megaupload.com closed - o PIPA, SOPA & ACTA

Zaczęty przez Acid, Styczeń 20, 2012, 10:38:10 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

GenesiZ

Ja myślałem, że My jako ludzie żyjący w państwie demokratycznym mamy coś do powiedzenia na niektóre sprawy, ale jak widać wszystko kręci się wokół pieniążka i tego rudego dyktatora Tuska. Powinni go tam wyciągnąć z sejmu i zrobić na ulicy to samo co z Kaddafim.
Miesięcy bez L2: już nawet nie licze :(

Belgarion

Mnie powaliła ta wypowiedz na łopatki to jest żałosne mieć takich polityków.

"Dzisiaj rano dowiedziałem się, że głosowałem za ACTA. Serio. I nie mam zamiaru się tego wypierać. Czy wiedziałem, za czym głosuję? Nie. Czy zawsze wiem, za czym głosuję? Rzadko. Czy inni posłowie i europosłowie wiedzą więcej? Nie" - napisał europoseł Marek Migalski na swoim blogu. "

http://wiadomosci.wp.pl/title,Polski-europosel-dowiedzialem-sie-ze-glosowalem-za-ACTA,wid,14195107,wiadomosc.html?ticaid=1dcc4

Polopiryn

Belgarion, ja myślę że sam Tusk nie wie co jest w tej umowie. A co dopiero politycy^^. Ba, ja też nie wiem :(.
Najgorsze jest to, że kłamią w żywe oczy. Dali do wglądu, ciekawe komu..... Jak to od WikiLeaks wyciekła zawartość ....
Jak się wszyscy wpisują to ja też, nie chce być inny :(

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

RazielIII

Tusk twierzdi że wszyscy wiedzieli o tej umowie tymczasem co drugi pytany poseł nic o niej nie wiedział.
Tusk dobrze potrafi ludziom mydlić oczy, ciekawe kto uwierzył w to co powiedział dziś a mianowicie "Będziemy chcieli wspólnie ze środowiskami internautów przygotować przepisy, które dadzą pełną gwarancję wolności w internecie"
Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do being far from reality. This is my own world, I just wanna hear the music.
http://www.youtube.com/watch?v=lVvG_dy94LM NEW ONE!
http://www.youtube.com/watch?v=U81wZ2khvFs

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x15 SWM 85 / DC 85
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Polopiryn

Jak to wczoraj ująłem.
"Jakim chu** on tą umowę przekazał 30 podmiotom, jak nikt nic nie wie. Pewno swojej rodzinie, a ona dalszej rodzinie i jest 30  hahaha"

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

Belgarion

Tu nawet nie chodzi o sam fakt że nikt nic nie wie.

Tylko o to jak można głosować nad czymś o czym nie ma się zielonego pojęcia.
Nie wiem może ja głupi jestem ale na polski chłopski rozum jak zabieram w czymś/ na jakiś temat głos to chociaż powinienem mieć minimalną wiedzę na dany temat. 

Polopiryn

Jak to jak, na stołku trzeba się utrzymać ;>. Jak można było przeczytać "frakcji politycznej patrzy na owego posła i glosuje tak, jak on wskaże". Nie ma to jak mieć własny rozum i chronić 4 litery  :shock:

Lub w drugą stronę

"Swój swego nie udupi"

