L2Citadel - Hellbound - Live since 01/23/2015

Zaczęty przez L2Citadel, Wrzesień 03, 2014, 11:17:41 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

vilsar

Zastanawiam się nad boxem dla sk czy wc czy se?  Jakie są wasze propozycje?

Nemezis

Cytat: vilsar w Styczeń 18, 2015, 01:50:32 PM
Zastanawiam się nad boxem dla sk czy wc czy se?  Jakie są wasze propozycje?
Expienie z samym wc jest malo efektywne na wyzszych lvlach. SE/EE i letale moim skromnym zdaniem.
Ale ja na HB nigdy nie gralem wiec moge sie mylic  :D

PS. chociaz z GW albo kura to WC tak sobie teraz pomyslalem

Dexter69

Zrob se wilka i ciulasz wszystko jak leci z wc na plecach, a nie jakies glupie lethale.

vilsar

Se trochę na mało buffow na hb wiec chyba wc wygrywa

Terb

pozdrawiam tych którzy myśla ze bedą lethalować jak głupi sprawdzilem no na bialych/ zielonych mobach

vehr

ja wiem jak wygląda lethalowanie 1 na 100 mobow wejdzie i to tyle. Tylko zastanawiam sie czy mimo to wc bedzie lepszy dla sk ?

Nemezis

Tak WC dla SK i wilka bedzie o wiele lepszy niz SE. Co do letalowania napisalem to z mysli GF tam DA letalowalo sie po prostu wysmienicie, napisalem na HB sie nie znam wiec moglem sie mylic. Nie zrobilem tego specjalnie za co przepraszam :)

Gandam

@ oczywiscie ze nie miales racji bo to nie jest OFF Hellbound klamco!
http://www.thetenebrae.pl

Aeore Healer 97 Lilith

vehr

szkoda że nie można kupić za adene 1 i 2 profki bo są to strasznie długie questy, już sama 3 profka by wystarczyła

kHRYSTAL

Cytat: Gandam w Styczeń 18, 2015, 04:25:22 PM
@ oczywiscie ze nie miales racji bo to nie jest OFF Hellbound klamco!

jakies argumenty? skoro taki z ciebie pro elo znawca, to wytlumacz dokladnie, kawalek po kawalku, dlaczego kornes nie ma racji

Cytat: kornes w Styczeń 17, 2015, 08:29:01 PM
java to język a nie jakieś kurwa określenie dla jakości serwera, więc pogoogluj, poczytaj wikipedie i nie rób z siebie idioty.
pliki offowe modyfikowane extenderami są pisane w C i w tym przypadku oni w większości po prostu blokują content którego nie ma w HB a był w GF. W ten sposób mogą zrobić prawie idealny serwer HB off i nie będzie różnic w gamepleju.

czekam

Nemezis

Cytat: kornes w Styczeń 17, 2015, 08:29:01 PM
Cytat: Nemezis w Styczeń 17, 2015, 05:45:26 PM
czyli java z czystej definicji
java to język a nie jakieś kurwa określenie dla jakości serwera, więc pogoogluj, poczytaj wikipedie i nie rób z siebie idioty.
pliki offowe modyfikowane extenderami są pisane w C i w tym przypadku oni w większości po prostu blokują content którego nie ma w HB a był w GF. W ten sposób mogą zrobić prawie idealny serwer HB off i nie będzie różnic w gamepleju.

A wiec tak, troszke czytalem na ten temat i nie wiem czy dobrze rozumiem dla tego ze tak myslalem czy nie umiem czytac z zrozumieniem. Nie chce sie czepiac czy cus ale jezeli zle to rozumiem to wolal bym wyjasnienie zamiast wyzywanie mnie od idiotow teraz do rzeczy... Dalej rozumuje ze pliki OFF sa to orginalne pliki NCsoftu tworcow gry, a L2J "czyt JAVA" jak juz to napisales jest to jezyk programowania i jest ich pare l2j,l2m, jakies emule itd itp... I teraz chyba kluczowe odroznia je od OFFa owa ingerencja w programowanie i zmiane ustawien czyt "modowanie" np.przerobka GF na HB w owym przypadku. Jezeli tak jest musza sie roznic jakoscia serverow poniewaz off jest "wizja ncsoftu (tworcow gry)" tak w l2j i reszcie ustawienia zaleza od programistow. Jako ze nie maja dostepu do orginalnych plikow (jesli maja to po co moduja?) NCsoftu skąd moga znac dokladne skrypty,dzialanie skili,geodaty i miliarda czynnikow na owym HB w tym wypadku jak np lapanie glupich ryb czy wszelaki przeliczniki (czesc NCsoft opisuje na forach ale nie wszystko), jezeli jest to robione z obserwacji badz czytania tylko zmian kolejnych kronik NCsoftu nijak sie maja do Orginalu i automatycznie jakosc servera spada...
Masz racje mozna dobrze ustawic Jave jak sie ktos na tym zna, ba bedzie prawie identyczna ale to dalej bedzie java owe "programowanie,modyfikowanie czegos istniejacego tak aby bylo pod kronike HB w tym wypadku" jest ingerecja poprzez pisanie java i nie sa offowe pliki z czystej definicji...

