Katyń

Zaczęty przez Shaman, Listopad 20, 2007, 09:33:58 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Shaman

a "Katyń" jest świetny co wy chcecie od tego filmu... mial naświetlic jak wygladał katyń z punktu społecznego i udało się to Wajdzie idealnie... To jeden z najlepszych filmów na bazie historii jaki nakręcono w ogóle jak dla mnie... te wstawki propagandowych prawdziwych filmow i nazistów i sowietów to po prostu majstersztyk...

ale widzać ze mało wiecie o samych faktach i szczegółach na jakich oparty jest film.... np ten dziennik... on naprawde jest wystawiony w muzeum wojska polskiego... pęknieta płyta jednego z oficerów pilotów naprawdę jest wystawiona na ekspozycji...

jezeli ktos sie spodziewal filmu ala holywoodshit to moze i sie rozczarowal... ale ja jestem jak najdalszy od tego :)

Jarllax

Cytat: Shaman w Listopad 20, 2007, 09:33:58 PM
gra: Tibia/Mu
film: Morderczy Afganistan
piosenka: ogólnie wszystko co zwiazane z Dodą....

a "Katyń" jest świetny co wy chcecie od tego filmu... mial naświetlic jak wygladał katyń z punktu społecznego i udało się to Wajdzie idealnie... To jeden z najlepszych filmów na bazie historii jaki nakręcono w ogóle jak dla mnie... te wstawki propagandowych prawdziwych filmow i nazistów i sowietów to po prostu majstersztyk...

ale widzać ze mało wiecie o samych faktach i szczegółach na jakich oparty jest film.... np ten dziennik... on naprawde jest wystawiony w muzeum wojska polskiego... pęknieta płyta jednego z oficerów pilotów naprawdę jest wystawiona na ekspozycji...

jezeli ktos sie spodziewal filmu ala holywoodshit to moze i sie rozczarowal... ale ja jestem jak najdalszy od tego :)

Zarzucasz mi że mało o tym wiem ?
Nie ładnie nie ładnie ... zdziwiłbyś się.

Shaman

nic nikomu nie zarzucam... nie taka moja rola... dziwie sie po prostu takiej opinii....

a teraz po tym jak napisales ze bym sie zdziwil to dziwie sie jeszcze bardziej... takiej postawie :shock:

bo to jeden z tych naprawde nielicznych filmow historycznych gdzie wszystko bylo przemyslane od poczatku do konca i ladnie zgralo sie w naprawde dobry film... no ale moze inne filmy o Katyniu są dla Ciebie ciekawsze ....

echoes

shaman-chodzi o to ze sam film jest do bani i sztucznie patetyczny ;)
a nie temat,temat to co innego,ale dobrymi checiami to pieklo jest wybrukowane ;)

Shaman

dla mnie nie byl sztucznie patetyczny... niestety tacy ludzie byli wtedy... bardziej niz przezycie żołnierza liczyl sie jego honor i tak to jest pokazane.
Dzisiaj oficer by zrobil wszystko by uciec, przegrupowac sily, dozbroic sie i wrocic do walki.... w tamtych czasach wygladalo to niestety tak jak na filmie.

Całe społeczeństwo było inne wiec najpierw trzeba to zrozumiec zanim zrozumie sie wydźwięk tego filmu....

dobra... nie robmy offtopu bo sam sobie minusa bede musial dac :D

jak ktos uwaza ze film do bani to zapraszam na pw i podyskutujemy sobie dalej :P

jaro146

Dorzuce cos jeszcze ;)
Gra: Tibia(ahhh te efekty graficzne... chmurka, chmurka, krzyzyk,chmurka, krzyzyk <-- tak wyglada walka oO)
Film:To co wczesniej plus wszystkie "opery mydlane" XD
Piosenka:
CytatTokio Hotel, Doda <--- O.o
zgadzam sie >_<

Co do gry MU... Nie jest najgorsza(wedlug mnie). Sam w nia gralem jakis czas. Na poczatku mnie wciagnela ale po dluzszym czasie sie nudzi ;)

Cytat: Shaman w Listopad 20, 2007, 09:33:58 PM

Dokladnie... O to mi chodzilo :D

Xyber

Gra: HoMM 5 (w Tibie nie grałem więc nie będę się wypowiadał. Piszecie "Tibia" a pewnie większość nigdy nie miała styczności z grą, mówicie np: "tibia to syf" na pytanie "skąd wiesz skoro nie grałeś", "a wszyscy tak mówią")
Film: Zemsta (nie wiem jakim cudem znalazłem się w kinie na tym filmie, ale nie powiem miło się spało ;) )
Piosenka: wszystkie "Hip-Hop'siupy"

