Studenckie żarcie - czyli jak upichcic coś nietoksycznego w 3 Min

Zaczęty przez Cralin, Październik 20, 2007, 02:59:41 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Krzychu

A teraz wam coś napisze : Przepis na pizze  :D

- 25 kg maki
- 12.5 litra wody (zależnie jaką pózniej napisze jaką )
- Od 50 do 70 gram drożdży
- pół litra oleju
- 4 łyżki (nie łyżeczki ) soli
- 3 łyżki (nie łyżeczki ) cukru

Zaczynamy ciasto

Odmierzamy litr ciepłej (nie gorącej ale nie za zimnej) wody ,dodajemy drożdże ,dodajemy cukru trochę ( około 2 łyżek stołowych)do drożdży . Wsypujemy 3 łyżki cukru do maszyny . Jak drożdże wypłynęły na wierzch wlewamy do 3 łyżek cukru .Dolewamy 12.5 litra wody.Miksujemy wode żeby cukru nie było czuć Następnie wsypujemy mąkę nie cała ,około 8 kg . Dodajemy soli (4 łyżki ) Włąnczamy maszyn około 23 minut ,w trakcie kręcenia się maszyny dosypujemy resztę mąki . Jak ciasto się trochę zmieszało wlewamy olej . Czekamy około 10 minut dolewamy wody żeby ciasto nie było za twarde ani za miękkie .można by powiedzieć jak ciasto na pierogi .

Dzielenie ciasta
236g mała pizza
415g średnia pizza
700g duża pizza 


Po rozdzieleniu ciasta formujemy w kulki żeby wyglądało po wyjęciu z lodówki jak kulka a nie jak stworek :) przykrywamy folia spożywcza i wsadzamy do lodówki


Tu mała uwaga przy nalewaniu wody . Jeśli chcesz żeby ciasto było gotowe na następny dzień  12.5 litra wody żeby była ciepła , jak chcesz żeby ciasto dłużej postało w lodówce użyj 12,5 litra wody zimnej .

Tu mała podpowiedz jeśli zobaczysz na cieście czarne kropki możesz sobie pogratulować udanego ciasta :)




Sos do pizzy :

15 główek cebuli
2 główki czosnku
12 puszek pomidorów w zalewie
bazylia, oregano, majeranek, rozmaryn
cukier ,sól
konc. pomidorowy
bulion warzywny albo wołowy
olej


Przygotowanie sosu :
wlewamy olej około  300 ml oleju , jak olej będzie gotowy dodajemy cebule wczesnej przygotowaną (kroimy w piórka albo pół księżyce cienko pokrojona ) dodajemy czosnek pokrojony . Czekamy aż się cebula podsmaży i czosnek .Jak już będzie gotowa dodajemy 12 puszek pomidorów , czekamy aż pół produkt będzie gorący , Jak już się doczekamy dodajemy zioła ,bulion . Oczywiście pamiętamy o mieszaniu co jakiś czas żeby się nie przypaliło .Jak już sos będzie się lekko gotował dodajemy konc. pomidorowy (dodajemy tle i trzeba do zagęszczenia go ). Mieszamy . Jak sos już będzie sie gotował odstawiamy z gazu . Dodajemy soli i cukru ,żeby sos miał pożądany smak dodać cukru, żeby lekko był słodki i pikantny


Sos czosnkowy :
- 2 główki czosnku
- olej
- majonez
- mleko
- pieprz
- sól

Sposób przyrządzenia :
Obieramy czosnek wsypujemy  do jakiegoś małego pojemnika, zalewamy do mniej niż połowy olejem . Miksujemy używają blendera . Do majonezu dodajemy zmiksowany czosnek dolewamy mleko ,mieszamy .Musi powstać konsystencja sosu. Dodajemy soli i pierzu


Masło czosnkowe :

- czosnek zmiksowany
- masło
- vegeta

Sposób przyrządzenia:
do masła dodajemy czosnek i vegete miksujemy . Wychodzi zarypiaste masło czosnkowe . Smacznego  :)


Shaman

rozumiem ze przepis jest na kompanie wojska  :shock:

Cytat25 kg maki

:D :D :D

System

Cytat: Shaman w Listopad 12, 2007, 09:59:47 AM
rozumiem ze przepis jest na kompanie wojska  :shock:
Cytat25 kg maki
Cytat: Krzychu w Listopad 12, 2007, 04:37:30 AM
- 12.5 litra wody (zależnie jaką pózniej napisze jaką )


raczej :D
"Czekaj...Czy ja k***a lubię poziomki?"

