Katyń

Zaczęty przez Shaman, Listopad 20, 2007, 09:33:58 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

bylyforumowicz

Jesli nie sa logiczne, to gdzie sobie przecze?

Porownania sa jak najbardziej trafione, chodzi o spoleczna akceptacje innych wartosci- ja cenie sobie co innego, ktos inny jeszcze co innego. Moj protest byl skierowany przeciwko probie narzucenia mi okreslonego swiatopogladu, skoro urodzilem sie tutaj to powinienem pielegnowac pamiec o tym co dzialo sie podczas II WS. Mi wystarczy wiedza jaka mam, nie podchodze do tego emocjonalnie, mozna powiedziec ze odnosze sie do tych wydazen z dystansem. Nie moge byc obojetny wobec mojego miejsca urodzenia, bo nie. Nie moge uwazac sie za kosmopolite bo jestem polakiem i powinienem byc z tego dumny.
"Swoimi wypowiedziami kreujesz się na osobę, która wszyscy atakują, nikt jej nie rozumie"- nie kreuje sie na nikogo, nie oczekuje ze ktos mnie zrozumie. Irytuje mnie fakt, ze nie moge miec wlasnej hierarchii wartosci bo od razu ktos zbluzga mnie, ze jestem taki i owaki, a za swoja "odmiennosc" powinienem przepraszac. 
"Słyszałeś takie powiedzenie: "jedna osoba powie ci ze jestes pijany, olej to. Powie ci druga, idz do domu"?" Slyszalem, szkoda tylko ze to jest takie smieszne uproszczenie. Mozna byc pijanym badz nie. Przekonania (jakiekolwiek) sa wartoscia wzgledna, nie ma tutaj prawdy obiektywnej.

Cytatrzygać mi się chce jak widzę twoje spaczone podejście do świata, a jeszcze bardziej, gdy zasłaniając się "wielkimi hasłami" próbujesz wymusić na nas akceptacje swoich chorych poglądów. Ale nie dziw się że u ludzi trudno o akceptacje dla chamstwa i idiotyzmu.

W moich wypowiedziach nie ma "wielkich hasel", moze uzywanie *w miare* porawnej polszczyzny powoduje taki efekt? Po prostu otwarcie sprzeciwiam sie szowinizmowi, ktory tu az kipi. Chamstwo, coz- to nie ja nazwyam rozmowce idiota, ktory nie rozumie znaczenia slow.

Cytat: Polgara w Listopad 24, 2007, 08:12:28 PM
byłyforumowicz nawet nie chce mnie sie cytować Twoich wypowiedzi z całego tego tematu.
Przeczytałem dokładnie wszystkie Twoje wypowiedzi i płakać mnie sie chce ze żyją tacy ludzie na świecie jak TY.

Cytat
Osobiscie szanuje ludzi ktorzy oddali zycie w slusznej sprawie, zgineli za swoje przekonania, wiare, narodowosc
/co zlego w tym cytacie?
A już totalnym kretynizmem i debilizmem z Twojej strony było wrzucenie do wątku o Katyniu
tematu o lesbijstwie..
Takim postępkiem zaprzeczyłeś sam sobie.
Ty nie masz szacunku dla nikogo nawet dla samego siebie.
/wrzucilem to jako porownanie do braku spolecznej akceptacji "innosci".
Po przeczytaniu wszystkiego a zwłaszcza ostatniego Twojego posta jesteś dla mnie dnem moralnym jak i intelektualnym.

Równając ofiary jak i problem Katynia z tematem o lesbijkach obrażasz wszystkich zwłaszcza te miliony Polaków które ginęły za Polskę, abyśmy mogli i Ty żebyś mógł Zyć w wolnym Kraju który się nazywa POLSKA
/nie powiem, ze nikogo o to nie prosilem (wtedy mialbym pewnie wizyte w domu z siekierami i widlami), ale na serio- czy jesli bylibysmy obywatelami innego kraju (losy polski potoczylyby sie inaczej i nie byloby jej dzisiaj na mapach) to zapewne zostalbym skrytykowany za napisanie "nie czuje sie obywatelem xxx panstwa, bo w glebi duszy jestem polakiem. Przodkowie walczyli i gineli za wolnosc mojego kraju i mimo, ze im sie nie udalo to sprzeciwiam sie obecnemu rzadowi- PRECZ Z POLSKICH ZIEM!!!". Zapewne zostalbym wysmiany. Poza tym nie porownuje ofiar katyna i homoseksualizmu, porownuje polskie fobie na tle roznych wartosci.