Cytata "Katyń" jest świetny co wy chcecie od tego filmu... mial naświetlic jak wygladał katyń z punktu społecznego i udało się to Wajdzie idealnie... To jeden z najlepszych filmów na bazie historii jaki nakręcono w ogóle jak dla mnie... te wstawki propagandowych prawdziwych filmow i nazistów i sowietów to po prostu majstersztyk...

jezeli ktos sie spodziewal filmu ala holywoodshit to moze i sie rozczarowal... ale ja jestem jak najdalszy od tego Smile

Fakt film był bardzo ciekawy i bardzo dobrze naświetlił tamte wydarzenia. Jedynym minusem filmu był Paweł Małaszyński, który się do tej roli po prostu nie nadawał. Możliwe, że taki wizerunek wykreował sobie w moich oczach rolą w serialu "Magda M".

Shaman

ale prosze cie... jego zdjecie mialo tam wiecej ujęć niż on sam :P .... to że jedną niby awanturke zrobil jak jakis serialowy amant w niczym nie szkodzi filmowi....

Bled

atk btw sceny z samego mordu daja do myslenia.... bam->next->bam->next->bam->next->bam->next->bam->next...

Dev

rzeczywiscie pachnidlo to najdurniejszy film jaki widzialem
Jesli juz chodzi wam o takie "historyczne" filmy to "Pianista" wymiata. Jeden z moich ulubioych filmów. Na Katynia poszedlem samemu licząc ze trafie w podobne klimaty. I jakże się myliłem, film kopletnie mi sie nie spodobał (przez to durne zakończenie)
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Xyber

Cytatrzeczywiscie pachnidlo to najdurniejszy film jaki widzialem
Jesli juz chodzi wam o takie "historyczne" filmy to "Pianista" wymiata. Jeden z moich ulubioych filmów. Na Katynia poszedlem samemu licząc ze trafie w podobne klimaty. I jakże się myliłem, film kopletnie mi sie nie spodobał (przez to durne zakończenie)

Weź ty się zastanów zanim coś napiszesz! Jakie durne zakończenie?? W katyniu (mówię o wydarzeniu historycznym) skończyło się dokładnie tak samo. Nie wiem co miałeś na myśli pisząc tego posta, ale na prawdę mi ciebie żal

Shaman

Cytat: Dev w Listopad 22, 2007, 12:02:47 AM
Na Katynia poszedlem samemu licząc ze trafie w podobne klimaty. I jakże się myliłem, film kopletnie mi sie nie spodobał (przez to durne zakończenie)

:o :o :o

to idz na wersje rosyjską .... tam bedziesz mial ze polacy sami sie zabili i nikt ich nie mordowal..... a tak w ogole to wrocili sobie do domow i teraz sieja propagande antyrosyjska....

jezu.... najdurniejsza wypowiedz tego forum ever.....  :shock:  :shock: :shock:

gra: ascendancy - stara strategia ale idiotyczna jak nie wiem co... starsi pewnie ja pamieaja ;)
film: transformers.... tak zrypali ze szkoda komentarza
piosenka: eeee country? :P

BaRt

A może Dev'owi chodziło o to, że tak "nagle" się skończyło? Wg. mnie akcja spokojnie mogłaby się toczyć dalej.

Xyber

CytatA może Dev'owi chodziło o to, że tak "nagle" się skończyło? Wg. mnie akcja spokojnie mogłaby się toczyć dalej.

Pewnie reżyser mógł sobie wymyślić własne zakończenie. Nie pomyślałeś o tym, że to film na faktach i scenariusz opiera się właśnie na nich? A zakończyło się na scenie masowego mordu po to aby ludzie mogli wyjść z kina i wszystko sobie przemyśleć.