Rzezim

Kiełbasa francuska z sosem puttanesca (przeze mnie stuningowana :D):
Idziemy do sklepu, kupujemy : Kiełbasę (najlepiej francuską, kiełbasa musi być lekko wędzona, broń boże typu śląska itp.), pomidory, czosnek, sól i pieprz. Gotujemy na 2 sposoby:

1) Kiełbasę na rozgrzanym tłuszczu kładziemy niech się pluska (uwaga!!! tłuszcz pstryka :D) a sos robimy tak. Pomidory ugniatamy, czosnek bierem takim fajnym bajerem do czosnku (a'la zgniatarka) a sól i pieprz w oczy sypiemy sobie :D:D:D Wszystko następnie wrzucamy do garnczka i dusimy ok. 5 minut na średnio-małym ogniu. Gdy sos jest za gęsty, dodać odrobinę wody, najlepiej z sedesu żeby nie przepłacać :D:D:D. A potem na talerzyk, i dla psa :D:D:D joke, jemy ;D

A drugi sposób jest głupi, bo kiełbasę grzejem razem z sosem. 
SILENCE! I'll kill you - Achmed, Martwy Terrorysta.



Krzychu

W pizzeri pracuje  więc takie mnie obowiązuje gramatura ,ale jeśli by ktoś chciał normalne to proszę powiedzieć a podam :)

Shaman

to ja poprosze normalnie jakbym chcial taka duza pizze zrobic....


i jak jestes zawodowcem to jeszcze o jakiejs <mniam> kombinacji dodatkow  napisz :D

Pheonix

a ja dam swój :P

na początek jest potrzebne 1.50zl
później trzeba Sie wybrać do żabki :) i kupić zupkę amino pomidorowa (ja kupuje 4) :P

zupkę rozpakować i wsypać zawartość do talerza
zagotować 0,5l wody
przygotowana woda zalać naczynie :) :_delf_3_2:
Ja raz z tego nawet obiad zrobiłem  :drool:

bula

Cytat: Pheonix w Listopad 13, 2007, 03:10:06 PM
a ja dam swój :P

na początek jest potrzebne 1.50zl
później trzeba Sie wybrać do żabki :) i kupić zupkę amino pomidorowa (ja kupuje 4) :P

zupkę rozpakować i wsypać zawartość do talerza
zagotować 0,5l wody
przygotowana woda zalać naczynie :) :_delf_3_2:
Ja raz z tego nawet obiad zrobiłem  :drool:
uber przepis .... sam tak robie  :bag:

Pheonix

Cytat: bula w Listopad 13, 2007, 03:43:50 PM
Cytat: Pheonix w Listopad 13, 2007, 03:10:06 PM
a ja dam swój :P

na początek jest potrzebne 1.50zl
później trzeba Sie wybrać do żabki :) i kupić zupkę amino pomidorowa (ja kupuje 4) :P

zupkę rozpakować i wsypać zawartość do talerza
zagotować 0,5l wody
przygotowana woda zalać naczynie :) :_delf_3_2:
Ja raz z tego nawet obiad zrobiłem  :drool:
uber przepis .... sam tak robie  :bag:

nie jestem sam teraz wlaśnie wybieram sie do sklepu ^^

Rzezim

Krzychu, jak usłyszałem że w pizzeri pracujesz to po prostu z radości się jebłem o ścianę. Otóż ja nie potrafię zrobić takiego ciasta jak w pizzeri, no po prostu nie umiem. Czy wy to kupujecie, czy sami robicie? Pliz podaj przepis na ciasto.
SILENCE! I'll kill you - Achmed, Martwy Terrorysta.



Shaman

Cytat: Krzychu w Listopad 12, 2007, 04:37:30 AM
A teraz wam coś napisze : Przepis na pizze  :D

- 25 kg maki
- 12.5 litra wody (zależnie jaką pózniej napisze jaką )
- Od 50 do 70 gram drożdży
- pół litra oleju
- 4 łyżki (nie łyżeczki ) soli
- 3 łyżki (nie łyżeczki ) cukru

Zaczynamy ciasto

Odmierzamy litr ciepłej (nie gorącej ale nie za zimnej) wody ,dodajemy drożdże ,dodajemy cukru trochę ( około 2 łyżek stołowych)do drożdży . Wsypujemy 3 łyżki cukru do maszyny . Jak drożdże wypłynęły na wierzch wlewamy do 3 łyżek cukru .Dolewamy 12.5 litra wody.Miksujemy wode żeby cukru nie było czuć Następnie wsypujemy mąkę nie cała ,około 8 kg . Dodajemy soli (4 łyżki ) Włąnczamy maszyn około 23 minut ,w trakcie kręcenia się maszyny dosypujemy resztę mąki . Jak ciasto się trochę zmieszało wlewamy olej . Czekamy około 10 minut dolewamy wody żeby ciasto nie było za twarde ani za miękkie .można by powiedzieć jak ciasto na pierogi .

