Jakość filmików - pomoc

Zaczęty przez Meyko, Listopad 08, 2007, 01:02:19 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

exoriou

jesli masz vegasa to sprobuj ustawien ktore podalem kilka postow wczesniej (oczywiscie jesli rozdzielczosc jest wieksza niz 1024 to i bit rate wiekszy)

na dubie nie kompresowalem filmow bo tez cos miewalem z tym problemy :P

coshoo

Cytat: Meyko w Luty 29, 2008, 11:00:26 AM
Nadal nie udaje mi sie uzyskac jakosci filmow, gdzie mozna czytac napisy. Sciagam virtual dub, wybieram kompresje Windows Media Video 9 i zapisuje jako avi. Nie widze absolutnie zadnej zmiany. Zaraz sie potne tepym widelcem.

Pls adena, znaczy sie prosze o pomoc  :( :o :shock: :?

Zaistaluj sobie xvid i lame kodeki. W virtualdubie wybierz xvid 3000 bitrate, audio mp3 128 i masz standardowe ustawienia frapsów.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

Meyko

To chyba latwejszy wariant, bo trzeba byloby szukac vegasa w sieci. Bede raportowac postepy w pracach. Wielkie dzieki za wsparcie. :D

Gifs designed by Pr0nabol

"Co w tym zlego, ze niczego
Nie ukrywam, ze nie zbywam
Cie wzruszeniem ramionami
Ze nie umiem tepic za nic .."

"Cuda wykonywane od reki. Rzeczy niemozliwe z opoznieniem jednodniowym."

exoriou

byc moze latwiejszy, ale optymalne ustawienie wmv jest latwiejsze ;)
w xvidach trzeba troche poeksperymentowac itp zeby osiagnac optymalna jakosc, 1 pasmo? 2 pasma ? duzo opcji ma xvid, wmv cech.uje ( co to za idiotym ze cenzuruje slowo c.e.C.H.U.J.e, nie przesadzajcie... chuj to ladne polskie slowo )  sie tym ze ma 3 paski do przesuwania i 2 pola do wpisania bit rate (audio i video) :)

a vegas i tak jest chyba najlepszym narzedziem do jakiegokolwiek montazu dla amatorow

bula

Cytata vegas i tak jest chyba najlepszym narzedziem do jakiegokolwiek montazu dla amatorow
/agree

kumbamk

zeby nagrac film w dobrej jakosci wystarczy ustawic we frapsie full size 30 fps i nagrywac w rozdzielczosci 1024x 768 na pelnym ekranie ( gra w oknie powoduje spadek jakosc + rozne inne problemy) jezeli chodzi o kodowanie to kodujemy ze stalym bit rate powyzej 3mb do WMV jak chcemy zrobic super jakosc 5 jezeli chcemy miec film WMV z mozliwoscia dalszej obrobki w pszyszlosci dajemy bit rate 6-7 jezeli chodz i kodek dzwieku to zalezy jaki mielismy dzwiek zrodlowy, nie ma co przesadzac jezeli milismy mp3 w slabej jakosci to nie dajemy wiecej niz 128k... reszte napisze z domu dajac pare przykladow

Parelat

Odświeże trochę.
Używam frapsa i na rozdzielczośći 1280x1024 jest jakość tragiczna, chat niewyraźny, nie da się prawie przeczytać dmg itp.
Na 1024x768 wygląda normalnie.
Sprzęt: e8400
rad4850
4gb a-data

Lincral

to jest normalne, nie jest to wina sprzetu :) zapisujac zawsze sie uzywa ,,mniejszej" rozdzielczosci

Parelat

Ale ja nie mówie o zapisywaniu sony vegasem itp., tylko film nagrany frapsem, bez żadnej obróbki wygląda tragicznie.

bula

fraps tej rozdzialki moze nie obslugiwac

Parelat

Hm, to co polecacie, jaki program?

bylyforumowicz

Fraps oczywiscie obsluguje takie rozdzialki, tylko musisz miec nowsza wersje zoptymalizowana pod procki dwurdzeniowe i wyzsze rozdzielczosci, np 2.9.1.

bula

Cytat: bylyforumowicz w Sierpień 23, 2008, 04:21:05 PM
Fraps oczywiscie obsluguje takie rozdzialki, tylko musisz miec nowsza wersje zoptymalizowana pod procki dwurdzeniowe i wyzsze rozdzielczosci, np 2.9.1.
my bad, nie rozwinalem swojej mysli xD

Meyko

Dokladnie, jak wyzej. Dzieki pomocy Buli mam odpowiednia wersje Fraspa i jakosc filmow jest zadowalajaca.

