Lineage II DaRkZoNe - HR- Gracia Pt 2- Internacional (USA)

Zaczęty przez Dorsai, Maj 27, 2009, 03:54:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dorsai

Witam

Ponad rok temu po kilku latach gry na low rate postanowilem w koncu zajac sie powazniej swoimi studiami, praca magisterska i skonczyc z graniem w L2. Ale jak to zwykle bywa nalog wzywal i po kilku miesiacach postanowilem wrocic do gry tyle, ze juz tylko na serwerach Hr, ktore nie wymagaja od graczy tyle czasu i zaangazowania... Przez rok odwiedzilem kilkadziesiat roznych serwerow hr od tych najwiekszych jak Abyss, L2Inc i L2 Fury przez kilka pierwszych miesiecy swojego istnienia az po te mniejsze polskie i nie tylko jak Ephion, War of races i wiele innych... Przez ten czas wyrobilem sobie opinie co powinien zawierac idealny serwer hr. Przede wszystkim trzeba rozroznic dwa podstawowe rodzaje serwerow hr- serwery pvp hr i serwery farm hr... Na pierwszych najlepszy sprzet (nie liczac dotacji itd) zdobywa sie w max kilka dni, a najczesciej w jeden, a na drugich trzeba farmic tysiace medali, gb lub palic tysiace broni, zeby zdobyc swoj upragniony sprzet na pvp co zajmuje kilka tygodni, a czasem nawet dluzej... Nie ukrywam, ze dla mnie serwery farm hr nie maja zadnego sensu z jednego, prostego powodu. Serwer farm hr NIGDY nie przwyzszy pod tym wzgledem dobrych low rate serwerow. To na serwerach low rate mozna poczuc radosc ze skladanych itemow, kolejnych lvli naszych postaci, zdobycia hero, czy noblessa czy po prostu z odwiedzania kolejnych, przepieknych lokacji. Ja jaki jest sens farmienia kolejnych tysiecy medali, zeby kupic jakis custom item jesli duzo wiecej atrakcji pod tym wzgledem oferuje nawet przecietny serwer low rate? Dlatego postanowilem grac tylko na serwerach pvp hr lub na hybrydach z przewaga pvp... Niestety wszystkie najlepsze serwery hr to serwery farm hr... Dlaczego tak sie dzieje? Otoz zdecydowana wiekszosc serwerow pvp hr jest niedopracowana, pelna bugow, z customowymi itemami dajacymi +1000 do p czy m atk, zlagowana i z enchant ratem minimum +50... Taka specyfikacja nie przyciaga graczy... A ta skromna ilosc idealnych serwerow pvp hr niestety czesto upada szybko z braku funduszy na dedyka... Bo kto bedzie placil dotacje za itemy jesli mozna je szybko samemu zrobic w kilka godzin lub nawet szybciej? Natomiast serwery farm hr latwo znajduja naiwnych dzieciakow, ktorym nie chce sie samemu farmic i za kase od rodzicow kupuja sobie sprzet... Dlatego prawie nikt nie robi serwerow pvp hr i wszyscy podazaja ta sama sciezka... Smutno to, ale taka jest rzeczywistosc... Oczywiscie nie mozna pominac faktu, ze na takich serwerach przy duzej ilosci online mozna sie bardzo dobrze bawic i to bez placenia za cokolwiek... Nigdy nie zapomne gdy do rana bawilem sie na takich serwerach jak Abyss czy Fury i nawet o 8 nad ranem nie bylo problemu, zeby zawalczyc pt vs pt...

Serwer ktory chcialbym zareklamowac z cala pewnoscia jest serwerem pvp hr... A czy ma szanse stac sie idealnym serwerem hr, laczacym w sobie wszystko to co potrzebne dla graczy serwerow hr i dodatkowo sie utrzymac? Ocene pozostawie wam... Ale zacznijmy od poczatku:

Strona serwera:

http://l2darkzone.hopto.org/

Forum sewera:

http://l2darkzone.hopto.org/forum/

RATE

Experience: 5000x
Skill Points: 5000x
Adena Drop: 5000x
Item Drop: 2x

ENCHANT RATE

Bronie/Armory/Jew:

Safe Enchant: +3
Max Enchant: +16

Po nieudanym enchancie itemy sie nie pala, ani nie spadaja do 0- echant zmniejsza sie tylko o 1

