Chesty i Boxy - Prezentacja

Zaczęty przez Soulern, Grudzień 26, 2006, 04:19:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Soulern

Ze względu na wiele powstających w ostatnim czasie tematów na ten temat, oraz ze względu na ogłoszony "Konkurs" przez Dohida, postanowiłem napisać poradnik dotyczący Treasure Chestów, Treasure Boxów. Są to skrzynie, z pozoru nieróżniące się wyglądem, z których wypadają różne interesujące przedmioty - są nimi głównie Enchant Armor/Weapon różnorakiego grade. Jak się pewnie domyślacie, jakość przedmiotu zależy od lvlu skrzyni.

Treasure Chest

Tutaj małe ostrzeżenie: Tylko czasem, i to wyłącznie z Treasure Boxów wypadają itemy. Treasure Chesty, o wiele częściej spotykane w świecie Lineage II to "pułapki"; nawet gdy użyjesz na nich klucza, zaczną Cię atakować - co wskazuje na to, iż są one zaliczane do grupy "potworów". Poniżej przedstawiłem "wypadający" z Treasure Chestów exp(experience) i sp(skill points) względem lvlu danej skrzyni na ratach x1, a więc aby obliczyć wartość expa "wypadającego" ze skrzyni na swoim serwerze, należy daną liczbę pomnożyć przez wartość rat Twojego serwera.

Cytat
[name] (level) [hp] - [exp] / [sp] (rate x1)

Treasure Chest ( 21 ) 576 - 631 / 29 

Treasure Chest ( 24 ) 688 - 772 / 38 

Treasure Chest ( 27 ) 814 - 919 / 47 

Treasure Chest ( 30 ) 954 - 1080 / 59 

Treasure Chest ( 33 ) 1109 - 1307 / 75 

Treasure Chest ( 36 ) 1279 - 1555 / 94 

Treasure Chest ( 39 ) 1463 - 1825 / 116 

Treasure Chest ( 42 ) 1660 - 2117 / 141 

Treasure Chest ( 45 ) 1870 - 2430 / 169 

Treasure Chest ( 48 ) 2092 - 2765 / 202 

Treasure Chest ( 51 ) 2323 - 3121 / 238 

Treasure Chest ( 54 ) 2562 - 3499 / 279 

Treasure Chest ( 57 ) 2807 - 3899 / 324 

Treasure Chest ( 60 ) 3055 - 4320 / 375 

Treasure Chest ( 63 ) 3302 - 4763 / 430 

Treasure Chest ( 66 ) 3547 - 5227 / 492 

Treasure Chest ( 69 ) 3785 - 5713 / 559 

Treasure Chest ( 72 ) 4013 - 6221 / 632 

Treasure Chest ( 75 ) 4229 - 6750 / 712 

Treasure Chest ( 78 ) 4429 - 7301 / 799 

Treasure Chest ( 81 ) 4609 - 7873 / 894 

Treasure Chest ( 84 ) 4767 - 8467 / 996 

Treasure Box

Owe Treasure Boxy są bardziej porządanym przedmiotem, ponieważ, choć nie dają expa ani sp, częściej niż z "potworów" wypadają z nich Enchant Armor/Weapon różnych grade. Jak już pisałem wcześniej, grade Enchanta, który wypadnie, zależy od levelu skrzyni. Tak jak w przypadku "potworów"(będę ich dalej nazywał "mobami"), częstotliwość wypadania itemów zależy od levelu skrzyni względem twojego levelu. Różnica waszego levelu jest obrazowana kolorem nazwy skrzyni. Gdy nazwa jest biała, skrzynia ma +/- 3 lvle różnicy lub ma identyczny lvl z Twoim. Kolejno kolory: zielony, szary, jasnoniebieski i ciemno niebieski pokazują coraz większą różnicę levelu w dół, a kolory: żółty, jasnoczerwony, czerwony, ciemnoczerwony, w górę. Pragnę także nadmienić, iż przedmioty o najlepszej dla nas możliwej jakości, a przy tym mają dobrą częstotliwość "upadania" są zwykle w skrzyniach żółtych.
Aby zdobyć pożądany przedmiot, NIE wolno niszczyć skrzyni! (Tutaj od razu obalam mit, iż można po znizczeniu skrzyni wyciągnąć przedmioty) Gdy niszczymy skrzynię własnoręcznie, ona wybucha razem z naszymi przedmiotami, siedzącymi w niej. Skrzynię należy otwierać kluczami o nazwie Treasure Key. Można je nabyć od innych graczy, lub też mogą je "wyrzucić"(wydropić) moby mieszkające na obszarach, gdzie występują Treasure Boxy. Tutaj zamieszczę informację, na którą wszyscy czekali: liczby przy nazwie klucza, np. Treasure Key 8, pokazują, jakie skrzynie ów kluczem otwierać. Na przykład, na Forbidden Gateway, od strony Cementary, znajdują się skrzynie o lvlu ok. 50-59. Na tym levelu potrzebne są klucze o wartości 6. Poniżej pokazłem, na jakim przedziale levelu skrzyni używać jakich kluczy.

