Policja - Praca

Zaczęty przez Marc1n, Październik 21, 2008, 06:47:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Marc1n

Witam. Szukam kogos, kto posiada informacje albo kontakt z kims kto je posiada na temat policji. Chodzi mi bardziej o to, jak wyglada praca/zarobki/awanse/standart pracy tam, niz ze ten ktos zostal zatrzymany na 48h :)
Potem zadam dodatkowe pytania, jakby ktos juz mi udzielil checi podzielenia sie informacjami, póki co siedze cicho ;)
Pozd0r
HATE ME MOAR!

Soul

Ja posiadam trochę informaji na ten temat. Sam się tym interesuję ;). Można napisac naprawdę bardzo dużo. Z tego co dowiedziałem się bezpośrednio od znajomego policjanta z 9-letnim stażem sytuacja wyglada nieco inaczej niż kilka lat temu (prawdopodobnie szkoły oficerskie już nie działają, choć nie ukrywam, ze nie potwierdziłem tych danych jeszcze).

Praca skłąda się z kilku etapów. Na początek szkolenia i ulica wiadomo. Później to się zmienia. jeszcze zależy jaki wydział by Cię interesował.

Początkowe zarobki w tej chwili wynoszą od 1300-1800. Do tego oczywiście darmowe szkolenia i co ważniejsze premie. Premie otrzymujesz za różne wydażenia narodowe w tym święta, wykazywanie się i oczywiście w zależnosci od wydziału za wykonane tam prace. 15 lat i możesz iść na emeryturę. 40% zarobków.

Awanse. Wiadomo. Za postępy w pracy, godne prezentowanie się. Co niesie awans? Niesie za sobą lepsze zarobki i także zmiany grupy wyposażenia (jest ich bodajże 8).

Praca w policji. Niestety realia są takie, że nie są oni zbyt szanowani. Trzeba się z tym liczyć.

Co do drogi. Nie wiem jak jest z tymi szkołami oficerskimi teraz. Droga od 0 jest ciężka.
Prepare for unforeseen consequences...

fedur

Cytat: Soul w Październik 21, 2008, 07:04:16 PM
Premie otrzymujesz za różne wydażenia narodowe w tym święta, wykazywanie się i oczywiście w zależnosci od wydziału za wykonane tam prace. 15 lat i możesz iść na emeryturę. 40% zarobków.

tak... wszystko na papierze, a tak naprawde nie licz na to.

Cytat: Soul w Październik 21, 2008, 07:04:16 PM
Awanse. Wiadomo. Za postępy w pracy, godne prezentowanie się. Co niesie awans? Niesie za sobą lepsze zarobki i także zmiany grupy wyposażenia

tak z stopien np Starszego Aspiranta na Aspiranta Sztabowego (czy jakos tak) co daje noo dobre nascie lat w pracy - ~200zl wieciej.. yeah. i zmiana grupy wyposazenia.. ta jasne.

Zonk

Selekcja jest zupelnie o czym innym.
Chyba nie wiecie ile kosztuje pracy i wysilku dostanie sie do SPATu.
Pozniej pozostaje kwestia utrzymania sie w nim, godziny na silowniach i treningach w killing hous. Nie mowiac juz o zrytym prawie w Polsce na temat uzycia broni itp.

Ogolnie praca w Policji coraz bardziej zaczyna sie oplacac, jednak imo to nie jest ciagle ta placa ktora powinna byc.

ps. moze mod zostawi te posty, moze sie rozpoczac ciekawa dyskusia ! ;o

Cubu$

Otwieram na prośbę Soulerna ;*

Soul

Jeżeli chodzi o AT. To jest wydział, który interesuje mnie samego. Wiem o tym sporo. Chciałbym tu nawiązać do wypowiedzi wyżej apropo S.W.A.T.u. Special Weapons And Tactics nie jest jednostką policyjną, podobnie jak SPATy. SWAT ma charakter wojskowy, a SPAT nie podlega policji (jak nazwa wskazuje - Samodzielny Pododdział Antyterrorystyczny). AT policyjni to SPAP (Stołeczny Pododdział Antyterrorystyczny Policji).

Dostanie się do AT nie jest proste. Funkcjonariusze antyterrorystyczni to policjanci -_-'ący się najwyższą sprawnością fizyczną, psychiczną, a także umysłową. Jest to elita elit, ale niestety w większości miast w Polsce służą za mięso armatnie (ze względu na wybrakowany sprzęt itp).

