HELP NOOB ALERT

Zaczęty przez Junek, Listopad 25, 2010, 08:00:30 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

qback

Bardzo fajnie to opisał Hellsign ;) Szczególnie dla tych którzy traktują L2 jako grę single player i niestety musimy się liczyć że grając sam z boxami, raczej nie będziemy w stanie obronić spota przed jakimś party, jeśli to oni zaczęli nam zbijać cp  8)

Junek

Nie traktuje tej gry, jako single player. Jestem zamęczony byciem w klanie zresztą ja mam (zabrzmi patetycznie) jeden klan w sercu i póki, co nie wyobrażam sobie innego. Cały ten cons system itd mi nie pasuje. No i wreszcie szkoła praca narzeczona tym samym nie byłbym zbyt wartościowym graczem a granie w klanie na pół gwizdka zanadto mnie wkurwia. Podsumowując zobaczymy, co przyszłość pokarze.
http://insomnia.org.pl było mineło ;)

Alarion

Hej Junek, pamiętasz mnie ? : >

Ktoś za tobą z abyssa poszedł na tego RPG, czy solo próbujesz póki co?

Co do systemu constans party, fakt, wyprał on trochę dawną radość spontanicznego expienia każdego dnia w innym składzie, ale ma też on od groma zalet. Ja np. nie wyobrażam sobie gry póki co w innym constans, bo mimo że u nas co jakiś czas ktoś odejdzie i na jego miejsce przyjdzie nowa osoba, to każde party o ile coś osiągnie (czyt. jakiś przyzwoity poziom, czyli zazwyczaj +80 lvl by móc założyć S80) to wyrabia sobie swój ciężko powtarzalny styl gry, na który składa się skill każdego gracza, jego nawyki, przyzwyczajenia itd.

Nawet, jeżeli idę czasem na gank z innym party, któremu akurat brakuje bisha, ale 90% składu to inni ludzie, to gramy gorzej. Dlaczego? Bo po swoich wiem czego mam się spodziewać. Może zabrzmi to dziwnie, ale tak jest i myślę, że każdy kto ma w miarę aktywne i ogarnięte constans to potwierdzi.

Największą zaletą tego systemu są 2 argumenty

1) świetne odciążenie CL-a, który skupia się na tym, co jest najważniejsze, czyli polityką i celami pokroju siege/epici itd. a nie niańczeniem każdego z osobna. Ktoś coś odwalił? To na "dywanik" party lidera i on się tłumaczy. Nie ma to tamto.

2) Jeżeli dane constans już się ze sobą dogra, to taki system stanowi świetną oszczędność czasu. Kwestia dogadać ile dni w tygodniu i w jakich godzinach gracie. Logując się do gry masz jasną klarowną sytuację, czy dziś będzie party w full składzie, czy trzeba będzie dobierać ludzi z innego, tudzież samemu dołączyć tego dnia gdzieś, albo mieć po prostu dzień wolny od l2, ustawić sklepik i wyjść z domu.

Wymaga oczywiście to pewnej organizacji czasu, wiadomo, że nie wszystko się uda zaplanować i są losowe sytuacje w życiu, ale w 80-90% jeżeli człowiek nie żyje na pełnym spontanie, to daje radę się dogadać. : )

Alarion - EdgeWalker   {Amber} Party Leader
ArcheAge  Server: Kyprosa! / West side

Cat Drama Maker

Rickert

Imo + się należy. Opisał widocznie różnicę między TYM a TYM. :)
Never regret anything because at one time it was exactly what you wanted

sestokacjusz

Cytat: Alarion w Listopad 28, 2010, 02:22:40 AM
Hej Junek, pamiętasz mnie ? : >

Ktoś za tobą z abyssa poszedł na tego RPG, czy solo próbujesz póki co?

Co do systemu constans party, fakt, wyprał on trochę dawną radość spontanicznego expienia każdego dnia w innym składzie, ale ma też on od groma zalet. Ja np. nie wyobrażam sobie gry póki co w innym constans, bo mimo że u nas co jakiś czas ktoś odejdzie i na jego miejsce przyjdzie nowa osoba, to każde party o ile coś osiągnie (czyt. jakiś przyzwoity poziom, czyli zazwyczaj +80 lvl by móc założyć S80) to wyrabia sobie swój ciężko powtarzalny styl gry, na który składa się skill każdego gracza, jego nawyki, przyzwyczajenia itd.

Nawet, jeżeli idę czasem na gank z innym party, któremu akurat brakuje bisha, ale 90% składu to inni ludzie, to gramy gorzej. Dlaczego? Bo po swoich wiem czego mam się spodziewać. Może zabrzmi to dziwnie, ale tak jest i myślę, że każdy kto ma w miarę aktywne i ogarnięte constans to potwierdzi.