SPRZET

Processors: 1 x Core2Duo E8400 6MB Cache 3.0 Ghz 13333Mhz FSB (Cores: 2)
250 GB SATA2
6 GB DDR2 RAM
Traffic:6000GB
Windows 2003 Enterprise Server
100mbit up/down connection
100% Uptime & Stability

POZOSTALA SPECYFIKACJA

CytatAuto-Learn Skills
Balanced Classes
Wedding System
Clan Hall System
No Clan Penalty
Castle Siege System
No Weight Penalty
No Grade Penalty
Sub-Class System
Noblesse System
Hero System
Duel System
Augmentation System
All Noblesse Skills
All Hero Skills
All Augmentation Skills
Retail-Like Enchant Skills System
Every Buff / Dance / Song / Chant Lasts 5 Hours
C4 / C5 / Interlude Skills /
CT1 - CT2 Skills 80%, [wprowadzane]
All C4 / C5 / Interlude Monsters
All C4 / C5 / Interlude Locations
Cursed Weapons Zariche and Akamanah
Unstuck Command 50 seconds
Worldwide Luxury Gatekeeper
GM Shop selling everything you need
NPC Buffer, with Full Buffs, Dances, Songs and Chants
Special Shop, trading many Special Items
Gold Bar System
Many Custom Events with Special Prizes Daily
TVT/Raid Boss/Vip Events

OPIS SERWERA

Serwer znajduje sie w USA i istnieje juz kolo 3 tygodni, a wczesniej tez dziala i byl nawet dosyc znany (wskazuja na to postu na forum hopzone), wiec jest mala szansa, ze sie rozpadnie po kilku togodniach z braku funduszy... Na poczatku prezentacji wspominalem o idealnych cechach serwera hr. Pozwale sobie opis zaczac wlasnie od nich:

1. Wg mnie idealny serwer hr to serwer pvp hr. Na tym serwerze do dyspozycji gracza oddano jedna farme safe i dwie pvp. Dropia na nich medale, za ktore kupuje sie wiekszosc sprzetu i enchanty. Co prawda drop nie jest za duzy, ale dzieki zasadzie nie palenia sie broni gracz znajacy sie na farmie moze zdobyc full sprzet+16 w ciagu kilku godzin. Ten slabszy moze stracic z dwa dni, ale dalej to nie jest duzo w prownaniu z serwerami farm hr. Dodatkowo gittering medale zdobywane tylko na tvt sa bardzo cenione i za kilka takich mozna bez problemu zrobic sobie caly sprzet+16 bez zadnej farmy.

2.  Druga sprawa to bugi. Jak na serwer hr nie ma ich bardzo duzo... Mozna powiedziec, ze powyzej przecietnej.

3. Trzecia sprawa to lagi- tu tez nie wypada zle. Czasami sie pojawiaja, ale na krotko, a przez wiekszosc czasu serwer jest stabilny i bezlagowy.

4. Czwarta sprawa to balans- jest to jeden z lepszych serwerow hr pod tym wzgledem. Atributte system i buff kamaela- prahnah powoduja, ze magowie nie sa overpowered, chociaz tez duzo osob nimi gra i na pvp dalej sa grozni. Land rate skilli daggerow to nie 90+% i ciezko wchodza skille typu bluff czy lethale, wiec rzadko kiedy jeden dagger moze wybic cale pt. Natomiast dzieki dopakowaniu w gracii taki dagger moze skutecznie dlugo uciekac przed takim calym pt.

5. Piata sprawa to enchant rate. Wedlug mnie +16 to idealny enchant rate dla serwerow hr i nie ma lepszego od niego.

6. Szosta to donacja. Co prawda na serwerze jest donacja i to stosunkowo tania, ale wiekszosc osob kupuje za nie tylko wspomniane wyzej gittering medale, ktore kazdy moze zdobyc bez tego. Nie ma enchantu z dotacji powyzej maxymalnego czy sprzetu, ktorego nie moga zdobyc normalni gracze. Praktycznie nie wiadomo kto zdotowal, bo nie widac zadnej roznicy na pvp pomiedzy donatem, a normalnym graczem...