Co do ich "fajności". Wiadomo. Antyterrorka to najniebezpieczniejszy wydział, choć z drugiej strony ci ludzie naprawde są przygotowani do tej roboty, a zwłaszcza w Polsce. Mamy jednych z najlepszych (pod względem skuteczności i wyszkolenia) AT na świecie ze względu na metodę treningową (niżej nawiąże). Jednak trzeba tu nawiązać do dwóch rzeczy. Policjant antyterrorystyczny ma określone zadanie. Musi wykonywać każde rozkazy i MOŻE zostać użyty do złych celów przez polityków. Jego reputacja wśród obywateli jest zdecydowanie lepsza niż tradycyjnych policjantów. ALE UWAGA. Zarobki takowych policjantów nie są dużo większe, a nawet dla większości śmiesznie małe. Dochodzi około 500zł do podstawowej pensji + premie za skoki spadochronowe, udane akcje itp. Za pracę, którą wykonują jest to stosunkowo mało, choć rzadko patrzy się na fakt, że wyszkolenie i sprzęt takiego człowieka są niesamowicie kosztowne (mówi się o milionach).

Grupy taktyczne, którymi są AT mają z założenia wejść, uratować ludzi oraz zatrzymać napastników. Jednakże muszą być przygotowani na ewentualne otwarcie ognia, a nawet zabicie. Prawo polskie nie do końca ich chroni, a nawet nieraz się wypiera takich ludzi.

Czy dalej uważacie, że AT jest fajne? Więcej jest przeciw niż za :)

A teraz adnotacja co do metody treningowej. Porównamy polską metodę z amerykańską oraz rosyjską. Przeszkolenie operatorów w Polsce wygląda następująco:
1 etap - wejście i eliminacja
2 etap - wejście, eliminacja i ochrona zakładnika
3 etap - wejście, ochrona zakładnika, aresztowanie lub eliminacja napastującego
Co można wywnioskować? Jest to skuteczna metoda, bo operator nie zawacha się otworzyć ognia, będzie wiedział kiedy zaaresztować i jak chronić zakłądników.

Metoda treningowa AT w Ameryce:
1 etap - wejście i zatrzymanie napastującego
2 etap - wejście i zatrzymanie napastującego, ochrona zakładnika
3 etap - wejście i zatrzymanie napastującego oraz zakładnika
Jak widać metoda zdecydowanie mało skuteczna, bo w przypadku otwarcia ognia do policjanta, ten może się zawachać i odpowie na ogien będąc trupem.

Metoda treningowa AT w rosji:
1 etap - wejście i eliminacja napastującego
2 etap - wejście i eliminacja napastującego oraz ochrona zakłądnika
3 etap - wejście i eliminacja wszystkiego co się rusza
Pozostawmy to bez komentarza...

Która metoda jest najlepsza? Każdy moze sobie na to pytanie odpowiedzieć sam ;)

DIO

z tego co pamietam ostatnio mnostwo kandydatow oblalo podstawowe testy sprawnosciowe

Soulern

A ja mam jeszcze jedno pytanie o zarobki, jednakże nie samej policji, a czegoś, co w sumie w pewnym sensie jest pokrewne wystarczająco, by nie robić oddzielnego tematu.

Mianowicie chodzi mi o zarobki polskich prawników. Jest ktoś już po studiach, z aplikacją lub bez, i zarabia? Świeżo po zakończeniu studiów jakiej płacy można się spodziewać? Stereotypowo mówi się, że prawnik = wyższa sfera i od razu po obronie magisterskiej na rękę bierze kilka tysięcy polskich złotych. Jednakże czytałem też (artykuł sprzed kilku lat na edykacjaprawnicza.pl), iż nie jest to taka duża suma, a:
Cytat1582 - otrzymuje co miesiąc prawnik z rocznym stażem w małej firmie w woj. mazowieckim. Zna język obcy.

1950 - tyle zarabia mężczyzna po doktoracie, zatrudniony w dużej prywatnej firmie finansowej.