Największą zaletą tego systemu są 2 argumenty

1) świetne odciążenie CL-a, który skupia się na tym, co jest najważniejsze, czyli polityką i celami pokroju siege/epici itd. a nie niańczeniem każdego z osobna. Ktoś coś odwalił? To na "dywanik" party lidera i on się tłumaczy. Nie ma to tamto.

2) Jeżeli dane constans już się ze sobą dogra, to taki system stanowi świetną oszczędność czasu. Kwestia dogadać ile dni w tygodniu i w jakich godzinach gracie. Logując się do gry masz jasną klarowną sytuację, czy dziś będzie party w full składzie, czy trzeba będzie dobierać ludzi z innego, tudzież samemu dołączyć tego dnia gdzieś, albo mieć po prostu dzień wolny od l2, ustawić sklepik i wyjść z domu.

Wymaga oczywiście to pewnej organizacji czasu, wiadomo, że nie wszystko się uda zaplanować i są losowe sytuacje w życiu, ale w 80-90% jeżeli człowiek nie żyje na pełnym spontanie, to daje radę się dogadać. : )

+1  dobrze prawi polac mu

Junek

Cześć  alarion

Pamiętam twojego Aw i wc ;)

Wymieniłeś plusy cons ale są tez minusy. Grałem trzy czy cztery lata na jednym serwie i przez 2 lata byłem liderem, więc poznałem to z każdej strony. Kiedyś klan to była tak rodzina w l2 potem weszły większe klany i zaczął się burdel. Oczywiście to tez miało swoje strony więcej ludzi więcej zabawy. Jak były 3-4 sidy na serwerze o epiki nie było tak łatwo dlatego jak wpadła do cwh Baium valek itd. To ciężko było go rozdzielić gdy miałeś 90 ludzi a nie 40;). Dlatego też został wymyślony cons system.  Ja przez cały czas byłem mu przeciwny, bo wiedziałem, że cons będzie ważniejszy od klanu i po jakimś czasie okazało się, że mam racije. Obserwowałem jak lider cons nie zgadzał się z liderem zaraz całe party wychodziło z klanu i szło do innego. Widziałem kilkanaście takich party które na serwie były w 4 klanach przez rok ;).  Jeśli ktoś nie miał cnsta w const klanie miał ciężko. Exspisz sobie z ludźmi 1 h przychodzi członek cons i zaraz cie wywalają. Albo dają party jak oddasz liderowi cp dropy. Nam udało się żyć bez cons systemu i dobrze się trzymaliśmy. Niestety to wymaga więcej pracy i cierpliwości.  A jeśli chodzi o pvp i tak przeważnie gra się z tymi samymi ludźmi, ale jakoś perspektywa fajnej atmosfery zawsze pociągała mnie bardziej niż układ wojskowy ;) Wystarczy spojrzeć na nowe serwery klany powstają z cp i trwają dopóki jest serwer na innym jest to już inny klan nie ma tej tradycji. Wiem że jestem idealistą ale cóż ktoś taki zawsze się znajdzie ;)

Alarion

: )

To co piszesz, to też byłaby prawda, ale wiesz kiedy? Kiedy klan w którym grasz ma pewnego rodzaju tradycje i stały trzon klanu. Wy zapewne mieliście taki na abyss x 3, przynajmniej kiedy jeszcze grałem, najpierw u Polo, a potem po merge'u z wami. Obecnie nei znam za bardzo klanu (przynajmniej Polskiego), który nie jest przyzwyczajony do systemu constans i ma zarazem tyle osob ze "stałej ekipy" aby tego unikać.

Ten system jest po prostu wygodny przy rekrutacji dużej ilości osób (a czasem trzeba, gdy ty i kilku od ciebie idziecie na inny serwer, a reszta zostaje, albo idzie gdzie indziej).

Co do podziału epików, to zawsze będzie problem, ale wg. mnie w systemie constans o ile nei masz samych sępów w klanie, to da się to mądrze rozegrać, chociażby licytacją pkt poszczególnych constów za aktywność/eventy (wiele klanów ma taki system). Łatwiej przydzielić epica 9 osobom, niż 1, prawda? : )

Inna kwestia, że ostra rywalizacja constów (jak to ująłeś "klany w klanie") ma też dobre strony. To zawsze motywuje do lepszego działania. Oczywiście sam słyszałem o akcjach, że 1 constans expi gdzieś i przychodzi 2 z tego samego klanu i piszą "leave spot or pk". Na to pozwalają sobie najwięksi factorzy na serwerze, ale sam póki co uniknąłem takich sytuacji grając na ofie i obecnie na ru ofie. Owszem, jakieś drobne zatargi się czasem z jakimś party zdarzą, ale czy w klanei bez constów nie ma tak, że ktoś złapie hate na kogoś i zbiera swoich "sojuszników" przeciw tej osobie i nagle w klanie tworzą się pod grupy? Zawsze tak było, ale przyznaję ci rację, że w systemie cons. przydarzyć się to może trochę częściej.