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

RazielIII

Cytatponad 400 tys. - przyłączyło się do wydarzenia "Nie dla ACTA - nie zgadzam się na podpisanie umowy przez Polskę". Fanpage "Nie dla ACTA w Polsce" od soboty polubiło ponad 170 tys. użytkowników. Żaden inny fanpage nie zgromadził tak dużej liczby osób w tak krótkim czasie
CytatNa stronie na Facebooku relacjonują przystępowanie do protestu kolejnych polskich stron internetowych. Na liście jest ich ok. 900, m.in.: allegro.pl, kwejk.pl, nowoczesnapolska.org.pl, nonsensopedia.wikia.com, lokalne.org, antyweb.pl, histmag.org, antymuza.pl, demotywatory.pl.
CytatPonad 120 tys. użytkowników polubiło na Facebooku stronę "Ty głosujesz na ACTA, ja nie głosuję na Ciebie". W opisie fanpage'a znalazło się objaśnienie: "Wszyscy, którzy polubią tę stronę deklarują, że podczas najbliższych wyborów nie poprą polityka ani jego partii, którzy opowiedzą się za podpisaniem ACTA".
CytatFilm "Jak działa ACTA", opublikowany w sobotę w serwisie internetowym YouTube, wyświetlono dotychczas (wtorek godz. 16) 765 tys. razy
CytatPetycję przeciwko ACTA, zamieszczoną na stronie petycjeonline.pl, poparło prawie 110 tys. osób
CytatPod apelem o niepodpisywanie międzynarodowego porozumienia, skierowanym do Donalda Tuska, podpisało się dotychczas ponad 30 tys. użytkowników
CytatPolitycy PiS i Solidarnej Polski od kilku dni apelują do premiera Donalda Tuska, by rząd nie podpisywał porozumienia ACTA

A Tusk dalej swoje...
Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do being far from reality. This is my own world, I just wanna hear the music.

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Polopiryn

PiS-u bym nie liczył. Bo on robi wszystko na przekór PO. Ale chociaż raz stoją po odpowiedniej stronie barykady.

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

Smokepsv

Gdzie moge znalesc jakis przyklad jak bedzie dzialalo wprowadzenie tego ACTA podpartego paragrafami z w/w umowy ???

Acid

CytatTEMAT: NIE DLA ACTA.
TREŚĆ: Jako wolny obywatel Rzeczypospolitej Polskiej domagam się nie podpisywania przez moje Państwo porozumienia ACTA, ograniczającego moją wolność gwarantowaną mi przez konstytucję.

Z poważaniem,

ADRESY E-MAIL: [email protected], [email protected], [email protected]

Mailujcie!!

GenesiZ

w moim mieście będzie nielegalny protest, najwyżej sobie na komendzie posiedze :D
Miesięcy bez L2: już nawet nie licze :(

Rake

Spokojnie. Od podpisanie ACTA w Tokio do jej faktycznego wprowadzenia jeszcze długa droga. Nie wiem czy wiecie ale do wprowadzenia takiej ustawy jest potrzebna jej ratyfikacja przez sejm. Czyli kolejne głosowanie i tym razem nie dadzą rady zrobić tego po cichu. Nie po tym co się teraz dzieje.

Oby tylko nie okazało się że MY ( czyt.internauci) spalimy się w blokach i po tygodniu, dwóch wszyscy zapomną o co chodzi i oleją sprawę.

Kolejna rzecz która mnie osobiście wk... i to mocno to sposób w jaki politycy traktują internautów protestujących przeciw ACTA. Chyba przez te ich zakute łby nie może przejść myśl że czasy się zmieniają i już niedługo wiodącym elektoratem nie będą ludzie starsi i ci dla których świat i informacja kończy się na obejrzeniu wiadomości i sportu w tv. Taki tok myślenia dotyczy nie tylko PO ale też całej reszty partii. Zauważcie że PiS, SLD i cała reszta głównie siedzi cicho. Widzą że PO i Tusk krecą sobie przez takie podejście powróz na szyje.

Rzecz w tym że jeśli rząd wprowadzi ACTA to w kolejnych wyborach polegnie. Ci którzy do tej pory nie głosowali bo z reguły mieli to w dupie ( cały czas mówię o internautach co jest na dobrą sprawę tożsame z ludżmi w młodym bądż średnim wieku ) tym razem zagłosują.
Ci bardzo młodzi którzy jeszcze nie skończyli osiemnastu lat do wyborów je skończą. I oni też zagłosują. I każdy będzie przy urnie pamiętał o ACTA.