Ale sie rozpisalem mam nadzieje ze czytelnie bo to troche pogmatwane. Ja to zawsze tak rozumowalem i tak sie do tego odnosilem, dzis nawet tak wyczytalem... Jezeli sie myle to prosze Cie KORNES o wyjasnienie mi tego tak abym zrozumial (po chlopsku :D), a na pewno przyda sie to rowniez innym forumowiczom.
P.S 3czesc Hobbita jest mierna w stosunku do poprzednich  :D

Edit: a potem mamy servery interlude gdzie 1ma magic cap 30% (bo mysli ze tak jest na off albo po prostu ustawia tak bo mu sie podoba) a 2gi nie ma magic capa wcale,land rate skili itp i mamy co serv inna gre praktycznie dla tego jednak java jednak jest pewnego rodzaju wyznacznikiem serva :P

Dickert

idac twoja tokim myslenia kazdy serwer na plikach  off pts badz z kupionymi gotowymi plikami off (po fixach) to "l2j" bo ktos wczesniej ingerowal w kod (nie ncsoft).

kornesowi chodzilo o to ze oni tylko usuwaja/blokuja dodatkowy content gry, tak ze reszta pozostaje prawie bez zmian. Kod gry jest dzielony tak zeby zmiana czegos nie spierdolila reszty wiec wylaczanie niektorych rzeczy jest powiedzmy bezpieczne. Wiadomo ze sa rzeczy ktore trzeba zmieniac recznie, ale to kazdy serwer priv ma takie fixy i nigdy nie wiesz czy tak byc powinno. Nie ma encyklopedii wszystkich parametrow i modyfikatorow na roznych kronikach... Ale co to kurwa za roznica, troche testow i glupi szarak nie zauwazy roznicy czy cos jest inaczej czy nie, a jak zuwazy i udowodni (jak?) ze powinno byc inaczej to zawsze sie to da poprawic. Mam tu na mysli bardzo szczegolowe rzeczy jak jakis modyfikator w statach itd.

kHRYSTAL

Cytat: Dickert w Styczeń 19, 2015, 01:47:27 AM
idac twoja tokim myslenia kazdy serwer na plikach  off pts badz z kupionymi gotowymi plikami off (po fixach) to "l2j" bo ktos wczesniej ingerowal w kod (nie ncsoft).

kornesowi chodzilo o to ze oni tylko usuwaja/blokuja dodatkowy content gry, tak ze reszta pozostaje prawie bez zmian. Kod gry jest dzielony tak zeby zmiana czegos nie spierdolila reszty wiec wylaczanie niektorych rzeczy jest powiedzmy bezpieczne. Wiadomo ze sa rzeczy ktore trzeba zmieniac recznie, ale to kazdy serwer priv ma takie fixy i nigdy nie wiesz czy tak byc powinno. Nie ma encyklopedii wszystkich parametrow i modyfikatorow na roznych kronikach... Ale co to kurwa za roznica, troche testow i glupi szarak nie zauwazy roznicy czy cos jest inaczej czy nie, a jak zuwazy i udowodni (jak?) ze powinno byc inaczej to zawsze sie to da poprawic. Mam tu na mysli bardzo szczegolowe rzeczy jak jakis modyfikator w statach itd.