Inna sprawa, że trochę zależy od lidera jaką politykę w klanie prowadzi i jak układa cele. Jeżeli wszystko działa motywująco, a ludzie są rozsądni, to uda się wytworzyć jakąś atmosferę między constami (np. nikt cię nie wywali jeżeli przyjdzie ktoś z pierwotnego consta, chyba, że cię uprzedzą przed rozpoczęciem party, co np. robię ja) i elementy współpracy.

Jeżeli lider z kolei chce sobie pozwolić na  "trzymanie swoich party jak na smyczy, niech się gryzą, warczą na siebie, byle tylko przychodzili na eventy klanowe, a ja mam taką siłę w klanie i na serwerze, że nawet jak ktoś odejdzie to mam to gdzieś. " to są wtedy takie kwiatki o których piszesz i sam również słyszałem, a czasem nawet widziałem.

Cat Drama Maker

Junek

Alarion ja po prostu wolałem stare podejście do tej gry stare l2 :). Zdaje sobie sprawę że l2 się zmienia  i teraz cp system jest bardziej efektywny. Jeśli znowu miałbym robić klan byłby to system połączony cp i reszta przynajmniej bym się tak starał. Klany z tradycjami odchodzą w przeszłość   z prozaicznego powodu. Ludzie się starzeją a wymiana pokoleń nie jest płynna. Teraz jak patrze na foty i filmiki  jedno co się rzuca w oczy to wszechobecny hate i bluzgi. U nas tego nie było jak ktoś tak się zachowywał wędrował na dywanik i dostawał ostrzeżenie olał  to leciał z klanu. Raz wyrzuciłem gościa bo się popłakał na forum poza klanem. Dostawaliśmy w dupe to Gf i do ch albo miasta a teraz szkoda gadać. Kiedyś klany zwracały na to uwagę a teraz to jakby z gimbusa wysiedli ;)

Alarion

Kiedyś L2 nie było aż tak rozpromowane i grąło naprawdę dużo osób, które określilibyśmy, jako "Starzy wyjadacze", co umieli się (w większości) ze sobą zgrać, ale i wtedy gra była zupełnie inna. Można było chodzić często w różnych konfiguracjach w party, teraz są ścisłe schematy, bo ludzie szybko się połapali, co jest obecnie najbardziej "pr0" i do tego dążą. Dużo osób odeszło, graczy w L2 jest podobna ilość co 2 lata temu, ale miejsce tych starszy zastąpiła w większości własnie taka młodzież.

Bez obrazy dla nikogo, ale sami widzicie jaki jest odsetek ludzi "pierdo***" grających w tą z gimnazjum LO, a jaki ze starszych roczników. Ofc Debile są i tu i tu, ale mówię o ogólnej statystyce.

Doskonale cię rozumiem, bo mimo, że gdy grałem na abyssie to chodziłem do 3 gimnazjum (obecnie 2 rok studiów i btw pamiętam, że studiowałeś w Łodzi i byłeś w akademiku na Lumumbach, mieliśmy się na bro zgadać kiedyś ; p) to przez te kilka lat gry oraz rozwoju światopoglądu i charakteru mogłem zaobserwować zmiany zachodzące w comunity L2. Jednak chyba bardziej oceniłbym je na - niż + :<

Cat Drama Maker

Junek

Gadam jak stary tetryk

btw dalej siedzę w łodzi ;) Jak skończę życie na antybiotykach to można jakieś piwo zrobić ;)

Alarion

Starość nei radość? ; p

Nie no, jak się wykurujesz to daj znać na PM, to skoro też studiuję w Łodzi to nie będzie kłopotu się zgadać.

Cat Drama Maker

Junek

Teraz pytanie z cyklu "Dajcie chleba" Powoli powoli ale 3 postacie zrobione ee sps i bd teraz pytanie gdzie tym iść aby expic i kasę zarabiać. Nie mam tyle czasu aby spolia robić czy krafta dlatego proszę o rady ;). Pytam dlatego że nie wiem co jest w Gf opłacalne qesty zwykły exp czy cos innego. Z góry dziękuje za pomoc.

Alarion

zobacz po jakiej cenie są u was KE (albo master codexy wiedząc, że 1 master cod. to 1800 KE i 1800000 adeny) i jak masz lvl koło 60 (czyli kolor guardow kolo bialego + - 1). Jeżeli się opłaca, to możesz zapisać się na fortę jakiś kumpli (o ile masz takich tutaj) i farmić guardy przez godzinę siege'a o fortę.

