Witaj
Gość

Wątek: Windows 7 32b czy 64b?  (Przeczytany 11770 razy)

• Pochwał: 23

Odp: Windows 7 32b czy 64b?
« Odpowiedź #25 dnia: Maj 30, 2009, 06:47:06 pm »
No właśnie - jak sam zauważyłeś, systemo/pamięcio- żerność każdego nowego produktu ze stajni MS powala. To po 1sze. Ja miałem Vistę zamontowaną przez hmmm 3 tygodnie? I dałem se na luz. Planowałem przesiąść się na nią z chwila pojawienia się Service Packa 2 :D No a tu widzę, że skoro sam MS robi takie ruchy, jakie robi, więc pozostanie mi chyba 7ka. Z pominięciem Visty, tak jak Millenium :D
W czasie jak wchodziła Vista 64b pracowałem głównie w CorelDraw! i PhotoPaint, których wersji 64b ni e było i się nie zapowiadały szybko. W chwili obecnej mógłbym się przesiąść na 64b, bo programy które wykorzystuję już zostały przepisane/przekompilowane do wersji 64.
Co do wejścia Visty to ja mam słabą pamięć, ale tak mi się we łbie kołata, że to miał być system _wyłącznie_ 64b. Tak była reklamowana i tak mi utkwiła w pamięci. NIGDY nie widziałem informacji na ten temat, że jest to system 32b. A te wersje były instalowane na prawie wszystkich nowych kompach od premiery systemu. Dlaczego? Bo sterowniki do sprzętu od XP chodziły na Vista 32b, a do wersji 64b ich nie było. Więc proste - kto kupi system, do którego nie ma sterów do urządzeń, jakie ma zainstalowane w kompie. A że producenci softu dopiero niedawno zaczęli doganiać system. No cóż. Życie :D

Co do XP, odkąd go używam nigdy nie miałem większych problemów, ani ze stabilnością ani z blue screenami. Jeżeli już, to potrafiły się czasem aplikacje wysypać. A w Viście wkurzają mnie te wyskakujące co 10s okienka - czy chcesz zrobić to, czy chcesz zrobić tamto. Jakby nie potrafiła zapamiętać raz ustawień :D

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

• Pochwał: 6

« Odpowiedź #26 dnia: Maj 30, 2009, 06:58:33 pm »
A w Viście wkurzają mnie te wyskakujące co 10s okienka - czy chcesz zrobić to, czy chcesz zrobić tamto. Jakby nie potrafiła zapamiętać raz ustawień

W 7 tez to jest ale latwiej znalesc wylaczenie tej funkcji, w Viscie wylaczylem rok temu i mam spokój

Co do pamieci i wspomnianych 1,4 GB na starcie to mowilem o 7 :)  w czasie testowania wersji RC
Zreszta mnie to nie martwi przy 8 gb ;)

Wiedźmin poszedł przez ogień i wodę, wstecz się nie oglądał. Ale nie wziął ni butów żelaznych ni kostura. Wziął tylko swój miecz wiedźmiński. Nie posłuchał słów wróżki. I dobrze zrobił, bo to była zła wróżka.

• Pochwał: 14

• Spam Slayer
« Odpowiedź #27 dnia: Maj 30, 2009, 09:33:30 pm »
Co do pamieci i wspomnianych 1,4 GB na starcie to mowilem o 7 :)  w czasie testowania wersji RC

A Windows 7 potrafi tyle obsłużyć...?

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

« Odpowiedź #28 dnia: Maj 30, 2009, 09:36:41 pm »

A Windows 7 potrafi tyle obsłużyć...?

jasne bo wersja 64b  i RC jest jako Ultimate, byla pogloska ze w nizszych wersjach beda ograniczenia ale raczej zrezygnowali z tego.

Wiedźmin poszedł przez ogień i wodę, wstecz się nie oglądał. Ale nie wziął ni butów żelaznych ni kostura. Wziął tylko swój miecz wiedźmiński. Nie posłuchał słów wróżki. I dobrze zrobił, bo to była zła wróżka.

