Wielkość filmików wmv

Zaczęty przez u1n, Lipiec 29, 2008, 12:55:26 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

u1n

Mam mały problem.
Nagrałem filmik frapsem następnie przerobiłem go w sony vegas 8 rozdzielczosc 1280*941 bo gram w oknie. Jakość jest bardzo dobra.

i co wyszło?

wyszło cos takiego ze 7 minutowy filmik zajmuje mi 260MB i nie moge zkumac jak mam zrobic taki filmik a zeby  10min filmik zajmował okolo 150mb.

Jeśli ktoś może pomoc to prosze o podanie jakiegos kodeka ktorego mam zainstalowac lub coś...  i o podanie paru screnow z sony vegac z dokładnym zapisywaniem w wmv.

Z góry dzieki.

pozdro. u1n nanaki x15 clan: HateCrew

Xyber

Tak to już właśnie jest z Vegasem. Jego największą wadą jest to, że prawie w ogóle nie kompresuje pliku wideo. Spróbuj z Pinnacle Stuido, po prostu wrzuć tam swój klip i zapisz ponownie jako *.wmv. Nie stracisz wiele na kompresji (minimalna utrata nie jest praktycznie dostrzegalna, ale zapewniam, że sporo zmniejszy rozmiar pliku.

Kilka mirrorów:

http://www.instalki.pl/programy/download/obrobka_video/Pinnacle_Studio.php
http://www.programosy.pl/program,pinnacle-studio.html
http://www.edownload.pl/Download-Plik-87-Pinnacle_Studio_10_8_Beta.html

Kiedyś (dawno temu) kiedy jeszcze bawiłem się w obróbkę wideo, miałem fajny config do vegasa zrobiony na zapis w formacie *.wmv, ale niestety po formacie wszystko poszłooo. Metodą prób i błędów stworzysz doskonały config. Chociaż lepiej najpierw skorzystaj z mojej porady i skompresuj wideo w Pinnacle Studio ;)

Tyr

Ta, nie kompresuje. Łamagi nie potraficie nic ustawić to tak macie. :)
Lineage 2 Classic EU

Lincral

Cytat: Tyr w Lipiec 29, 2008, 08:53:11 AM
lol to zes mnie rozjebal tym postem  :P

Xyber

Nie rozumiem, dlaczego użyłeś liczby mnogiej. Wyraźnie napisałem, że miałem dobre ustawienia do kompresji za czasów kiedy jeszcze się bawiłem w montowanie filmików. Napisałem, że Vegas nie kompresuje filmików sam z siebie i jeśli nie skorzystasz z "magicznych" ustawień, to nie zmniejszysz rozmiaru filmu ;) A zresztą jak tam "pr0" jesteś to się podziel z kolegą ustawieniami.

coshoo

Cytat: Xyber w Lipiec 29, 2008, 02:48:40 PM

Nie rozumiem, dlaczego użyłeś liczby mnogiej. Wyraźnie napisałem, że miałem dobre ustawienia do kompresji za czasów kiedy jeszcze się bawiłem w montowanie filmików. Napisałem, że Vegas nie kompresuje filmików sam z siebie i jeśli nie skorzystasz z "magicznych" ustawień, to nie zmniejszysz rozmiaru filmu ;) A zresztą jak tam "pr0" jesteś to się podziel z kolegą ustawieniami.

Żaden sensowny program nie kompresuje "sam z siebie". Wybierasz kodek, ustawiasz parametry kompresji i gotowe.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

TeJP

Moze ktos podac sensowne ustawienia kopresji avi czy wmv pod sony vegas 8.0? :P
zzOMGzz AW/sk

coshoo

Cytat: TeJP w Marzec 11, 2009, 12:27:12 AM
Moze ktos podac sensowne ustawienia kopresji avi czy wmv pod sony vegas 8.0? :P

W xvid/divix ustawia zie zazwyczaj bitrate 3000 + mp3 128-192, wychodzi minuta frapsa około 25 MB. W wmv sie nie nie bawiłem. W x264 (mkv) ustawia sie 2500 bitrate i wychodzi minuta frapsa około 20MB.

TeJP

A w jaki fomacie najlepiej renderowac film? :)
zzOMGzz AW/sk

bula

Cytat: TeJP w Marzec 11, 2009, 05:48:57 PM

Cytat: coshoo w Marzec 11, 2009, 10:30:36 AM
W x264 (mkv) ustawia sie 2500 bitrate i wychodzi minuta frapsa około 20MB.

TeJP

Cytat: bula w Marzec 11, 2009, 05:49:52 PM
Cytat: TeJP w Marzec 11, 2009, 05:48:57 PM

Cytat: coshoo w Marzec 11, 2009, 10:30:36 AM
W x264 (mkv) ustawia sie 2500 bitrate i wychodzi minuta frapsa około 20MB.

Po zainstalowaniu w/w kodeka sony vegas 8.0 nie widzi tej opcji :[ WTF?
zzOMGzz AW/sk

bula

hm, teraz ci nie pomoge bo guide do tego byl na forum, ktore jest obecnie offline

TeJP

A moze jest jakis jeszcze dobry kodek, ktorym mozna zrenderowac film aby otrzymac podobny wynik ( 20mb minuta? )  :D
zzOMGzz AW/sk

bula

coshoo

Xvid/divx blado wypada przy x264, zarówno pod względem jakości jak i objetości. Osobiscie film montuje w vegasie, zapisuje to do xvida w bardzo dobrej jakosci np. 10000 bitrate + dziwęk nieskompresowany a koncową kompresję do x264(mkv) robię w MeGui. Jeśli ktos jest zainteresowany moge zrobić jakiś tutorial do MeGui.

bula

Cytat: coshoo w Marzec 11, 2009, 10:05:02 PM
Jeśli ktos jest zainteresowany moge zrobić jakiś tutorial do MeGui.
poprosze :)

phyro

82/79/75/75 Franz

TeJP

Cytat: bula w Marzec 11, 2009, 10:50:03 PM
Cytat: coshoo w Marzec 11, 2009, 10:05:02 PM
Jeśli ktos jest zainteresowany moge zrobić jakiś tutorial do MeGui.
poprosze :)
Przyłaczam sie do prosby  :D

EDIT: Po zainstalowaniu kodeka x264 nadal nie moge w nim rendeowac filmiow w sony vegas .
zzOMGzz AW/sk