Twój Pulpit

Zaczęty przez Ryltar, Listopad 28, 2005, 11:29:24 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Winiek

Ojej...pomyliłem się... :dry: :(

Maślan

Cytat: zxc w Grudzień 15, 2009, 06:49:51 PM
Hehe. Ja walcze z ubuntu. Właśnie chciałem zainstalować drukarkę ale się poddałem. Już nie wiem czym musiałby mnie ten system zaskoczyć żebym wywalił xp'ka. Linux się nadaje... do czytania onetu (nawet flash dobrze nie działa). Tyle się naczytałem jaki linux jest pro, łatwy do skonfigurowania, itd. a tu takie z-_-'o. Teraz już wiem, że jak kupie nowego kompa, to razem z Win7 :P

linux jest pro ale nie dla kazdego.

Ryane

Cytat: Maślan w Grudzień 15, 2009, 08:55:58 PM
Cytat: zxc w Grudzień 15, 2009, 06:49:51 PM
Hehe. Ja walcze z ubuntu. Właśnie chciałem zainstalować drukarkę ale się poddałem. Już nie wiem czym musiałby mnie ten system zaskoczyć żebym wywalił xp'ka. Linux się nadaje... do czytania onetu (nawet flash dobrze nie działa). Tyle się naczytałem jaki linux jest pro, łatwy do skonfigurowania, itd. a tu takie z-_-'o. Teraz już wiem, że jak kupie nowego kompa, to razem z Win7 :P

linux jest pro ale nie dla kazdego.

Jakbym slyszal mojego znajomego :D W czym on taki fajny jest? W tym ze jest darmowy? To co moge zrobic na Linuxie moge tak samo zrobic na windowsie, tyle, ze to troche by kosztowalo, ale zaoszczedze duzo nerwow i czasu. Gry na Linuxie slabiutko dzialaja, programy glupio sie instaluje, wole to next, next, next, finish. Ja widze tylko 1 plus i same minusy. Ja jak siedze na linuxie to tak dla zabawy, jakis routing,quote, itp ;]

Maślan

dlaczego wole linuxa/unixy niz winzgrozy (nie komentuje windy);

-Prostota administracji - nie musze grzebac w rejestrach i tak dalej - wszystko mam w faldym drzewie katalogów.
-Instalcja programow - dla Ciebie be - dla mnie wyrabisa - zawsze mozna kompilowac z zrodel tak jak ja to robie.
-Twoj komputer = Twoj system - masz w nim co chcesz i to dziala tak jak Ty chcesz (na mysli komplacja i budowa systemu od podstaw).
-Stabilnosc - pokaz mi jakas usluge w linuxie co wymaga restrartu - ja jeszcze zdnej takiej nie spotkalem - nawet zmiana kernela w trybie live byla drobnostka (sprubuj tak w windowsie ^^ - a sory tam tego nie ma).
- I wiele wiele wiecej,

Po za tym: to nie temat o linuxach, po drugie - zapraszam na pm to dam gadu to Ci moge wypisac wszystkie rzeczy w jakich linux jest lepszy - nie jestem jakims fanatykiem ale tego systemu nie da sie nie lubiec

doman18

TUTAJ jest zdanie na ten temat. Jest full rzeczy które mi się w linuksie podobają ale wymienie 6 najważniejszych

1. Absolutnie największe możliwości dostosowania systemu do swoich potrzeb. Bez względu na to jaką masz maszynę zawsze masz system stabilny, zaktualizowany, z najnowszymi wersjami programów. Nawet na baaaardzo starych kompach. Trzeba tylko do tego wiedzy (a raczej cierpliwości do jej zdobywania)

2. Brak wirusów. Owszem ostatnio zainstalowałem antywira ale tylko  po to żeby oczyścić koleżance dysk.

3. Błędy. Jak w linuksie coś się zaczyna sypać, rypać, chwiać to w 90% przypadków jest na to odpowiedź w Google. Wystarczy pogrzebać w plikach konfiguracyjnych. Jak w windowsie się coś rypie, wiesza, restartuje to w większości przypadków dopiero któraś aktualizacja lub dopiero servicepack ratuje sytuację. Np ja na Se7en mam znikający czasem DVD i ni hu hu nie wiem dlaczego.