2037 - miesięczne zarobki samodzielnego specjalisty w dziale prawnym. Ma ukończone studia wyższe, zna język obcy, pracuje w województwie mazowieckim.(...)
Nie jest to raczej zadowalająca suma po - notabene - dosyć trudnych studiach.
Niestety, większej ilości takich źródeł nie znalazłem. Tak więc jest ktoś bardziej poinformowany na tym forum? Głównie chodzi mi o zarobki po aplikacji notarialnej, ale i reszta się przyda.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Zovi

Soul doradze ci cos :) . Jezeli (ja na przyklad) mialbym wibierac pomiedzy byciem zolnierzem a policjantem (nawet SPAT'u) wybralbym wojsko. Dlaczego? Otóż dlatego, że o wiele wieksze są zarobki (zarobki chorążego wynoszą ok. 3 tys. złotych, jest on można powiedziec o stopien wyzszy o kaprala [chociaz sa rozne odlamy sztabowy itp. itd. ale ja pomijamy] ), na szkole oficerska, wcale nie jest tak trudno sie dostac (z tego co slyszalem teraz jest bardzo duzy pobor), fakt bycia wojskowym, jeszcze lepsza sytuacja jest u lotnikow (jednakze tam jest sie trudniej dostac) po skonczeniu sluzby w wojsku (z emerytura) mozesz przejsc do prywatnych linii lotniczych w ktorych cie prawie na pewno przyjma i zarabiac lacznie kilka (nawet) razy wiecej. Wiec zastanow sie dobrze :)
Cytat: ZUZIA w Lipiec 01, 2009, 06:14:50 PM
Alarion jedyne co potrafina kmiota barowe to cepiac sie literuwek i smiac siem  bo nie zauwarzacie  jakie to wy literuwki robita porabane idioty.Masz tu je ty Alarione pedalskie nasienie wiecej literowka

http://s7.footballteam.pl/index.php?polecil=83632   - Fajna gra :) Polecam :)

Ryltar

Dodac nalezy ze po 1 strzelaninie duzo ludzi odchodzi z policji bo zdaje sobie sprawe ze swojej smiertelnosci(co jak co ale bardzo malo ludzi zdaje sobie "naprawde" z tego sprawe) i bez terapii sie nie obejdzie.

Szewa

Cytat: Soul w Październik 22, 2008, 05:15:21 PM
Naprawdę super :/

Cytat: Zovi w Październik 22, 2008, 05:58:23 PM
Otóż dlatego, że o wiele wieksze są zarobki (zarobki chorążego wynoszą ok. 3 tys. złotych, jest on można powiedziec o stopien wyzszy o kaprala [chociaz sa rozne odlamy sztabowy itp. itd. ale ja pomijamy] ), na szkole oficerska, wcale nie jest tak trudno sie dostac (z tego co slyszalem teraz jest bardzo duzy pobor), fakt bycia wojskowym, jeszcze lepsza sytuacja jest u lotnikow (jednakze tam jest sie trudniej dostac)
Mój wujek ma stopień Starszego Chorążego i zarabia okolo 4 tyś. zł.

btw. Ja idę do wojska :) Za kilka lat ^^

Soul

Tak. Tylko wojsko mi nie odpowiada pod względem moralności i robisz coś całkiem innego. Zarobki niekoniecznie są większe choć w większości przypadków owszem.

Poza tym uważam, że jak komuś zależy to zrobi pieniądze wszędzie ;). Ja już mam swoją koncepcję

DIO

Szeregowy mechanik 1800 zlotych,

btw jak juz o wojsku mowa to pare dni temu znajomy poszedl do WKU zglosic sie na ochotnika ...... mieli powazne problemy zeby go "obsluzyc" tak jakby nie widzieli w zyciu ochotnika, najpierw w kazdym pokoju do ktorego go odsylano kazali pokazywac "bilet" a jak mowil ze nie ma ze ochotnik to go wysylali dalej  :D

ale fakt wojsko to troche inna para kaloszy niz policja, praca troche inaczej wyglada wiec nie kazdemu musi sie podobac

Zovi

Cytat: Szewa w Październik 22, 2008, 07:03:48 PM
Cytat: Soul w Październik 22, 2008, 05:15:21 PM
Naprawdę super :/

Cytat: Zovi w Październik 22, 2008, 05:58:23 PM
Otóż dlatego, że o wiele wieksze są zarobki (zarobki chorążego wynoszą ok. 3 tys. złotych, jest on można powiedziec o stopien wyzszy o kaprala [chociaz sa rozne odlamy sztabowy itp. itd. ale ja pomijamy] ), na szkole oficerska, wcale nie jest tak trudno sie dostac (z tego co slyszalem teraz jest bardzo duzy pobor), fakt bycia wojskowym, jeszcze lepsza sytuacja jest u lotnikow (jednakze tam jest sie trudniej dostac)
Mój wujek ma stopień Starszego Chorążego i zarabia okolo 4 tyś. zł.

