Old Games

Zaczęty przez Zorgo90, Kwiecień 23, 2008, 11:11:39 AM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Ysia

Moje gry z dzieciństwa hmmm... to jeszcze czasy Atari. Pamiętam takie gierki pt: "Montezuma", "Zorro".

Później była Amiga i takie gierki:

Another World
Dyna Blaster
seria Goblins
Lotus
Lemmingi
Beast
FlashBack
i wiele innych, których tytułów nie pamiętam.

No i oczywiście Prince of Persia, niestety nie pamiętam już, czy to było na Atari czy na Amidze.

Następcą Amigi był u mnie dopiero Playstation, a gry to:

seria Resident Evil
Silent Hill
Dino Crisis
Tekken
seria Crash
Worms
NFS

Najstarsze gry na PC jakie pamiętam to:

Któraś z pierwszych części "Heroes"
Settlers
Manhunt
seria Prince of Persia (ta nowa ;p)
i pewnie jeszcze by się jakieś znalazły, ale teraz nie mogę sobie przypomnieć.

Ah, te czasy Amigi  :), to dopiero były gierki, aż łezka się w oku kręci :)

MYSTERIUM TREMENDUM

doman18

Jeżeli chodzi o naprawde stare to

>Jungle Book na Pegasusa!!!< - moje pierwsze uzależnienie od gry. naginałem 5km na rowerze do kumpla przez doły i padoły żeby pocinać w w tą grę. 2 tygodnie temu grałem i nadal jest świetna i wciągająca i dość wymagająca).

Death Rally - w czasach kiedy dostęp do kompa mieliśmy tylko w pracowni informatycznej dosłownie biliśmy się o 2 kompy na której ta gra była zainstalowana. Strasznie wciagająca!

Silent Hill - Jestem człowiekiem który raczej ma słabe nerwy i o ile 2 i trójkę łatwo przychodziło mi grać o tyle jedynkę rzuciłem bo nie byłem w stanie. Bo 2 jest słaba, czwórka chyba też (nie grałem) , 3 jest KLIMATYCZNA i straszna ale to 1 jest najbardziej PRZERAŻAJĄCA!! I nie chodzi tu o strach typu Resident Evil że coś wyskakuje a ty podskakujesz na krześle i nerwowo klikasz żeby to zabić. Chodzi raczej o strach przed tym co czai się w ciemnościach. Naprawdę mocny horror.

A z nowszych:

Age Of empires ostatnio robiłem spolszczenie dla tej gry i menu płyty ze względu na moją siorkę która chciała w to pograć (dodam tylko że byłem dłuższy czas offline wtedy). Kurcze nigdy nie grałem w polską wersję (tylko w demko dawno  dawno) i większość musiałem sam szukać po książkach :D a resztę to wnioskowałem z samej gry. Tak sobie grając eksperymentalnie stwierdziłem że gra się nic nie zestarzała i wciaga tak samo jak kiedyś. Polecam!

GTA oraz GTA2 - w obie pocinałem jeszcze jakiś rok temu. W dwójkę nawet fanie się grało ale jedynka jakaś dziwnie wciagająca jest. Niby taka stara gra a pożadnie przykleiła mnie do monitora na parę ładnych wieczorów. Teraz właśnie odkurzyłem SAN Andreas i pocinam w nią zdrowo :D

F A L L O U T 2 - w sumie słyszałem o niej ale tak jakoś nie przekonany byłem. Kumpel kupił CDA z tą częścią i tak z nudów odpaliliśmy i siedziałem u niego do 12 gapiąć się jak zauroczony jak on w to gra.

Planescape Torment - tutaj nic nie napiszę bo za mało miejsca :) Wspomnę tylko że to ona dla mnie jest synonimem prawdziwej gry cRPG i do dziś nie mogę się nadziwić geniuszowi twórców którzy wymyślili tak złożone, ciekawe i tak różnorodne uniwersum. Nie mogę się także nadziwić że nikomu nie przyszło do głowy stworzyć MMORPG do niego gdyż wydaje się on być stworzony do tego celu

Evolva - też dopiero po wydaniu w CDA dane mi było w nią pograć. Jedna z najciekawszych i najbardziej niekonwencjonalnych gier zręcznościowo-taktycznych w jakie mi dane było grać. Gra zasługuje na na kontynuację.

Sacrifice - identycznie jak wyżej. Bardzo wciągająca ale i wymagająca.

