Witaj
Gość

Wątek: Plazma czy LCD ?  (Przeczytany 4619 razy)

• Pochwał: 0

Plazma czy LCD ?
« dnia: Marzec 06, 2009, 10:04:49 pm »
Czym to się w ogóle różni ? Jakość obrazu etc. Słyszałem, że LCD mają gorszą jakość obrazu niż CRT, czy to prawda?
Alarion jedyne co potrafina kmiota barowe to cepiac sie literuwek i smiac siem  bo nie zauwarzacie  jakie to wy literuwki robita porabane idioty.Masz tu je ty Alarione pedalskie nasienie wiecej literowka

http://s7.footballteam.pl/index.php?polecil=83632   - Fajna gra :) Polecam :)

• Pochwał: 23

Odp: Plazma czy LCD ?
« Odpowiedź #1 dnia: Marzec 06, 2009, 10:34:00 pm »
Opinię musisz sobie sam wyrobić. Co człowiek, to gust i zdanie :)
Moja rada - idź do sklepu np. nie dla idiotów :D - czyli takiego, gdzie pracuje i wyświetla na raz to samo dziesiątki telewizorów i sobie porównaj. Fakt - każdy obraz idzie przez tzw. splitter, czy też rozdzielacz sygnału. A na takim czymś zawsze jest strata parametrów wyświetlania. Ale strata taka sama dla wszystkich :)
Jestem z tych dla których CRT >>>> flaty :D Jeśli chodzi o jakość obrazu. W domu mam Sony 41" bańkę i nie narzekam.
JEDYNĄ zaletą płaszczaków są przekątna ekranu oraz płaskość samego odbiornika. Ale umówmy się - ekran 41"+ wiszący w pokoju 3x3m, to dla mnie przesada. Z drugiej strony jeśli chcę cieszyć się prawdziwym kinem domowy, to poza zestawem do odtwarzania inwestuję w rzutnik, z którego obrazem o przekątnej np. 2,5m nie może równać się żaden płaszczak. A wierz mi - wrażenia z oglądanego filmu rzutnik >>>>>>jakikolwiek inny odbiornik. Jednak nie nadaje się on całkowicie do normalnego odtwarzania TV - żarówka ma ograniczoną żywotność.
Plazma - żre od cholery prądu, to po 1sze. Mniej żrą LCDki. Żeby zobaczyć jakość na plazmie _musisz_ odtwarzać sygnał wysokiej jakości (HDTV, Blue-ray czy inny). Jeśli sygnał będziesz miał stary, to zapomnij o lepszej jakości :)
No i oczywiście polecam dobrego wujka googla, aby zorientować się samemu w sytuacji
Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

« Odpowiedź #2 dnia: Marzec 06, 2009, 10:51:29 pm »
Wie ktoś jak to wygląda z Xboxem ? Na plazmie/LCD lepszy jest obraz niż na CRT(kineskopowych) ?
Alarion jedyne co potrafina kmiota barowe to cepiac sie literuwek i smiac siem  bo nie zauwarzacie  jakie to wy literuwki robita porabane idioty.Masz tu je ty Alarione pedalskie nasienie wiecej literowka

« Odpowiedź #3 dnia: Marzec 06, 2009, 11:08:25 pm »
na crt ssie jakość jest straszna (sprawdzałem). mam lcd w pokoju i do obrazu nie mam najmniejszych zastrzeżeń. ale bierz coś z full hd  :D

« Odpowiedź #4 dnia: Marzec 06, 2009, 11:21:50 pm »
Dużo jest gorsza pheonix? :)

« Odpowiedź #5 dnia: Marzec 06, 2009, 11:25:31 pm »
zrobię ci porównanie z geras of war
ustawienia takie same jak w lcd
crt:
widać pojedyncze piksele. bardzo zaciemnia obraz.
lcd:
pikseli nie widać, a kolory w porównaniu to crt są o niebo lepsze.