Dzielenie ciasta
236g mała pizza
415g średnia pizza
700g duża pizza 


Po rozdzieleniu ciasta formujemy w kulki żeby wyglądało po wyjęciu z lodówki jak kulka a nie jak stworek :) przykrywamy folia spożywcza i wsadzamy do lodówki


Tu mała uwaga przy nalewaniu wody . Jeśli chcesz żeby ciasto było gotowe na następny dzień  12.5 litra wody żeby była ciepła , jak chcesz żeby ciasto dłużej postało w lodówce użyj 12,5 litra wody zimnej .

Tu mała podpowiedz jeśli zobaczysz na cieście czarne kropki możesz sobie pogratulować udanego ciasta :)




przecież napisał... tylko ze z tych proporcji to masz pizze na rok :P

Krzychu napisz proporcje dla duzej pizzy :D

Xyber

CytatW pizzeri pracuje  więc takie mnie obowiązuje gramatura ,ale jeśli by ktoś chciał normalne to proszę powiedzieć a podam Smile

Proszę napisz przepis na pizzę normalnych rozmiarów :) Kurde jak to jest, że w pizzeri pizza zawsze jest ciągnąca a jak robie w domu to zawsze jest chrupiąca (ale rym wyszedł)

Cubu$

ciągnie się bo dodają gumy do żucia :P
Tu jest ten tajny składnik ;]

Pheonix

Cytat: Xyber w Listopad 14, 2007, 12:43:36 PM
CytatW pizzeri pracuje  więc takie mnie obowiązuje gramatura ,ale jeśli by ktoś chciał normalne to proszę powiedzieć a podam Smile

Proszę napisz przepis na pizzę normalnych rozmiarów :) Kurde jak to jest, że w pizzeri pizza zawsze jest ciągnąca a jak robie w domu to zawsze jest chrupiąca (ale rym wyszedł)


Pizzerie maja swoja magie  :) nie da sie tego podrobic ^^

Krzychu

Tajnik jest taki ,że w pizzeria jest przystosowana do czegoś takiego po prostu masz warunki na to zawsze będzie pzzeria> dom  :)  że tak ujmę . Ok przepis na normalna pizze na 2 kg maki :)

- 2 kg mąki
- ćwierć kostki drożdży
- cukier
- sól
- 30ml oleju
-wody (pierw 1 litr a pózniej dolewamy )

Przepis :
Nalewamy pół litra wody ciepłej ale żebyś sie nie popatrzył ,kruszymy drożdże i wsypujemy do wody, w dzbanku, dodajemy trochę cukru. Najlepiej wziąć głębokie naczynie najlepiej miskę . Wlewamy letnią wodę ,wsypujemy 200 gram cukru . Jak drożdże wypłyneły na wierz to wlewamy do wody ,jak nie to miksujemy ręką żeby uzyskać mętną wodę .Wsypujemy mąkę dosypujemy 300g soli. dodajemy olej . Mieszamy . Jesli widzisz że jest maka nie rozmieszana to dodajesz wody , a jak jest ciasto zbyt płynne to dodajesz mąki :). I teraz jeśli wyrobiłeś ciasto które ma konsystencje nie za twarda ani nie za miękka formuj w kulki tak jka napisałem we wcześniejszym poście . Jeśli już jest ciasto podzielone połóż na tacy i owiń je folia spożywczą NIE ALUMINIOWĄ .i w sadz do lodówki na noc . Następnego dnia wystaw ciasto z lodówki ,żeby nabrało temperatury pokojowej . Jeśli jest ciasto juz dobre i nabrało właściwej temperatury wez stolnice ,posyp trochę mąką żeby ciasto się przylepiało i zacznij wałkować ciasto wałkiem .
Nastaw piekarnik na temperaturę 250 stopni celciusza. Wez blachę z piekarnika i połóż na nią folie aluminiową . Rozwałkowane ciasto najlepiej żeby miało grubość połowy paznokcia uformuj w kształt koła taki kształt jak zawsze . Posmaruj sosem nałóż starty ser i różnorakie składniki wedle upodobania :)

P.S mi ciasto z 25 mąki schodzi w ciągu jednego dnia :)

System

#40
Cytat: Krzychu w Listopad 14, 2007, 11:14:00 PM
P.S mi ciasto z 25 mąki schodzi w ciągu jednego dnia :)

to 12,5 pizzy ;P
"Czekaj...Czy ja k***a lubię poziomki?"