Ulv

Cytat: Shaman w Listopad 22, 2007, 08:16:32 AM
Cytat: Dev w Listopad 22, 2007, 12:02:47 AM
Na Katynia poszedlem samemu licząc ze trafie w podobne klimaty. I jakże się myliłem, film kopletnie mi sie nie spodobał (przez to durne zakończenie)

:o :o :o

to idz na wersje rosyjską .... tam bedziesz mial ze polacy sami sie zabili i nikt ich nie mordowal..... a tak w ogole to wrocili sobie do domow i teraz sieja propagande antyrosyjska....

jezu.... najdurniejsza wypowiedz tego forum ever.....  :shock:  :shock: :shock:

Shaman, pewnie chodzi o Małaszyńskiego. Wszystkie durne dziewczyny miały nadzieję, że ich bóstwo jednak wyrwie się z drutu, rak oprawców i ucieknie między gradem strzał jak Rambo.

Dev

Nie, nie chodzi o to, cóż, przed obejrzeniem filmu nie znałem historii katynia (a szkoda). Moim zdaniem i tak ,,Pianista'' (the pianist) był duuużo lepszy, co więcej -  to jeden z moich ulubionych filmów ..
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Shaman

Pianista był o jednym a Katyń o drugim.... nie ma co porownywać.... ja ogolnie bardzo siedze w tematyce i wojskowej i historii wojennej naszego kraju ... bardzo dlugo czekałem aż ktoś nakręci ten film i nic a nic mnie nie rozczarował.... to najlepsza produkcja oparta na faktach jakakolwiek powstala w naszym kraju... nawet film o papieżu sie nie umywa....

Cytat: Devprzed obejrzeniem filmu nie znałem historii katynia

nie mow tego głośno bo wstyd sobie robisz....  :shock:

echoes

pianista tez na faktach i duzo lepszy?A dlaczego?Duzo lepszy rezyser i o 5 ton mniej smiesznego i sztucznego patosu ;) Wajda skepscil sie i tyle...
Shaman na litosc boska,co ty probujesz udowodnic?I po co te ataki na ludzi?Jestes chyba jedyna osoba na tym forum ktora twierdzi ze ten film jest wartosciowy artystycznie
shaman,to jest film a nie ksiazka,nie unikniemy ocen wartosci artystycznej,a ta wartosc w tym filmie jest slabiutka ;)
wiec historia swoja a artyzm filmu swoja droga...szkoda ze to dwie rozne drogi ;)
ps:nie jestes sam na tym forum jesli chodzi o historie polskiej wojskowosci,co nie zmienia faktu ze film jako film jest slabiutki ;)
a co do filmu o wojtyle to juz w ogóle jakas tragedia,nawet nie bede mowil nic o tym filmie,jeden z najgorszych jakie w zyciu widzialem ;)
temat nie moze byc nadrzedny wzgledem wartosci artystycznej filmu panie kolego ;)

Shaman

a wy nadal nie kumacie.... ten patos musiał byc.... on nie byl sztuczny... tak wygladalo społeczeństwo wtedy a tym bardziej oficerowie i ich rodziny sie go trzymały. Bez pokazania takiej sztywnej korelacji bohaterow ze swiatem nie mialo to sensu. Nie mowie ze film powinien oskara dostac ale jest udanym filmem pokazujacym nie tylko sam akt mordu ale i to jak cała sprawa odbila sie echem wsrod społeczeństwa... to że żony oficerow dlugo żyły nadzieją o tym że może ich mąż przeżył itp... wielu oficerow naprawde dawalo sie wcielic do nowej armi ludowej i potem strzelali sobie w łeb.... wielu ludzi sie przystosowywalo do nowej sytuacji tak jak siostra Małaszyńskiego w filmie....

Cytat: echoes w Listopad 23, 2007, 01:27:30 AM

Shaman na litosc boska,co ty probujesz udowodnic?I po co te ataki na ludzi?
a w ktorym miejscu ja atakuje ludzi? to ze ktos nie znal historii katynia a jest w liceum jest dla mnie powodem do wstydu i to powiedzialem.... ale gdzie te ataki na ludzi?

Cytat: echoes w Listopad 23, 2007, 01:27:30 AM
temat nie moze byc nadrzedny wzgledem wartosci artystycznej filmu panie kolego ;)
otóż drogi kolego wszystko zależy od tego jakie dany film ma nieść przeslanie i co ma sobą reprezentować... To nie miał być film ani stricte artystyczny ani dokumenalny... mial w dość prosty sposób przypomnieć tamten okres społeczeństwu i to zadanie spełnił znakomicie.... ;)
nie każdy film musi być cudowny artystycznie by byc dobrym filmem, i nie kazdy film musi byc dobry by byc artystycznym.... :P