7. Siodma sprawa to custom itemy. W wiekszosci przypadkow psuja one balans i rozgrywka. Na serwerze nie ma zadnych custom itemow. Wszyscy biegaja w icarius/dynasty itemach... Jedyna rzecz, nad zdobyciem ktorej trzeba dluzej posiedziec i mozna je nazwac w pewien sposob custom iteme to hero circety. Kupuje sie je za gittering medale, ktore jak juz wczesniej wspomnialem dostaje sie za wygrane na TVT evencie (kazdy gracz ze zwycieskiej druzyny). Ale daja one tylko kilka % do defa i tak naprawde nie sa warte swojej ceny... Na pvp niewiele zmnieniaja...

PVP/PK

Na serwerze przede wszystkim bierze sie udzial w mass pvp kilku zwalczajacyh sie stron konfliktu. Tylko dwie farmy pvp sprawiaja, ze wiekszosc graczy sie na nich zbiera i dochodzi najczesciej do walk pt vs pt. Po dwa przeciwlegle spawny  wobu lokacjach i spawn protection sprawiaja, ze bardzo rzadko dochodzi do walki na spawnie i najczescie trzeba czekac na ruch przeciwnika kilka metrow dalej. Musze sie przyznac, ze walki na spawnie nigdy nie byly dla mnie ekscytujace (tzn zabijanie graczy gdy widza czarny ekran) i to mnie bardzo cieszy. Wiekszosc osob nie zabija bezklanowych. Oczywiscie pk jest, jak na kazdym serwie hr, ale newbies sa tu rzadziej zabijani, niz na wiekszosci. Natomiast jesli chce sie dobrze bawic na pvp raczej powinno sie dolaczyc do ktorejs ze stron konfliktu lub stworzyc wlasna swoim klanem. Obie lokacje z medalami sa bardzo duze, ale ograniczone czterema scianami co ogranicza w pewien sposob zabawe w pojedynke. Oczywiscie dobry gracz moze bawic sie np daggerem lub lucznikiem samemu, ale jest to trudniejsze, niz na serwerach farm hr, gdzie na otwartych lokacjach latwo znalezc pojedyncze ofiary... Chociaz mnie to nigdy nie bawilo, gdyz co to za zabawa zabic kogos farmiacego...
Ciagly ruch graczy pomiedzy pvp, a tvt i tylko dwie lokacje z medalami powoduja, ze ciagle na serwerze sie cos dzieje i czasem mozna znalezc pvp nawet o 6,7 nad ranem chociaz ilosc graczy na serwerze sie ciagle zmienia... W rankingach pvp w top25 kazdy ma prawie 1k pvp, ale mozna bez problemu tyle nabic w kilka dni (wiem z wlasnego doswiadczenia).

TVT

Odbywa sie na Coloseum w Aden. Co prawda nie ma tam duzo miejsca, ale po smierci gracze sa teleporotwani do pomieszczen z boku areny, a wracajac do walki po teleporcie jest spawn protection. Wiec tvt wymaga odpowiednich strategii i nawet po zabiciu wszystkich przegrywajaca druzyna moze dalej odwrocic sytuacje w kazdej chwili. Dodatkowo wszystkie osoby respawnuja sie w jednym miejscu co ze spawn protection daje pewna przewage przegrywajacej druzynie jesli umia odpowiednia uzywac magow...
Tvt event odbywa sie co godzine co powoduje, ze na serwerze przez caly czas cos sie dzieje i gracze przez caly czas lataja pomiedzy oly/pvp/tvt. Nagroda dla kazdego czlonka wygrywajacej druzyny to 1 gittering medal, ktore mozna sprzedac innym graczom za medale (nie sprzedawajcie nigdy do gm shopu), kupic za nie hero circety (100 gitt za 1), codex mastery (2 gitt za 1) lub skirty/bracelet w zamku czy beleth ring w gm shopie... Jedyna rzeczy wymagajaca wiecej czasu to hero circet, ale nie jest ona niezbedna do pvp, a mozna je latwiej zdobyc jesli ma sie szmykalke do handlu...

Oly

Olympiada raczej jest dosyc standardowa... Rozdanie hero co miesiac, min 4 graczy do rozpoczecia walk, raczej przez wiekszosc czasu znajduja sie chetni do walki... Ale zdarzaj sie dni, ze przez godzine nie ma z kim zawalczyc...

Augumentacja

Skille/chance itd wchodza w jakis 70,80%... Na 5 lsow jakies 3,4 to skill czy szansa z augumentacji. Wiec wiekszosc ludzii biega z kilkoma broniami z augu na roznych przeciwnikow...