« Odpowiedź #6 dnia: Marzec 07, 2009, 12:14:19 am »
Plazmy nie bierz, telewizor bedzie bardzo krotko dzialal jak nalezy przez swoja technologie- plazma jest bardzo inwazyjna, jesli niedaj boze zostawisz jakis statyczny obraz to juz moze zostac na zawsze po nim jakis slad.

LCD hd ready/full hd- chyba najpopularniejsza technologia w tej chwili.

CRT - juz sie ich chyba nie produkuje, poza tym 30"+ juz jest w piii ciezkie :/

Nie przeklinamy
//Hermit
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 10:54:41 pm wysłana przez Hermit »

« Odpowiedź #7 dnia: Marzec 07, 2009, 12:30:53 am »
Plazmy nie bierz, telewizor bedzie bardzo krotko dzialal jak nalezy przez swoja technologie- plazma jest bardzo inwazyjna, jesli niedaj boze zostawisz jakis statyczny obraz to juz moze zostac na zawsze po nim jakis slad.

LCD hd ready/full hd- chyba najpopularniejsza technologia w tej chwili.

CRT - juz sie ich chyba nie produkuje, poza tym 30"+ juz jest w -_-'u ciezkie :/

100% true

ja mam monitor do kompa z tunerem. rozdzielczość jest 1680x1050 i wszystko ładnie wygląda :D i nawet 2x hdmi jest

« Odpowiedź #8 dnia: Marzec 07, 2009, 01:50:10 am »
Za ile się kupi taki telewizor LCD ? Mam dwa takie pytania:
1. taki mały do pokoju
2. taki duży rodzinny
Takie jakie byście sobie wzięli :)

• Pochwał: 16

« Odpowiedź #9 dnia: Marzec 07, 2009, 07:54:48 am »

to juz dawno i nieprawda :p teraz w zasadzie kazda plazma co pewien okreslony dosc krotki czas przesuwa obraz o kilka pikseli zeby zapobiegac takim sytuacjom

ale fakt plazma to jest plazma ma swoje zalety i wady i jak ktos chce cos wiecej niz tylko mebel do pokazywania sasiadom to chyba lepiej lcd kupic

• Pochwał: 24

• mądrej głowie dość dwie słowie
« Odpowiedź #10 dnia: Marzec 07, 2009, 09:47:15 am »
Mialem te same dylematy, zanim zdecydowalem sie ;).

Pamietaj o jednym - sprzedawca chce sprzedac towar! ;) Niekoniecznie pomodz kupujacemu.

Przerzucilem kilka roznych TV, zanim dobralem sobie najlepszy (subiektywnie najlepszy oczywiscie)

NAJWAZNIEJSZE kryterium to jakosc sygnalu telewizyjnego - jezeli masz sygnal cyfrowy to mozesz zastanawiac sie nad LCD.
Jezeli nie masz sygnalu cyfrowego - to zapomnij o LCD.
Sygnal cyfrowy + lacze HDMI !!!!

Plazma ma bardzo przyjemny obraz, problem polega jednak na "wypalaniu" stalych elementow obrazu - np. logo ulubionego programu. Sa metody na to, aby ten efekt "zresetowac" ale, ale ...
Praktycznie porownanie pomiedzy plazma a LCD opieralo sie dla mnie na kryterium jakosci obrazu.
Sygnal mam cyfrowy, wiec podstawowe kryterium spelnione.
Ustawien jest kupa w jednych i w drugich, ale dla mnie przyjemniejszy byl obraz z LCD i najmilsze wrazenie sprawial na mnie
(sam nie wiem dlaczego? wrazenia wizualne sa po prostu subiektywne ;) ) obraz z Toschiba.
Stwierdzilem, ze zeby miec taka jakosc w Plazmie (i taki roznmiar) musialbym wydac kilkakrotnie wiecej kasy.
OK, teraz "rozmiar" - tu NIE PRZESADZAJ! - praktyczne kryterium - sprawdzone WIELOKROTNIE doswiadczalnie est jedno:
Okreslasz odleglosc z jakiej bedziesz ogladal TV i TYLKO na tej podstawie dobieraj wielkosc ekranu!!!!!

