Mam pytanie - czy ktoś z Was zetknął się z systemem Tatoo w kompie?
Dla niewtajemniczonych - w biosie zapisane informacje o składnikach kompa, które są sprawdzane przez windę podczas startu systemu.
I drugie pytanie - gdzie mogę znaleźć pomoc w sprawie flashowania BIOSu płyty, którego modelu nie ma ani na stronie producenta płyty (Foxxconn) ani na stronie producenta/składacza kompa (PackardBell)?
Ewentualnie pomoc w problemie (poza wymianą płyty, bo to to wiem

)
Komputer starszawy PackardBell 775, chodził, że aż miło. Vista32. I kumplowi zachciało się pobawić linuksem. Żeby mógł chodzić na oryginale i jak mu się zachce - bawić linuksem - postanowiliśmy, że dorzucę drugi dysk i na nim zainstaluję ubuntu. I podczas startu w biosie będzie sobie wybierał, który system ma chodzić (z którego dysku ma się uruchomić komp).
Zamontowałem 120kę WD. Komp widzi 2 dyski 250 kę i 120kę, W porządku. Uruchamiam Vistę i zonk. System się nie uruchamia - podaje komunikat o "modyfikacji niezgodnej ze specyfikacją" i że Vista na tym nie pójdzie i kup sobie Win7 Ultimate - przekierowało na stronę sklepu, gdzie można było toto nabyć.
Wyłączyłem w BIOSie 120kę.
System uruchamia się poprawnie, bez żadnych problemów.
Przełączyłem się w BIOSie na 120kę - wyłączyłem 250kę.
Zainstalowałem ubuntu (najnowsza wersja 10.6 bodajże).
Restart kompa po zainstalowaniu i czarny ekran. Linux się nie uruchamia.
Wyłączam w BIOSie 120kę i włączam 250.
Vista się nie uruchamia - komunikat - brak systemu operacyjnego.
Robię recovery z partycji odzyskiwania. Recovery "wywala" się na przydzielaniu liter partycjom -> nie tworzone są partycje -> nie ma recovery.
Odpalam kompa z serwisowego CD, robię fdisk /mbr.
Ponownie robię recovery - robi się normalnie. Tworzy partycje, kopiuje pliki, ale po restarcie wciąż komunikat o braku systemu.
Doczytałem o systemie Tattoo (pierwszy raz się z tym spotykam) na kompach PB, HewlettPackard i Compaq no i postanawiam sflashować BIOS. I tutaj zonk - mojego kompa nie ma na liście serwisowej Packard Bella (wykupionej notabene jakiś czas temu przez Acera). Sprawdzam płytę główną, model i znów zonk - taka płyta nie istnieje według producenta :/
Już mam dość tego kompa.
I niech mi ktoś udowodni, że firmowy komp>>>> składak..... NIGDY w życiu.
Komputer Packard Bell Imedia J2412, model UTOW-SFR, Numer modelu SFCOO
Packard-Bell BV PT890-8237A
Płyta Foxconna 775 z mostkiem północnym Via P4M890 i południowym Via VT8237A.
Model płyty: PT8907MB-8ERS2H
Ktoś jakieś pomysły? rady?
Pozdrawiam