Populacja serwera

Na serwerze gra stosunkowo duzo Polakow, ale wiekszosc w zagranicznych klanach... Polskie dosyc szybko upadaly... Reszta narodowosci to standardowy zestaw jak na kazdym prywatnym serwerze L2... Jest troche randomowych klanow, ale jest tez kilka bardzo dobrych, zgranych i znajacych sie na pvp, wiec mozna liczyc na tym serwerze na ciekawe wyzwania... KIlka mass pvp na tym serwerze to jedna z najlepszych, w jakich dane mi bylo uczestniczyc, a gralem na naprawde wielu serwerach...

Staff

Nie mam zadnych zastrzezen do ekipy zarzadzajacej serwerem. Kazdy problem w grze jaki znalazlem i im przedstawilem byl zawsze szybko rozpatrywany i starali sie go jak najszybciej naprawic. Kazdy problem staraj sie rozwiazac bezstronnie. Korupcji nie zauwazylem. Wydaje sie, ze glowny admin jest w stanie nawet samemu utrzymywac serwer z mala pomoca graczy i dlatego taka donacja. Zdarzaja sie oczywiscie dni, ze nie sa dostepni przez caly czas, ale to przeciez ludzie, a nie roboty i maja swoje zycie.

W tygodniu w dzien kolo 80-100. W weekend 100 i powyzej. Pozno w nocy w tygodniu kolo 40-60, w weekend 60 i wiecej. Na tvt w dzien zazwyczaj 40 i wiecej ludzii, a nawet w nocy kolo 20,30 jest.

Plusy/minusy

Na koniec jesli komus sie nie chce czytac tej przydlugiej prezentacji przedstawie wady i zalety tego serwera w skrocie:

Plusy:

- serwer nastawiony przede wszystkim na pvp z mala iloscia farmy i latwym enchantem;
- idealny max enchant, czyli +16
- brak customow;
- niezauwazalna dotacja;
- tvt co godzine;
- dobry balans klas;
- serwer raczej sie nie rozpadnie po kilku tygodniach;
- duza ilosc pvp/mass pvp;
- nie ma mutantow;
- stosunkowo mala ilosc bugow jak na l2j;

Minusy:

- tylko dwie zamkniete lokacje, na ktorych sie zazwyczaj gra/walczy;
- rozdanie hero co miesiac (ale dla niektorych to moze byc plus);
- strone glowna mogliby poprawic.

Na razie to chyba tyle. Jesli ktos ma jakies pytania to postaram sie jak najszybicej na nie odpowiedzic i uzupelnic prezentacje jesli bedzie trzeba. Jestem w trakcie sesji, ale kilka minut na to zawsze znajde ;p
Dodam tylko, ze na serwerze jestem tylko zwyklym graczem i wypowiadam sie tutaj jako gracz.

Pozdrawiam

OemGie

no no naprawdę ładna prezentacja, sporo się napisałeś. Ile jest mniej więcej osób online na servie ?

Laner

Prezentacja jest naprawdę wzorowa.
O co chodzi z tym "balansem klas" mam przykre doświadczenia z tym określeniem gdyż próbuje mu dopisać własne znaczenie (przykładowo spotkałem się na servie gdzie admin uznał że mgc magów są za mocne i zmniejszył im maks sznasę na 10% i siłę na 2x a potem nazwał to balansem..., lub server na którym u npc buffera były wszystkie najważniejsze buffy dla woja lecz kilka podstawowych zabrakło gdyż admin ubzdurał sobie że jak wój będzie miał lepszego buffa to będzie lepszy balans)
Możesz coś więcej na ten temat napisać?
I co do skilli z ct1-2 w 80%.. rozumiem ze działają u Was skille 80+ tak?
I nie myl ludzi że macie jakieś lepsze pliki od innych serverów gdyż pewnie są to standardowe L2j więc nic nowego tam nie ma (no chyba że zrobliście coś nowego jak np. poprawną geo czy coś w tym stylu, wtedy sorry)

Dorsai

Przedostatnia zakladka w prezentacji :)
Ogolnie oscyluje ciagle w granicach 80-100 ludzii chociaz ciagle sie wacha i sa momenty, kiedy jest duzo wiecej, a sa takie, kiedy te 80 i ponizej... Ale tylko dwie lokacje na farme/pvp sprawiaja, ze nie odczuwa sie tej ilosci i zawsze jest co robic, a specyfikacja serwera ciagle przyciaga nowych ludzii... Serwer tylko potrzebuje wiekszej reklamy (oczywiscie na toplistach jest)...