Polgara

Tym postem to mnie wręcz osłabiłeś.
Taki fakt historyczny jak rozbiory Polski powinien być Ci znany to się właśnie tyczy tego Precz z Polskich Ziem.

Cytat/wrzucilem to jako porownanie do braku spolecznej akceptacji "innosci".
czyli idąc dalej Twoim tokiem rozumowania akceptować powinniśmy wszystko ???
Morderców, gwałcicieli, pedofilie, nazizm ect.
Przecież to też jest inność.

Facet obojętne jakiej byś nie był narodowości czy to byłbyś Żydem, Niemcem ,Francuzem, Amerykaninem itd. itp.
To największą wartością jest szacunek dla OJCZYZNY. Ty tego szacunku nie masz.
Piszesz o wartościach pisząc tu takie posty Ty nie szanujesz żadnych wartości. Zasłaniasz się swoją innością. Tylko że to nie jest inność tylko IGNORANCJA.
Ignorancjom z Twojej strony jest ze w dupie masz poszanowanie uczuć milinów ludzi których to całe rodziny zostały pomordowane czy to w Katyniu czy w Obozach.
Dzięki tym ludziom którzy ginęli mamy teraz Wolną Polskę, taką ignorancja obrażasz rodziny tych ludzi. Obrażasz też tych którzy, przeżyli jak i też ich rodziny w tym i mnie. Mój dziadek przeżył dwie wojny należał do Legionów Piłsudskiego, przeżył obozy pracy na Ukrainie, Niemczech jak i Oświęcim.
I chuj mnie strzela jak czytam posty takiego ignoranta. Bo niewiele Ci brakuje abyś napisał tak jak to mówią rosjanie ze Polacy sami sie w Katyniu pomordowali a tak jak mówią niemcy Polacy sami sie w obozach zabijali i ze to były Polskie obozy.

Facet zamilcz i nie pisz na tym forum więcej

bylyforumowicz

Niektorzy sa niemilosiernie ograniczeni. Ja pisze o tym, ze nie kazdy musi znac dokladny przebieg wydazen sprzed 67 lat. Osobiscie nie poczuwam sie do bycia polakiem- jestem obywatelem RP, nie przywiazuje wiekszej wagi do tego. Co do tego ma "ignorancja" czy wielokrotnie powtarzany "debilizm"?

Cytatczyli idąc dalej Twoim tokiem rozumowania akceptować powinniśmy wszystko ???
Morderców, gwałcicieli, pedofilie, nazizm ect.
Przecież to też jest inność.

Nie moge lepiej tego zobrazowac, o ile mi wiadomo kosmopolityzm nie jest karalny...

Moje ostatnie slowa (mam nadzieje, wasza tworczosc jest nieobliczalna, proba zrobienia ze mnie przesmiewcy smierci i honoru prawie wam sie powiodla). Co innego jest szanowac cos, co innego utozsamiac.

/Polgara dostajesz ostrzeżenie za złamanie 5 punktu regulaminu forum

moze wystawicie sobie za zlamanie 4 punktu?

Polgara

Najpierw równasz poglądy wygłaszane o Katyniu z poglądami o chomoseksualiźmie jako akceptacji inności ja Ci podaje czy czy morderców gwałcicieli też mamy akceptować bo to inność. Nie mając na to argumentów wyjeżdżasz z kosmopolityzmem a co ma piernik do wiatraka ze ty uważasz się za obywatela świata.
To że uważasz się za obywatela świata nie zwalnia Cię z szanowania uczuć obywateli państwa w którym mieszkasz.

