Lineage 2 Hardware - Kompedium wiedzy o sprzęcie komputerowym odnośnie L2

Zaczęty przez ojciec1987, Kwiecień 28, 2008, 08:02:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Solay

Cytat: Marc1n w Grudzień 12, 2008, 05:43:50 PM
A to nie mozna zrobic dwoch rzeczy rownoczesnie? Pradu w gniazdku Ci brakuje?

Wybacz, mam też inne wydatki oO.
Po prostu się pytam co radzicie zrobić najpierw.

Kazuya

Cytat: Solay w Grudzień 12, 2008, 07:31:18 PM

a co ma dysk do wydajnosci ;d?
rpg x5 [gh85]

Marc1n

Podkrecanie nie kosztuje dopóki nie zmieniasz napiecia na procesorze i nie wzrasta zuzycie WATow przez kompa, chyba ze masz zamiar komus go oddac kto wezmie kase.
Cytata co ma dysk do wydajnosci ;d?
A co wydajnosc, to tylko FPSy ?
HATE ME MOAR!

Solay

cfaniak

kup drugi dysk najlepiej złącz w raid0 a proca podkrec na stockowym chlodzeniu (bez szalenstw ;p)

bylyforumowicz

Cytat: Kazuya w Grudzień 12, 2008, 07:49:15 PM

a co ma dysk do wydajnosci ;d?

to, ze jak zrobisz obrot kamery w strone 200 osobowego zerga to dysk az kwiczy doczytujac wszystkie tekstury i animacje, GF.

fQu

Płyta główna : DFI LanParty DK 35 Solid Raid
Procek : Intel Core Duo E8400 @ 3.00GHz
Grafika: GF 8800 gts
Ram: Mushkin 4 giga
Dyski : 2x Samsungi jakieś po 16 mb cache w raidzie0

Co tu najlepiej pierwsze zmienić ? Grafike ? Ogólnie gra sie w porządku ale przy większej ilości osób troche rwie.
True L2
Franz:
Nick: Devex
Class: AW
LvL: 60 i rośnie

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Devex - sps/ee + nobless SOLD
Morphellias - he/wl + nobless ( 2x hero ) SOLD
Dragon x15:
fQu - necro/ee + nobless SOLD
Jijana - pr/bd + nobless SOLD

YoungPadawan

grafika przy l2 ma mniejsze znaczenie, bardziej liczy się procek+ram. imho dorzuć jeszcze z 4GB ramu.
I'm offline.

bylyforumowicz

Po co lol? L2 jest aplikacja 32bitowa i tak czy siak nie bedzie uzywac wiecej niz te 3GB z hakiem.

-krec procka
-kup dysk ssd (osobiscie poczulem olbrzymi wzrost wydajnosci w doczytywaniu sie postaci i zmniejszenie spadku fpsow przy robieniu obrotow kamery)
-zmniejsz rozdzielczosc (gra w oknie)

Marc1n

Cytat: bylyforumowicz w Czerwiec 16, 2009, 03:37:17 PM
Po co lol? L2 jest aplikacja 32bitowa i tak czy siak nie bedzie uzywac wiecej niz te 3GB z hakiem.

-krec procka
-kup dysk ssd (osobiscie poczulem olbrzymi wzrost wydajnosci w doczytywaniu sie postaci i zmniejszenie spadku fpsow przy robieniu obrotow kamery)
QFT
dysk ewentualnie może być jakiś z niskim czasem dostępu, a zarazem dobry transferem. Mogą być to Raptory/Velociraptory, ew. jakieś SSD, chociaż dobre inne WD/Samsungi/Maxtory/Seagaty nawet solo pozamiatają(nowe modele)a w RAID0/1 to już w ogóle ;)
Grafike jak kupujesz to jednoprocesorową i jak najmocniejszą. Zmienia dużo, jak grasz na wysokich detalach
HATE ME MOAR!

fQu

Cytat: Marc1n w Czerwiec 16, 2009, 04:16:42 PM
Cytat: bylyforumowicz w Czerwiec 16, 2009, 03:37:17 PM

