Witam :) ( N o w y Komputer )

Zaczęty przez THC, Sierpień 29, 2006, 04:38:10 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

THC

Cześć !

Mam zamiar wymienić sobie komputer na nowy, ale chodzi o to, że nie wiem dokładnie jaki sprzęt złożyć żeby wszystko ładnie współ żyło. Ten komputer ma być bardzo mocny do gier.

Ze starego kompa chcę zostawić RAM 512 DDR 333  i chce do tego dokupić 1 GB = 1,5 GB ramu to już chyba wystarczająco. A jeśli chodzi o inne podzespoły to już sam nie wiem, w tym momencie jest tyle tego że nie ogarniam. Jeśli macie coś konkretnego co mógłbym kupić to poradźcie mi coś :)

Pozdrawiam i z góry DZIĘKI 8)  :heart:
T    H   C

Tyr

Dobra powiedz mi ile masz kasy... :)
Lineage 2 Classic EU

THC

2 tyś. 8)  Oczywiście chce same pudło, monitor kupiłem tydzien temu Belinea 19 calowy :)
T    H   C

major76

mam taki od 2 lat i nawet dzis nikt mi nie powie ze to juz stary zlom, bede na nim gral na full detalach nawet w L3. Teraz to juz pewnie kosztuje grosze, hard opisany w linku.

http://service.futuremark.com/compare?2k3=3526689
Nemo est casu bonus.
offensive|Fenomen +20 Rogue
Hindemith Full C5

Tyr

---------- 16:53 29.08.2006 ----------

spoko za jakies 15 minut podeślę ci konfiguracje a co do produktów - to przez neta czy idziesz do sklepu ? po części ?

---------- 17:31 ----------

Z pewnością technologia 64bit:
- AMD Athlon 64 3500+ BOX (Socket 939) Venice  - 300-370
częstotliwość taktowania procesora   2 200 MHz
częstotliwość taktowania magistrali   400 MHz
pojemność pamięci cache L1   128 kb
pojemność pamięci cache L2   512 kb

- Gigabyte GA-K8N Pro-SLI nVidia nForce4-SLI - 400-443
chipset   nVidia nForce4 SLI
obsługa technologii SLI   tak
magistrala FSB   400 MHz
typ obsługiwanej pamięci   
DDR PC-333
DDR PC-400
DDR PC-266
dwukanałowa obsługa pamięci   tak
ilość gniazd pamięci   4 szt.
maks. pojemność pamięci   4 096 MB
złącza PCI-E (liczba slotów)   
PCI-Express x1 (2)
PCI-Express x16 (2)
standard kontrolera (liczba kanałów)   ATA/133 (2)
Serial ATA II (4)
obsługa Raid   tak (SATA)
regulacja napięć z poziomu BIOS   tak
regulacja mnożnika z poziomu BIOS   tak

-Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 CL3 400-447
standard   DDR PC-400
pojemność pamięci   512 MB (w komplecie dwie sztuki, razem 1 GB)
ilość kontaktów [pin]   184 szt.
częstotliwość pracy   400 MHz
przepustowość   3 200 MB/s

-GeForce 7600 GS Asus Top Silent 512MB (PCI-E) - 569.00
typ złącza   PCI-Express x16
model chipsetu   GeForce 7600 GS
ilość potoków renderujących   8
ilość jednostek PixelShader   12
ilość jednostek VertexShader   5
wielkość pamięci   512 MB
typ zastosowanej pamięci   DDR2 (128bit)
prędkość wypełniania (wydajność układu)   6 600 MegaPixel/s
taktowanie rdzenia   550 MHz
taktowanie pamięci   950 MHz
szyna danych pamięci   128 bit
Przepustowość pamięci   15 GB/s
Vertex Shader 3.0
Pixel Shader 3.0+
UltraShadow II
silnik CineFX 4.0
LMA III (Lightspeed Memory Architecture III)
High-Precision Dynamic-Range
Intellisample 4.0
DVC (Digital Vibrance Control)
DualHead Display
128-bit High-Precision Graphics
oprogramowanie   Asus Splendid, Asus Splendid, Asus GameReplay
dodatkowe wyposażenie   przejściówka DVI -> D-sub
RAMDAC   400 MHz (podwójny)

-Maxtor DiamondMax 10 200 GB (ATA/133, 8MB cache) 297
wersja interfejsu   ATA/133
rodzina produktów   DiamondMax 10
pojemność   200 GB
prędkość obrotowa   7 200 obr./min.
pamięć cache   8 192 kb
maks. transfer wewnętrzny   59,2 MB/s
maks. transfer zewnętrzny   133 MB/s
średni czas dostępu   9 ms
wytrzymałość w czasie pracy   60 G
wytrzymałość w czasie spoczynku   300 G
minimalna głośność   25 dB

Wyszło ok. 2129.00, ale to są ceny z komputronika - radzę poszukać tych samych produktów w innych sklepach i na Allegro :)

No to na tyle :)
Lineage 2 Classic EU

THC

OOO dzięki ten zestaw brzmi dumnie. Właśnie jeszcze nie wiem gdzie zakupie sprzęt. na razie posprawdzam jak różnią się ceny w innych sklepach i gdzie będzie wygoniej kupic :)

Jak ktoś może to niech się wypowie na temat tej konfiguracji !  Może coś innego mi zaproponujecie :roll:
T    H   C

Tyr

Lineage 2 Classic EU

sebeq

Jak dla mnie zestaw Tyra jest wporzadku. 64 bit CPU, Pamieci Dual Chanel, GF 7x :P Czego chciec wiecej...:P Tylko gdzie jest Sound Blaster 5.1 ! :D

skeema - sagittarius/sorcerer @ambereye

Ryltar

Radze skaldac sobie sam kompa bo te "setowe" maja tendencja do pieprzenia sie ^_^

Nabuchodonozor

Zamiast GF7600 weź RadeonaX800GTO ma co prawda tylko 256MB ramu ale za to magistrala 256 i pamięci są ddr 3 (1400mhz)
LCiR-SH-80/Necro-78+ OneWarriorNation  Alliance/Hussars Clan
Fircyk-HE-78+/AW-74+ HussarsAcademy CL

ainaarwen

i koniecznie jakas oddzielna karte dzwiekowa - te zintegrowane sa do d^%#. wiem, bo sam taka mam :( niektore gry nie wspolpracuja z nimi poprawnie (ja tak mialem z mafia). jesli nie chcesz koniecznie jakiejs super to wez choc sb live! - na poczatek wystarczy.
zestaw tyra jest bardzo, bardzo dobry. testowalem podobny, choc nawet nieco slabszy - athlon 3000 venice, karta gf 6600gt reszta taka sama i nfs mw dzialalo plynnie zadnych zaciec na full detalach. polecam karty nvidia!! obecnie tylko najnowsze radeony maja nad nimi przewage

Zychu

Jeśli chcecie masakrycznie wydajną kartę graficzną i proc który ma ogrooomne możliwościu w podkręcaniu to: GF 7600 GS od Galaxy(firma jest bardzo ważna - tego GF 7600 GS można podkręcać bez utraty gwarancji, a osiąga wydajność niekiedy sięgającą GF 7800 GT!!!), a procesor Sempron 2800+(w doświadczonych łapkach bez wymiany chłodzenia idzie w 4000+, a z dodaniem wiatraczka idzie do 4500+)

Tyr

Właśnie tylko tej grafy niemogłem dobrać ^_^
No i jeszcze kartę dziwiękową... Bo trochę odciazy proca jak bedze grał w Stalkera na full :P
Lineage 2 Classic EU

bonco_pl

Bardzo ładny zestawik Tyra co do karty GF 7600 jest doskonały i niema co kombinowac z Radeonem ;) Ramy pewnie lepsze by były Geila ale trzeba sie zmiesic w cenie :) no i nie wiem czy lepszej płyty by sie nieznalazlo no ale tez nie wiem jak z ceną.Ceny są z Komputronika a tam sprzet jest dosc drogi wiec powinienes znalezc podobny zestaw taniej ;)

Tyr

Lineage 2 Classic EU

Carollo

CytatRAM 512 DDR 333
Odpada... Sprzedaj to nawet za grosze, bo reszta pamięci będzie pracowała z niższą częstotliwością właśnie przez tę kość. Poza tym ja bym zainwestował już w 2 rdzeniowy procek Intela, które są dość wydajne (na podstawie testów), a coraz to nowsze gry będą tego wymagały i obsługiwały (Crysis, Unreal Engine 3.0)

procek np ten http://sklep.komputronik.pl/pelny.php?id=31162

EPI Citadel
Warrior bez EQ ze skillami na pole - 28 lv - nie gram
Orc Shaman z top ng na 16 lvlu :P

Nabuchodonozor

Z ramami to racja lepsze 2x512 na dualu niż 3x512 takie pomieszane , a z tym  intelem to pomysł niezły tylko nie wyrobi się cenowo , żebu to fajnie chodziło potrzebna jest dobra płyta głowna z cenie około 600-800 zł (dobre modele Asusa , Gigabyta itp) bo w przypadku dwurdzeniowych procków płyta ma ogromne znaczenie , za procka dasz 500-700 zł , za grafe 600 i nie ma sianka na ramy i dysk.
A odnośnie dysku weź samsunga 250GB SATA-II :P

Tyr

CytatOdpada... Sprzedaj to nawet za grosze, bo reszta pamięci będzie pracowała z niższą częstotliwością właśnie przez tę kość. Poza tym ja bym zainwestował już w 2 rdzeniowy procek Intela, które są dość wydajne (na podstawie testów), a coraz to nowsze gry będą tego wymagały i obsługiwały (Crysis, Unreal Engine 3.0)

Kupowanie procka na przysłość... Hmm... Tak samo jak GF3 na którym Doom mial pięknie dzialać... I z myślą o przyszłości kupowali go po 2k... A wyszło co wyszło ;)
Lineage 2 Classic EU

Carollo

Tia, tylko że już jest jakieś demo wymagające HT lub x2 procka... A Crysis się zbliża, ja bym osobiście poczekał aż te procki jeszcze bardziej stanieją...

A co do płyty - mam Gigabyte na S939 do którego luzik mogę wsadzić Athlona x2... I nie mam zamiaru wykładać kolejnych 600zł w przyszłości, żeby mieć o 30 sekund lepszy wynik przy kompresji filmu czy innych badziewi.

EPI Citadel
Warrior bez EQ ze skillami na pole - 28 lv - nie gram
Orc Shaman z top ng na 16 lvlu :P

Shaman

Cytat: Tyr16-Kingston DDR 2 x 512MB PC-400 CL3 400-447

firma jak najbardziej dobra... to że duale to tez extra... ale CL3???
BEZEDura !!!!!! kupuj CL2 Hyper-X Kingstona wydatek wcale nie jest o wiele wiekszy (rzędu 40pln) a RAM o wiele skuteczniejszy... szczególnie jeżeli wbijasz sie w 64bit...

reszta może być choć ja też bym polecał grafę GF...

ale zresztą to sie łatwo mówi... tu 40 tam 30 i nagle komputerek pare stówek droższy :P ale czasem warto dac troche wiecej niż sie zamierzało i mieć radoche ze sprzetu ;)

Tyr

CytatCrysis
BTW. To dopiero będze kurwa mocna grafa...
Lineage 2 Classic EU

~Armagedon~

taaa... a czytales cda ?? WIDZIALES JAKIE CRISYS MA WYMAGANMIA MINIMALNE ???
wymagania minimalne ( TAK !!! MINIMALNE !! )
to procek 3 gh 1 gb ramu ge-force 6600 gt !!!!!!!!!!!!!
a zalecane ( TAK ZALECANA !! )
to 2-rdzeniowka atlona x2/pentium d 1,5 gb ramoli geforce 7800gtx/radeon x1800xt DX10 i vista...

nie wiem jak wy ale taniej juz kupic ps3 i x360 T___T

tak wiec zeby kupic komputek ktory sie nada do grania W TYM ROKU
to trza wydac 4000 zl T___T a wyobrazcie sobie co bedzie za 5 lat !! 0.0
jakie beda wtedy wymagania minimalne ??
2 rdzeniowki 5 giga ?? 3 giga ramu ?? quarduple sli ge-force 7900 gt ?!?!?!
nie wiem jak wy ale chyba rzuce komputer T___T

Nabuchodonozor

Dlatego gramy w L2 2GHz , 512 ramoli i GFTi4200 wystarcza do całkiem miłej gry , nie instalujemy innych barbarzyńskich gier i nie zamierzamy instalować visty (bo sam system chce 1G ramu )

Ja sam mam P4 3GHz , 1G RAM Kingstona , GF 6600GT , płytę Asusa na intelu 915 i dysk Samsunga 250G sata-II i w L2 gra się bezproblemowa , animacja płynna , nowe gry chodzą na wysokich detalach. Z kompem nie ma co wariować żeby kupić kompa na którym pójdę nowe gry na full detalach to już trzeba dać ponad 4k , a w zbyt daleką przyszłość nie ma co wybiegać bo i tak nie wiadomo co będzie.

Shaman

hahaha a za 50 lat to.... :D takie gdybanie zostawmy innym jak mawia Mareczek Kondrat :P

dam porównanie co do ramu jeszcze... ja mam dual Kingstona 512mb hyper-x 400mhz CL2 i mam wiekszą wydajność niż kumpel co ma wsadzone 3 Kingstony po 512mb 400mhz CL3...

niby tylko jedna cyferka w dół a jaka różnica...

Cytatnie wiem jak wy ale taniej juz kupic ps3 i x360

nooo... i miec za polowe tej sumy coś czego nie rozbudujesz, nie rozszerzysz i nie sluży ci do tak wielu rzeczy co komp...

mam PS2 i gdyby nie Tekken5 to bylby to najgorszy zakup w moim zyciu :P

Tyr

Dobra ludzie offtop robicie xD

Co do ramu to fakt CL2 nie CL3... Nie spojrzałem :P ale timing mozna jeszcze przestawić... Ja ostatnio znalazłem cudem w biosie opcje (ctrl+F1) i z CL3 zrobiłem CL1,5 i o.o prawie 40% przyrostu wydajności ^^... Dlatego czasem warto się pobawić w o/c

Mój 2000-tysięczny post! xD OwNeD
Lineage 2 Classic EU