Laner ja jestem tylko graczem i nie moge nikogo na 100% zapewnic, ze kazdy plik byl osobiscie modyfikowany przez adminow i poprawiany czy po prostu sciagniety z forum L2j i jest sam standard...

Co do balansu to najwazniejsze, zeby na serwie nie bylo mutantow raz klas, ktore moga polozyc samemu cale pt... Kazda klasa ma swoje plusy i minusy i kazda jest dobra w starciu z jednymi, a slaba z innymi... Przykladowo taki dagger moze sie dlugo utrzymac tu uciekajac, ale nie ma sytuacji, ze przez mirage czy wysoki land rand bluff i za mocne kryty moze sam tankowac cale pt czy nawet je rozwalic... Taki OL poprzez odnawianie cp, hp na mobkach i graczach moze bardzo dlugo sie trzymac bijac sie z 4,5 osobami, ale nie ma za to duzego dmg i moze co najwyzej czekac naszybka pomoc kolegow... Itd...

Sebal

Dorsai, gz ładna prezentacja. Jak można Onegar plus dla Niego. I jak to ktoś napisał wzorowa prezentacja a bez żadnych screenów =D.
Sebal- Life ...

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

korzo123

McDevil

Serwer na pierwszy rzut oka może wydawać sie ok , ale po chwili bug goni buga .szkoda zapowiadał sie obiecująco.

RazielIII

serv jakos dziwnie dziala niby jest light a wbic sie nie da i btw dodanie dance of blade storm do npc buffera to epic fail
Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do being far from reality. This is my own world, I just wanna hear the music.
http://www.youtube.com/watch?v=lVvG_dy94LM NEW ONE!
http://www.youtube.com/watch?v=U81wZ2khvFs

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x15 SWM 85 / DC 85
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

GeForce

Gram tam. Ale przeżyłem szok. Wpier mój sh z epic bizu, icarus wpn z acumenem, dynasty Wizard, dye (+4wit, +4int, +4 con -8men -4str), na fullbuffie wyciąga jedynie 1035 casta. W tallum robe tycio więcej. Z tego powodu, że tak upokorzyli magów, ja skreśliłemt en server z listy moich ulubionych. Niegdyś mogłem się cieszyć z 1500casta. Teraz? 1035.

Maślan

Cytat: GeForce w Czerwiec 03, 2009, 09:15:30 AM
Gram tam. Ale przeżyłem szok. Wpier mój sh z epic bizu, icarus wpn z acumenem, dynasty Wizard, dye (+4wit, +4int, +4 con -8men -4str), na fullbuffie wyciąga jedynie 1035 casta. W tallum robe tycio więcej. Z tego powodu, że tak upokorzyli magów, ja skreśliłemt en server z listy moich ulubionych. Niegdyś mogłem się cieszyć z 1500casta. Teraz? 1035.

bo to jest SH ?

EverlasT

Cytat: Dorsai w Maj 27, 2009, 03:54:20 PM
Witam...

Oly

Olympiada raczej jest dosyc standardowa... Rozdanie hero co tydzień

Minusy:
- rozdanie hero co miesiac (ale dla niektorych to moze byc plus)

to co ile w końcu :P

GeForce

Cytat: RazielIII w Czerwiec 03, 2009, 02:50:34 PM

fajny miales l2j kiedys
Cytat: Maślan w Czerwiec 03, 2009, 02:05:48 PM

bo to jest SH ?

Ehhhh... Maślan na Twoich serverach też sh wyciągał 1400 casta więc sam też tworzysz/tworzyłeś "fajne l2j".

NA wszystkich serverach na jakich grałem sh wyciągał w dc robe bez epic bizu 1400 casta. Więc nie wiem o co Wam chodzi.

MastJedi

Cytat: GeForce w Czerwiec 04, 2009, 10:30:43 AM
(...)

NA wszystkich serverach na jakich grałem sh wyciągał w dc robe bez epic bizu 1400 casta. (...)

[myśli] hmmm może po prostu nie grałeś w L2? :D

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

GeForce

Cytat: MastJedi w Czerwiec 04, 2009, 11:03:22 AM
(...)

NA wszystkich serverach na jakich grałem sh wyciągał w dc robe bez epic bizu 1400 casta. (...)