Z innych źródeł które mogą być opłacalne (nie wiem czy na RPG x15 akurat) to manor lub łowienei rybek.

Cat Drama Maker

Kommodus

67 lvl to max o ile pamiętam  i  to sie fajnie robi z GW top eq(lvl nie gra roli najlepiej jak najwyższy)  + wc  box i jezeli grasz BD to farmisz jak szalony  te KE

ps. na rpg do tego by sprzedawali KE to jeszcze chwilkę potrwa

roli

Cytat: MastJedi w Listopad 26, 2010, 05:40:47 PM
Co do kury - jest to _jedyny_ sposób na recharge SE i EE, odkąd nie mogą być rechargowani. Praktycznie _obowiązkowa_ dla tych klas.
Wilk, jak napisali przedpiścy - bezużyteczny dla nukera (chyba, że jakiś pasjonat - na nukerze najszybciej sie go lvl-uje.), nieoceniony dla Propheta :D Praktycznie jedyny skill ofensywny, jaki PP posiada to "Summon Great Wolf/Fenrir" :D. WC jeszcze jakoś sobie radzi sam, jeśli chodzi o solo.
Dla DD byczek, byczek i jeszcze raz byczek. Aczkolwiek możesz wtedy zapomnieć o zealot/frenzy na orku... A no i masz w inventory wołowiny w bród, bo często lubi łapać aggro i padać.

Pozdrawiam
rozumiem, że on szuka setupa dla maga, lecz chciałbym coś sprostować - nie wiem jak na privach ale na retailu jak wciskasz cały czas akcje <stop> (chyba [X] na ikonce) u peta (np u krowy) to cie nie leczy, nie chodzi i nie bufuje, jak się ogarnia to nie łapie aggro (ale nie dam głowy jak jest na priv, mówię jak ja korzystam). pozdrawiam.

MastJedi

hmmm przyznam, że nie korzystam z tego przycisku na pecie, bo bez sensu jest wciskanie go i wyciskanie co 2 minuty. Na rebuf bufów. W końcu od tego się go ma :) A wyciągać go jak ma się bufera na plecach to też bez sensu. Niepotrzebnie zżera exp. I to niemało.
Pety IMVHO są do czystego solowania. SH + kura + spot z herbami i praktycznie exp non stop bez używania BtM. Ewentualnie jako recharge na healerów lub spoil a w party.
Nie widzę sensu ganiania z bykiem w party (poza lvlowaniem).
A solo to musi bufować = bez sensu wyłączać.

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

Alarion

jakbyś przeczytał dokładnie jego post, to zrozumiałbyś, że pisał to po to, aby dać wskazówkę dla desek i tyrków jak odpalić zealot'a, frenzy mimo aktywnego byka.

Nikt nie kwestionuje roli tych petów jakie opisałeś...

Cat Drama Maker

Junek

mam pytanie co do kury . mam ee na 58 lvl kura 60 lvl i nie wiem dlaczego ona nie zwraca many elderowi. Na magu nie ma problemu. teraz nie wiem czy coś nie sknociłem

RazielIII

musisz miec ponizej 20% mp chyba i powinienes albo muszisz byc w combacie
Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do being far from reality. This is my own world, I just wanna hear the music.
http://www.youtube.com/watch?v=lVvG_dy94LM NEW ONE!
http://www.youtube.com/watch?v=U81wZ2khvFs

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x15 SWM 85 / DC 85
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

jac0l

coś takiego jak pisze raziel, dużo razy widuje na rpg healerów którzy biją kury;d  :bump:
CytatGimnazjaliści moderatorami forum. To smutne.

Cytatserv na max 2-3h mam all +16 i co dalej

Junek

Alarion

Dla ścisłości, to poniżej 60% MP w combat mode kura zaczyna rechargować : )

Cat Drama Maker

Junek

to lipa jak sie gra na dualu ee  :P

Alarion

Jest na to prosta metoda. Jeżeli możesz, to wysyłasz kurkę na jakiegoś NPC/Item (kolumna itd.) żeby ją takował cały czas. Będzie sam podchodzić i rechargować do EE co jakiś czas. Jeżeli nie ma, możesz ustawić by np. atakowała twojego maina (ale EE i kura będą wtedy oflagowani). Inaczej zostanie czy tylko podejść i pacnąć co jakiś czas kurę, by była w combacie.

Cat Drama Maker

Junek

Pytanie kolejne z listy "noob chcieć pomocy" Czy w Gf jesli chodzi o argumentacij w broni są jakieś duże zmiany. chodzi mi o magów, czy dalej liczą się takie argu jak m crit  pssiw/activ empower czy renewal w broni a reszta TO SYF??