Czy znasz odpowiedz? - Zabawa

Zaczęty przez Szewa, Listopad 07, 2008, 06:36:41 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Szewa

Zabawa polega na tym, że jedna osoba zadaje pytanie a druga na nie odpowiada, i zadaje pytanie.
Przykład:
Osoba1:Kto jest prezydentem USA?
Osoba2: Obama. Kto był 1 na księżycu?

No to zaczynamy:
Kto był 1 człowiekiem na księżycu?

Cralin

Armstrong

Jak nazywał się pierwszy król Polski?

Soulern

Bolesław Chrobry

Na jakim silniku jest World of Warcraft?

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

Schark

Soulern, a może lekkie sprecyzowanie, czy chodzi o silnik graficzny, czy system bazy danych? Bo jeżeli chodzi o grafikę to WoW ma swój własny jakiś silnik. W WoW wykorzystany jest kawałek silnika z Warcrafta 3, odpowiadający za modele 2D i 3D. A jeżeli chodzi o system to privy ;) stoją na Mangosie i obecnie niektóre na Trinity, a z tego co się doczytałem to ...Arctus... (albo cóś podobnego) jest systemem (ale mogę się mylić, proszę mnie poprawić), na którym działa OFF.

Jeżeli dobrze odpowiedziałem to proszę o odpowiedź na pytanie:

Dlaczego rekiny muszą cały czas być w ruchu?
Life is brutal and full of zasadzkas :)

Never interrupt your enemy when he is making a mistake :)

Szewa

Rekin musi się cały czas poruszać, aby przez skrzela przepływała woda w przeciwnym wypadku rekin może się udusić.

Najwyższy człowiek świata?

BlosSm

Robert Pershing Wadlow

Takie trochę z Historii  ;)

Kto odkrył drogę morską do Indii ?
The End.

SknerusKK

Vasco da Gama

kiedy (co do dnia) i na mocy czego, utworzono Wolne Miasto Gdańsk?

edit: zapomnialem dodac, chodzi mi o pierwszy raz, gdy Gdańsk stal sie wolnym miastem ;)

Iskierka

9 lipca 1807  na mocy pokoju w Tylży

Jak historia to historia:

jakie państwa i kto dowodził i gdzie odnbyła się bitwa trzech cesarzy

Szewa

Bitwa pod Austerlitz 2 grudzień 1805 (bitwa 3 cesarzy- Napoleona, Franciszka II , Aleksandra I).

Fizyka:
Trzecia zasada dynamiki Newtona?

BlosSm

Wypisze Ci bardziej te najważniejsze pojęcia ;) .

Trzecia zasada dynamiki mówi o wzajemności oddziaływań. Jest ona często nazywana zasadą akcji i reakcji.
Sformułowanie : Jeżeli ciało A działa na ciało B siłą FAB, to ciało B działa na ciało A siłą FBA, o takim samym kierunku i wartości jak FAB, ale przeciwnym zwrocie.

Literatura:

W którym roku została nagrodzona Wiesława Szymborska ,nagrodą Nobla?
The End.

SknerusKK

Cytat: BlosSm w Listopad 12, 2008, 02:27:26 PM
Wypisze Ci bardziej te najważniejsze pojęcia ;) .

Trzecia zasada dynamiki mówi o wzajemności oddziaływań. Jest ona często nazywana zasadą akcji i reakcji.
Sformułowanie : Jeżeli ciało A działa na ciało B siłą FAB, to ciało B działa na ciało A siłą FBA, o takim samym kierunku i wartości jak FAB, ale przeciwnym zwrocie.

Literatura:

W którym roku została nagrodzona Wiesława Szymborska ,nagrodą Nobla?
1996

jakie wojska polskie i pod czyim dowodztwem, wywiesily polska flage na Monte Cassino? dla podpowiedzi dodam, ze niecaly 2 Korpus Polski to zrobil :>

Iskierka

2 Pułk Ułanów pod dowództwem gen. Andersa

Kto był tworca gadu gadu - teraz coś z internetu;p

Soulern

Polski informatyk Łukasz Foltyn, urodzony w roku 1974.

Ponawiam pytanie o WoWa - jak nazywa się silnik graficzny tej gry?

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

BlosSm

Nie mam pojęcia ..Ale strzelam.

Czy ten silnik nazywa się Parsimon ?

Kto napisał pierwszą książkę ?
The End.

Soul

Jest to zmodyfikowany silnik warcraft 3, ale skąd wziąć nazwę, to nie mam pojęcia :P. Może warcraft graphic engine?  blizzard engine? WotLK? :P
Prepare for unforeseen consequences...