Gifs designed by Pr0nabol

"Co w tym zlego, ze niczego
Nie ukrywam, ze nie zbywam
Cie wzruszeniem ramionami
Ze nie umiem tepic za nic .."

"Cuda wykonywane od reki. Rzeczy niemozliwe z opoznieniem jednodniowym."

primabolan

mogla byś podrzucić mi na @ tego frapsa?
<br />PVP in EvE is consentual, you agree to it when you login.<br />

Shiny

No to trzeba odkopac temat:

Vegas 8.0, fraps 3.0.2 bodajze. Gram na rozdzialce 1680x1050. Jakosc frapsow BDOBRA. Wszystko plynnie poza doczytami ;p Teraz jak moge cos takiego skompresowac, zeby bylo na tyle wyraznie zeby np. czytac czat na filmiku? Probowalem zrobic to wg. http://forum.lineage2.com.pl/index.php/topic,27697.0.html ale wyszlo strasznie niewyrazne g.... Jakies pomysly? Ew. podrzuccie swoj konfig przy renderowaniu w vegasie plz.
kkthxbye - Cardi - L2Sublimity [Hot Problems]

[Wspieram akcję WSKU]
[ENGLISH MOTHER F*****]

szponiasty

Cytat: Shiny w Styczeń 21, 2011, 03:16:29 AM

Vegas 8.0, fraps 3.0.2 bodajze. Gram na rozdzialce 1680x1050. Jakosc frapsow BDOBRA. Wszystko plynnie poza doczytami ;p Teraz jak moge cos takiego skompresowac, zeby bylo na tyle wyraznie zeby np. czytac czat na filmiku? Probowalem zrobic to wg. http://forum.lineage2.com.pl/index.php/topic,27697.0.html ale wyszlo strasznie niewyrazne g.... Jakies pomysly? Ew. podrzuccie swoj konfig przy renderowaniu w vegasie plz.

Gdybys miał jakiego Radeona HD serii przynajmniej 4xxx... ;P A jeśli masz: w catalystach masz sprzętowy encoder/konwerter wideo. Wyniki są bardzo dobre jeśli chodzi o jakość i czas konwersji. Frapsy full HD (1920x1200 25fps) konwertuje siakos minute oryginalu w ponizej 30s (phenom x4 945 i radeon 6870).
Oj tam oj tam

coshoo

Cytat: Shiny w Styczeń 21, 2011, 03:16:29 AM

Jakim kodekiem chcesz kompresować? Jeśli XVid ustaw wstępnie 3000 bitrate, jak h264 spróbuj na 2000-2500 bitrate.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

Shiny

I tu sie pojawia moje noobstwo ^^ Ktory jest lepszy, jaka jest roznica, jakie ustawienia zrobic poza bitrate, ktore tak swoja droga nie moze byc zmienione u mnie w vegasie nie wiem czemu ;p
kkthxbye - Cardi - L2Sublimity [Hot Problems]

[Wspieram akcję WSKU]
[ENGLISH MOTHER F*****]

Slomek

Odkopuje temat ale mam problem. Nagrywam filmik (Interlude) Frapsem najnowszym i mam krzaczki w chacie, cos jakbym mial ustawione w grze lower Details. Nagrywając natomiast filmik z kroniki Hellbound lub wyzej nie mam tego problemu przy odtwarzaniu. Fraps mam ustawiony na 34 FPS, gram w oknie. Jakies rady ??
l Coke and Pepsi are the same thing. Wake up people !!!

http://slomianywdowiec.mybrute.com

SorGe

Hmm, zła jakość masz przy odpalaniu nagranego frapsa przed skompresowaniem, tak? Najlepsza jakość frapsów wychodzi gdy grasz na pełnym oknie, radze ustawić FSPy na 30.

L2 Evolution x25 Hero Duelist.

http://www.youtube.com/user/pyraczek