ale takie rzeczy jak staty ktore bazuja na tzw "ability values" czyli innymi slowy str/dex/wit/int/con/men NIGDY NIE BYLY ZMIENIANE, na c4 c6 gf h5 wszedzie mialy taka sama wartosc, wiec jesli mieli pliki offowe z gf to nic nie musieli nawet ruszać

podobnie jest z wieloma innymi rzeczami

e; nie wiem tylko jak jest z tymi najnowszymi kronikami (epeisodion, ertheia itd) - nie mialem okazji grac/czytac patch notesa, byc moze ncsoft pozniej cos zmienil, niemniej jednak w tym przypadku to chyba nieistotne

Nemezis

Czyli z zalozenia i z czystej definicji mam racje :P ale dobra nie ma co drazyc bo teraz ja zaczynam zasmiecac hehe
BTW co myslicie o ddosie z strony Nanny??
Edit: zainstalowalem sobie bete i po zalogowaniu przy wyborze servera jak chce wejsc dostaje dc. Niby login i serv dziala strona pokazuje. Tez tak macie? Czy znow moj PC odmawia posluszenstwa?

kHRYSTAL

oczywiscie ze nie masz racji, kornes juz ci wytlumaczyl dlaczego

co do dc - na forum serwera bylo sporo topicow na ten temat, musisz sobie sam poszukac i znalezc taki ktory opisuje twoj problem http://l2citadel.com/forums/forum/15-client-support/

Nemezis

Byla kiedys taka reklama, Indie i facet starego rupiecia sloniem wyginal by wygladal jak Peugeot 307 dokladnie to obrazuje to samo. Mimo iz wygladal jak 307 dalej nim nie byl. Tutaj masz to samo OFF-official. Moze miec dobrze poprogramwane i jak to juz ktos powiedzial w gameplayu to nie wyczuwalne ale dalej nie sa to pliki od autora tylko robione na wzor. Wiec patrzac doslownie dalej nie jest to off.
Dzieki za linka teraz sie zacznie kabinowanie co jest nie tak, ah jak ja nie lubie sie w to bawic. Jak by ktos z gory mial jakis pomysl abym nie musial wertowac pol forum to po prostu przy wyborze serva (x5 light) klikam to 2x i dc dostaje. W sumie to nigdy tak nie mailem jesli cos sie dzialo to sie klient nie odpalal wiec myslalem ze moze serv wylaczony czy cus. Nic ide szukac na forum a tu bede zagladal moze ktos madrzejszy szybciej cos wymysli. Jeszcze raz dzieki khrystal

Edit: Naprawione, mialem 2kroniki w osobnych folderach IL/HB wywalilem IL i dziala jakim cudem to sie gryzlo to nie mam pojecia...

JamesDoakes

Cytat: Nemezis w Styczeń 18, 2015, 06:23:13 PM
Dalej rozumuje ze pliki OFF sa to orginalne pliki NCsoftu tworcow gry, a L2J "czyt JAVA" jak juz to napisales jest to jezyk programowania i jest ich pare l2j,l2m, jakies emule itd itp... I teraz chyba kluczowe odroznia je od OFFa owa ingerencja w programowanie i zmiane ustawien czyt "modowanie" np.przerobka GF na HB w owym przypadku. Jezeli tak jest musza sie roznic jakoscia serverow poniewaz off jest "wizja ncsoftu (tworcow gry)" tak w l2j i reszcie ustawienia zaleza od programistow. Jako ze nie maja dostepu do orginalnych plikow (jesli maja to po co moduja?) NCsoftu skąd moga znac dokladne skrypty,dzialanie skili,geodaty i miliarda czynnikow na owym HB w tym wypadku jak np lapanie glupich ryb czy wszelaki przeliczniki (czesc NCsoft opisuje na forach ale nie wszystko), jezeli jest to robione z obserwacji badz czytania tylko zmian kolejnych kronik NCsoftu nijak sie maja do Orginalu i automatycznie jakosc servera spada...
Masz racje mozna dobrze ustawic Jave jak sie ktos na tym zna, ba bedzie prawie identyczna ale to dalej bedzie java owe "programowanie,modyfikowanie czegos istniejacego tak aby bylo pod kronike HB w tym wypadku" jest ingerecja poprzez pisanie java i nie sa offowe pliki z czystej definicji...
L2Off nazywamy pliki, jak to nazwałeś "wykradzione" czyli skompilowane, oryginalne, bez dostępu do źródła. Są w całości stworzone przez koreańczyków dlatego mamy Official w nazwie :D
L2J określamy pliki pisane przez hobbystów którzy sobie postawili za cel stworzenie kopii plików oficjalnych na potrzeby serwerów prywatnych. Wybrali Jave jako język implementacji, zapewne dlatego, że jest śilnie obiektowa i wymusza wiele dobrych praktyk na programiście, co jest mile widziane przy projektach open-sourcowych. Język nie jest natywnie kompliwany za co można by mu zarzucić wolniejsze działanie, ale w aktualnych wersjach dobrze napisany kod będzie działał praktycznie tak samo szybko i będzie przy tym niezależny od platformy. Problemem L2J jest przede wszystkim to, że tworzą go hobbysci-amatorzy a nie opłacani programiści klepiącym kod w biurze, do tego próbują odtworzyć coś bez dokładnej wiedzy i dostępu do kluczowych formuł, co pozostawia spore pole do samowolki i fantazji :D Przyjęło się więc, że to co w Javie musi być chujowe, bo większość l2jtów to właśnie syf, chociaż i tu mamy wyjątki jak np. Szponiasty i jego dodatki które zawstydziły by pewnie koreańczyków :P