Reasumując. Politycy zapomnieli że każdy z nas jest lub niedługo będzie pełnoprawnym obywatelem z prawem do głosu. Jeśli politycy nadal będą pokazywali że mają taki elektorat w dupie to ten elektorat pokarze gdzie ma takich polityków przy wyborach. Przynajmniej ja tak zrobię i mam nadzieję że inni też.

A póki co protestujemy i ch... :P
[

RazielIII

Cytat: Smokepsv w Styczeń 24, 2012, 08:36:11 PM
Gdzie moge znalesc jakis przyklad jak bedzie dzialalo wprowadzenie tego ACTA podpartego paragrafami z w/w umowy ???
http://www.youtube.com/watch?v=h1fJYlQ9iJY

@Rake

Ratyfikacja to już ostatni etap, w zapewnienia Tuska o późniejszej zmianie warunków umowy chyba nikt nie wierzy.

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Smokepsv

A przynajmniej wiecie przeciw czemu protestujeci ??? Bo ja do tej pory nie.

Smokepsv

Cytat: RazielIII w Styczeń 24, 2012, 08:47:57 PM
Cytat: Smokepsv w Styczeń 24, 2012, 08:36:11 PM
http://www.youtube.com/watch?v=h1fJYlQ9iJY

Widzialem to juz na joemonster.org ale tam sie nie powoluja na zaden paragraf z tego ACTA tylko jakies hipotetyczne gdybanie.

RazielIII

Cytat: Smokepsv w Styczeń 24, 2012, 08:48:08 PM
A przynajmniej wiecie przeciw czemu protestujeci ??? Bo ja do tej pory nie.
Obejrzyj filmik wyżej

Cytat: GenesiZ w Styczeń 24, 2012, 08:41:32 PM
w moim mieście będzie nielegalny protest, najwyżej sobie na komendzie posiedze :D
U mnie protest zalegalizowany ;p zbiórka o 17 ;p

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Polopiryn

Skrócona wersja: Jeżeli zostaną naruszone prawa autorskie, mają prawo zablokować stronę lub całkowicie ją zamknąć.

Twój provider musi rejestrować download/upload plików itt. Jeżeli wykryję, że coś nie tak ma prawo powiadomić policję albo policja się ma prawo o to upomnieć. Coś ten deseń - Tu się mogę mylić :(

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

Smokepsv

CytatArtykuł 2: Charakter i zakres zobowiązań
1. Każda Strona nadaje skuteczność postanowieniom niniejszej Umowy. Strona może wprowadzić do swojego prawa szerzej zakrojone dochodzenie i egzekwowanie praw własności intelektualnej, niż jest to wymagane niniejszą Umową , pod warunkiem
że takie dochodzenie i egzekwowanie nie narusza postanowieńniniejszej Umowy. Każdej Stronie pozostawia się swobodę określenia właściwego sposobu wprowadzania w życie postanowień niniejszej Umowy w ramach własnego systemu prawnego i praktyki.

http://obnie.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=2383:acta-pl&catid=105:internet&Itemid=27 calosc po polsku przeczytajcie artyku 4

Polopiryn

Smoke, ACTA jest spisana strasznie ogólnikowo.
To jest coś jak MPK i Łódź, kanar ma prawo przetrzymać w tramwaju pasażera, ale nie ma prawa użyć siły ze względu na inne prawo. I kto w tym sporze ma rację? Człowiek, który chce wysiąść, a kanar się z nim siłuje czy kanar, który tego kogoś chce przetrzymać?
Z ACTA jest podobnie, została spisana ogólnikowo i każda interpretacja może być różna :)

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

Smokepsv

Skoro jest napisana tak ogolnikowo to na jakiej podstawie ludzie interpretuja ja w taki a nie inny sposob???? Musieli miec do tego jakies podstawy. Zapis ktorych artykulow pozwala interpretowac ich tresc w dwojaki sposob ???

Kamal

w wersji hardcore: wrzucisz filmik z kotem i w tle będzie leciała muzyka - łamiesz w tym momencie prawa autorskie bo nie masz zgody na wykorzystanie danego utworu.