Arcanum - podchodziłem 3 razy do niej. Aż w końcu za 4 razem podmieniłem oryginalną muzykę na tą z fallouta 2. Udało mi się to za pierwszym razem , tylko 2 utwory wzajemnie trzeba było zamienić i gra ruszyła z kopyta. Wszystkim innym którzy podchodzili do tej gdy a jakoś nie zabardzo się do niej przekonali polecam zamianę muzy. Bo w moim przekonaniu w wiosce elfów utwór z wioski Arroyo pasuje idealnie!

Typy qmpla
ponieważ jest właśnie u mnie kumpel i widzi jak pisze ten topik dodaje jego typy.

Blood2:The Chosen
Starsiege :tribes
Warcraft2
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

DIO

Amiga forever

Ishar I, II oraz III
Peryhelion (jak przekrecilem tytul wybaczcie :D )
Dune 2
Cannon Fodder
The Settlers

kargo

Age Of Empires
Settlers 2
Deluxe Transport Tycoon
Baldur's Gate
"To be or not to be, that is question"

eXtreme x7 - Glad[76] + sub [PR]
Supreme x15 - HE[78] / Destro[78] / SH[78] / SWS [72] + Sorc[76] / WL [75]
Abyss x7 - Necro[72]
Abyss x10 - Glad[65]

piotrekxx89

Jak już mówimy o starych grach to:
- Dungeon Kepper na pierwszym miejscu, potrafiła wciągnąć na pare(naście) ładnych godzin.
- Heroes II, później III
- Need for Dpeed II - fajnie się grało na jednym kompie z kumplem :)
- Prehistorik 2 - znam wszystkie tajne skrytki w niej xD
- Starcraft, póżniej Warcraft III

Na pewno przypomniałbym sobie jeszcze więcej, ale nie chce mi sięmyśleć ;)

Pheonix

Cytat: kargo w Kwiecień 29, 2008, 09:08:17 AM
Age Of Empires

tez w to grałem teraz se to przypomniałem ^^

MakePeaceOrWar

Baldur II.
Kryształowy Klucz.
SH-80 lvl.
I wali mnie,że tanki ownują,lubię swoją profę.

Cralin

O ja....Zapomnialem o "IcyTower".Gral ktoś w to?Ja grałem ale nigdy nie przeszedłem.

Soulern

Cytat: Cralin w Maj 11, 2008, 12:36:28 PM
O ja....Zapomnialem o "IcyTower".Gral ktoś w to?Ja grałem ale nigdy nie przeszedłem.
Bardziej pasuje pytanie: "Ktoś w to nie grał?" ^_^

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Falconek

-Test Drive 1 i 2
-"magazynier" aka Sokoban
-Doom 2
-Warcraft

przy tych zmarnowałem najwięcej czasu w czasach DOSa :)

rados

commodore 64: international karate,
w wieku pięciu lat cały czas grałem w to z bratem i kolegami, hehe.

Dev

Nikt nie wspomniał TIM: The impossible machine ? :>
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Elkond

Total Anihilation - najlepszy RTS wszechczasów
Tzar
Croc: Legend of the Gobbos - pamięta ktoś to jeszcze? IMO najlepsza platformówka wszechczasów (Rayman nawet nie podskakuje)

Frohike

Cytat: Dev w Czerwiec 01, 2008, 12:24:34 PMNikt nie wspomniał TIM: The impossible machine ? :>
Nikt. Dlatego, że to było The Incredible Machine (mam akurat trójkę na pulpicie i akurat zaczynam 22lvl na hard :P). Epic gierka, ale z logicznych to Castle i Island of Dr. Brain były fajniejsze (na hard ofc) :)

Cytat: Elkond w Czerwiec 01, 2008, 08:46:53 PMCroc: Legend of the Gobbos - pamięta ktoś to jeszcze? IMO najlepsza platformówka wszechczasów (Rayman nawet nie podskakuje)
Obie gry były fajne :)

Dev

Z 6 lat temu to bylo jak ostatni raz w to gralem :]
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Zorgo90

Grałem tylko w pierwszą część TIMa, gierka naprawdę fajna, przy niektórych rundach trzeba się było sporo napocić, ale i tak wolałem custom mode :P

A tak btw odnośnie gier logicznych, ktoś grał w chromatrona??  :D Jak co, to tutaj można pobrać tą grę z oficjalnej strony. Osobiście przeszedłem tylko pierwszą część całą, w kolejnych zawsze mi zostawały jakieś rundy, a na opisy nie patrzyłem bo to odbiera całą zabawę ;)

PeBe

Może nie takie bardzo stare, ale jednak.
Dispel - fajowy rpg, troche podobny do diablo
Ancient Conquest , Alien Nations - 2 kultowe (dla mnie) rts'y - pierwszy dlatego że nic innego nie chcialo mi dzialać, drugi - bo fajne ^^

exoriou

Cytat: Zorgo90 w Czerwiec 02, 2008, 08:10:28 AM
Grałem tylko w pierwszą część TIMa, gierka naprawdę fajna, przy niektórych rundach trzeba się było sporo napocić, ale i tak wolałem custom mode :P