• Pochwał: 0

• Moja strona
« Odpowiedź #29 dnia: Maj 31, 2009, 01:02:22 am »
Od roku mam Viste 64b z własnego wyboru, przez jakis czas testowałem 7 RC 64b  i nie widze roznicy.. nigdy na Viste nie narzekałem i nie bede, jest o wiele stabilniejsza od XP
przez rok nie musialem jej nawet reinstalowac.. wszystko smiga po dziesiatkach gier, programow itp.  Xp trzeba bylo notorycznie reinstalowac co 3-4 mies.
Nie mam zamiaru wracac do XP.. zła slawa Visty wziela sie od słabych maszyn, na 256/512 ten system nie ma prawa dobrze działac baa nawet na 1gb szału nie robi. Podobna była sytuacja o ile ktos z was to pamieta z przejsciem z win 95 na 98  jak ludzie narzekali na niego bo słabo chodzil. Mam kilku znajomych którzy tez maja oryginalna Viste na odpowiednich kompach i zaden nie narzeka a wrecz wszyscy chwala :) No druga rzecz to ze przy wejsciu Visty jak i wersji 32/64b  duzo programow nie bylo kompatybilnych z tym windowsem.. ale to przeciez nie wina microsoft, programy sie robi pod system a nie odwrotnie.

Win 7 to jak by nie patrzec ulepszona Vista, poza nowym interfejsem graficznym kilkoma bajerami i funkcjami nie ma roznicy. tez na dzien dobry potrafil mi zjesc 1,4 GB ramu :)
Ten sam produkt w nowym pudełku :P

Nie ma porównania między wydajnością 7 a Visty na słabszych maszynach. W pracy mamy testowo zainstalowane 7 na maszynie z 512 MB RAM (celowo taka słaba) i mówiąc krótko śmiga. Nawet lepiej niż XP. To, ile jest zajętej pamięci po starcie to żaden wskaźnik, bo system zajmuje sobie tyle, ile może. XP tez po starcie zajmuje więcej na sprzęcie z 2 GB  niż z 1 GB.
Swoją drogą mówi się, że 7 będzie pogromcą XP i Linuksa na netbookach, co świadczy samo za siebie.

« Odpowiedź #30 dnia: Maj 31, 2009, 08:05:21 am »
No niestety, wiekszosc testów dostepnych na sieci vista vs win 7 pokazuje co innego, roznica w wydajnosci jest marginalna w aplikacjach juz również w grach

• Moja strona
« Odpowiedź #31 dnia: Maj 31, 2009, 01:05:48 pm »
no jak mierzą FPS w grach, albo sprawdzają na mocnych kompach to nic dziwnego, że nie ma różnicy. Odpal vistę na 512 MB :)

« Odpowiedź #32 dnia: Maj 31, 2009, 04:19:03 pm »
no jak mierzą FPS w grach, albo sprawdzają na mocnych kompach to nic dziwnego, że nie ma różnicy. Odpal vistę na 512 MB :)

ale po co?  na komorce mam wiecej pamieci..  chce sie miec nowy system trzeba tez myslec o sprzecie

« Odpowiedź #33 dnia: Maj 31, 2009, 04:26:19 pm »
Heheheh Thorns no właśnie - MYŚLEĆ o dobrym sprzęcie może każdy :D Ale nie każdego na niego stać :/
Wyobrażam sobie, jak ganiałaby Winda 98 na obecnych kompach - biorąc pod uwagę sprzęt, pomijając "bitowość" :)
Pamiętam, jak odpaliłem Dig-dug'a (kto pamięta?) na Pentium 75. Wcześniej grałem na nim na 286-ce i 386-ce. Dla tych co nie pamiętają - szybkość gry powiązana była z częstotliwością taktowania procesora:D

Pozdrawiam
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight

• Moja strona
« Odpowiedź #34 dnia: Maj 31, 2009, 07:08:32 pm »

ale po co?  na komorce mam wiecej pamieci..  chce sie miec nowy system trzeba tez myslec o sprzecie

Większość klientów MS jest innego zdania, dlatego w 7 położono nacisk na wymagania sprzętowe (i jest to przez MS bardzo podkreślane). BTW słyszałeś o czymś takim, jak netbooki?