zreszta powiedzialem ze dosc offtopa w offtopie :D na pm moge podyskutowac z kazdym kto ma ochote.... tutaj konczymy albo moderator wyłuska nasze odpowiedzi i stworzy nowy temat o katyniu :)

echoes

fajnie sie tu dyskutuje z panem kolega ;p
a na zakonczenie offtopu dodam tylko ze nazwisko "Wajda" zobowiazuje do pewnego poziomu ktorego niestety ten film nie trzyma :P
aa i jeszcze jedno,chcialem napisac pompatyzm a nie patos >.<
koniec offtopu z mojej strony ;]

bylyforumowicz

Cytat: Shaman w Listopad 23, 2007, 09:23:48 AM

a w ktorym miejscu ja atakuje ludzi? to ze ktos nie znal historii katynia a jest w liceum jest dla mnie powodem do wstydu i to powiedzialem.... ale gdzie te ataki na ludzi?

LOL

Osobiscie szanuje ludzi ktorzy oddali zycie w slusznej sprawie, zgineli za swoje przekonania, wiare, narodowosc etc etc, ale na serio- nie interesuje mnie historia. Rownie dobrze mozna powiedziec ze brak umiejetnosci liczenia pochodnych czy totalny brak wiedzy o programowaniu w pascalu rowniez powinno byc powodem do wstydu. Nawet jesli taki jest program liceum to co z tego? Ja po zdaniu matury zupelnie nie mam kontaktu z przeszloscia i nie potrzebna mi jest wiedza co sie wydazylo X lat temu. Jesli bede potrzebowal poglebic swoja wiedze to sobie poczytam w odpowiednich ksiazkach czy gazetach. Na razie wystarczy mi wiedza, ze cos takiego kiedys bylo.

Koszalek

Cytat: bylyforumowicz w Listopad 23, 2007, 12:15:12 PM
Cytat: Shaman w Listopad 23, 2007, 09:23:48 AM

LOL

Osobiscie szanuje ludzi ktorzy oddali zycie w slusznej sprawie, zgineli za swoje przekonania, wiare, narodowosc etc etc, ale na serio- nie interesuje mnie historia. Rownie dobrze mozna powiedziec ze brak umiejetnosci liczenia pochodnych czy totalny brak wiedzy o programowaniu w pascalu rowniez powinno byc powodem do wstydu. Nawet jesli taki jest program liceum to co z tego? Ja po zdaniu matury zupelnie nie mam kontaktu z przeszloscia i nie potrzebna mi jest wiedza co sie wydazylo X lat temu. Jesli bede potrzebowal poglebic swoja wiedze to sobie poczytam w odpowiednich ksiazkach czy gazetach. Na razie wystarczy mi wiedza, ze cos takiego kiedys bylo.

Przygladam sie tej dyskusji z boku - ale sory teraz nie wytrzymalem ...

Na szczescie nie kazdy uwaza, ze nie jest mu potrzebna wiedza o tym, co wydarzylo sie X lat temu!

Obojetnie w jakich czasach zyjesz i gdzie - bez znajomosci historii nie jestes w stanie zrozumiec podstaw przemian,
decyzji powodujacych te przemiany - nie mowiac juz o tym co dzieje sie na swiecie ...
Nie rozumiem jak mozna kwestionowac znaczenie Historii ...

Nie rozumiem jak mozna nie zdawac sobie sprawy ze znaczenia historii w kulturze, sztuce, w ksztaltowaniu calego narodu.
Wszystko co ciebie otacza jest dzielem historii, wszystko co stworzyl czlowiek, jako istota rozumna i wolna.
Oczywiscie - otacza nas coraz wiecej, tzw. "fachowych idiotow" ograniczajacych swa wiedze do penego waskiego ogrodka - w pewnym sensie niedorozwojow umyslowych.
Czlowiek nie znajacy przynajmniej podstaw historii, czy lekcewazacy jej znaczenie nie jest w stanie
zrozumiec otaczajacego swiata, jako calosci zjawisk a w zwiazku z tym nie bedzie umial sie w nim racjonalnie znalezc.