A tak btw odnośnie gier logicznych, ktoś grał w chromatrona??  :D Jak co, to tutaj można pobrać tą grę z oficjalnej strony. Osobiście przeszedłem tylko pierwszą część całą, w kolejnych zawsze mi zostawały jakieś rundy, a na opisy nie patrzyłem bo to odbiera całą zabawę ;)
chromatron wesoła gierka ale całemu nie dałem rady, nie chciało mi się już :D za dużo tych plansz tam

doman18

Z platformówek
Abuse LINK
Jazz Jackrabbit2 LINK
Zool LINK

Get Medieval LINK - takie Diablo w widoku z góry
John deere american farmer OPIS - symulator rolnika ;d

alins vs predator
Legacy of Kain:soul reaver - jedna z najciekawszych fabuł (obok planescape torment :P) jakie dane było mi poznać.
Heavy Metal F.A.K.K 2
Deus Ex - oczywiście chodzi o jedynkę. Dla wszystkich maniaków RPG, Matrixa i historii spiskowych :). Świetna!!
American Mc'Gees Alice - wreszcie historia alicji opowiedziana na poważnie (czyli jak w oryginale L.Carolla). Do gry podszedłem w 2004 r (czyli grubo po premierze)  gdy miałem sporo wolnego czasu a nie miałem w co grać. Odpaliłem i wessało mnie ;0. Powalający klimat potęgujący przez mistrzowsko dobraną muzykę a przedewszystkim głos i wygląda kota z Cheshire. Aktor podkładający pod niego głos powinien za niego dostać oskara :). Mimo że już wtedy była starą gierką grafika nie raziła w oko i grało się świetnie. Polecam wszystkim przynajmniej filmiki z gamplaya na you tubie.

Notrium - bardzo ciekawa gierka z cylku jak przeżyć wna obcej planecie dbając o jedzenie, ciepło oraz ochronę życia wykorzystując przy tym to co się znajdzie
Deluxe Ski jump - chyba nie ma osoby która by w to nie grała (zwłaszcza w czasach "Małyszomanii")
LINK - wersja 2.1 ( 2D ) - najlepsza :)
LINK - wersja 3.1.2 (3D)

A jeżeli chodzi o chromatrona to owszem grałem ale z takich gierek bardziej wciągnął mnie
Bridge building game LINK - której chyba także nie musze rekomendować

Homerworld LINK[samodzielny darmowy dodatek) - czyli oczywiście protoplasta dziesiejszego EVE Online
Summoner OPIS - gra udowadnia że nawet w tak intensywnie ekpsloatowanym gatunku jak cRPG można jeszcze wymyśleć coś ciekawego i niekonwencjalnego. Ja niesety mam znią jedno bardzo przykre wspomnienie - przy samym koncu gry miałem awarię systemu plików na dysku. Nietrudno się domyśleć jaka była moja reakcja ;0. Ale to oczywiście nie rzutuje na jakość samej gry. Dodam tylko że była ona jedną z pierwszych gier gdzie zastosowano system walki znany z hociażby Wiedźmina - łączenie ciosów w sekwencje. Ale w summonerze było to trudniejsze

It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

kage5

Prince of Persia-zaje....a gierka grała w nią moja matka mój wujek,chrzestny i ja (teraz zaczynam brata w to wciągać).aha i nei chodzi mi o te nowe 3 części co są na rynku chodzi mi o taką starą wersje z neta można pobrać.To jest klasyk panowie,klasyk......
Kocham Moderatorów

Helioks

ja pamiętam tylko jak ciupałem w GTA 1 :D

Pheonix

Vascius

Ja tam konsolowiec byłem (w głębi duszy wciąż jestem :D) więc seria Crash Bandicoot, Legend of Dragoon, Tekkeny... aż się łezka w oku kręci

Bany*

tak szperajac po tym forum znalazlem ten topic i dzieki niemu przypomnialem sobie o kilku gierach z klimatem :) i chyba zaraz cos z nich sciagne a tak wracajac do topicu to :

mialem c64 pegazucha i kompa
c64 mnie denerwowalo strasznie wiec tego nie pisze pegazuch to szkoda gadac
a komp to dungeon keper 3> rogaty, duken nuken , herosy(gra na ktora najwiecej czasu stracilem chyba ), baldursy , europa uniwersalis 3> ale to juz nowsze jest, jeszcze masa innych o ktorych mi sie pisac nie chce no i oczywiscie starcraft   8)