2: nawet jeśli wymiana systemu na nowy jest korzystna ze względu na nowe funkcje, bezpieczeństwo, itp itd to jeśli wiaże się to z wymianą wszystkich komputerów w firmie, to w sytuacji gdy XP sprawdza się bardzo dobrze, nikt nie uzna tego za opłacalne. Vista została zignorowana głównie ze względu na wymagania sprzętowe i MS dobrze o tym wie. 7 ma natomiast duże szanse zastąpić XP.
« Ostatnia zmiana: Maj 31, 2009, 07:17:44 pm wysłana przez Falconek »

• Pochwał: 3

« Odpowiedź #35 dnia: Maj 31, 2009, 07:11:31 pm »
Radzę ci 64 bo jak będziesz chciał sobie dokupić to będzie problem :)

bitów dokupić czy co ?

btw chodziło Ci chyba np o ram

No a o co? Chyba proste :P

« Odpowiedź #36 dnia: Maj 31, 2009, 07:38:59 pm »
Heheheh Thorns no właśnie - MYŚLEĆ o dobrym sprzęcie może każdy :D Ale nie każdego na niego stać :/Wyobrażam sobie, jak ganiałaby Winda 98 na obecnych kompach - biorąc pod uwagę sprzęt, pomijając "bitowość" :)
Pamiętam, jak odpaliłem Dig-dug'a (kto pamięta?) na Pentium 75. Wcześniej grałem na nim na 286-ce i 386-ce. Dla tych co nie pamiętają - szybkość gry powiązana była z częstotliwością taktowania procesora:D

Pozdrawiam

No masz racje ja moze patrze z innego punktu widzenia mam 30 lat i sam sie utrzymuje. wiec troche łatwiej mi powiedziec.

Pamiętam, jak odpaliłem Dig-dug'a (kto pamięta?) na Pentium 75. Wcześniej grałem na nim na 286-ce i 386-ce.
ehh do dzis sie smieje jak musialem robic miejsce na 40 MB HDD  by mi wszedl pierwszy Heroes of Might & Magic :)

Większość klientów MS jest innego zdania, dlatego w 7 położono nacisk na wymagania sprzętowe (i jest to przez MS bardzo podkreślane). BTW słyszałeś o czymś takim, jak netbooki?

chyba notebook ;) jasne ze słyszałem a te rowniez dziela sie na słabsze dobre i lepsze. nie malo ludzi sie zdziwilo jak kupilo notebooka w promocji w hipermarkecie za 1200-1500zł z 512-1024mb RAM "darmowym" Vista Home Standart. gdzie ten system nie mial prawa dobrze dzialac. To wina polityki MS i producentów notebook'ów. U mnie w firmie systematycznie wymieniamy komputery na nowsze, ale o systemie nawet nikt (ja bo jestem za kompy odpowiedzialny)  nie mysli. tez mamy same XP chodz komputery dobre.

W domu uzywam Vista i nie mam go zamiaru wymieniac, jestem w pełni zadowolny.. 

• Moja strona
« Odpowiedź #37 dnia: Maj 31, 2009, 09:10:33 pm »
Heheheh Thorns no właśnie - MYŚLEĆ o dobrym sprzęcie może każdy :D Ale nie każdego na niego stać :/Wyobrażam sobie, jak ganiałaby Winda 98 na obecnych kompach - biorąc pod uwagę sprzęt, pomijając "bitowość" :)

Pozdrawiam

No masz racje ja moze patrze z innego punktu widzenia mam 30 lat i sam sie utrzymuje. wiec troche łatwiej mi powiedziec.