"Narod, ktory nie zna wlasnej historii traci tozsamosc"

Z jednej strony mowisz:
szanuje ludzi ktorzy oddali zycie w slusznej sprawie, zgineli za swoje przekonania, wiare, narodowosc etc

A z drugiej:
nie potrzebna mi jest wiedza co sie wydazylo X lat temu

Wspolczuje ci -> pewnie czesto nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak sobie przeczysz i jakie bzdury opowiadasz,
ale coz :

Czlowiek nie znajacy przynajmniej podstaw historii, czy lekcewazacy jej znaczenie nie jest w stanie
zrozumiec otaczajacego swiata, jako calosci zjawisk a w zwiazku z tym nie bedzie umial sie w nim racjonalnie znalezc.

bylyforumowicz

Cytat: Koszalek w Listopad 23, 2007, 12:51:40 PM

Przygladam sie tej dyskusji z boku - ale sory teraz nie wytrzymalem ...

to pusc

Cytat
Na szczescie nie kazdy uwaza, ze nie jest mu potrzebna wiedza o tym, co wydarzylo sie X lat temu!

Obojetnie w jakich czasach zyjesz i gdzie - bez znajomosci historii nie jestes w stanie zrozumiec podstaw przemian,
decyzji powodujacych te przemiany - nie mowiac juz o tym co dzieje sie na swiecie ...
Nie rozumiem jak mozna kwestionowac znaczenie Historii ...

Nie kewstionuje znaczenia historii, po prostu nie potrzebuje wiedziec co sie wydazylo w 1932 a co 1934. Poza tym jaki wplyw ma znacznie historii na to co sie dzieje na swiecie? Mnie na historii nikt nie uczyl jak wyglada wspolczesny swiat.

Cytat
Nie rozumiem jak mozna nie zdawac sobie sprawy ze znaczenia historii w kulturze, sztuce, w ksztaltowaniu calego narodu.
Wszystko co ciebie otacza jest dzielem historii, wszystko co stworzyl czlowiek, jako istota rozumna i wolna.
Oczywiscie - otacza nas coraz wiecej, tzw. "fachowych idiotow" ograniczajacych swa wiedze do penego waskiego ogrodka - w pewnym sensie niedorozwojow umyslowych.

Po pierwsze, powtarzasz sie. Juz napisalem, ze zdaje sobie sprawe z tego ze historia miala wplyw (kolosalny) na wyglad obecnego swiata. Po drugie nazywasz wybitnych naukowcow niedorozwojami umyslowymi? Wlasnie dzieki nim mozesz teraz uzywac komputera, grac w l2 itd.

Cytat

ja sie odnajduje calkiem dobrze.

Cytat
"Narod, ktory nie zna wlasnej historii traci tozsamosc"

Czasami wole pozostac anonimowy. Poza tym jakos nie przywiazuje wiekszej wagi do tego gdzie sie urodzilem.

Cytat
Wspolczuje ci -> pewnie czesto nawet nie zdajesz sobie sprawy z tego, jak sobie przeczysz i jakie bzdury opowiadasz,
ale coz :

Hmm, idac dalej tym tropem mozna by dojsc do nastepujacych wnioskow: Jesli nie znasz zasad dzialania silnika odrzutowego i na czym polega nosnosc skrzydel w samolocie to nie mozesz sie odnalesc podczas lotu. Dalej- czy mam prawo nazywac niedorozwojem osobe, ktora nie wie na czym polega hipoteza Goldbacha? Bez przesady, nie gloryfikujmy jednej dziedziny nauki...

Cubu$

Wg mnie mylisz się i to bardzo...
Ci ludzie którzy X lat temu oddali życie, często oddawali je dla dobra NASZEJ Ojczyzny bez ich poświęcenia, kto wie czy teraz byśmy mówili, pisali po Polsku i czy kraj Polska by w ogóle istniał. I nie mów że nie musisz wiedzieć co się działo X lat temu. Bo to jest historia Twojego kraju. I powinniśmy chociaż sama pamięcią o tych ludziach uszanować to że oddali życie za naszą wolność.

bylyforumowicz

Cytat: Cubu$ w Listopad 23, 2007, 02:36:28 PM
Wg mnie mylisz się i to bardzo...
Ci ludzie którzy X lat temu oddali życie, często oddawali je dla dobra NASZEJ Ojczyzny bez ich poświęcenia, kto wie czy teraz byśmy mówili, pisali po Polsku i czy kraj Polska by w ogóle istniał. I nie mów że nie musisz wiedzieć co się działo X lat temu. Bo to jest historia Twojego kraju. I powinniśmy chociaż sama pamięcią o tych ludziach uszanować to że oddali życie za naszą wolność.

Najwyzej bylbym niemcem, lub nie urodzilbym sie wcale. To taka straszna perspektywa?