Urodziłeś się w Polsce, mieszkasz w Polsce, uczysz się w Polsce, pracujesz w Polsce.
I gdybyś miał choć odrobinę kultury i własnej godności to uszanował byś tą Polskę jak i Polaków, którzy żyli i ginęli żebyś mógł mieszkać w tej Polsce, jak i szanował byś Polaków którzy obecnie żyją.
Nikt Cię w Polsce na siłę nie trzyma. Jak tak bardzo Ci się w Polsce nie podoba to wyjedz z tego co widać bardzo kochasz się w Niemczech.

CytatMoje ostatnie slowa (mam nadzieje, wasza tworczosc jest nieobliczalna, proba zrobienia ze mnie przesmiewcy smierci i honoru prawie wam sie powiodla). Co innego jest szanowac cos, co innego utozsamiac.
Facet przeczytaj swoje posty a dopiero potem takie brednie pisz.
Najpierw atakujesz a teraz jak widzisz ze przegrałeś zgrywasz biednego i pokrzywdzonego, którego nikt nie lubi i nad którym wszyscy się pastwią.

Miej tę odrobinę własnej godności zamilcz a najlepiej zniknij z tego forum.

bylyforumowicz

Niewytrzymam... Masz jakis problem, potrzebujesz obwinic 1 osobe za cale zlo na tym swiecie czy co? Nie wiem jak tlumaczyc te dziwne urojenia...

Cytat: Polgara w Listopad 24, 2007, 11:04:49 PM
Najpierw równasz poglądy wygłaszane o Katyniu z poglądami o chomoseksualiźmie jako akceptacji inności ja Ci podaje czy czy morderców gwałcicieli też mamy akceptować bo to inność.
/nie wyglaszalem pogladow o Katyniu, tylko o sposobie postrzegania osob, ktorych wiedza na ten temat jest mala. Po drugie Morderstwo i gwal jest atakiem na druga osobe, homoseksualizm i jakiekolwiek poglady- nie.
Nie mając na to argumentów wyjeżdżasz z kosmopolityzmem a co ma piernik do wiatraka ze ty uważasz się za obywatela świata.
To że uważasz się za obywatela świata nie zwalnia Cię z szanowania uczuć obywateli państwa w którym mieszkasz.
/a gdzie ja kurwa napisalem, ze nie szanuje? Zanim zacznie sie pierdolic glupoty to moze poczyta sie ze ZROZUMIENIEM?

Urodziłeś się w Polsce, mieszkasz w Polsce, uczysz się w Polsce, pracujesz w Polsce.
I gdybyś miał choć odrobinę kultury i własnej godności to uszanował byś tą Polskę jak i Polaków, którzy żyli i ginęli żebyś mógł mieszkać w tej Polsce, jak i szanował byś Polaków którzy obecnie żyją.
/ J.W. Szacunek i utozsamianie sie to dwie rozne sprawy
Nikt Cię w Polsce na siłę nie trzyma. Jak tak bardzo Ci się w Polsce nie podoba to wyjedz z tego co widać bardzo kochasz się w Niemczech.
Mam neutralny stosunek do Niemcow. Niemcy byly tylko przykladem, dosyc trafnym ze wzgledu na moje miejsce zamieszkania

CytatMoje ostatnie slowa (mam nadzieje, wasza tworczosc jest nieobliczalna, proba zrobienia ze mnie przesmiewcy smierci i honoru prawie wam sie powiodla). Co innego jest szanowac cos, co innego utozsamiac.
Facet przeczytaj swoje posty a dopiero potem takie brednie pisz.
/nawzajem
Najpierw atakujesz a teraz jak widzisz ze przegrałeś zgrywasz biednego i pokrzywdzonego, którego nikt nie lubi i nad którym wszyscy się pastwią.

Miej tę odrobinę własnej godności zamilcz a najlepiej zniknij z tego forum.

...

Polgara

Ja nigdzie nie pisałem ze ty piszesz ze nie masz szacunku. Tylko to jest moja opinia po przeczytaniu twoich postów.