-krec procka
QFT
dysk ewentualnie może być jakiś z niskim czasem dostępu, a zarazem dobry transferem. Mogą być to Raptory/Velociraptory, ew. jakieś SSD, chociaż dobre inne WD/Samsungi/Maxtory/Seagaty nawet solo pozamiatają(nowe modele)a w RAID0/1 to już w ogóle ;)
Grafike jak kupujesz to jednoprocesorową i jak najmocniejszą. Zmienia dużo, jak grasz na wysokich detalach

Jakieś propozycje do 700zł.
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

bylyforumowicz

Moja obecna konfiguracja:

-E8400 3.0 -> 3.3 GHz
-DFI P45-T2RS+
-BFG GTX260 i216
-4GB OCZ Reaper
-OCZ Vertex 30GB (L2)
-WD Raptor 36GB (system)
-WD Caviar GTP-16 1TB (dane)
-Coolermaster SilentPro 700W
-monitor crt 19" (3:4)
-A+case EL-Diablo Advanced

Na mass pvp raczej nie spada ponizej 12 fpsow (1268x930, high detale bez cieni, HDR, aa), generalnie przydaloby sie troche mocniej podkrecic procka, ale bedac calkowicie szczery- troche pogubilem sie w opcjach OC DFI (przy zmianie samego fsb aby osiagnac 3.6Ghz L2 wywala crit errory) i na razie niespecjalnie mam czas bawic sie wszystkimi opcjami i uczyc sie krecenia od podstaw, pewnie pobawie sie mozliwosciami mojego kompa kiedy dobije 83 i bedzie co frapsowac. Propos dysku, wczesniej mialem L2 na raptorze i w porownaniu do dysku ssd- niebo a ziemia, przy doczytach fpsy spadaly niemal do 0, teraz moze leci z 20%.   

fQu

A jakbym chciał kręcić procka 3.0 do 3.3 tak samo jak ty bez żadnego dodatkowego chłodzenia to nic mi nie dupnie?
Szczerze mówiąc troche się boje z tym bawić że coś spieprze za przeproszeniem i będzie QQQQ. Kręciłeś to z jakimś poradnikiem czy po prostu sie na tym znasz xD?
Jest jakaś możliwość kręcenia nie spod biosa tylko jakimś programem :P ?
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

bylyforumowicz

Juz pisalem, ze na oc w ogole sie nie znam, kreci sie z poziomu biosu zmieniajac FSB. Zeby wszystko dzialalo stabilnie to mozna zwiekszyc napiecie na procku (w e8400 mozna w miare bezpiecznie do okolo 1.4v), cos jeszcze mozna mieszac z ramem (timingi, napiecie itd), ale co i jak to sam musze sie najpierw dowiedziec, poza tym w zaleznosci od plyty jest kilka innych opcji, u mnie jest ich srylion i pewnie ktoregos dnia bede rozgryzal co z czym sie je. 3.3 dziala u mnie stabilnie wylacznie na zwiekszonym fsb, wiec domyslam sie ze u Ciebie bedzie rowniez tak to wygladalo. Spokojnie mozesz taki zegar wyciagac na stockowym chlodzeniu, procek jesli sie spali to raczej od przesadzonego napiecia, nie od samego krecenia.   

fQu

Czyli po prostu podnieść mu FSB? Dobra jest 3.2 i zostaje tyle  :?
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

Marc1n

Podkręcanie na DFI to w sumie najbardziej ciekawe ale i trudne do zrobienia, w porównaniu do konkurencji, ale kręci się wyśmienicie. Mógłbym nawet zrobić ze zdjęciami opis jak kręcić dokładnie, z tym, że jakiś czas temu sprzedałem mobo+cpu+gpu i dopiero pod  koniec wakacji kupuje już kompa pod Aiona ;)
Nie bój się, nie spalisz procka, naprawde trzeba zrobić chore zmiany napięcia i wyłączyć wszystkie zabezpieczenia na płycie, żeby coś takiego zrobić. A 2, że gwarancja obejmuje to i jak coś, to dostaniesz nowy proc ;)
bylyforumowicz ten zwykły raptor to pierwszej czy drugiej rewizji? Jakkolwiek - bardzo ładny config ;)
HATE ME MOAR!

