Laptop, 8600M GT, mało FPS.

Zaczęty przez nev00, Grudzień 17, 2009, 06:44:14 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

nev00

Witam,
Niecałe pól roku temu kupiłem nowego laptopa, wcześniej miałem stacjonarke już kilkuletnią, postanowiłem wrócić do L2, szczęśliwy ze w końcu będę miał normalną ilość klatek... a tu zonk, L2 chodzi jak na starym kompie (P4 2,4, 1gb ram, radeon x1600xt) albo i gorzej. Biegnąc przez puste Rune mam koło 15-20 FPS, a potrafi spaść i do 10. Zrobiłem test, siadłem w Rune i spojrzałem w dane miejsce na ustawieniach all high, aa i cienie off, 1280x800 16bit, a później zmieniłem na najniższe detale, 1024x764, klatki skoczyły przez chwile maxymalnie o 4, z ~14-17FPS na ~15-21FPS, różnica prawie żadna. Przed chwilą byłem na Dino i ilość klatek też bliska 10. Są miejsca gdzie mam nawet kolo 50-60FPS, ale to będą jakieś małe, puste pomieszczenia typu CH, czy wybór postaci...

Mój obecny sprzęt:
Dell Inspiron 1720, vista x64
Processor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T8300  @ 2.40GHz (2 CPUs), ~2.4GHz
Pamięć: 4094MB RAM
Graficzna: NVIDIA GeForce 8600M GT
DxDiag - więcej info

Gra ktoś na podobnym sprzęcie i mógłby się wypowiedzieć? Ma ktoś jakiś pomysł czego mogę spróbować żeby jakoś lepiej mi się grało?

milan9

nie wiem na jakiej kronice to testowales, ale rzeczywiscie na Gracie ten sprzet jest za slaby. Sam probowalem grac na moim lapku (T9300, 4gb, 8600gt) i gralo sie niezbyt przyjemnie, o czyms takim jak plynna gra moglem zapomniec.

nev00

Trochę czasu minęło, ale rozwiązałem ten, jak się okazało, banalny problem.
1. Wyłączyłem Frapsa...
Od pierwszego włączenia L2 ciągle grałem z Frapsem w tle robiąc pomiary FPS w różnych miejscach i sytuacjach, jak się okazało Fraps nieźle przymulał kompa, po wyłączeniu go różnica była zauważalna gołym okiem, bez pomiarów.

2. Włączyłem full-screen, to to już w ogóle pozwoliło mi grać tak jak chciałem, nawet na siege nie mam jakichś większych przycinek, a rozdzielke jeszcze przy tym zwiększyłem do 1440x900 ;)

ps. Tak, kronika to Gracia.

DonK.

mam podobny sprzet i 2 konta na full detalach 1440x900 smigaja bez wiekszych problemow(te mniejsze problemy to mega zatloczone siege na ruoffie)
Dell XPS 1530, vista x32
Processor: Intel(R) Core(TM)2 Duo CPU     T8100  @ 2.10GHz (2 CPUs)
Pamięć: 4GB RAM
Graficzna: NVIDIA GeForce 8600M GT
gram w oknach a do frapsowania polecam osobny dysk
Hapszasin

ex- DoomCryer 82/sps@Lancer
ex- PhoenixKnight 81/sr/wl@Lancer
/get.your.envelopes_ _time.to.address.the.haters/

Yoker

Ja mam T9500 (penryn 2,6), 4GB ramu, 8600GT (G-DDR3). W 1680x950 (matryca full HD) mam po 40fpsow na full detalach poza miastem i ok 15-20 w zatloczonym Aden. Gram w oknach - na full screenie za dlugo sie przelacza miedzy klientami, przewaznie z dual boxem. Do frapsowania sie jednak nie nadaje taki sprzet, nawet na lower detail mam po 15 fpsow w miescie, na siege jest masakra.

Elenestir

Cytat: milan9 w Grudzień 17, 2009, 06:53:34 PM
nie wiem na jakiej kronice to testowales, ale rzeczywiscie na Gracie ten sprzet jest za slaby. Sam probowalem grac na moim lapku (T9300, 4gb, 8600gt) i gralo sie niezbyt przyjemnie, o czyms takim jak plynna gra moglem zapomniec.

Zależy co rozumiesz przez płynne granie... jeśli mówisz o włączonych shaderach i dużym FPS to tak :) Natomiast na takim sprzęcie na low detalach da się grać normalnie :) oczywiście na siege będzie się cięło przy większych akcjach