L2m vs. L2j vs. L2v vs. L2(wynalazki) - roznice i podobienstwa

Zaczęty przez Koszałek Opałek, Kwiecień 01, 2009, 09:37:28 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Maślan

wejdz do gry.

Zminimalizuj gre

pozniej start ---> cmd --> netstat

i poszukaj all IP na porcie 7777 l2auth.lineage2.com

DevStorm

Jakby zwał tak by zwał, java , python, c++. Każdy kod jest dobry jeżeli pisany od początku do końca a patrząc na serwery lineage 2 czy to napisane w javie czy w c++ żaden nie jest ukończony. Ciała pogoń za nowa kronika to totalna porażka plików java. Jedynie rosjanie starają się trzymac jednej kroniki to jest C6 - Interlude i niektóre ich kontrybucje połykaja w całości tak zwanego offa, który chociaż jest w miarę stabilny to zawiera w3iele niedociągnięć i bugów. Myślałem, że w końcu fuzja dVampire i depmaxa64 da początek nowej dobrej kontrybucji ale oni zaczeli prace nad Gracją a co za tym idzie lata pracy i pełno bugów. Może w końcu któryś team wpadnie na pomysł aby połączyć siły i wspólnie ukończyć jakąś kronikę bo NCSOFT przechodzi moje oczekiwania wypuszczając kolejne kroniki CT2 obiecując Lineage 3 od ładnych paru lat. Bo z tego co na razie widze to wszyscy chca kasy za zbugowane io nie dokończone pliki. Pozdrawiam Storm (DEV)

impos89

DevStorm. Tu raczej nie chodzi o to, czy jest jakaś pogoń za najnowszą kroniką. Developerzy l2j wypowiadali się na ten temat wiele razy na swoim forum. Tu chodzi tylko i wyłącznie o zgodność klienta z serwerami tak aby można się było podłączyć bez problemu. A to, że rozgrzebane są jeszcze rzeczy z czasów c3,c4 to kiedyś ich czas też powinien nadejść.
Polaczkowo:
Impos - Aeore Healer lvl 93 / Wynn Summoner 85 / TH 58
klan - Kowale
CP Sairea

DevStorm

Nie wiem w czym widzisz problem zgodności klienta z serwerami ja jestem w posiadaniu dwóch serwerów interlude i nie mam żadnego problemu z klientem jest nadal dostępny, większy problem z serwerem Aiona, bo tutaj NCSOFT co chwile wypuszcza aktualizację. I tu jest problem z klientem bo wszystkie linki są aktualizowane do aktualnej wersji i co chwile trzeba aktualizować serwer. Z lineage nie miałem takiego problemu przez lata. Bo nawet na upartego to znalazł byś kronike Prelude

Drah

Nie interesowałem się developingiem od kilku miesięcy. Jak stoi teraz l2j? wchodziłem na ich timeline to zarówno jeśli chodzi o core jak i dp prac żadnych od długiego już czasu, są jakieś nowe projekty open-source?.

Matim

Z poważnych to nie bardzo, jeśli już to takie, w których dodawane są same customy oraz configi lub fix'y z innych projektów (c/p)

Cała reszta, a mianowicie poważne projekty są prywatne lub płatne.

Drah

Jakie przykłady tych płatnych? które są godne polecenia ?

Matim

Drah

Koszałek Opałek

"Myśląc, budujemy z niewidocznego materiału coś, co siły do siebie przyciąga - dla naszej pomocy lub szkody,
stosownie do charakteru myśli, któreśmy wysłali."

"Myśli nasze tworzą nasze oblicze i nadają mu właściwe indywidualne piętno.
Nasze myśli określają ruch, postawę i kształt całego ciała."

Kumulus

Cytat: Drah w Sierpień 11, 2010, 04:05:43 AM
Nie interesowałem się developingiem od kilku miesięcy. Jak stoi teraz l2j? wchodziłem na ich timeline to zarówno jeśli chodzi o core jak i dp prac żadnych od długiego już czasu, są jakieś nowe projekty open-source?.

Podbiję.
Ktoś jest na bieżąco w świecie emulatorów l2j?
Ponoć ludzie pracujący przy l2j a posiadający własne serwery doprowadzili w praktyce do zamknięcia kodu - obecne prace prowadzą już na prywatnym repozytorium.
Znalazłem na necie 2 w miarę aktywne, chociaż nowe projekty - l2emu i l2universe.
Co u Rosjan? Był kiedyś taki projekt OpenTeam? Może coś z Chin?
Ktoś coś wie na ich temat?Może coś innego z otwartym repozytorium?
Złodzieje na Dragonie - barcwelona, Reina/Arkaren (tak, tutejszy VIP to zwykły złodziej:http://forum.lineage2.com.pl/index.php?action=profile;u=6396), HansPL/DarckanPL, XSALSAX aka xleonsiox

Shyque

L2Universe jest to projekt bazujący na kodzie L2jServer , jest to projekt open source , wcześniej działał pod inną nazwą mianowicie L2jInvinity i był to szanujący się płatny projekt.

zaboroo

Cytat: Shyque w Marzec 12, 2011, 10:47:24 AM
L2Universe jest to projekt bazujący na kodzie L2jServer , jest to projekt open source , wcześniej działał pod inną nazwą mianowicie L2jInvinity i był to szanujący się płatny projekt.

