Mniej więcej tak. Kosynierzy build na maga pod aoe ze skili. W sumie p. atk maja podobny i z regular ataków biją fizycznie na dystans, za to panterki close range i duży cryt rate/atk. speed.
Heavy armor nie sprawdzałem, bo nie było pod niego skili. Obawiam się że w heavy cast speed będzie drastycznie mały (przynajmniej kiedyś były znaczne kary). Trzeba dodać że zakładając łuk cast mocno spada w porównaniu do innych broni nawet bez acumena. W lightcie+łuk już mimo wcześniej wspomnianego szybkiego castu skili, czarowanie staje się już mało wygodne ale na buffie jeszcze da rade. Ale light wydaje się dobrym wyborem przynajmniej na wczesnych lvl po przebudzeniu. Robe jednak bym nie wykluczał. DE wyciąga pokaźny m. atk, a na pvp dmg ze skili magicznych jest ciekawym dodatkiem. Ogólnie nie można podać jednoznacznego przepisu. Wszytko zależałoby od charakteru party (czy gry solo) i preferencji użytkownika a także myśle że będzie się to nieco zmieniało na wyższych lvlach gdy dojdzie pare skili i niektóre się enchatuje. Można iść np. w:
-extreme dd: łuk+light+panterki
-extreme mag: mag. broń+robe+magi skilami
-dystansowy dd: łuk+robe+magi z regularów
-wytrzymały dd: mag. broń+light+panterki/magi
-pseudo tank/przeszkadzacz: light+bron z health +miśki

(nie wiem czy ma sens ale ktoś może mieć taki kaprys i nóż widelec może się okazać, że 1 na 1 będzie wszytko ownił

)
i inne jeszcze bardziej pośrednie.
Ja poki co osobiście skłaniam się na pvp do ligha + broń magiczna + panterki i harmonia strażnika lub magi i harmonia maga (ofc łuk w zanadrzu pod farme). Chociaż z kolei w pvp pt z 2 healerami i tankiem raczej maksowałbym swój własny dps zależny od charakteru pt.