Mialem te same dylematy, zanim zdecydowalem sie
.
Pamietaj o jednym - sprzedawca chce sprzedac towar!
Niekoniecznie pomodz kupujacemu.
Przerzucilem kilka roznych TV, zanim dobralem sobie najlepszy (subiektywnie najlepszy oczywiscie)
NAJWAZNIEJSZE kryterium to jakosc sygnalu telewizyjnego - jezeli masz sygnal cyfrowy to mozesz zastanawiac sie nad LCD.
Jezeli nie masz sygnalu cyfrowego - to zapomnij o LCD.
Sygnal cyfrowy + lacze HDMI
!!
Plazma ma bardzo przyjemny obraz, problem polega jednak na "wypalaniu" stalych elementow obrazu - np. logo ulubionego programu. Sa metody na to, aby ten efekt "zresetowac" ale, ale ...
Praktycznie porownanie pomiedzy plazma a LCD opieralo sie dla mnie na kryterium jakosci obrazu.
Sygnal mam cyfrowy, wiec podstawowe kryterium spelnione.
Ustawien jest kupa w jednych i w drugich, ale dla mnie przyjemniejszy byl obraz z LCD i najmilsze wrazenie sprawial na mnie
(sam nie wiem dlaczego? wrazenia wizualne sa po prostu subiektywne
) obraz z Toschiba.
Stwierdzilem, ze zeby miec taka jakosc w Plazmie (i taki roznmiar) musialbym wydac kilkakrotnie wiecej kasy.
OK, teraz "rozmiar" - tu NIE PRZESADZAJ! - praktyczne kryterium - sprawdzone WIELOKROTNIE doswiadczalnie est jedno:
Okreslasz odleglosc z jakiej bedziesz ogladal TV i TYLKO na tej podstawie dobieraj wielkosc ekranu!!!!!
Absolutny
MAXprzekatnej to:
Odleglosc ogladania=3xprzekatna obrazu,
czyli przekatna obrazu=Odleglosc ogladania/3
Nie przeginaj wiec z wiekoscia ekranu - bo bedziesz zalowal
Nastepne kryterium to rozdzielczosc. Nie daj sie namowic na jakies wynalazki + ustawienia w rozdzielczosci -> TYLKO FULL HD.
Sa LCD TV z 100Hz, jakimis szmerami i bajerami - wszystko kupa
- najwazniejsza jest rozdzielczosc + duuuzy kontrast.
Full HD docenisz bardzo szybko - kwestia jest jasna dla kazdego, kto luubi pograc,
a o zaletach sporego kontrastu przekonasz sie szczegolnie w lecie oraz przygladajac sie temu, czy bialy jest bialy, czy czarny jest czarny i ile odcieni szarosci lub czerni widzisz na ciemnym tle.
Fajnym przykladem jest obraz goscia w garniturze - na jednym TV widzisz po prostu czarny garnitur,
a na innym zauwazasz, ze na tym garniturze sa szarawe paski
.
Przejdz sie do sklepu, ktory wystawia wiecej wlaczonych TVlek i porownaj obraz - zdziwisz sie jakie szczegoly znikaja czasami.
Nie wiem na czym to polega, ale wiele firm ma jakby wlasne cieplo obrazu.
Obojetnie jak zmienisz ustawienia - rozne firmy beda prezentowaly obraz o roznym cieple barw.
Jest to sprawa bardzo indywidualna, niemniej jednak cholernie wazna.
Tu tez najlepszym rozwiazaniem jest przejsc sie do sklepu (jak wyzej - np. Saturn) i obejrzec "live".
Podsumowujac:
Sygnal cyfrowy + HDMI
Przekatna (na podstawie odleglosci do widza)
Full HD
Kontrast
Cieplo barw.
I jeszcze jedno - na koniec - NIE SPIESZ SIE ...