SknerusKK

Cytat: Iskierka w Listopad 12, 2008, 02:39:03 PM
2 Pułk Ułanów pod dowództwem gen. Andersa
zle, gen. Władysław Anders dowodzil 2 Korpusem Polskim, a polska flage wywiesil 12, nie 2, Pułk Ułanów Podolskich, pod komenda ppor. Kazimierza Gurbiela (nie jestem pewien nazwiska)

Schark

Cytat: BlosSm w Listopad 12, 2008, 02:58:22 PM
Nie mam pojęcia ..Ale strzelam.

Czy ten silnik nazywa się Parsimon ?

Kto napisał pierwszą książkę ?

Chiny: 868 r.n.e.
Pierwsza książka drukowana - "Diamentowa Sutra" - wydana została dokładnie 11 maja 868 roku. Wtedy to wydrukowany został zwój o długości nieco ponad 5m i szerokości ok. 30 cm.
Pierwsze pojedyncze znaki, odlewane w brązie, a służące do druku krótkich sentencji i zaklęć, datowane są na VII w pne. Do wykonania pierwszej znanej ruchomej czcionki, zastosowano wypaloną glinę - zrobił to niejaki Bi Sheng (畢昇).
W Europie pierwsza książka została wydrukowana w 1440 roku. Była to Biblia Guttenberga.

Kto był ostatnim królem Polski?
Life is brutal and full of zasadzkas :)

Never interrupt your enemy when he is making a mistake :)

SknerusKK

Stanisław August Poniatowski

cos prostego, jaki Polak otrzymal Order Virtuti Militari I Klasy, w okresie 1918-1939?

Ulv

odp. marszałek Polski Józef Piłsudski.

pyt. z czego składa się wić bakteryjna?

//Hermit
Chcecie żebym to przykleił? Bo nie widzę żeby się ten temat cieszył dużą popularnością.

SknerusKK

Cytat: Ulv w Listopad 13, 2008, 11:02:16 PM

nie jestem pewien, z bialek?

gdyby moja odpowiedz byla poprawna: kiedy ustanowiono dzien 11 listopada swietem narodowym?

Hermit

Cytat: SknerusKK w Listopad 15, 2008, 09:41:20 PM
Cytat: Ulv w Listopad 13, 2008, 11:02:16 PM

nie jestem pewien, z bialek?

gdyby moja odpowiedz byla poprawna: kiedy ustanowiono dzien 11 listopada swietem narodowym?
Nie wiem, po zakończeniu I wojny światowej? 1918?

Gdyby moja odpowiedź była poprawna i twoja też, to "kiedy podłączono Polskę do internetu?
Stary Hermit farme miał. A czas sobie upływał i upływał.
=

SknerusKK

BlosSm

The End.

Mlor

Polska odzyskala niepodleglosc? Jesli moja odpowiedz jest poprawna, pytanie oddaje.
"Na tym świecie istnieje zło zrodzone z dobra. Istnieje również dobro zrodzone ze zła" by Lelouch Lamperouge
I'm OFFLINE

bylyforumowicz

Dlaczego wiekszosc torow kolejowych (1435mm) ma rozstaw, ktory nie jest okragla liczba niezaleznie od jednostki?

edit : qq :)

Schark -zle :P

Sam do konca nie zman szczegolow, ale związane jest to z tym, ze początkowo kiedy ustalano szerokosc torow dla pierwszej lini kolejowej, ktos wymyslil ze beda to 4 stopy (chyba), Stevenson poprosil o zwiekszenie tego rozstawu (chyba do 4.5), bo nie byl w stanie zmiescic calej maszyny parowej miedzy dwa kola, w koncu jakis urzednik zgodzil sie o zwiekszenie tego rozstawu o 8.5", co w zaden sposob nie urzadzalo Stevensona, jednak taki rozstaw zostal do dzis :)   

edit 2 : rydwany byly pierwsze, ale chodzilo mi dlaczego wymiar jest taki a nie inny :P Bylby rowny gdyby nie wyzej wymieniony spor, to ze tory maja miec okolo 1,5 m pewnie bylo wziete wlasnie z rydwanow, ale konkretna wartosc byla ustalona wlasnie w taki idiotyczny sposob :)

BTW z niemcami to jest jeszcze jedna smieszna historia- Pierwsza kolej zostala wybudowana jako zabawka, skoro anglicy byli w stanie zrobic dzialajaca maszyne parowa, to zamowiono od nich lokomotywe, tory ktore rowniez dzialaly sprowadzono, zatrudniono angielskich maszynistow (sprawdzeni i juz wykwalifikowani) i sprowadzano angielski wegiel, bo niemiecki moglby nie pasowac lol :D