Citadel ma te pierwsze pliki, czyli oryginalne, skompilowane. Czy to oznacza, że nie da się ich edytować? nie, dalej się da, ale każda zmiana jest trudniejsza niż podmiana wartości w notatniczeku i wymaga dużej wiedzy i praktyki w nisko poziomowym programowaniu i jeszcze większej w inżynierii wstecznej, żeby dokopać się do wszystkich formuł skilli i algorytmów w binarce serwera.
Ich extender to tylko zestaw zmian działania oryginalnej binarki, przez co jakość kodu będzie taka sama jak wersji L2off, a stabilność będzie zależała od tego, czy nie popełnią błędów i odpowiednio przetestują swoje zmiany (beta trwa z pół roku? :D). Co do samych zmian, w tym konkretnym przypadku, mają "łatwe" zadanie, bo różnic między HB a GF jest stosunkowo niewiele, nie ma tu np, tak drastycznych zmian jak między GOD a H5. Ich praca jak było wspomniane wcześniej polega tu głownie na usuwaniu a nie dodawaniu, więc nie mają tu zbyt wiele miejsca na samowolkę, a dodatkowo, mogą się posiłkować formułami z offowych plików C4 i całą gamą tekstów z neta. Czyli może się okazać, że jeżeli mieli odpowiednio wiele informacji o HB, ich extender będzie działał w 99% tak jak koreański HB, a pozostały 1% będzie dotyczył tylko mało istotnych niedoróbek, jak np. htmli npc.

Nemezis

Pieknie, wyjasnienie takiego jakiego oczekiwalem swoja droga pracujesz w tym czy sie po prostu doglebnie interesujesz? Jak bedziesz w Warszawie masz u mnie piwo :)

kHRYSTAL

Nemezis

Cytat: kHRYSTAL w Styczeń 19, 2015, 05:29:14 PM
a tak sie wymadrzales wczesniej ;s
Nie wymadrzalem sie tylko argumety byly mizerne i kiepsko wyjasnione do tych od kolegi  wyzej nie sadzisz?

kHRYSTAL

moje argumenty tutaj nie maja nic do rzeczy, jesli sie nie znasz na danym temacie to sie o nim nie wypowiadasz, taka mala rada na przyszlosc

Nemezis

Przeciez nie podales zadnych argumetow podpisales sie pod tymi kornesa

Dexter69

Cytat: Nemezis w Styczeń 19, 2015, 06:18:15 PM
Dlatego zawsze powtarzam, ze proba konwersacji z nim to jak gadanie ze sciana. :D

Nemezis

No nic juz wyjasnione nie bede dokarmiac juz niektorych panow/pan, na 15stron flamu dowiedzialem sie czegos ciekawego  :D

kHRYSTAL

Cytat: Nemezis w Styczeń 19, 2015, 06:18:15 PM

widze ze z mysleniem tez jest u ciebie na bakier

jak juz wspomnialem, to czy ja cos napisalem w tym topicu lub nie, to akurat nie ma nic tu do rzeczy, moglbym miec nawet 0 postow, wazne jest to ze pisales bzdury nie majac w ogole zadnego pojecia na tematow plikow

teraz juz kapish? czy jeszcze raz wytlumaczyc, jak dziecku?

a wasze argumenty? poza "serwer gówno bo java" coś sensownego napisaliście? ja pierdole ręce opadają..