Absolutny MAXprzekatnej to:
Odleglosc ogladania=3xprzekatna obrazu,
czyli przekatna obrazu=Odleglosc ogladania/3

Nie przeginaj wiec z wiekoscia ekranu - bo bedziesz zalowal ;)

Nastepne kryterium to rozdzielczosc. Nie daj sie namowic na jakies wynalazki + ustawienia w rozdzielczosci -> TYLKO FULL HD.
Sa LCD TV z 100Hz, jakimis szmerami i bajerami - wszystko kupa ;) - najwazniejsza jest rozdzielczosc + duuuzy kontrast.
Full HD docenisz bardzo szybko - kwestia jest jasna dla kazdego, kto luubi pograc,
a o zaletach sporego kontrastu przekonasz sie szczegolnie w lecie oraz przygladajac sie temu, czy bialy jest bialy, czy czarny jest czarny i ile odcieni szarosci lub czerni widzisz na ciemnym tle.
Fajnym przykladem jest obraz goscia w garniturze - na jednym TV widzisz po prostu czarny garnitur,
a na innym zauwazasz, ze na tym garniturze sa szarawe paski ;).
Przejdz sie do sklepu, ktory wystawia wiecej wlaczonych TVlek i porownaj obraz - zdziwisz sie jakie szczegoly znikaja czasami.

Nie wiem na czym to polega, ale wiele firm ma jakby wlasne cieplo obrazu.
Obojetnie jak zmienisz ustawienia - rozne firmy beda prezentowaly obraz o roznym cieple barw.
Jest to sprawa bardzo indywidualna, niemniej jednak cholernie wazna.
Tu tez najlepszym rozwiazaniem jest przejsc sie do sklepu (jak wyzej - np. Saturn) i obejrzec "live".

Podsumowujac:
Sygnal cyfrowy + HDMI
Przekatna (na podstawie odleglosci do widza)
Full HD
Kontrast
Cieplo barw.

I jeszcze jedno - na koniec - NIE SPIESZ SIE ...

"Myśląc, budujemy z niewidocznego materiału coś, co siły do siebie przyciąga - dla naszej pomocy lub szkody,
stosownie do charakteru myśli, któreśmy wysłali."

"Myśli nasze tworzą nasze oblicze i nadają mu właściwe indywidualne piętno.
Nasze myśli określają ruch, postawę i kształt całego ciała."

« Odpowiedź #11 dnia: Marzec 07, 2009, 10:54:43 am »
ja mam monitor samsung t220hd nie jest to full hd ale tv cyfrowa mam. ogląda się super. hdmi jest żeby podłączyć i xboxa i dekoder i jest jeszcze to od kompa wejście. mam taki mały pokój ze jak wstawiłem ten monitor to myślałem ze ma 24'. jak chcesz mogę ci jakiś test tv poszukać ;p

« Odpowiedź #12 dnia: Marzec 07, 2009, 11:08:29 am »
Sygnał cyfrowy to są telewizje HD tak? Np. N ma takich dużo, jak dobrze pamiętam :)

« Odpowiedź #13 dnia: Marzec 07, 2009, 02:07:36 pm »
HD = High Definition - obraz jest przesylany w jakosci cyfrowej i odpowiednij rozdzielczosci.

Gdy nie masz odpowiedniego sygnalu , twoj TV bedzie staral sie "powiekszyc", czy "ulepszyc" odbierany obraz.... straszne to jest.
Wyglada to mniej wiecej jak ogladanie na pelnym ekranie 22' Video na Youtube w fullscreen modus z odleglosci 20 cm.
TV stara sie wtedy po prostu z malej jakosci i ilosci danych - zrobic duzo - efekt jest straszny.