4. System na USB. Zdecydowanie najlepszy sposób na ratowanie systemów (swojego i czyichś). Sam przymierzam się do zrobienia sobie czegoś takiego

5. Brak zamulania. W windowsie (XP) co byś nie robił to system po jakimś czasie muli. Czyszczenia, optymalizacja rejestru poprawia stan ale nigdy w 100%. W linuksie wszystko działa tak jak tuż po zainstalowaniu systemu.

6. System dowiązań. Absolutnie genialna sprawa. Microsoft to też ma ale nie działa to tak jak w linuksie. Jako newbie strasznie wkurzał mnie brak podziału na C: D: itp ale jak poznałem dowiązania uważam że taki układ jest duuuuużo lepszy. W Vista/7 pomyślano trochę i na idei dowiązań stworzono biblioteki ale wciąż to nie jest to co w linuksie.

To najważniejsze choć zalet jest wiele ale też i wad jest sporo. To też nie oznacza że Windows jest złym systemem. Przeciwnie, jest dobrym ale skierowanym do innej grupy ludzi - tych którzy nie chcą babrać się w systemie i przedkładają łatwość obsługi i dostęp do gier nad niewrażliwość na wirusy czy absolutną elastyczność systemu. Oni wolą zapłacić te 300-400 zł i mieć spokój niż nie płacić nic ale wklepywać coś na kształt
sudo dpkg -i --force-all brscan2-0.2.4-4.i386.deb
żeby zainstalować stery do skanera.

Linuksowcy też powinni czasem się zastanowić co mówią ale to już zamieściłem w linku.

AD 1. Zapomniałem dodać że właśnie Gentoo jest ostatecznym osiągnięciem jeżeli chodzi o dopasowanie systemu. Tam każdą część sytemu, program itp kompilujemy własnoręcznie. Czyli system jest dopasowany dokładnie do tego sprzętu który mamy na komputerze a cała reszta (instrukcje dla innej architektury procesora itp) są odrzucane. Taka kompilacja jest długa ale szybkość postawionego w ten sposób systemu można porównywać tylko do Mac'ów gdzie nigdy nie zobaczycie kursora z klepsydrą.
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

Maślan

CytatAD 1. Zapomniałem dodać że właśnie Gentoo jest ostatecznym osiągnięciem jeżeli chodzi o dopasowanie systemu. Tam każdą część sytemu, program itp kompilujemy własnoręcznie. Czyli system jest dopasowany dokładnie do tego sprzętu który mamy na komputerze a cała reszta (instrukcje dla innej architektury procesora itp) są odrzucane. Taka kompilacja jest długa ale szybkość postawionego w ten sposób systemu można porównywać tylko do Mac'ów gdzie nigdy nie zobaczycie kursora z klepsydrą.

dlatego uzywam gentoo

Ryane

Doman odpowiedzialem Ci w tamtym temacie, by tu nie robic spamu. Bo Windows > Linux :D

Matim

Dla jednych pegasus > xbox ..dla innych linux > windows. Zależy od odbiorcy. Po co się spierać?

Shen

Maślan

Xyber

muchosQQ

Winiek

Zajebista tapeta!!   :wink:
Ventrilo kox ;D

Sinic

Skad masz taka tapete/jak ja zrobiles O.o?

Teh Snuffzord

We Are Linux. Will Assimilate You. Resistance Is Futile.

coshoo

Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

NightBird

Lineage SINCE 2005 !

Classic club - Dion x3
NightBird -  [lvl.x]

Ryane

U mnie tez pusciutko ;/

doman18

Coshoo
To shell czy tylko temat graficzny?
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

coshoo

Cytat: doman18 w Styczeń 09, 2010, 04:01:32 PM
Coshoo
To shell czy tylko temat graficzny?

Temat graficzny. Zwykły podrasowany shell XPka z dodatkami.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

eSkel

Inidriel

Klasycznie, u mnie zmienia się tylko tapeta  8)

serdel

To ja tez sie dolaczam.

Winiek

Zajebista tapeta!
Masz takie tapety tego typu?