Poszukuję gry turowe/strategiczne...

Zaczęty przez Szewa, Luty 05, 2009, 10:26:42 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Szewa

Poszukuję gier turowych/strategicznych/RPG, coś w stylu: Icewind Dale, Baldurs Gate, Heroes, Disciples, UFO.

Inidriel

Heroes/Disciples - Kings Bounty

Icewind Dale/BG - hmm coś oparte na systemie AD&D? Świątynia Pierwotnego Zła, Planescape: Torment, Pools of Radiance , Neverwinter Nights.

UFO - Najlepsze było Ufo:Enemy Unknown na PC/Amigę :P Może Jagged Alliance, Shadow Company, Silent Storm? :P

Frohike

Jagged Alliance 2 = epic win, a jeszcze lepsze z nieoficjalnym patchem 1.13.

Fallout 1/2 (!!), Age of Empires 1/2/3, Starcraft 1/2 (nie wiem czy 2 już wyszła w sumie), Gorky 17 (aka Odium) może, hm Commandos 1/2/3?

Nic więcej nie przychodzi mi do głowy teraz... to przez tę sygnę Inidriela - nie mogę się skupić...

Soulern

Arcanum. Najlepsza gra cRPG, w jaką grałem <3
Warcraft 3, oficjalnie to strategia ^^

Cytat: Inidriel w Luty 05, 2009, 10:31:26 PM
Neverwinter Nights.
Tylko multiplayer. SP ssie...

Z turowych polecam warcaby.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Inidriel

Z takich a'la Commandos to jeszcze Desperados oraz Robin Hood: The Legend of Sherwood :P

No i jak mogłem zapomnieć o Star Wars: Knights of The Old Republic - tam też masz turowy system walki. Nie wiem czy ktoś pamięta Wizardry 8 - grafa odrzuca, ale giera była miodna!

A jak chcesz zasmakować prawdziwej "turówki" polecam emulator PSX'a i Final Fantasy Tactics  :_delf_1:

CytatNic więcej nie przychodzi mi do głowy teraz... to przez tę sygnę Inidriela - nie mogę się skupić...

TIIIITS! :D

Szewa

Ooo dziękuje ;*
Już zaczynam ściągać z torrentów :)

btw. Gorky 17/Star Wars: Knights of The Old Republic <3

Frohike

Btw seria Heroes of Might & Magic może? W sumie średnio lubię tę grę, ale ludziom się podoba.

A jakbyś chciał miodną gierkę w stylu Diablo, to polecam Sacred - gierka zaskakująco wypasiona i nawet ma bardzo dużo questów, więc prawie pasuje do tematu :D

Cytat: Inidriel w Luty 06, 2009, 11:31:00 AMTIIIITS! :D
True, true :D

doman18

W stylu Disciplies i Herosów to niewątpliwie polecam Etherlords I i II opartą na systemie karcianym Magic the gathering. Świetna ale ja się zawiesiłem w którejś misji i nie mogłem jej przejść

Z hybryd typu warcraft polecam baaaardzo Spellforce. Giera niegdyś dostała 10 w CDA o ile się nie mylę i popieram całkowicie tą ocenę. Nie lubię strategii ale ta mnie przykuła do monitora do samego końca gry. No jeszcze ostatnio przeszedłem Warhammer: Dawn Of War i dawno się tak dobrze nie bawiłem przy strategii

Z RPG to jeżeli icewindy i baldury przeszedłeś to tylko planescape torment zostalo bo świątynię pierwotnego zła i pool of radiance odradzam. No chyba że naprawdę uparłeś się że chcesz pozostać w D&D. Na to konto lepiej zainstaluj Arcanum jak tutaj koledzy podradzili, zmień podkład muzyczny w katalogu gry i odpal. Świetna giera.

Fallout to legenda. W zasadzie nie wiem co napisać żeby określić geniusz zawarty w części 1 i 2. To kamień milowy w dziedzinie crpg, niedościgniony wzór jak powinno się robić gry które wsysają cię w monitor. WoW może być uzależniający ale swoje rekordy biłem przy falloucie i planescape. Nawet mój brat, zagorzały Total War'owiec stwierdził że giera wymiata. Nie grałem w 3 ale boję się zaczepiać żeby  nie popsuć sobie smaku.

Gorky 17 to świetna pozycja z gier taktycznych. Tak samo Jagged Alliance. Z innych taktycznych polecam oczywiście Fallout tactics. A jeżeli wspominacie o takich klasykach jak UFO to koniecznie trzeba powiedzieć o Incubation którą ponoć fani Ufo okrzyknęli godnym następcą serii. Kiedyś ostro w nią męczyłem ale dysk padł :/

PS. Co do RPG to jescze raz polecam Fable. Gra wymiata!!!

//Koszałek Opałek

+ na wniosek Szewy - za pomoc

It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

Inidriel

Jak lubisz RTS w klimatach fantasy to może jeszcze spróbuj Dragonshard.

Skoro podobał się KoTOR możliwe, że Mass Effect przypadnie Ci do gustu. Co prawda to takie połączenie cRPG z taktycznym shooterkiem, ale za to jaka mega miodna pozycja, jak dla mnie gra roku 2008 :P Jedynymi wadami są spore wymagania sprzętowe i może lekka monotonność pobocznych zadań...

Fable oki, ale infantylne nieco, w Wiedźmina pograj, chędożyć inne gry :D

Szewa

Falconek

"gry turowe strategiczne"

polecam war in the pacific - nie "w stylu" ale na maxa rozbudowana, poziom sdowodzenia strategiczny (czyli w zasadzie dowodzisz armiami) ale można zejść do poziomu pojedyńczych żołnierzy, okrętów, samolotów. Przez miesiąc bedziesz uczył się grać a przejście całej kampanii zajmie ci dwa lata :)

Frohike

Z takich old school strategii to polecam jeszcze Lords of the Realm I (pozostałe części - 2 i 3 - nie były już takie fajne) - strategia podzielona na tury, w której zadaniem jest podbicie wszystkich sąsiednich hrabstw Wielkiej Brytanii. Gra ciekawa i rozbudowana.

Cytat: doman18 w Luty 07, 2009, 11:34:11 AMFallout to legenda. W zasadzie nie wiem co napisać żeby określić geniusz zawarty w części 1 i 2. To kamień milowy w dziedzinie crpg, niedościgniony wzór jak powinno się robić gry które wsysają cię w monitor.
Zgadzam się w 100%. Fallout 2 to moja ulubiona gra. Przechodziłem ją wielokrotnie, a i tak za każdym razem można znaleźć w niej coś nowego. Gra jest tak nieliniowa jak to tylko możliwe i zawiera całą masę smaczków i sekretów. Epic win.