niż x25 . Powodzenia .
P.S. 2 Ups , nie zauważyłem daty tematu . Bardzo przepraszam . Jednak może komuś się przydadzą moje porady dla początkujących odnośnie zarobku .
/Tirius: mimo wszystko daję Ci plusa, bo się rozpisałeś, a komuś może się przyda ta wiedza.