Odnosząc się od razu do w/w: trzeba analizować taki tekst jednolicie, nie fragmentami. Czytając fragment wrzucony przez smoke można dojść do wniosku:
- nie można od tego uciec (1 zdanie).
- Mogę sobie zażyczyć 1mln zł kary i nikt mi tego nie zabroni, w końcu egzekwuję umowę.
- mogę sobie wymyślić jakiś durny przepis na rzecz acty i -_-' innym do tego.
- nigdzie w tym fragmencie nie znalazłem informacji, że musi być to zgodne z prawem mojego kraju

Polopiryn

Tak :) Tusk twierdzi, że ustawa nic nie zmieni w prawie polskim. To czemu ją podpisują?

Przeczytaj sobie Artykuł 10 1 i 2 punkt. Niby jest prawo do zniszczenia tego co narusza prawa autorskie. A co jeżeli to jest na stronie internetowej? Mają usunąć tylko dany element czy całą stronę? A co jak dany element jest z synchronizowany, ze stroną?

Paradoks z Artykułu 2: Możemy zmieniać prawo własności intelektualnej tak jak chcemy, ale nie możemy naruszać postanowień umowy. Wystarczy? :P

Core:

Nobopiryn - 64 ES ;)

Soulern

Maile do posłów i posłanek. Interesujący jest fakt, że autorka pierwszej odpowiedzi odpisała bezpośrednio na moją skrzynkę, a druga - zwyczajnie do wszystkich jako ukrytych odbiorców. To tylko domysł, ale - czyżby ktoś tu spędził wieczór na copypaste treści do każdego jednego petenta?

CytatSzanowny Wyborco,

Ta umowa to skandal. Ja również będę interpelowała i protestowała.
Klub poselski Ruch Palikota dołączył do tego protestu.
Złożyłam zapytania poselskie do Premiera Rady Ministrów.

Z poważaniem
Anna Grodzka

CytatWitam,

Dziękuję za duże zainteresowanie i prawie 2 tys. wiadomości.

Podobnie jak rzesze internautów jestem oburzona treścią porozumienia ACTA oraz utajnionym przez rząd Donalda Tuska trybem jego przyjęcia przez stronę polską.

Klub Parlamentarny Prawo i Sprawiedliwość zwróci się do Premiera, by nie ratyfikował porozumienia ACTA i rozpoczął rzetelne konsultacje społeczne. Chcemy, by w Sejmie zwołano wspólne posiedzenie trzech komisji ds. UE, kultury i innowacyjności w tej sprawie.

Niedopuszczalne jest ograniczanie wolności Internetu.

Z poważaniem,

Barbara Bubula
Poseł na Sejm RP

www.bubula.pl

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Smokepsv

Cytat: Polopiryn w Styczeń 24, 2012, 09:13:37 PM
Tak :) Tusk twierdzi, że ustawa nic nie zmieni w prawie polskim. To czemu ją podpisują?

Przeczytaj sobie Artykuł 10 1 i 2 punkt. Niby jest prawo do zniszczenia tego co narusza prawa autorskie. A co jeżeli to jest na stronie internetowej? Mają usunąć tylko dany element czy całą stronę? A co jak dany element jest z synchronizowany, ze stroną?
Nie wiem co w tym przypadku maja zrobic. Domyslam sie, ze odbedzie sie sprawa w sadzie ktora to rozstrzygnie.

Cytat: Polopiryn w Styczeń 24, 2012, 09:13:37 PM
Paradoks z Artykułu 2: Możemy zmieniać prawo własności intelektualnej tak jak chcemy, ale nie możemy naruszać postanowień umowy. Wystarczy?

Ale gdzie jest ta sprzecznosc w tym artykule, w ktorym zdaniu?? Chodzi o to -> "Strona może wprowadzićdo swojego prawa szerzej zakrojone dochodzenie i egzekwowanie praw własności intelektualnej, niż jest to wymagane niniejszą Umową, pod warunkiem, że takie dochodzenie i egzekwowanie nie narusza postanowień niniejszej Umowy."