Studia Zagranica->Polska

Zaczęty przez Mlor, Kwiecień 22, 2009, 10:28:03 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Mlor

Hej, od 4 lat mieszkam w Belgii. Obecnie zastanawiam sie nad rozpoczeciem studiow w Polsce. Chcialem sie zapytac czy jest to mozliwe bez polskiej matury? Tutaj mamy calkiem inny system. Nie ma gimnazjum, po podstawowce idzie sie od razu do liceum (6 lat). Rok szkolny jest podzielony na 4 semestry, za ktore dostaje sie punkty (20 za semestr=80 za caly rok). Do tego co pol roku mamy egzaminy z kazdego przedmiotu osobno z materialu (40 pkt za egzaminy w grudniu i 60 pkt za egzaminy w czerwcu). O przejsciu do nastepnej klasy decyduje suma punktow. Trzeba miec polowe a mianowicie 90/180. Co za tym idzie nie mamy tutaj matury, ktora jest wymagana w Polsce, aby dostac sie na studia. Za to na ostatnim roku mamy prace do napisania, ktora trzeba zdac pisemne, a takze obronic ustnie przed jury. Ona takze decyduje o zakonczeniu liceum. (mini magisterka=20 stron) Teraz nie wiem co musze zrobic zeby dostac sie na studia w Polsce (czy jest to w ogole mozliwe)? Slyszalem o jakies maturze europejskiej, ale nie za bardzo mi to pasuje. Ktos mowil mi tez, ze ta prace koncowa mozna liczyc jako mature. Sam juz nie wiem.

Chcialem sie tez zapytac, ile wynosi miesieczne utrzymanie studenta. Chodzi mi o mieszkanie/akademik, wyzywienie, ksiazki itp.
"Na tym świecie istnieje zło zrodzone z dobra. Istnieje również dobro zrodzone ze zła" by Lelouch Lamperouge
I'm OFFLINE

Iskierka

jeżeli masz maturę to jest ona europejska, uprawnia cię ona do studiowania w każdym kraju UE.

co do kosztów to ciężko powiedzieć zależy od miasta więc jak będziesz mieć wybraną uczelnie to wtedy zapytam znajomka z danego miasta o koszty.

Marc1n

Co do matur nie wiem
Co do kasy wiem - ok 1000PLN/miesiac na mieszkanie jak z kims wynajmujesz + jedzenie i takie tam rzeczy. Bialystok, czyli prawde mowiac srednio-wysokie ceny mieszkan w stosunku do innych miast
HATE ME MOAR!

Mlor

Jak juz to studiowalbym w Poznaniu.
"Na tym świecie istnieje zło zrodzone z dobra. Istnieje również dobro zrodzone ze zła" by Lelouch Lamperouge
I'm OFFLINE

McViRR

http://studia.poznan.prv.pl/

może trochę ci to pomoże ale ceny podobne jak w bialymstoczku

Cytat: fedur w Wrzesień 14, 2009, 09:27:33 AM
eeh... a jeszcze pamiętam jak chodzilismy co niedziele z Strykiem do kościoła i stał taki maly Pawełek pod sklepem już, i do Strykusia "wujek wujek daj na lizaka" aż sie łza w oku kreci... a teraz o juz dorosły mężczyzna, pewnie jzu za dziewczynami sie ogląda! :)
http://www.wsku.yoyo.pl/