Problem z L2: Gracia Epilogue

Zaczęty przez kraha, Kwiecień 12, 2010, 04:57:32 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kraha

Mam problem, gdyz ja jak i moj brat gramy na dwoch roznych serwerach, oboje na kronice Graci Epilogue i tu moj problem, poniewaz gdy ja wchodze na serwer z mojego l2 ( mamy 2 osobno zainstalowane klienty usuniete z rejestru itp itd) jest ok, ale gdy moj brat chce ze swojej instalacji wejsc na inny serwer to laczy go z serwerem na ktorym gram ja... Wiem, ze to cos z hostem itp, a czy da rade jakos zrobic aby gra byla mozliwa na obu serwerach bez ciaglego podmieniania hosta ?

roli

wydaje mi się, że nie, aczkolwiek można by było coś z l2.ini pokombinować, ale istnieje możliwość występowania jakiś nieprzewidzianych errorów z "corrupted files"
Możesz sprawdzić takie opcje:

Metoda 1.
1. W folderze "C:\Windows\System32\drivers\etc" zrób 2 kopie pliku hosts.
2. Zmień ich nazwy z odpowiednio "Kopia hosts" i "Kopia hosts (2)" na "hosts_serwer1" i "hosts_serwer2" (oczywiście nazwy mogą być dowolne, ale wtedy należałoby zmienić nazwy plików w "hosts_changer.bat")
** U mnie wygląda to tak: LINK. **
3. Edytuj hosts_serwer1 i dopisz w nim specyfikacje serwera1
np: # Nazwa serwera (opcjonalne)
89.1xx.200.xxx l2authd.lineage2.com
89.1xx.200.xxx l2testauthd.lineage2.com

Zapisz i wyjdź. Analogicznie zrób to samo dla serwera2.
4. Utwórz (dowolne gdzie, np na pulpicie) nowy notatnik i zmień jego nazwę na "hosts_changer.bat" (możesz nazwać go jak chcesz)
5. Edytuj go (w tym celu kliknij prawy przycisk myszy na hosts_changer.bat i z menu wybierz "Edytuj")
5. Wklej następujące instrukcje:
Cytat
echo off
cls
echo.
echo 1. zmien na serwer1   // możesz zmienić na nazwę twojego serwera
echo 2. zmien na serwer2   // jw.
echo.

set choice=
set /p choice="Wybierz serwer : "
if "%choice%"=="1" goto Serwer1
if "%choice%"=="2" goto Serwer2

:Serwer1
copy C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts_serwer1 C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
Exit

:Serwer2
copy C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts_serwer2 C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
Exit
Zapisz i wyjdź.
6. Teraz przed każdym uruchomieniem gry będziesz mógł poprzez uruchomienie* hosts_changer.bat wybierać serwer na którym chcesz grać.

* - jeśli korzystasz z windows7 musisz uruchamiać hosts_changer.bat jako administrator.

Metoda 2.  // ręczna
Możesz zrobić nowy notatnik i wpisać do niego
notepad C:\Windows\System32\drivers\etc\hosts
zapisać i zmienić rozszerzenie na *.bat, [np. NowyNotatnik.bat, host.bat lub hosts_editor.bat]

teraz uruchom ten plik,
i możesz edytować hosta w łatwiejszy sposób nisz dotychczas.
możesz dodać # przed linijkami które mają być nieaktywne, u mnie wygląda to tak:
Cytat
# Serwer 1    // tutaj może być cokolwiek wpisane, ja mam nazwy serwerów.
#89.149.xxx.21x l2authd.lineage2.com
#89.149.xxx.21x l2testauthd.lineage2.com

# Serwer 2    // tutaj może być cokolwiek wpisane, ja mam nazwy serwerów.
93.15x.129.xxx l2authd.lineage2.com  // teraz grasz na serwerze 2
93.15x.129.xxx L2testauthd.lineage2.com
Kiedy chcesz grać na pierwszym serwerze to odpowiednio dopisujesz # do serwera 2 i usuwasz w serwerze 1.

Pewnie wszystko to co napisałem wygląda banalnie i z pewnością o tym wiedziałeś, ale może ktoś inny skorzysta z tych kilku informacji.

Mam nadzieję, że w jakiś sposób pomogłem  :hu_6_1:

//Soulern: Łaadne, nawet, jeśli okaże się niepoprawne. Od siebie wstawiam plusa na zachętę do pisania takich pomocy, a co.