btw. Ja idę do wojska :) Za kilka lat ^^

Ja szczerze tez sie zastanawialem nad wojskiem :) .Tyle ze ja 13 lat mam (prawie 14 xD ) tak, ze ja sie moge zastanawiac, a i tak pewnie za pare lat bede chcial kims innym zostac :) . Moj tato jest chorazym sztabowym i zarabia troche ponad wlasnie kolo 4 tys. zł, nie wiem dokładnie co do złotówki :P . Tyle ze pomyslcie tak logicznie :) ok. 4 tys. zlotych i jestes podoficerem a co jest jak jestes oficerem? :) o wiele wyzsze zarobki, dolicz do tego 13 pensje, mundorowke, itp. jednak maja to zabrac (nie wiem dokladnie w jakim terminie, sa to na razie plany ), jednak dalej oplaca sie dojsc do wojska.
W sumie prawda wojsko jednak troche sie rozni od policji.
Cytat: ZUZIA w Lipiec 01, 2009, 06:14:50 PM
Alarion jedyne co potrafina kmiota barowe to cepiac sie literuwek i smiac siem  bo nie zauwarzacie  jakie to wy literuwki robita porabane idioty.Masz tu je ty Alarione pedalskie nasienie wiecej literowka

http://s7.footballteam.pl/index.php?polecil=83632   - Fajna gra :) Polecam :)

Zarean

Głównie dyscypliną, mój ojciec mi powiedział, że do wojska mnie nie puści. Nie wiem jak teraz jest, ale w zasadniczej służbie wojskowej próbowali cię jak najbardziej zgnoić i załamać psychicznie, jak się poddałeś - pomiatali tobą.

Kiedyś nad tym rozmyślałem, teoretycznie praca w wojsku wymaga jedynie samodyscypliny i poczucia własnej wartości, ale co jeśli nie daj Boże wybuchnie wojna? Pójdziesz walczyć i pewno zginiesz.

Bled

Cytat: Zarean w Październik 22, 2008, 09:15:56 PM
Głównie dyscypliną, mój ojciec mi powiedział, że do wojska mnie nie puści. Nie wiem jak teraz jest, ale w zasadniczej służbie wojskowej próbowali cię jak najbardziej zgnoić i załamać psychicznie, jak się poddałeś - pomiatali tobą.

Kiedyś nad tym rozmyślałem, teoretycznie praca w wojsku wymaga jedynie samodyscypliny i poczucia własnej wartości, ale co jeśli nie daj Boże wybuchnie wojna? Pójdziesz walczyć i pewno zginiesz.
jak wybuchnie wojna na wieksza skale to whatever czy jestes cwyil czy zolnierz

Marc1n

Nawet jak zolnierz to jest lepiej, bo przynajmniej masz cokolwiek zeby sie bronic i jakiekolwiek pojecie.
Pod wzgledem moralnosci, hmm, Policja - ku obronie obywateli, a Wojsko - ku obronie ojczyzny. W sumie reszta jest dosc podoba juz, tylko inaczej nazwana, ale o podobne rzeczy chodzi ;)
W wojsku sa praktycznie te same pieniadze co w Policji z tego co sie dowiadywalem ;)
Niedlugo spam zapytan o nowe rzeczy ;)
HATE ME MOAR!

doman18

No ale oprócz testów sprawnościowych trzeba przejści testy psychologiczne. Mój kumpel zamiast iść ustawowo do woja wyprał policję (bo tak podobno można). Potem zdawał testy na zawodowego i przeszedł sprawnościówkę ale nie psychologga. To takie trudne? Zawsze uważałem go za troszkę narwanego ale czy to oznacza że są aż tak ścisłe restrykcje? No ale w sumie on chciał iść do bojówek co pilnują meczy. Tam trzeba mieć opanowanie

CytatNie wiem jak teraz jest, ale w zasadniczej służbie wojskowej próbowali cię jak najbardziej zgnoić i załamać psychicznie, jak się poddałeś - pomiatali tobą.
Tiaaa... To znaczy że policja niczym się nie różni do wojska. Przynajmniej wnioskuje z tego co opowiadał kumpel.
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