A nie Infinity?:D
EU Retail - Franz - 2007-2009 - sold

01.04.2011 - L2Ex x5

81 EE - Sold

GenesiZ

Miesięcy bez L2: już nawet nie licze :(

Kumulus

Dzięki.
Sprawdzę sobie te dwa.
Mam nadzieję, że nie padną po kilku tygodniach.
Szkoda, że l2j porzucili fajny projekt.
Swojego czasu mnóstwo programistów poświęciło swój czas na rozwój tego projektu, teraz kilku "biznesmenów" doprowadziło do upadku pewnej idei.
Ale tak to bywa, kiedy w grę wchodzi sprzeczność interesów - żaden z maintanerów tego projektu nie powinien prowadzić własnego, komercyjnego serwera.
Złodzieje na Dragonie - barcwelona, Reina/Arkaren (tak, tutejszy VIP to zwykły złodziej:http://forum.lineage2.com.pl/index.php?action=profile;u=6396), HansPL/DarckanPL, XSALSAX aka xleonsiox

szponiasty

Cytat: Kumulus w Marzec 12, 2011, 12:53:49 PM
Dzięki.
Sprawdzę sobie te dwa.
Mam nadzieję, że nie padną po kilku tygodniach.
Szkoda, że l2j porzucili fajny projekt.
Swojego czasu mnóstwo programistów poświęciło swój czas na rozwój tego projektu, teraz kilku "biznesmenów" doprowadziło do upadku pewnej idei.
Ale tak to bywa, kiedy w grę wchodzi sprzeczność interesów - żaden z maintanerów tego projektu nie powinien prowadzić własnego, komercyjnego serwera.

G* prawda. Po pierwsze projekt nie jest zamknięty. Nikt z poza projektu nie ma dostępu do trackera. SVN jest i był publiczny i dostępny dla wszystkich. A tracker nie, ponieważ wszystkie "projekty" to taka na prawdę w głównej mierze l2jserver + ofc. usunięte info, skąd tak na prawdę pliki pochodzą. Brak dostępu do trackera = trudniejsze życie leecherów, bo trzeba więcej wysiłku niż zwykle włożyć, żeby swój projekt rozwijać. I owszem. Większość z nas ma własne serwery, często nie jeden... Bo niby też jak miałby się dalej kod rozwijać? Projekt jest gigantyczny i bez "live testów" jego rozwój opierałby się na poprawianiu poprawek, poprzednich poprawek....

Proponuję nie wypowiać się na tematy o których nie ma się najmniejszego pojęcia. Tym bardziej że całe info i genezę tego jak to się zaczęło, jak przebiegało i dlaczego tak a nie inaczej skończyło, zapewne można znaleźć w publicznych działach forum l2jserver.
Oj tam oj tam

Thombstone

wlasciwie mam pytanie zna ktos moze projekt La2VT? Ponoc ruski i pracuja nad epilogiem, a bazuje na L2DragonClaw tych starych wykradzionych plikach, bo widzialem w jego danych szczepki projektu L2DC

Matim

L2Emu, z tego co napisał mi ich developer, zaczęli pisać "L2J" od nowa :D

Pod kronikę H5 - taka mała informacja, może kogoś "zaintryguje".

Vearth

Cytat: Matim w Kwiecień 27, 2011, 03:26:50 PM
L2Emu, z tego co napisał mi ich developer, zaczęli pisać "L2J" od nowa :D

Pod kronikę H5 - taka mała informacja, może kogoś "zaintryguje".
Jak to WSZYSTKO OD NOWA?
czy co  :shock:

Matim

Z tego co mi napisał to robią to mniej więcej tak:

- Wykorzystanie z obecnego L2J'tu rzeczy "uniwersalnych, których przepisanie od nowa niewiele wniesie" typu ThreadPoolManager
- Wykorzystanie Login Servera L2JFree (bazując na nim)
- a resztę jak leci robić od nowa
- na razie dochodzą do punkty "enter world" (czyt. samo wejście już do gry)
- bez użycia pythona

Vearth

Matim

Cytat: Vearth w Kwiecień 27, 2011, 08:19:05 PM
Cytat: Matim w Kwiecień 27, 2011, 08:05:42 PM
- bez użycia pythona
Czemu? Inosmnia tez go nie uzywa bo go nie lubi xD

Nie lubi go L2DC, jak powoli większość innych, oczywiście w aspekcie L2J'tu.

szponiasty

Z tego co mi napisał to robią to mniej więcej tak:

- Wykorzystanie z obecnego L2J'tu rzeczy "uniwersalnych, których przepisanie od nowa niewiele wniesie" typu ThreadPoolManager
- Wykorzystanie Login Servera L2JFree (bazując na nim)
- a resztę jak leci robić od nowa
- na razie dochodzą do punkty "enter world" (czyt. samo wejście już do gry)
- bez użycia pythona

Ta, znam ból. Większość już sam przepisałem. Ostatnio też pracowałem mocno nad broadcastem pakietów i ogólnie obsługą tego całego burdelu pakietowego... Jak na razie testy są obiecujące.
Oj tam oj tam

Matim

Dzisiaj dostałem trochę newsów od Intrepida i LordRex'a (developerzy i ownerzy L2Emu)

Rozmawiali z nb4l1 (dev L2JFree) i zastanawiali się nad połączeniem sił, i razem zmierzenia się z wyzwaniem pisania tego od nowa.

Jak będę wiedział coś więcej, dam znać.

Vearth

Cytat: Matim w Kwiecień 27, 2011, 08:25:50 PM
Cytat: Vearth w Kwiecień 27, 2011, 08:19:05 PM
- bez użycia pythona
Czemu? Inosmnia tez go nie uzywa bo go nie lubi xD

Nie lubi go L2DC, jak powoli większość innych, oczywiście w aspekcie L2J'tu.
No ale wlaśnie dlczego ludzie coraz czesciej od niego odchodza? :?