Cytat
(nazwa i level skrzyni) [wartość klucza]
(Treasure Box lvl 01-09) [1]
(Treasure Box lvl 10-19) [2]
(Treasure Box lvl 20-29) [3]
(Treasure Box lvl 30-39) [4]
(Treasure Box lvl 40-49) [5]
(Treasure Box lvl 50-59) [6]
(Treasure Box lvl 60-69) [7]
(Treasure Box lvl 70-78) [8]
Treasure Boxy można otwierać też za pomocą dwóch Key of Thief, które są do kupienia w każdym mieście w sklepie "Grocery Store". Używa się ich wyłącznie za pomocą umiejętności "Unlock", która niestety nie jestdostępna wszystkim profesjom - mają go wyłącznie wszelkiej maści łucznicy i sztyleciarze.
Oczywiście, im wyższy level skrzynki, tym większy grade enchantu, który może wypaść. Niestety, nawet jeśli znajdziemy upragnioną skrzynkę,nie zawsze z niej wypadnie enchant. może się zdarzyć, że dropem będzie adena, zwykle w niewielkich ilościach.

Dohid: Jak obiecałem:

Edit: thx :)

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

izo

male sprostowanie - tak jak powinno byc ;)
czerwone >=9
rozowe >=6-8
zolte >=3-5
biale - +-2
zielone <=3-5
niebieskie <=6-8
granatowe <=9
nie ma innych kolorow mobkow

ogolnie drop - adena przewaznie x4 niz mobki dookola - nie wiem czemu uwazasz ze drop adeny jest marny z boxow - dla mnie jest extra i super, chesty dropia adenke i czaem matsik jak mobki dookola
najlepiej enchanty padaja ze skrzynek zielonych, bialych i zoltych - JEDNAK najlepiej polowac na biale i zielone bo nie trzeba uzywac kluczy :) (no i na niebieskie ale szansa jest nieco mniejsza)
wystarczy nuker, ktory za 1 hitem zdejmie cale HP skrzynki - skrzynka sie otwiera(przynajmniej na C4PTS na jakich stoi obecnie ta lepsza czesc Privow :D na L2joke nie pamietam jak to bylo  :P a na retailu nie wiem bo nie gralem ale jest chyba podobnie jak na PTS - chyba ze poprawili to.

kluczy uzywa sie jedynie na skrzynkach, ktorym nie zdejmiemy HP(czyli biale jak dochodzimy do lvl wziecia skili nukera na niskim lvl, no i pozniej jak juz nasz dmg nie starcza do rozwalania skrzynek) albo przez klasy, ktore za chiny nie poloza skrzyni 1 hitem - nienukerzy
do 25-26 mozna nawet bufferem farmic boxy niebieskie na polach jaszczurek kolo sacrifice ;)

nukowanie boxow/chestow to najlepsza metoda na zarobienie nukerem na niskim lvlu :)
1h na ok 25lvl to 8-10 ead i ze 2xewd jak juz BTM sie ma i many nie brakuje ;)

RolRain

Od siebie dodam, że na retailu/serwerach zbliżonych do niego wszystkie boxy nazywają się Treasure Chest.

izo

Cytat: RolRain w Grudzień 26, 2006, 04:53:56 PM
Od siebie dodam, że na retailu/serwerach zbliżonych do niego wszystkie boxy nazywają się Treasure Chest.
dokladnie - zmienilo sie to chyba w C4 (na poprawionych PTS tez) - ale mozna to nielegalnie zmodyfikowac klienta i bedzie dzialac :P
ale to troche ryzykowna sprawa - pakieciki do serwerka leca i banika mozna za cheaty wylapac :)

MonT

Nalezy wspomniec, ze z treasure chestow mamy szanse na full drop (a przynajmniej na c4pts), do tego skrzynka potrafi niezle zap********.