fQu

Cytat: Marc1n w Czerwiec 16, 2009, 07:57:54 PM
Podkręcanie na DFI to w sumie najbardziej ciekawe ale i trudne do zrobienia, w porównaniu do konkurencji, ale kręci się wyśmienicie. Mógłbym nawet zrobić ze zdjęciami opis jak kręcić dokładnie, z tym, że jakiś czas temu sprzedałem mobo+cpu+gpu i dopiero pod  koniec wakacji kupuje już kompa pod Aiona ;)
Nie bój się, nie spalisz procka, naprawde trzeba zrobić chore zmiany napięcia i wyłączyć wszystkie zabezpieczenia na płycie, żeby coś takiego zrobić. A 2, że gwarancja obejmuje to i jak coś, to dostaniesz nowy proc ;)
bylyforumowicz ten zwykły raptor to pierwszej czy drugiej rewizji? Jakkolwiek - bardzo ładny config ;)

Przy 3.2 mam temperature w biosie 65*C. To dużo jest chyba ^^? I raczej z tą gwarą bym sie nie zapędzał bo jak przekręce to bede musiał rozkręcić kompa i zerwać plombe = gwarancja papa ?. Nie kupowałem poszczególnych partów osobno tylko stworzyłem sobie zestaw i zamówiłem przez esc.pl i zaplombowali mi :F.
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

Marc1n

OMG, troche fail. Chociaż wg. prawa to masz każdy komponent oddzielnie chroniony gwarancją i na wszystko powinien być papierek. Jeżeli taki jest, to ich plomba jest gowno warta, a jeżeli jej nie ma, to złamali prawo i niedostarczyli gwarancji na komputer.
Komputer w 100% stresie ma się nie grzać jeżeli ma się 45nm proca bardziej niż 80-85C, a takie rzeczy można sprawdzić Orthosem i CoreTempem
HATE ME MOAR!

fQu

Cytat: Marc1n w Czerwiec 17, 2009, 09:54:51 AM
OMG, troche fail. Chociaż wg. prawa to masz każdy komponent oddzielnie chroniony gwarancją i na wszystko powinien być papierek. Jeżeli taki jest, to ich plomba jest gowno warta, a jeżeli jej nie ma, to złamali prawo i niedostarczyli gwarancji na komputer.
Komputer w 100% stresie ma się nie grzać jeżeli ma się 45nm proca bardziej niż 80-85C, a takie rzeczy można sprawdzić Orthosem i CoreTempem

A mógłbyś zaproponować jakąś grafike do 700złotych? GF gtx260 ?
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

Marc1n

HATE ME MOAR!

fQu

True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

Marc1n

HATE ME MOAR!

fQu

Cytat: Marc1n w Czerwiec 17, 2009, 01:34:59 PM
A jaka rozdzielczosc?

1680x1050 i nie ma opcji grania na mniejszej, ponieważ nienawidze mieć nawalone jedno na drugim.
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15:

Marc1n

Ja na takiej przy CPU 3,5ghz i Radeonie HD4850 grałem na full + HDR i tylko na siege zmniejszałem, ale to było 2 kroniki temu. Nie wiem czy wymagania wzrosły
HATE ME MOAR!

fQu

Cytat: Marc1n w Czerwiec 17, 2009, 01:49:42 PM
Ja na takiej przy CPU 3,5ghz i Radeonie HD4850 grałem na full + HDR i tylko na siege zmniejszałem, ale to było 2 kroniki temu. Nie wiem czy wymagania wzrosły

Popytam znajomych może ktoś ma podobną karte to pożyczę i zobaczymy jak to wszystko będzie chodzić.
True L2
Franz:

L2 Dragon[ssący]Network
Infinity x5:
Dragon x15: