hepi xmas

Zaczęty przez GlooM, Grudzień 20, 2006, 03:59:40 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

GlooM

no co?
juz tylko kilka dni zostalo do tego najnudniejszego dnia w roku :S

Koni

Najnudniejszego nie nadnudniejszego :) Ważne, że można się opieprzać cały dzień :)
A tak na serio to świetą bożego narodzenia są tylko raz w roku i są specyficzne - zawsze rodzina się zjeżdża, można pogadać o wszystkim, karp na stole itd  :D Jedynie czego nie lubię to łamania się opłatkiem - jakoś tak się dzwinie czuje...
Upominki pod choinkę to bardzo fajna sprawa, zawsze można dać komuś coś ciekawego ^^
Co mnie denerwuje ? Może i post, i może to, że na jaki "kanał" włączysz to oprócz kolęd w wykonaniu Kayah Remix czy innych gówien nic innego nie ma, chyba że filmy puszczane od czasów komuny  :o

Nie lubicie Mikołaja ? Guw... Prawda :D

Your journey's never end

<--= They see me rollin They hatin Patrolling they tryin to catch me ridin dirty =-->

Siena

Ja tam mikołaja lubię ^^. ale taką "mikołajową" na pewno bym nie pogardził xD
Piszę poprawnie po polsku

Nie smuć się, że się skończyło... ciesz się, że było...

GlooM

Cytat: Koni w Grudzień 20, 2006, 05:08:48 PM
Co mnie denerwuje ? Może i post...
jaki post? zwlaszcza ze wigilia jest w niedziele...
w wigilie nie ma zadnego postu lol!

Scroller

Mnie denerwuje Kevin Sam w domu, ktory staje sie Bozonarodzeniową tradycją...

Nothing lasts forever...
...even cold November Rain

Drammer

Koni też to mam te dzielenie opłatkiem ...... jakieś takie ......
najlepsze są prezenty .....

takim bym nie zgardził

Scroller

Cytattakim bym nie zgardził
lol, to nie mikołaj tylko pielegniarka...
...fajna pielęgniarka :P

Nothing lasts forever...
...even cold November Rain

Cririus

Cytat: Scroller w Grudzień 20, 2006, 06:22:49 PM
Mnie denerwuje Kevin Sam w domu, ktory staje sie Bozonarodzeniową tradycją...

hehe też mnie to denerwuje  :dry: A ogólnie to święta to wspaniałą rzecz ;) Na kolacji wigilijnej można się najeść za wszystkie czasy :D

Cytatjedynie czego nie lubię to łamania się opłatkiem - jakoś tak się dzwinie czuje...

Również nie przepadam :P Ale to z powodu tego że do każdego trzeba latać i składać mu te same życzenia  :?
Zaufaj różowej sile :*:*:* || Lineage jest bogiem, expienie nałogiem, skille podstawą, a pk zabawą. || Graveland.

System

Mnie tlyko cieszy na wiglili "JEDZONKO" :D i cos podrzucone pod choinke...;)
"Czekaj...Czy ja k***a lubię poziomki?"

Siena

A mnie jakoś właśnie strawa wigilijna nie ujmuje. :/
Ryb nie lubię, za barszczem czerwonym też nie przepadam itp.. :P
Ale z prezentami to się zgodzę ^^

Nie smuć się, że się skończyło... ciesz się, że było...

Cririus

Cytat: Siena w Grudzień 20, 2006, 07:20:53 PM
A mnie jakoś właśnie strawa wigilijna nie ujmuje. :/
Ryb nie lubię, za barszczem czerwonym też nie przepadam itp.. :P
Ale z prezentami to się zgodzę ^^

haha :P to przecież główne dania :D Nie wiesz co tracisz ^^
Zaufaj różowej sile :*:*:* || Lineage jest bogiem, expienie nałogiem, skille podstawą, a pk zabawą. || Graveland.

serdel

Czyli Mikołaj jednak istnieje, a ja głupi nie wierzyłem .... :( Najlepsze lata mojego życia stracone ! ;(

Koni

Cytatjaki post? zwlaszcza ze wigilia jest w niedziele...
w wigilie nie ma zadnego postu lol!

Postu ścisłego nie ma ale jako taki jest. Jesz w wigilie schaba, a może karczek ?

A wigilia nie zawsze jest w niedziele. Daty się zmieniają.

O poście w wigilię Bożego Narodzenia

Do zachowania wstrzemięźliwości od pokarmów mięsnych w wigilię Bożego Narodzenia zachęca dyrektor Instytutu Teologicznego UKSW w Radomiu - ks. dr Dariusz Skrok. Jednocześnie przypomina, że prawo kanoniczne i liturgiczne mówi w tym przypadku tylko o poście zwyczajowym. Ponadto w wielu kościołach diecezji odwołano wieczorne Msze święte ze względu na tradycję wieczerzy wigilijnej w rodzinnym gronie.

- Niedziela postu nie przyjmuje, ale tradycjnie, po staropolsku, przeżywamy Wigilię jako postną. Z tej racji, w niedzielę nie będą odprawiane wieczorem Msze św., wtedy wszyscy przebywamy w gronie rodzinnym - informował w czasie ogłoszeń parafialnych proboszcz radomskiej katedry ks. prałat Edward Poniewierski.

Liturgista ks. dr Dariusz Skrok przypomina, że post w wigilię Bożego Narodzenia jest postem zwyczajowym.

- To wynika z naszej, polskiej tradycji spożywania wieczerzy wigilijnej, że nie spożywamy potraw mięsnych. Jeśli ktoś chce zachować tego wieczoru post, może go zachować - podkreślił ks. Skrok.

- Jestem przekonany, że nie pojawi się zwyczaj obecny w krajach zachodniej Europy, gdzie w czasie Wigilii spożywa się pokarmy mięsne. U nas ta tradycja jest silna oraz pozostanie przekonanie, że nie tylko spożywamy postne dania, ale ten dzień przeżyjemy w wymiarze duchowym, czuwania na przyjście naszego Zbawiciela Jezusa Chrystusa - dodał ks. Dariusz Skrok.

Dyscyplinę dotyczącą postów reguluje Kodeks Prawa Kanonicznego. Rozróżnia się post ilościowy i jakościowy.

Post ilościowy polega na spożyciu w ciągu dnia tylko jednego posiłku do syta oraz lekkiego posiłku rano i wieczorem. Post jakościowy polega na powstrzymaniu się od spożywania pokarmów mięsnych.

W każdy piątek roku, jeżeli nie przypada w tym dniu uroczystość, należy zachować post jakościowy, czyli wstrzemięźliwość od pokarmów mięsnych.

Natomiast post ilościowy i jakościowy obowiązuje tylko dwa dni w ciągu roku, to jest w Środę Popielcową i w Wielki Piątek. Obowiązuje on wiernych od ukończenia 18 roku życia do rozpoczęcia 60 roku życia. Do zachowania wstrzemięźliwości zobowiązani są wierni, którzy ukończyli 14 rok życia.

Od zachowania obowiązku wstrzemięźliwości i postu możliwe jest uzyskanie dyspensy, której dla własnych diecezjan udziela ordynariusz miejsca, a dla parafian proboszcz własny.
Your journey's never end

<--= They see me rollin They hatin Patrolling they tryin to catch me ridin dirty =-->

Drammer

ciekawe czy byliście grzeczni w tym roku ?

mussaszi

Ja miałem wczoraj wigilie w pracy  :P nuda,popelina i sztywniactwo :( ale człowiek musiał tam być bo by zaraz gadali że się wszystkich olewa 8)
Co innego w domu  :D to uwielbiam.

Czym Go przyjąć?

Święty Mikołaj jest bardzo zapracowany. W okresie świąt nie ma czasu przygotować sobie jedzenia. Dlatego przed zaśnięciem należy przygotować dla niego poczęstunek.
Święty Mikołaj jest znanym łakomczuchem. Najbardziej lubi maślane ciasteczka, czekoladę i mleko (może być kakao).

Przygotowane smakołyki należy pozostawić na stole w kuchni na noc. Taki poczęstunek wzmocni Świętego Mikołaja, a Wasz dom zapamięta jako gościnny i pełen ciepła.

Nie można zapominać o mikołajowych reniferach. Najlepiej przygotować dla nich wiązkę siana. Renifery uwielbiają także jabłka. Ich poczęstunek również można pozostawić w kuchni (Święty Mikołaj zapewne im go zaniesie) albo na balkonie lub w ogrodzie (wtedy same go znajdą).

L2 EPI
Nick:   FiluteK-WS
Nick:   BumCykCyk lv 79+noblesse
Klasa:  Fortune Seeker - subka ST lv 78+
subka Titan lv 77+

serdel

Cytat: mussaszi w Grudzień 21, 2006, 10:28:50 AM
Przygotowane smakołyki należy pozostawić na stole w kuchni na noc.
Jasne, a potem Pan Domu w nocy w drodze do WC wszamie smakołyki :P

Cyceron

Cytat: Koni w Grudzień 20, 2006, 05:08:48 PM
Nie lubicie Mikołaja ? Guw... Prawda :D

Hehe taki mikołaj mi pasuje ;). Wczoraj koleżanka z klasy ubrała czape mikołaja i do tego była ubrana pod siebie, zgadnijcie reakcje wszystkich kolesi z klasy ;) . Tym bardziej, że jest jedną z 2 dziewczyn klasie (i to ta ładna) i jedną z 7 ze szkoły (i to ta najładniejsza chyba).

takim bym nie zgardził
Cytat: Scroller w Grudzień 20, 2006, 06:49:49 PM
Cytattakim bym nie zgardził
lol, to nie mikołaj tylko pielegniarka...
...fajna pielęgniarka :P

To miał być prezent..Ja chce taki prezencik!!

Cririus

Koni

CytatHehe taki mikołaj mi pasuje . Wczoraj koleżanka z klasy ubrała czape mikołaja i do tego była ubrana pod siebie, zgadnijcie reakcje wszystkich kolesi z klasy  . Tym bardziej, że jest jedną z 2 dziewczyn klasie (i to ta ładna) i jedną z 7 ze szkoły (i to ta najładniejsza chyba).

U mnie też nie ma dużo dziewczyn w szkole - a jak są to albo w ciąży albo pasztet  :shock:
Your journey's never end

Cririus

Cytat: Koni w Grudzień 21, 2006, 10:55:36 PM
CytatHehe taki mikołaj mi pasuje . Wczoraj koleżanka z klasy ubrała czape mikołaja i do tego była ubrana pod siebie, zgadnijcie reakcje wszystkich kolesi z klasy  . Tym bardziej, że jest jedną z 2 dziewczyn klasie (i to ta ładna) i jedną z 7 ze szkoły (i to ta najładniejsza chyba).

U mnie też nie ma dużo dziewczyn w szkole - a jak są to albo w ciąży albo pasztet  :shock:

U mnie w szkole nie jest ani dużo, ani mało. Wiadomo większość dziewczyn wygląda jak smok wawelski po wypiciu jeziora (tak, chyba było to jezioro). Aż się dziwie że jeszcze nie pękły  :shock: Tylko nieliczne są ładne ;) 

mussaszi

Cytat: Cririus w Grudzień 21, 2006, 07:53:59 PM
macie tu coś odemnie:

;)

Jak by mnie żona zastała z takim prezentem w domu to by mnie w-_-a przez okno razem z nim  :bangin:

Tak między nami fajny ten prezencik  :drool:

L2 EPI
Nick:   FiluteK-WS
Nick:   BumCykCyk lv 79+noblesse
Klasa:  Fortune Seeker - subka ST lv 78+
subka Titan lv 77+

Drammer

Cyceron masz fotki dla kolegów :P

Cyceron

Cytat: mussaszi w Grudzień 22, 2006, 11:47:22 AM

Tak między nami fajny ten prezencik  :drool:

No bez kitu, taki prezent chcę na te święta, muszę napisać list do mikołaja i mama musi go wysłać.

Cytat: Drammer w Grudzień 22, 2006, 01:32:24 PM
Cyceron masz fotki dla kolegów :P

NIEEEE!!! Będę samolub!! Ja z nią nawet nie gadam, zawsze trzyma się z narkusami z klasy. Zresztą ja zawsze nie rozmawiałem z dziewczynami z klasy, przez całe 11 i pół roku nauki.

Pavel

Miałem taką tapetę na pulpicie tak mi się spodobała, że przez rok jej nie zmieniałem od świąt do świąt  :D
Aki -> Swordsinger -> Eureka -> Invisible -> Giran Castle

Tyr

Fanatycy... Ja bym się znudził po 30minutach :D
Lineage 2 Classic EU