SknerusKK

Cytat: Marc1n w Październik 22, 2008, 10:00:27 PM
Nawet jak zolnierz to jest lepiej, bo przynajmniej masz cokolwiek zeby sie bronic i jakiekolwiek pojecie.
Pod wzgledem moralnosci, hmm, Policja - ku obronie politykow i/lub pieniedzy, a Wojsko - ku obronie ojczyzny. W sumie reszta jest dosc podoba juz, tylko inaczej nazwana, ale o podobne rzeczy chodzi ;)
W wojsku sa praktycznie te same pieniadze co w Policji z tego co sie dowiadywalem ;)
Niedlugo spam zapytan o nowe rzeczy ;)
/fixed
takich nieskorumpowanych policjantow to imo nie mamy za duzo w naszym kraju

Marc1n

Glupich nie potwierdzonych informacji z jakis SuperExpresow/Faktow itd mamy niewiadomo ile na ten temat. A druga sprawa, ze jednak 99% Policjantow nie ma na tyle wladzy, zeby zrobic cos co by moglo pomoc wladzy, wiec nie mozna mowic, ze Policja jest skorumpowana.
HATE ME MOAR!

SknerusKK

Cytat: Marc1n w Październik 23, 2008, 12:50:51 AM
Glupich nie potwierdzonych informacji z jakis SuperExpresow/Faktow itd mamy niewiadomo ile na ten temat. A druga sprawa, ze jednak 99% Policjantow nie ma na tyle wladzy, zeby zrobic cos co by moglo pomoc wladzy, wiec nie mozna mowic, ze Policja jest skorumpowana.
ja nie mowie o jakis faktach/superexpresach, ja mowie o osobach ktore dostaly wpie... na komendzie, o osobach co trafily do poprawczaka/wiezienie praktycznie za nic, bo ich udupiono, ja nie mowie o mediach, bo to jest ostatnia rzecz jakies uwierze, ja cie informuje o przypadkach ktore sie moim znajomym zdarzyly, a nie o jakis xsinskich, o ktorych trabia w mediach

Soul

Co do testów psychologicznych. Mieli je zreformować, bo większość cywilów, a nawet żołnierze oblewali testy...

SknerusKK. Idiotów znajdziesz na każdym kroku. Nie sieje się ich... Zastanawiałem się, czy takie sytuacje nie dzieją się po prostu z powodu tego, że policjantom siada psychika. Wiecie przecież jacy są Polacy. Chamy, prostaki i gbury. Do tego trochę wódki i mieszanka wybuchowa :D

Media i my obywatele z reguły mówimy o tym, co policja robi złego, a zapominamy, że to właśnie oni są "kluczowym elementem naszego bezpieczeństwa". Poza tym ciagle myślimy o nich jak o milicjantach za komuny. AT to ZOMO, policjant to milicjant, który pałuje za byle co itd...

Co do różnic między policją a wojskiem, to moim zdaniem jest ich zdecydowanie więcej. Policja owszem zajmuje się głównie wewnętrznymi sprawami, a żołnierz? Każą jechać do Iraku, to musisz to zrobić. Walczysz w imię urojonych idei. Szanuję ten zawód jak mało który, ale realia są takie, że na dzień dzisiejszy i oby przez najblisze 60 lat (żeby mnie nie doczekało :D) jest spokoj i nie muszą pokazywać do czego są tak naprawdę...

Zonk

Cytat: Soul w Październik 23, 2008, 08:41:22 AM
Co do różnic między policją a wojskiem, to moim zdaniem jest ich zdecydowanie więcej. Policja owszem zajmuje się głównie wewnętrznymi sprawami, a żołnierz? Każą jechać do Iraku, to musisz to zrobić. Walczysz w imię urojonych idei. Szanuję ten zawód jak mało który, ale realia są takie, że na dzień dzisiejszy i oby przez najblisze 60 lat (żeby mnie nie doczekało :D) jest spokoj i nie muszą pokazywać do czego są tak naprawdę...