Porównałeś 2 rzeczy Katyń i homoseksualizm jako
Cytat
Porownania sa jak najbardziej trafione, chodzi o spoleczna akceptacje innych wartosci

ja dla porównania dodałem morderstwo, pedofilie itp ty odpowiedziałeś tak
Cytat/nie wyglaszalem pogladow o Katyniu, tylko o sposobie postrzegania osob, ktorych wiedza na ten temat jest mala. Po drugie Morderstwo i gwal jest atakiem na druga osobe, homoseksualizm i jakiekolwiek poglady- nie.

To ja się teraz pytam Ciebie a co to Katyń jak nie mord na setkach osób ?????

Oczekujesz od nas akceptacji tylko teraz nie wiem co chcesz abyśmy akceptowali
Czy to ze uważasz ze tak naprawdę w Katyniu nic sie jak dla Ciebie nie stało.

Czy to ze jesteś homoseksualistą i nikt w Twoim otoczeniu Cię nie akceptuje i nie możesz sie odnaleźć.

co do pierwszego akceptacji u nas nie znajdziesz

Co do drugiego naprawdę mnie to nie przeszkadza bo Twoje życie prywatne to twoja sprawa i możesz z nim robić co chcesz. Więc to u Ciebie akceptuje.

bylyforumowicz

czy na serio do znudzenia musze pisac, ze nie chodzi o sam mord (jak kazda zbrodnie uwazam to za cos ochydnego)? Szanuje ludzi, ktorzy tam oddali zycie, szanuje tych ktorzy stracili tam bliskich, przyjaciol- kogokolwiek, ale nie widze totalnie zadnego powodu, zeby brak wiedzy na ten temat byl postrzegany jako powod do wstydu. Chodzilo mi tylko i wylacznie o racjonalne podejscie do historii, nie kazdy z nas musi przeciez znac przebieg tamtych wydazen. Miedzy innymi mnie wystarczy wiedza, ze takie zdazenie mialo miejsce, nie mam za bardzo ochoty ani czasu zaglebiac sie w ten temat. Jesli taka ochota mnie najdzie, to wezme podrecznik z historii, wpisze w google "zbrodnia katynska" lub cokolwiek. Pisze to juz chyba czwarty raz, zaloze sie ze za wkrotce znowu jakis obronca moralnosci wyskoczy na mnie z szabla i nazwie mnie ignorantem.

btw nie jestem gejem. Nie czuje sie tez "polakiem". Oczywiscie zdaje sobie sprawe z tego, ze urodzilem sie w Polsce, mowie po polsku, ucze sie w Polsce, ale nie przywiazuje do tego wiekszej wagi. Brak akceptacji dotyczyl raczej tej czesci mojej wypowiedzi. 

Cubu$

Dobrze że nie wszyscy myślą tak jak ty... Gdyby wszyscy tak myśleli to mało kto pamięał by o tych osobach które zginęły. A wiedzieć/uczyć się o takich rzeczach powinniśmy by nie zapomniano o takich osobach które zginęły w tak tragicznych okolicznościach.

I nie jest tu powiedziane że akurat o Katyniu masz wiedzieć wszystko, począwszy od tego jak mieli na nazwisko po kolor butów. Nie, po prostu trzeba pamiętać. I wiedzieć co Niemcy/Rosjanie zrobili złego Polakom.

Jako że jestem patriotą, nie jest mi obojętne to gdzie i kim się urodziłem. A Polakiem z jakiej racji się nie czujesz? Wychodząc z założenia że jak nie chce to nie musze znać historii, można dojść do wniosku że historii Polski też nie znasz? Ja jako Polak jestem dumy że nim jestem.

A i miej tyle cywilnej odwagi, by przyznać się do błed, oraz do tego że zrobiłeś afere i teraz obracasz to na swoją korzyść jako że masz niby być przez nas atakowany...