Pamiętam, jak odpaliłem Dig-dug'a (kto pamięta?) na Pentium 75. Wcześniej grałem na nim na 286-ce i 386-ce.
ehh do dzis sie smieje jak musialem robic miejsce na 40 MB HDD  by mi wszedl pierwszy Heroes of Might & Magic :)

chyba notebook ;) jasne ze słyszałem a te rowniez dziela sie na słabsze dobre i lepsze. nie malo ludzi sie zdziwilo jak kupilo notebooka w promocji w hipermarkecie za 1200-1500zł z 512-1024mb RAM "darmowym" Vista Home Standart. gdzie ten system nie mial prawa dobrze dzialac. To wina polityki MS i producentów notebook'ów. U mnie w firmie systematycznie wymieniamy komputery na nowsze, ale o systemie nawet nikt (ja bo jestem za kompy odpowiedzialny)  nie mysli. tez mamy same XP chodz komputery dobre.

W domu uzywam Vista i nie mam go zamiaru wymieniac, jestem w pełni zadowolny.. 

Nie notebook. Netbook. Taka tańsza i mniejsza wersja notebooka. Bardzo modne ostatnio. Jesteś nie na czasie:)

http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netbooki/Netbooki_mini_notebooki_/katalog,kat,12306/

« Odpowiedź #38 dnia: Maj 31, 2009, 09:13:54 pm »
bo takiego "czegos" nie biore w ogole pod uwage, powinni w nich symbiana instalowac nie windowsa  :P

• Pochwał: 3

« Odpowiedź #39 dnia: Maj 31, 2009, 10:23:02 pm »
Ty nie, inni tak :)

• Moja strona
« Odpowiedź #40 dnia: Maj 31, 2009, 10:33:20 pm »
statystycznie dowiedziono, że 47.18% kobiet moczy majtki na widok tego sprzętu ;)
http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netbooki/HP_Mini_1099ew_Vivienne_Tam_Edition_PC/pelny,id,67219/

• Pochwał: 18

• <3
« Odpowiedź #41 dnia: Maj 31, 2009, 10:49:37 pm »
statystycznie dowiedziono, że 47.18% kobiet moczy majtki na widok tego sprzętu ;)
http://www.komputronik.pl/Notebooki_i_netbooki/HP_Mini_1099ew_Vivienne_Tam_Edition_PC/pelny,id,67219/

A mi On się w ogóle nie podoba. A i całkiem niezły topic powstał, ale może jakiś mod przeniesie to rozmowę do nowego działu w Offtopic ? Bo to jest rozmowa na temat systemów itp a nei czy 32 b czy 64 :P
Sebal- Life ...

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

« Odpowiedź #42 dnia: Maj 31, 2009, 11:17:21 pm »
Koleżanka ma tego HP Vivienne Edition i generalnie to jej się podoba, bo jest inny, ale wygląda dość tandetnie. Drogi, a jest kopią zwykłego Netbooka HP, który jest lepiej wykonany i z lepszych materiałów. O Compaqu nowym już nie wspomne.
Dziwne to, bo chodź 3 netbooki z jednej fabryki i wg jednego projektu robione to różnią się diametralnie wykonaniem i na pierwszy rzut oka widać "difference!"
Vista z wyłączonymi bajerami i odinstalowanymi w wersji Basic była zaktualizowanym XP i tak działała - a narzekania i ta ludzie robili na ten system chodź go nie widzieli - LMAO
HATE ME MOAR!

• Moja strona
« Odpowiedź #43 dnia: Maj 31, 2009, 11:44:19 pm »
Vista ... była zaktualizowanym XP

XP: NT 5.1
Vista: NT 6.0

Numeru wersji nie zwiększa się bez powodu. Jak już to XP był zaktualizowanym win 2000.

