Czy Lineage2 jest legalne?

Zaczęty przez doman18, Luty 11, 2008, 10:03:36 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

doman18

Słyszałem już wiele sprzecznych opinii a nie znalazłem odpowiedniego topiku więc prosze odpowiedzcie czy:

1. Ściąganie Lineage2 lub posiadanie jest legalne?
2. Granie na prywatnych jest legalne?
3. Co w ogóle jest nielegalne jeżeli chodzi L2?

Topik jest zainspirowany wiadomościami w radiu gdzie mówiono o sukcesach polskiej policji w zwalczaniu piractwa i TYM pamiętnym przypadkiem :D . Bo windows mam legalny (z uczelni :D), wszystkie zainstalowane programy są z gazetek. Filmy i muzę mógłbym zgrać i gdzieś schomikować. Gram tylko w L2 i z gier na płytach także wszystkie mam z gazetek (oczywiście jeżeli chodzi o te które mam przy sobie). Emula uzywam baaaardzo sporadycznie (jak chce mieć jakiś kawałek który mi sie podoba w radiu) a na torrencie mam limit wysyłania 60kb/s.

4. Czy mogę czuć sie bezpiecznie?
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

Sengaia

1. Sam client l2 jest legalny, bo jest wypuszczony przez NCSoft do darmowego ściągnięcia.

2. Nie jest legalne, czy to pliki l2off, czy to pliki l2j. Wykorzystują klienta l2 do innych celów, niż jest przeznaczony do.

3. Jak wyżej. Samo modyfikowanie klienta i wykorzystywanie go, by można było się połączyć z serwerami innymi niż 10 oficjalnych jest nielegalne.

4. Raczej tak, wątpie czy by policje akurat to zainteresowało, że grasz na pirackim L2. A skoro masz np klienta na płytce, to możesz się wytłumaczyć że klient jest wypuszczony za darmo przez producenta do ściągnięcia, także problemu by raczej nie było ;]

Nie gram w L2.
Czuję się szczęśliwy z tego powodu :D

Ryltar

Cytat2. Nie jest legalne, czy to pliki l2off, czy to pliki l2j. Wykorzystują klienta l2 do innych celów, niż jest przeznaczony do.

[joke]To w L2 mozna robic cos innego niz grac :P? Czyli jak klimace to nie lamie prawa?[/joke]

Zarean

Hmm... policja raczej nie wnikałaby w to czy grasz na prywatnym serwerze czy nie więc po co się przejmować?

Maślan

Cytat: Zarean w Luty 11, 2008, 03:39:55 PM
Hmm... policja raczej nie wnikałaby w to czy grasz na prywatnym serwerze czy nie więc po co się przejmować?

Policja nie wniknie na jakim grasz serwerze bo:
-Policja nie umie języków programowania.

Jeżeli już by chcieli sprawdzić to trza by było wykorzystać programistów a to kosztuje. (Wiem bo kumpel policjant :P )

hundek

Cytat: Maślan w Luty 11, 2008, 04:37:25 PM
Cytat: Zarean w Luty 11, 2008, 03:39:55 PM

Policja nie wniknie na jakim grasz serwerze bo:
-Policja nie umie języków programowania.

Jeżeli już by chcieli sprawdzić to trza by było wykorzystać programistów a to kosztuje. (Wiem bo kumpel policjant :P )

A jakby policjant chodził z programistą ? xD :P

Shiny

kkthxbye - Cardi - L2Sublimity [Hot Problems]

[Wspieram akcję WSKU]
[ENGLISH MOTHER F*****]

Soul

Co za głupota. Co kogo to obchodzi? Ludzie mają ciekawsze rzeczy do roboty...
Prepare for unforeseen consequences...

doman18

OMG  :o Nie czaję. Nie obchodzi cie to że może przyjść policja, zabrać ci kompa i wlepić ci 5 tysi ja Mussashiemu? No nie wiem ale mnie to bardzo obchodzi.

No chyba że nie zrozumiałem co cię nie obchodzi.

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.