Tyr

#41
Krzychu! love u ;P

System mój misiaczku :F

ZBEREŹNIKU!
Lineage 2 Classic EU

Rzezim

Ja też dziękuje. Zara się biorę pod wieczór to wyrabiania ciasta do pizzy xD Już mi smakuje :)
SILENCE! I'll kill you - Achmed, Martwy Terrorysta.



Soulern

Cytat: Krzychu w Listopad 14, 2007, 11:14:00 PM
P.S mi ciasto z 25 mąki schodzi w ciągu jednego dnia :)
(taki mały offtop)
A ja zawsze myślałem, że pizzę robi się w pizzerni na bieżąco, pod zamówienie, łącznie z ciastem... To co się robi przez 40 minut od złożenia zamówienia?

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

System

Cytat: Soulern w Listopad 17, 2007, 10:17:24 AM
Cytat: Krzychu w Listopad 14, 2007, 11:14:00 PM
P.S mi ciasto z 25 mąki schodzi w ciągu jednego dnia :)
(taki mały offtop)
A ja zawsze myślałem, że pizzę robi się w pizzerni na bieżąco, pod zamówienie, łącznie z ciastem... To co się robi przez 40 minut od złożenia zamówienia?

same ciasto maja gdzies przechowywane ( zlozona w kulke) potem pan Krzychu ja uformuje, dodatki do pizzzy doda do piecyka i gotowe ;)
"Czekaj...Czy ja k***a lubię poziomki?"

Krzychu

Jaki tam pan Krzychu ?? Wystarczy Krzychu . O to chodzi z tym ciastem i jego przechowywaniem żeby drożdże urosły , bo jeśli od razu zrobisz pizza po upieczeniu będzie wyglądała jak podeszwa od buta. A jak drożdże urosną wtedy pizza wyrośnie

Tyr

Cytat: Soulern w Listopad 17, 2007, 10:17:24 AM
Cytat: Krzychu w Listopad 14, 2007, 11:14:00 PM
P.S mi ciasto z 25 mąki schodzi w ciągu jednego dnia :)
(taki mały offtop)
A ja zawsze myślałem, że pizzę robi się w pizzerni na bieżąco, pod zamówienie, łącznie z ciastem... To co się robi przez 40 minut od złożenia zamówienia?

Zamiast myśleć zajął byś się gotowaniem :F
Przez 40 minut to oni zbierają zamówienia i dopiero rozwożą  :P
Lineage 2 Classic EU

Solar

Jajecznica z serem i grosziem :P
]Co trzeba
-6 jaj
- ser zólty najlepiej gouda
- zielony groszek
- mleko
Co jak i z czym :P
rozbijamy jaja rozbeltujemy je i oddajem z 100ml mleka. Nastepnie rozgrzewamy patelnie i scieramy ser. Na rozgrzana patelnie wlewamy wczesniej przygotowane jaja z mlekiem dodajemy soli i pieprzu. Gdy jajecznica sie zetnie wsypujemy groszek i ser. Czekamy do roztopienia sera(caly czas mieszajac)
Naj lepiej podac z grzanakmi z maslem :)
Smacznego :P

Luna
Tyrteos: 80 lvl SM|75 lvl WC |DA 55 - Banned
Franz
Decimos: 82lvl PS|75 lvl WC |DA 70 -Śpi
Lancer
Decimos: 7x lvl PS

http://przypierdolek.mybrute.com/
Cytat: 120130 link=topic=27483.msg306926#msg306926

Shaman

Grzanki z mozzarellą, pomidorami, anchois i bazylią.



1 kulka mozzarelli
4 kromki pieczywa tostowego
2 duże pomidory
1 ząbek czosnku
4 filety anchois
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200*C, upiec grzanki (do zrobienia grzanek można także użyć tostera) a następnie natrzeć je czosnkiem i skropić oliwą. Na każdej grzance ułożyć kilka plasterków pomidora, posolić i popieprzyć. Na tym położyć 2 listki bazylii, plaster mozzarelli i filet anchois. Wstawić do piekarnika na 5-10 minut, tak żeby ser się rozpuścił.

Gotową grzankę  posypać pieprzem.


jadlem dzisiaj.... zarypiste :P

bula

Cytat: Shaman w Listopad 18, 2007, 01:07:24 AM
Grzanki z mozzarellą, pomidorami, anchois i bazylią.

1 kulka mozzarelli
4 kromki pieczywa tostowego
2 duże pomidory
1 ząbek czosnku
4 filety anchois
świeża bazylia
oliwa z oliwek
sól, pieprz

hm ...
1. nie mam
2. nie mam
3. mam
4. nie mam
5. nie mam
6. nie mam
7. nie mam
8. mam


hm ... wniosek? ide do sklepu ^^ a jak wroce to zrobie sobie grzanki ;)