Solar

Cytat: izo w Grudzień 26, 2006, 05:05:39 PM
dokladnie - zmienilo sie to chyba w C4 (na poprawionych PTS tez) - ale mozna to nielegalnie zmodyfikowac klienta i bedzie dzialac :P
ale to troche ryzykowna sprawa - pakieciki do serwerka leca i banika mozna za cheaty wylapac :)
To nie jest wcale nie legalne. I na dodatek nie do wykrycia przez GMów bo niby jak Admin sprwadzi ci drobna modyfikacje klienta...

Luna
Tyrteos: 80 lvl SM|75 lvl WC |DA 55 - Banned
Franz
Decimos: 82lvl PS|75 lvl WC |DA 70 -Śpi
Lancer
Decimos: 7x lvl PS

http://przypierdolek.mybrute.com/
Cytat: 120130 link=topic=27483.msg306926#msg306926

izo

Cytat: Solar w Grudzień 26, 2006, 11:49:12 PM
Cytat: izo w Grudzień 26, 2006, 05:05:39 PM
To nie jest wcale nie legalne. I na dodatek nie do wykrycia przez GMów bo niby jak Admin sprwadzi ci drobna modyfikacje klienta...
a zebys sie nie zdziwil pewnego dnia  8)
to czy bedzie zrespawnowany chest czy box zalezy od serwera a nie od twojego klienta :P
aby miec wiadomosc czy to chest chy box klient twoj wysyla pewien pakiet danych na serwer i otrzymujesz odpowiedz, ktora ci sie wyswietla czy to box czy chest - wiem troszke o tym ;)
a czy to legalne czy nie to zalezy tylko od serwera i adminow czy przymkna na to oko :P
takie pakieciki sa do wylapania

Dev

ma ktos dokładny DC co do tego co z jakich chestów (chodzi mi o lvl) i boxów leci ?
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Soulern

Trzeba było przeczytać poradnik... :> tam jest wszystko napisane.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Dymek69

Mam pytanie jeśli mam boxa na niebiesko lub ciemnoniebiesko lub czerwono to gdy go otwieram kluczem to szansa na echant jest równa 0? Bo tak wczoraj chodzilem i otwieralem boxy zielone, białe i zółte w okolicach FP i wydropiłem kilka EWC, EWB i kilkanascie EAB :) ale gdy podchodzilem do niebieskich lub jasno niebieskich boxow to nawet adena nie wylatywala, miałem pecha czy poprostu tak jest?
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone

izo

najlepiej dropia BOXY zielone i biale (no moze i zolte) - pozniej w jedna i druga strone(jasno niebieskie i rozowe i nizej/wyzej) jest marna szansa - cos tam wypada ale bardzo rzadko - szkoda kluczykow

jak dajesz rade to rozwalaj niebieskie ze skila jakiegos - jak sa na 1 hit

squasher

mógłby ktoś mi podać linka skąd można ściągnać ten programik?

Mati_888

Jak można odróżnić Treasure Chest od Treasure Box ?
Abyss x3 :

Matiks - BH

karpiu2822

mozesz udezyc jezeli skrzynka zniknie to to byl box a jak cie bedzie atakowac to to jest chest :P a jak ktos chce programik to polecam sciagniecei sobie programu LineAge Utils w wersji 1.4.x.x dla C4 lu wersji 1.5.x.x dla C5 i tam masz opcje ze mozesz ustawic pokazywanie lvl moba(jest to nielegalna modyfikacja przez co mozna na niektorych serwach dostac bana) nie wiem jak w C5 ale w C4 po modyfikacji boxy maja zawsze 76lvl Oo a chesty maja lvl podobny do okolicznych mobow :) nie wiem takze jak wyglada sytuacja gdy chest ma lvl 76 bo jeszcze takiego nie widzialem :) i mam sposob na otwieranie bialych i zoltych boxow :) bierzemy sh dye+5int +cdl + demons set +bless the body i boxy sie otwieraja :D
Oo

