Iluzje optyczne

Zaczęty przez Zorgo90, Maj 05, 2008, 02:25:50 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mati_888

Abyss x3 :

Matiks - BH

Cralin

Dlaczego to takie trudne do zrozumienia ,że zrobiłem tą zagadkę dobrze?Tamto to były wygłupy które czasem rozbawiały ,a czasem wkurzały.Udało mi sie i jest git.

Hermit

Cytat: Cralin w Czerwiec 18, 2008, 03:48:34 PM
Dlaczego to takie trudne do zrozumienia ,że zrobiłem tą zagadkę dobrze?Tamto to były wygłupy które czasem rozbawiały ,a czasem wkurzały.Udało mi sie i jest git.

To było kłamstwo. Ta zagadka jest banalna, wystarczy ją dobrze rozplanować i rozpisać. Jeżeli zrobiłbyś to w pamięci w czasie 10 sek - wtedy mógłbyś mieć iq 150 ^^
Stary Hermit farme miał. A czas sobie upływał i upływał.
=

Bled

problem w tym ze ty nie wiesz co to iq (aq) ?:D

Mati_888

Dobra po prostu strzelał i mu się udało - dawajcie inną zagadkę :
Abyss x3 :

Matiks - BH

Mati_888

Duble post ale mam ciekawą zagadkę ;)

"     Do sklepu z kapeluszami wszedł klient i wybrał kapelusz za 73 zł. Ekspedientce wręczył banknot stuzłotowy. Ta, ponieważ akurat nie miała drobnych (klient także nie miał), wybiegła do sąsiadującego przez ścianę zakładu fryzjerskiego, by zmienić "setkę". Po chwili wróciła, wydała resztę i zadowolony klient opuścił sklep.

Nie upłynęła minuta, jak wpadł fryzjer z pretensjami, że banknot, który mu wręczyła, jest fałszywy i wobec tego należy mu się 100 zł. Banknot rzeczywiście okazał się fałszywy. Oszukana ekspedientka usiadła przygnębiona i zaczęła liczyć, ile też straciła na nieuczciwości klienta, bo to i kapelusz mu wydała, i resztę, i teraz jeszcze fryzjerowi trzeba oddać 100 zł. Liczy, liczy i coś nie bardzo może się doliczyć, bo wypadają jej różne sumy.

Pytanie: Ile wynosiła jej strata?"
Abyss x3 :

Matiks - BH

Kostek(...)

-137 + 100 zl falszywe

Soulern

200zł? Bo jeszcze straciła kapelusz za 73 zł ^^

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Kostek(...)

jeszcze raz:

KLIENT                             EKSPEDIENTKA                                  FRYZJER

100zl*                                        ][(73zl)                                          100zl
-100zl*                                        +100zl* 
                                                  -100zl*                                     +100zl*
                                                  +100zl                                       -100zl
][ + 27zl(reszta)                            -27zl=83zl                                   
                                                     -100zl                                      +100zl
                                                     -27
                                                     -][+27=100zl
                                                      -127zl
                                                      +100zl*

ekspedientka ma na minusie -127 zl i 100zl falszywe   

zxc

musiała zwrócić stówe fryzjerowi: -100zł
teoretycznie klient wziął kapelusz za darmo, ponieważ banknot był fałszywy: -73zł
reszta jaką musiała wydać klientowi: -27zł

= -200zł

:P ^^

Cralin

Cytat: Mati_888 w Czerwiec 18, 2008, 05:26:24 PM
Dobra po prostu strzelał i mu się udało

Nie...Nie strzelałem ,pomyślałem.A co do Twojej zagadki to nie wiem jak ale myślę,że 20 zł.Nie pytajcie mnie dlaczego :D

