[Poradnik] Wgrywanie NPC, ITEMÓW.

Zaczęty przez @ve, Kwiecień 10, 2008, 11:40:20 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

@ve

Mały i szybki poradnik, dla mniej zaawansowanych. Jak sprawnie i szybko dodać NPC czy jakikolwiek Item. Zaczynamy!

• Każdy NPC ma swój plik .html (któy odpowiada za to, co nasz NPC zrobi, 'powie' po otwarciu okna. Wszystkie pliki tego rodzaju kopiujemy i przenosimy do 'gameserver/data/html/' i w zależności od tego do czego będzie służyć i za co odpowiadać nasz NPC umieszczamy go w 'merchant' (dla zwykłych NPC, typu GM Shop), 'teleporter' (Dla GK) etc.

• Jeśli jest to NPC, który będzie posiadał także funkcje 'sklepiku', to powinien zawierać pliki 'multisell' .xml, które umieszczamy w 'gameserver\data\multisell'. Jest to lista przedmiotów naszego NPC, które będzie można kupić, wymienić itp.

• Niektóre dodatki wprowadzające Armory, Bronie mają zawarte dodatkową specjalne skille, które umieszczamy w gamserver/data/stats/ w odpowiednim folderze, w zależności od tego do czego chcemy je aktualnie wprowadzić (skills, armor czy weapon).

• Pozostaje nam teraz wgrać tylko sam .sql, w którym zawarte są informacje o wyglądzie naszego NPC, ID, nazwie statystykach naszej broni, armoru. W tym celu uruchamiamy Navicata. Łączymy się z naszą bazą 'l2jdb'. I prawym klikając na naszą bazę wybieramy 'Execute Batch File':

• Następnie wybieramy nasz plik .sql, który chcemy dodać.

• Jeżeli wszystko przebiegnie pomyślnie to program potwierdzi, że plik został wgrany poprawnie (successfully). Jeśli jednak wystąpi błąd (Finished - Unsuccessfully) to oznacza to, że nasza tabela ma inną strukturę, aby to zmienić najlepiej jest porównać ilość wpisów w naszym pliku .sql z tymi w naszej bazie. Większość z nich kończy się na:

.... '1', '0', 'LAST_HIT');

W większości należy tylko dodać kilka dodatkowych linii na końcu wiersza. Przykład:

.... '1', '0', 'LAST_HIT', '0', '0', '0', 'fighter');

mam nadzieje, że owy temat pomoże tym początkujących w pracowaniu przy swoim serverze. Pozdrawiam, Ave.

brawo, czekamy na wiecej ;) plusik z mojej strony   /Reina
Serdecznie pozdrawiam.

kop3r3k

witam
robie all wedlug poradnika lecz nie wiem jak dodac te wiersze bo moja baza jest na interlude i konczy sie na kolumnie z last hit, podczas instalacij gm shopu od nangetsu jest problem i nie wiem co dalej robic i jak dolozyc tych wierszy
P.S w poradniku jest pokazane co zrobic jak jest za malo, a co zrobic jak jest za duzo?? Odcinalem to co kolega przypiol gdy bylo zamalo i nie pomoglo

Matim

Wgrywanie sql'a Npc to jedna z najprostszych rzeczy, utwórz takim + nową kolumnę w tabeli NPC i z Twojego pliku SQL wpisuj w poszczególne pola odpowiednie dane.

Ważne tam będzie tylko ID, ID Template, Wysokość itp.

kop3r3k

Nom to to ja ogarniam ze recznie to moge zrobic tylko boli mnie to dlaczego to automatycznie sie niechce udac:P

Matim

Bo struktura twojej tabelki różni się od struktury pliku .sql

kop3r3k

a moze mi ktos powiedziec jak mam zespawnic npc ktore u mnie sa w custom_npc (sa to min:buffer/petbuffer/gmshop/lsmenager etc)

Matim

kop3r3k

No i po tej czynnosci wyswietla ze nie ma jakiegos id temple czy cos takiego a jak wezne skopiuje tabele custom npc z mysql i dam ja do npc to mi smiga wszystko te npc tylko np bufferzy nie buffuja gm shop nie sprzedaje.
mathim daj gg to pogadamy

Matim

A jesteś pewien, że dobrze uzupełniasz tabele? Musisz być pewien, że poprawnie wpisujesz Instance NPC. Np:

- L2Merchant - Gm'Shop
- L2Teleporter - Gk

itp.

Na gg do Ciebie napisałem, nie ładnie tak tracić moje GG  :D :D

kop3r3k

no i dalej nic wez matim teraz napisz do mnie na GG:P

Veandil

kop3r3k jeśli nadal masz z tym problemy podeślij mi te npc'e i podaj jakie masz tabele w bazie od npc'a to ci przerobie/pokaże jak przerobić
WWW.KOMPANIA-OW.XORG.PL
ASG to nie tylko zabawa- to sposób życia