Pozdrawiam

To ja nie wiem. Zapytaj się Maślana i Ibisa pod jaką grę robili servery.

Dorsai

Scoobi mala pomylka... Przy tak dlugim tekscie i pisaniu go na zywca kazdemu mogla sie zdarzyc ;p
Oczywiscie jest co miesiac...

Geforce na standardowym ustawieniu (+5 wit) mam 1412 cast speeda, czyli standard jak na kazdym serwie... Oczywiscie licze bez heroic berserka ( z nim 1512)... Musisz jakies buffa nie brac albo nie miec full eq jesli masz tylko 1035...

I jakos dziwne, ze wiekszosc gra wlasnie na magach jak ich tak upokorzyli... :D

GeForce

Akurat wszyscy tak mają. Całym klanem główkowaliśmy co jest nie tak. Ale mam augu aktywne to e gram, niestety ograniczenie na casta to 1600... A spokojnie wyciągnął bym więcej.

Wszystkie buffy mam dobrze. Dye dałem +4wit na rzecz cona (stuny, hp etc.). Buffy dance songi chanty wszystkie odpowiednie więc poprostu osłabili magów. Ja sh na low hp (cdl) pierwszą farmę czyściłem w mgnieniu oka. 200 medali to było minimum z 3 minutowego farmienia. Teraz troszkę gorzej.

Dorsai

Zglos adminowi... Cos musicie miec zle skoro tylko wasz klan ma taki cast speed... I na Sh nie farmi sie na cdlu tylko aura flash+ vampiric i kilkanascie mobow na plecach na raz, a z healerem to  cala sale mozna brac ;p

GeForce

Tak tylko tam peace zone jest wiec na cdl trzeba. Nie tylko my mamy taki cast zatem admini specjalnie osłabili nukerów.

patryk1357

Gram na tym serwerze od jakiegos czasu i ostatnio widze coraz wiecej polakow.Mamy polski klan gdzie sa sami polacy.Polecam

Maślan

Cytat: GeForce w Czerwiec 04, 2009, 12:31:40 PM
Cytat: MastJedi w Czerwiec 04, 2009, 11:03:22 AM
(...)

Pozdrawiam

To ja nie wiem. Zapytaj się Maślana i Ibisa pod jaką grę robili servery.
\
ja robiłem pod Wowa serwer ...

Thrall

fajny serwer prezentacja na 6! z +

tylko jak zrobić kolorowy nick? lub tittla?

Staram się pomagać gdy mogę i potrafię.
Staram się bardzo dokładnie opisywać serwer na którym grałem.
Cytatw wiosce człowieków masz kowala koło drzwi do bramy

own3D

Dorsai

GeForce odezwij sie do mnie w grze i odaj tu swoj nick... Zobaczymy co macie nie tak, bo kazdy kogo znam nie ma takich problemow jak wy... Pogadamy  z gmem i on cos sproboje z tym zrobic, ale wg mnie najprawdopodobniej nie masz jakiegos buffa lub czegos ze sprzetu, bo to nie mozliwe, zeby kazdy mial dobre ustawienia, a tylko wy nie...

Jesli chodzi o kolorowy nick to tylko liderzy klanow moga miec zielone... Z rekomendacjami nie wiem jak jest, bo nigdy mnie to nie obchodzilo i sie tym nie bawilem- mozliwe, ze dzialaja i mozna miec niebieski nick... Title ustawia sie standardowo- bezklanowi tylko z nobless moga miec, klanowi wszyscy z prawami odpowiednimi i ustawia sie go w zakladce klan... Kolor title jest zalezny od ilosci pvp-
pomaranczowy- 500 pvp
niebieski- 1k pvp
czerowny- 1,5k pvp
zielony- 3k pvp...

Jak ktos jest aktywny i radzi sobie dobrze w pvp (oczywiscie potrzebne jest tez zgrane pt) to 1k pvp mozna nabic w 5,6 dni, a noline nawet szybciej- sprawdzone na sobie i znajomych...

GeForce

Dorsai akurat już tutaj nie gram. Gram na tym coś jak aria, ale zastanawiam się nad przejściem z powodu lagów.

GeForce

DarKZone to chyba server głównie dla farm. Jeden enchant s grade (weapon) kosztuje 30 medali. Z safe farmy z mobka lecą 2 medale. Na większych farmach za długo nie posiedzisz, bo jak przyjdzie "buffy" ze swoim klanem to jest rzeź...