Hermit

Wy nie myślicie. Straciła 173 zł.
=

Cubu$

Hermit

Bo ta reszta była fryzjera.
=

DIO

dostala 100 pln
oddala kapelusz za 73 zlote + reszta 27 zlotych czyli "w plecy" 100 zlotych nie mniej nie wiecej
oddala fryzjerowi 100 zlotych za falszywke

razem 200 zlotych, nie ma co kombinowac

Hermit

Nie ma we wsi. Dobrze kombinowałem, tylko źle napisałem. Nie straciła czasem 127 zł ?
No bo patrzcie. Dała kapelusz za 73, dała kolesiowi resztę 27, i dołożyła do kasy fryzjera 27 zł. Przecież ona z kasy fryzjera wydała kolesiowi, tak ? to zostało jej 73 zł z tej kasy, czyli straciła 27, a nie 100. Zle wcześniej napisałem, sry.
=

Bled

Odpowiedz: Fryzjer jest odwroceniem uwagi. Przecież on tylko rozmienił 100zł na drobne. Ekspedientka dostała 100zł fałszywe i tyle straciła. Kapelusz wart 73 + 27 reszty. Fryzjerowi oddała 73 z i dołożyla 27 swoich czyli oddała 100zł., które od niego otrzymała i wychodzi na 0. Stratę ponosi na fałszywej 100 zł.
google ftw
DIO dałes sie zlapac na haczyk tej zagadki w 101% :)

Hermit

Eeeee? A jednak nic nie było ukrytego ? No w sumie bez fryzjera wyszłoby tak samo. Chyba zaczynam pierdolić 3 po 3.
=

Zovi

Ehh... ja bym dal -173 zł :P .
Cytat: ZUZIA w Lipiec 01, 2009, 06:14:50 PM
Alarion jedyne co potrafina kmiota barowe to cepiac sie literuwek i smiac siem  bo nie zauwarzacie  jakie to wy literuwki robita porabane idioty.Masz tu je ty Alarione pedalskie nasienie wiecej literowka

http://s7.footballteam.pl/index.php?polecil=83632   - Fajna gra :) Polecam :)

Zorgo90

200 zł

fryzjer oddaje jej fałszywą 100 i dostaje prawdziwe 100 = - 100 zł

teraz przy założeniu że miałaby wydać ze swoich, to wydałaby klientowi 27 zł reszty, ale dodatkowo dała mu kapelusz za free czyli  73 + 27  =  - 100 zł

co razem daje - 200 zł

DIO

no fakt ale sie dalem zalatwic, nie policzylem ze wydajac reszte babka miala 73 zlote w garsci , 100 zl straty z tytulu kapelusz+reszta +100 zl dlugu u fryzjera (ta i stad sie wziela korupcja w polskiej pilce) ale trzeba jej od dlugu odliczyc to co juz ma :D

Mati_888

Tylko 100 zł. Najczęściej rozwiązujący wdają się w rachunki, które w tym przypadku rodzą różne wątpliwości. Tu wystarczy tylko logicznie pomyśleć. Gdyby banknot był oryginalny - w ogóle nie byłoby kłopotu. Strata więc nie może wynosić mniej ani więcej tylko 100 zł.
Abyss x3 :

Matiks - BH

Hermit

Czyli miałem rację myśląc, ze jest tu jakaś pułapka/.
=

Zorgo90

teoretycznie, tak, praktycznie, hmm

1) jeżeli miałaby sama wydać, to byłaby stratna 100 zł; kapelusz + reszta

2) w zaistniałej sytuacji jest jednak stratna 200 zł, dając za darmo kapelusz + resztę (100 zł), ale wcześniej dając fryzjerowi fałszywe 100 jest o te 100 do przodu i musząc je oddać jest ponownie w stosunku do tamtego o następne 100 do tyłu, tak więc w sumie o 200 zł do tyłu :P (wiem, nadinterpretacja :])

Cralin

Jej strata?Żadna.Sklep tylko utracił i ma dług ;) Też logiczna odpowiedź...A teraz pytanie:Co ma kulka do armatki? :D