~Armagedon~

rozbuduję tutaj treść :
OTWIERACZE DO PUSZEK CZYLI WILKI GJUD !!
Magowie (pamiętaj: "mini ekw" - soh +3 z acu i dye +4 int... "maxi ekw" - sowd+3+mp i dye +5 int i demon oraz opcjonalnie empower [przy czym należy powiedzieć iż ten ekw jest dla postaci 40 lev ktorzy chcą zarobić na enchantach c grade... magowie wyższego levela muszą mieć oczywiście lepszy ekw ale i tak najlepiej ze schematu jaki można wywnioskować oglądając "maxiekw" i "miniekw"...]):
sps - zapomnij... ma za mało inta... z mini ekw może conajwyżej ustrzelać niebieskie boxy...
sh - chyba został stworzony do tej roli :D daj mu "Maxi ekw" a nie tylko żółte boxy ale i gracze będą na jeden strzał... z "mini ekw" może ustrzelić zielone boxy ale jak ma cdl to białe przestaną być problemem...
necro - j/w ale nieco słabiej... jeżeli mamy dostęp do empowera to zasuwamy tak jak sh bez empowera na tym samym ekwipunku... aha pamiętaj -  cdl jest bardzo przydatny ^^
magowie orkijscy - bez komentarza...
bufferzy - niet...

Wojowie (Pamiętaj że jeżeli chcesz rozbijać nimi skrzynie to muszisz mieć bufy i mocny dopak w str i dmg):
tanki - nie nadają się...
gladiator - z triple sonic slash może sobie poradzić... przy double sonic slash też ale tutaj są wymagane dobre bufy
tyrant - pounch of doom to dobry przyjaciel :D ale pamietaj że jak masz mało con to stun może przedłużyć się na tyle by ktoś zabrał twojego enchanta... a boxy to raczej zielone
destro - 2 szkoły... 1 to crush of doom przy zielonych skrzyniach... 2 szkoła to korzystanie z frenzy które da nam potężnego dopaka do ataku przez co możemy nawet normalnym atakiem zdmuchać skrzynie... też zielone... złotym środkiem jest łączyć te 2 szkoły przez co i białe zdmuchać możemy ^^
warlord - raczej się nie nadaje...
karasiowi - maja tyle kasy że mogą se kupić klucze... a warsmith może spróbować z bigboomem jeżeli jest na serverze jakim grasz dosyć silny...

łucznicy i daggerzy:
all - wszystkie klasy tej grupy mają unlocka więc są najlepsi w otwieraniu skrzyń...

and thats all, bitches !! :D (kto oglądał robot chickena ten zrozumie)
aha prosiłbym o pochały i sugestie jeżeli gdzieś się pomyliłem...

Arantiel

Btw do otwierania boxow wystarcza klucze grade 3 a szansa na wypadniecie enchantu sie nie zmieni, zmieni sie jedynie ilosc kasy ktora wypada z boxu. Wiec nawet skrzynie na 70+lvl mozna otwierac kluczami grade 3 :)

izo

powodzenia w waleniu skrzynek na CDLu  :rotfl: potestuj sam - maja cos jak reflect dmg

Cytatdaj mu "Maxi ekw" a nie tylko żółte boxy ale i gracze będą na jeden strzał...
no moze jak sie strzela z krzakow na cdlu i w plecy niezbufowanych i nie posiadajacych bizuteri ludzikow :D
sh z takim sprzetem ma cast na poziomie podlogi i nadaje sie tylko na farme w party z tankiem.
jezeli nie uda mu sie zdjac boxa na 1 strzal (attack filed) to taki sh gryzie glebe - box raczej napewno podejdzie i strzeli mu ze 2 hity + przerwie casta = zgon. tak wiec mozna wiecej stracic niz zyskac
(odnosnie casta na SH - zostalem posadzony o sube spsa(!) po tym jak castowalem na zmiane huricana i deathspike (nie wiem jak to typ wymyslil sps na mainie sh :D ) - 950+ cast speeda to nic :D szkoda, ze nie mialem malari 4lvl  8)

Cytat: Arantiel w Maj 14, 2007, 11:28:03 AM
Btw do otwierania boxow wystarcza klucze grade 3 a szansa na wypadniecie enchantu sie nie zmieni, zmieni sie jedynie ilosc kasy ktora wypada z boxu. Wiec nawet skrzynie na 70+lvl mozna otwierac kluczami grade 3 :)
dowolnymi ;P sam na FP z powodzeniem otwieralem 2gr i zgarnialem eab i ewb a na BS wpadaly eaa  8)

~Armagedon~

sh z takim castem jest samotnikiem - wszystko bierze na 1 strzał... sh z "MAXIEKW" BEZ EMPOWERA zdmucha KAŻDĄ skrzynie o białej nazwie... i większość potworków z cdl... mam soh+3 i devotion set i kiteshield +7 a mam58 lev i expie we forsaken plains i narzekam jedynie na monotonię... sh to klasa najbardziej ekonomiczna - nie musisz brać nawet b grade do rąk i przejść z c grade do a grade bez problemów...