Soul

NIe zrozumiałeś. Mam na mysli, że policje nie obchodzą takie rzeczy ^^. Zresztą bez nakazu, to mogą Ci naskoczyć ;)

echoes

doman18 ty myslisz ze policja nie ma nic leopszego do roboty niz lazic ludziom po domach?Nie seeduj duzej ilosci plikow w teorrentach/p2p etc to mozesz spac spokojnie ;)

doman18

Aha, sorki nie zrozumiałem. I jednocześnie mnie to trochę uspokoiło bo jak mówiłem nieraz seeduje kilkanaście do 20 naraz, ale mam ustawiony limit wysyłania 60kb/s w utorrencie więc wnioskuję z waszych wypowiedzi że mogę spać spokojnie

Zarean

Ja jestem lacherem(nie udostępniam po ściągnięciu[no może czasami do 1 pełnego]) i śpię prawie spokojnie, bo jedynie kto mi może zapukać do drzwi, to użytkownicy torrentów, którzy chcą mnie zlinczować za nieseedowanie :D co jest mało możliwe(kiedy to ja coś ostatnio ściągałem? :|) więc śpię spokojnie.

Bittersweet

L2 jest legalne. Ci co stawiaja serwery priv mogą się jedynie obawiać-szczególnie jak na tym zarabiają-chociaż z drugiej strony priv to jakaś reklama dla NCsoft....

exoriou

jak przeczpia Ci sie do grania w L2 na privie to powiedz ze gosc z priva Cie oszukal i mowil ze to prawdziwe L2 xD

Bittersweet

a gość z priva powie, że przecież przy każdym logowaniu się akceptowałeś regulamin :)

exoriou

zalezy jak regulamin jest napisany ;-)

no i zawsze mozna powiedziec ze wlasciciel serwa nie pokazywal Ci zadnego regulaminu :p

Sengaia

Cytat: exoriou w Luty 13, 2008, 03:28:00 PM

no i zawsze mozna powiedziec ze wlasciciel serwa nie pokazywal Ci zadnego regulaminu :p
EULA napisana przez NCSoft jest zawsze widoczna podczas logowania, o ile właściciel owego priva jej jakoś nie usunie :P
Nie gram w L2.
Czuję się szczęśliwy z tego powodu :D

exoriou

a no fakt, zapomnialem ze to cos to jakas licencja :D

czyli mozna wrocic do faktu ze zostalo sie oszukanym bo licencja jest prawdziwa xD

Soul

Czyli już reasumując: prawdopodobieństwo, ze cokolwiek się stanie jest conajmniej znikome ;)

Materid

Cytat: Sengaia w Luty 13, 2008, 03:44:31 PM
Cytat: exoriou w Luty 13, 2008, 03:28:00 PM

EULA napisana przez NCSoft jest zawsze widoczna podczas logowania, o ile właściciel owego priva jej jakoś nie usunie :P

Mozesz powiedziec ze nie umiesz angieskiego a tam jest duzo tekstu
Materid - Naia (Off) - Phantom Ranger - 40 lvl (Imperlot)
Salianka - Naia (Off) - DE Warrior - 10 lvl (Imperlot Academy)
http://www.dogorybrzuchem.pl - autorski blog o kulturze i spoleczeństwie.

Bittersweet

zgodnie z prawem niewiedza szkodzi

DIO

posiadanie l2 nie jest w zaden sposob karalne. jedyne co w takim przypadku jest sprawdzane to legalnosc oprogoramowania a nie czy uzytkownik wykorzystuje je zgodnie z prawem bo do tego musialby zlozyc doniesienie ncsoft ze uzytkownik xxxxx nielegalnie wykorzystuje ich oprogramowanie

mussaszi

Mi kompa zabrano za co innego kto czytał ten wie.
Teraz mam nowego kompa i gram w L2 spokojnie.

L2 EPI
Nick:   FiluteK-WS
Nick:   BumCykCyk lv 79+noblesse
Klasa:  Fortune Seeker - subka ST lv 78+
subka Titan lv 77+