Co do uwagi o monitorze HD, nie HD i full HD - przy monitorach nie ma to znaczenia.
Przekatna obrazu w porownaniu z TV jest tak mala, ze nie gra to roli.
Ja mowie o TV o przekatnej ok lub powyzej jednego metra.

Wiele osob nie zdaje sobie z tego sprawy - podlacza LCD Full HD TV w domu do anteny (sygnal analogowy)
i zaczyna sie przeklinanie, placz i zgrzytanie zebami ... to jest nikomu nie potrzebne.
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 02:09:57 pm wysłana przez Koszałek Opałek »
"Myśląc, budujemy z niewidocznego materiału coś, co siły do siebie przyciąga - dla naszej pomocy lub szkody,

• Pochwał: 23

« Odpowiedź #14 dnia: Marzec 07, 2009, 02:33:21 pm »
Dokładnie. Koszałek.
A co do testowania jakości obrazu, to ja mam 2 metody.
Po 1sze to jak zauważyłeś czerń. Na jednych jest czarna (albo udająca czarną) plama, a na innych widać cienie i przejścia tonalne.
Po 2gie - białe chmury na niebieskim niebie. Jak widzę wyraźne pasy, to dla mnie dyskwalifikuje odbiornik.

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

• Pochwał: 14

« Odpowiedź #15 dnia: Marzec 07, 2009, 02:34:31 pm »
Jest tysioncpińcetstodziewięńcet tematów plasma vs lcd na necie.
Jest kilka głównych zasad:
Zasada nr 1 - nie ma małych plazm, min to 37", ale lepiej zaczynać od 42"
Zasada nr 2 - tolerancja na sygnał jest większa w plazmie, jeżeli oglądasz zwykłą telewizję(kablówkę)to obraz będzie lepszy na plazmie niż na lcd
Zasada nr 3 - sygnał jest decydujący, gdy podłączasz do konsoli i dajesz rozdzielczość full hd to LCD będzie lepszy, gdy jednak masz gorszy sygnał i oglądasz filmy głównie z dvd/divx, a nie jakość BL i nie masz 1080i to plazma wygrywa
LCD jest popularny bo nagłośniony i robi go więcej film, Plazmy są deficytowe, tylko w Polsce Pioneer/Panasonic coś pokazują vs. LCD firmy, czyli Samsung/Sony/Panasonic/Philips/JVC/Sharp/LG/Toshiba :)
Niestety CRT przez rozdziałkę wychodzi z obiegu :)
HATE ME MOAR!

« Odpowiedź #16 dnia: Marzec 07, 2009, 05:36:40 pm »
Eee... możecie nazwać mnie jak chcecie, ale dalej nie kumam tego sygnału analogowego i cyfrowego :oops:

« Odpowiedź #17 dnia: Marzec 07, 2009, 10:08:17 pm »
- Analogowy - zwykla antena, Euro zlacze, jakies wynalazki laczone
- Cyfrowy - HDMI
Analogowe kable znasz - kupa ich wsedzie i kazdy mial z tym do czynienia.
NA dole umieszczami wyglad wyjscia HDMI i kable HDMI.

Ach i nie ludz sie, ze wystarczy Ci konwerter Antena -> HDMI - nic z tego.

Wez do reki ksiazeczke od recivera, poczytaj papierym ktore dostales od twojego dostawcy TV,
poszukaj informacji, a jak nie znajdziesz - to popatrz na rachunek i zadzwon do nich - popros o info.