Tu bym dyskutował, z tego co wiem na misje ludzie zazwyczaj się pchają z jednego powodu (zresztą jak zawsze) $$$$

Jednak imo w obecnej chwili pchanie się na misje jest samobójstwem przy tym sprzęcie.
Jakiś czas temu była afera o dezercji żołnierza, która tłumaczył brakiem w sprzęcie i to jest prawda.
Jedynymi jednostkami aktualnie wartymi uwagi jest Grom i Formoza. Gdzie Państwo nie oszczędza na sprzęcie (w końcu to elita ~~) i dostanie się przeszkolenie na wysokim poziomie w czarnej, zielonej i niebieskiej taktyce. W SPATach ciągle brak odpowiedniego uzbrojenia i logistyki (Magdalenka)

EDIT: Policja długo jeszcze będzie "szczycić" się obecna opinia, w końcu to ci którzy przeszkadzają w stawkach po meczach (i na meczach) i osiedlowych libacjach ~~
Dopóki nie zmieni się społeczeństwo nie zmieni się pozycja policjanta, który zawsze będzie miał pod górkę.
Soul mówisz o czasach komuny, ale popatrz ze ci którzy najwięcej krzyczą w tamtych czasach jeszcze ich nie było na świecie lub mieli parę lat.

Soul

Co nie zmienia faktu, że takiej broni jak karabiny w AT ani tym bardziej policji się nie używa (bynajmniej w bardzo małych ilościach), a wojsko to już nieco zboczenie z tematu xD.

Co do GROMu. Jako jednostka o charakterze kontrterrorystycznym jest dobrze wyposażona, trudno żeby nie była (w końcu GROM to trzecia na świecie jednostka o tym charakterze - Alfa, Delta, GROM). Jednakże GROM prawdopodobnie zostanie przerobiony w jednostkę o charakterze antyterrorystycznym ze względu na fakt, że polski sztab antykryzysowy (czytaj grupy operacyjno-taktyczne) mogą nie wystarczyć, a Polska nie dysponuje żadnym innym sprawnym systemem ;).

Co do wyposażenia. Jeśli chodzi o AT, to np w Warszawie są oni bardzo dobrze wyposażeni (porządne kamizelki, które są w stanie wytrzymać strzał z AK, a przynajmniej go zrykoszetować, MP5-A3 itp). W pozostałych miastach też coraz lepiej.
Wiadomości co do słabej skutecznosci broni, to czysta abstrakcja. Na zdrowy umysł: jak pistolet maszynowy, który został stworzony do tego rodzaju zadań i jest najlepszym pistoletem maszynowym na świecie (mowa o mp5) może być mało skuteczny? Mówi się, że nie jest w stanie przebić kamizelki kuloodpornej, ale nikt nie wziął pod uwagę następujących faktów. Specjalnie zaprojektowane pociski parabellum jeśli nie przebiją kamizelki, to przynajmniej połamią żebra napastnikowi i zwalą go z nóg. Pistolety te mają minimalny odrzut i są chyba najszybciej strzelającymi pistoletami maszynowymi na świecie. Operator gdy już otwiera ogień, to strzela dwa razy do wroga w celu upewnienia się, że nie będzie on w stanie dalej walczyć. A więc czy można tu mówić o słabym wyposażeniu? :D

Jeżeli chodzi o wojsko, to realia są inne. Wiadomo ;). Chociaż skoro uzawodowią armię, to może teraz zacznie się to wszystko zmieniać... Ja tam im tego życzę :D

Zarean

Cytat: Zovi w Październik 23, 2008, 03:00:50 PM
Cytat: Zarean w Październik 22, 2008, 09:15:56 PM

Ehhh... stare czasy :) kiedys moze i tak bylo, ale teraz niee (przynajmniej z tego co slysze :P ).Zarean, wojny nie wybuchaja az tak czesto, do Iraku jechali ci ktorzy chcieli, do Afganistanu to samo :) .Teraz, raczej nie bedzie wojny zbrojenej... Powiecie a co z Gruzja? Tak, ale to jest maly kraj w dodatku niedaleko bliskiego wschodu :) Polska lezy w Europie i w dodatku w centrum, głupstwem bylo by zaatakowanie kraju Unii Europejskiej i czlonka NATO .

Wojny? Przy obecnym stanie wojna może wybuchnąć w każdej chwili i nie będzie wymierzona prosto w nas, bo w nas trudno trafić bombą atomową (taka jest prawda : P). Rosja już pokazała, że jak jej się coś nie spodoba to robi rozwałkę, chociaż w stosunku do Ameryki i Europy nadal się boi(co nie oznacza, że nie robi awantur), bo raczej w tej wojnie będzie Rosja vs Reszta Świata, a wtedy wątpię czy ta część Azji jaką zajmuje Rosja będzie istniała.