Tutaj więcej o zmianach
http://www.microsoft.com/whdc/system/vista/kernel-en.mspx

« Odpowiedź #44 dnia: Czerwiec 01, 2009, 12:02:42 am »
Powtórzyłem Mantrę jaka jest tłoczona wszedzie, że Vista = Zaktualizowany XP, w szczegóły się nie zagłębiałem...ale jeżeli nawet to ... Win 2000 uznawany był za najbardziej udany system przez długi czas, ale na naszym rynku zupełnie niedoceniony i niezauważony. Troche to smutne, szczególnie, że taki chłamowaty Me zdąrzył nawkurzać ludzi ...
HATE ME MOAR!

• Pochwał: 16

« Odpowiedź #45 dnia: Czerwiec 01, 2009, 06:48:49 am »
bez problemu mozna powiedziec ze xp to poprawiona wersja 2000 a vista poprawiony xp, przeciez to wszystko systemy rodziny NT ktora powoli powoli sie poprawia i zaczyna nawet czasem dzialac tak jak tworcy to zaplanowali (kto pamieta pierwszy win NT i to jak on dzialal?  :D )

Marc1n 2000 byl neidoceniony bo np z mojego punktu widzenia ludzie mylili 2000 z ME i wydawalo sie ze to ten sam system , ME to byl totalny shit, 2000 calkiem znosny ale niestety slawa ME przeszla na 2000  :P

« Odpowiedź #46 dnia: Czerwiec 01, 2009, 09:44:51 am »
yyy, czy ja o czymś nie wiem?
(...) a vista poprawiony xp, (...)
To, że wygląd jest podobny, nie oznacza, że to jest to samo.
Z tego co pamiętam, to znaczna część modułów była pisana od nowa, pod 64b. Może Vista 32b to i XP z nowym shellem, ale 64 IMVHO raczej nie.

Pozdrawiam

« Odpowiedź #47 dnia: Czerwiec 01, 2009, 09:53:50 am »
No nie zapominaj ze xp tez jest w wersji 64b, no ale bez wersji PL
to byl pierwszy sys 64b wiec na pewno na nim tez sie wzorowali.

« Odpowiedź #48 dnia: Czerwiec 01, 2009, 10:04:24 am »
no tyle to wiem. Ale można powiedzieć, że to była wersja beta systemu 64b.

Pozdrawiam

• Pochwał: 16

« Odpowiedź #49 dnia: Czerwiec 02, 2009, 11:57:38 pm »
dlaczego? xp 64 dzialal calkiem przyjemnie, wielu ludzi uzywalo go zamist visty i wcale nie marudzili ze byl zly . Kwestia jest tego rodzaju ze nie ma zadnego wsparcia juz dla xp 64 gdyz wyszla vista i xp padl

btw systemy 64 bit powstawaly juz znacznie wczesniej, o sprzecie 64 bit juz nie wspomne bo poczatki to lata 60-te, taki z/OS IBM powstal w 2000 roku , na bank wczesniej niz xp 64 jak i vista. No ale to taka ciekawostka  :D

za ciekaweostke powiem ze z/OS mogl obslugiwac tak aplikacje i sprzet 32 bit jak i 64 bit bez koniecznosci instalacji roznych wersji systemu (32 i 64) ale to akurat jest malo komercyjne rozwiazanie wiec firmie z Redmond ktorej nazwy nie wolno wymawiac nie bedzie nigdy odpowiadac , najwazniejsza jest dobra reklama i sprzedaz produktow.

a tak juz na powaznie to nie ma co sie zastanawiac, niestety jezeli chcemy miec wzglednie prosta instalacje (plug and play, chyba ze kupimy cos ati to wtedy bedzie plug ale play juz nie zawsze :P) bez koniecnzosci szukania miliona driverow latek i innych pierdolow +obsluga wszystkich "windowsowych" programow to tylko Vista w tej chwili a gdy wyjdzie to Win 7 i zadnej innej opcji nie ma. No chyba ze ktos kupi Mac-a albo jest zapalonym linuchowcem ale niestety na linuchu dx 11 ciezko, a i o dzialanie wielu programow bedzie trudno, wszystkie duze firmy robia pod katem Windy i koniec kropka.