« Odpowiedź #18 dnia: Marzec 07, 2009, 10:34:17 pm »
Koszałku drogi, więc dużo zależy od dekodera i anteny? :)

Edit.
Jeżeli bym kupował LCD to bym musiał od razu kupować :
http://www.cyfraplus.pl/_abo_antena-80.html
http://www.cyfraplus.pl/_abo_dekoder-philips-dsr-6201.html
« Ostatnia zmiana: Marzec 07, 2009, 10:45:36 pm wysłana przez Zovi »

« Odpowiedź #19 dnia: Marzec 07, 2009, 11:04:57 pm »
dekoder ci powinien dostawca telewizji dostarczyć w promocji za jakąś tam cene

• Pochwał: 20

• Siła!
« Odpowiedź #20 dnia: Marzec 07, 2009, 11:24:31 pm »
Dekoder, jak dekoder. Żeby sobie zapewnić "pełną" rozrywkę trza niezłą sumkę wywalić na urozmaicenia. DekoderHD+pakiet HBO+Pakiet canal ++++ i wychodzi 150zł miesięcznie za głupi dekoder ;D (bynajmniej u mojego dostawcy tak jest.) Rok temu ojciec kupował sobie telewizorek i przezpół roku się nacieszył odbieranie tv na cyfrówce (kapke lepiej od analogowego)poźniej dostawca to wyłączyli i tv odbierał tylko pod analogowy, więc trzeba było brać dekoder HD...
"Czekaj...Czy ja k***a lubię poziomki?"

« Odpowiedź #21 dnia: Marzec 07, 2009, 11:32:12 pm »
tak właśnie firmy zarabiają. nie opłaca się brać kanałów hd bo za nie trzeba słono dopłacać czasami a to są zazwyczaj te same kanały tylko ze ładniej wyglądają. a jak dobrze znasz angielski to możesz ze film wypożyczyć z xbox live w full hd

« Odpowiedź #22 dnia: Marzec 07, 2009, 11:48:37 pm »
Eee... możecie nazwać mnie jak chcecie, ale dalej nie kumam tego sygnału analogowego i cyfrowego :oops:
Wytłumacze jak krowie na miedzy:
Analogowy sygnał mówi - w prawy rogu ekranu, 2% od brzegu ma powstać plamka zielona o wielkości ileśtam procent z całego kadru itd itd
Cyfrowy sygnał mówi - pixel 145x356 ma świecić na kolor taki i taki ... itd

Analogowy sygnał możesz przekształcić na Cyfrowy, ale będzie dalej miał jakość jak analog. Kwestią jest źródło. TV w Polsce jest analogowa, standart cyfrowy jest płatny póki co, filmy DVD są w jakości "slabego HD" czyli 720p, czyyyyli HD ready.

Pytałeś jaki do pokoju:
jezeli będziesz miał go jako monitor w kompie to 32" FULL HD, jeżeli nie, to wystarczy HD Ready. Do domu rodzinny, to Plazma 42"+ w zależności ile kasy i jaka odległość :)
HATE ME MOAR!

« Odpowiedź #23 dnia: Marzec 07, 2009, 11:51:17 pm »
Wytłumacze jak krowie na miedzy:
Analogowy sygnał mówi - w prawy rogu ekranu, 2% od brzegu ma powstać plamka zielona o wielkości ileśtam procent z całego kadru itd itd
Cyfrowy sygnał mówi - pixel 145x356 ma świecić na kolor taki i taki ... itd

Analogowy sygnał możesz przekształcić na Cyfrowy, ale będzie dalej miał jakość jak analog. Kwestią jest źródło. TV w Polsce jest analogowa, standart cyfrowy jest płatny póki co, filmy DVD są w jakości "slabego HD" czyli 720p, czyyyyli HD ready.

Pytałeś jaki do pokoju:
jezeli będziesz miał go jako monitor w kompie to 32" FULL HD, jeżeli nie, to wystarczy HD Ready. Do domu rodzinny, to Plazma 42"+ w zależności ile kasy i jaka odległość :)

32' nie będzie za drogi ?? ile teraz taki tv porządny kosztuje

« Odpowiedź #24 dnia: Marzec 08, 2009, 12:00:43 am »
TV poniżej 32" nie mają FullHD :)
2k pln będzie za taki.
HATE ME MOAR!