PlemnikPL

ogladalem katyn i powiem ze dobry aczkolwiek miejscami nudnawy film
Skończyłem z Lineage II

doman18

Ostatnio dostałem taki "łańcuszek" na gg
Cytat
Witam,
Jest nietypowa okazja zwiekszenia wiedzy ogolu ludzkosci na temat
historii mordu w Katyniu. The New York Times ma liste wszystkich
nominacji do tegorocznych Oskarow, lacznie z Katyniem Wajdy w kategorii
"FOREIGN LANGUAGE FILM", z mozliwoscia glosowania na faworyta przez
kazdego. Zapraszam do glosowania na Katyn w celu zwrocenia uwagi swiata
na ten temat:

1. Kliknij na link:
http://movies.nytimes.com/awardsseason/oscars2008.html
2. Zaznacz film Katyn w kategorii "FOREIGN LANGUAGE FILM"
3. Zaznacz jakiekolwiek inne filmy w innych kategoriach (mozna, ale
niewymagane)
4. Kliknij na "Submit" na dole (lub na gorze) listy i pokaza sie
ogolne wyniki glosowania

Prosze o przekazanie tej wiadomosci wszyskim ewentualnie
zainteresowanym tego typu akcja.

Ja już zagłosowałem

BTW Chciałem to umiescić w osobnym topiku po nazwą Akcja "Katyń" bo uważam że więcej osób zwróci na taki topik uwagę jednak wolę to zostawić któremuś z moderatorów. Jeżeli się ze mną zgodzi to niech przeniesie topik.
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

AyGo

Cytat: Cubu$ w Listopad 25, 2007, 12:44:31 AM
Dobrze że nie wszyscy myślą tak jak ty... Gdyby wszyscy tak myśleli to mało kto pamięał by o tych osobach które zginęły. A wiedzieć/uczyć się o takich rzeczach powinniśmy by nie zapomniano o takich osobach które zginęły w tak tragicznych okolicznościach.

I nie jest tu powiedziane że akurat o Katyniu masz wiedzieć wszystko, począwszy od tego jak mieli na nazwisko po kolor butów. Nie, po prostu trzeba pamiętać. I wiedzieć co Niemcy/Rosjanie zrobili złego Polakom.

Jako że jestem patriotą, nie jest mi obojętne to gdzie i kim się urodziłem. A Polakiem z jakiej racji się nie czujesz? Wychodząc z założenia że jak nie chce to nie musze znać historii, można dojść do wniosku że historii Polski też nie znasz? Ja jako Polak jestem dumy że nim jestem.

A i miej tyle cywilnej odwagi, by przyznać się do błed, oraz do tego że zrobiłeś afere i teraz obracasz to na swoją korzyść jako że masz niby być przez nas atakowany...

Dobrze powiedziane Cub;) Ale nie dziwmy sie ze poczucie polskosci u niektorych ludzie zanika, bo to co polacy robia za grania i to jak nas traktuja za granica, to jakby przyscpiesza proces "nie czucia" sie polakiem;/ Moj historyk w skzole mowi ze za granica ludzie(niemcy, rosjanie) zaczynaja zapominac o tym co zrobili Polakom, tam idzie ku temu, ze za jakis czas beda mowic o tym ze to Polacy sie sami mordowali w katyniu, sami zakladali obozy koncentracyjne. Kiedys wlosi byli u nas na wymianie i byli na wycieczce z naszymi uczniami w jednym z obozow koncentracyjnych i zachowywali sie tam jak jakies zwierzeta. Robili sobie zdjecia, smiali sie bardzo glosno, w ogóle ich zachowanie w ogóle nie pozwalalo na to zeby sie z nimi bratac tylko nienawidzic;/ Jets to skutek niedouczenia ich w ich wlasnych szkolach. Dla Polakow takie miejsca to pewnego rodzaju sfera sacrum, ktora jest wspomnieniem za tych, ktorzy bezsensowanie i w sposob nieslychanie straszny zgineli, zostali zamordowani. Obcokrajowcy smieja sie z nas na kazdym kroku, a juz im nieraz pokazalismy ze "Polak potrafi" a jak bedzie trzeba to jeszcze nieraz im pokarzemy... :) A Katyn pokazuje, wydarzenia z tego okresu, na co nam pozwalali, a raczej nie pozwalali i jak nas traktowali(o ile to traktowaniem mozna nazwac).
AyGo

Siena

Co do tej ankiety Domana - chyba była skuteczna, bo przebicie polskiej produkcji, w porównaniu z innymi, jest imponujące :)
Piszę poprawnie po polsku

Nie smuć się, że się skończyło... ciesz się, że było...