Wyposażenie do dźwięku 5.1

Zaczęty przez doman18, Maj 10, 2009, 07:08:13 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

doman18

Miałem zapytać na elektrodzie ale na razie zamieszcze tutaj.
Ściągam tylko filmy avi i ostatnio widzę że coraz częściej są one w systemie dźwięku 5.1. Zaczyna mnie to powoli wkurzać że oglądając film muszę podgłaśniać na dialogach a gdy się zaczyna jakaś akcja, strzelaniny to ściszam bo uszy pękają.
na razie mam amplituner Fisher CA-M100 i do niego podłączone 2 Tonsilki 40w i sobię chwalę bo głośno nie słucham a od głośnej muzy mam słuchawki. Moja płyta główna to Epox 8rda w której standardowe ustawienie głośniki-micro-aux in można zworką zmienić w "głośniki przód-głośniki tył-subwoofer(bez suba bo gniazdko coś szwankuje)".

Chciałbym wiedzieć jak będzie najtaniej zrobić 5,1 a przynajmniej sprawić żeby dźwięk był równy dla mowy i efektów. Jak na razie moja dedukcja podpowiada mi że mam 3 wyjścia.

A. Kupić jakiś tani wzmacniacz/amplituner podobny do tego co mam z wyjściem na 2 głośniki i do niego dokupić 2 podobne głośniki. Więc były by 2 wzmacniacze do 2 par kolumn. Widziałem jakieś Diory,JVC i Kenwoody używane po 99zł więc z głośnikami nie przekroczyłoby 250zł.

B. Zakupić tani wzmacniacz 5.1 TEGO typu i wtedy mam jedno urządzenie, jedna gałka głośności,  jednen przełącznik między urządzeniami itp. A do niego także głośniki. Szczerze mówiąc to nie uśmiecha mi się ten wzmacniacz, nie znam się ale pachnie mi jakimś tanim chińskim szitem.

c. Kupić zestaw 5.1 Creativa, Logitech lub Taki a to co mam gdzieś opchnąć czy używać do imprez typu sylwester. Jednak podczas kupowania tych tonsili troszkę podkształciłem wię w necie żeby nie kupować kota w worku i o ile dobrze pamiętam ludzie związani z DIY i szeroko pojętym dźwiękiem wszędzie mówią że takie zestawy nie mają startu do najprostszego zestawu używanego wzmacniacza Yamahy + 2 kolumny Tonsil/Altus/Jamo

Jeszcze raz przypominam że nie zależy mi na głośnym audiofilskim słuchaniu bo mieszkam w bloku. Chodzi mi o tanie słuchanie w jakości takiej jak mam dotychczas bo od głośności mam słuchawki
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!