Komputer i L2

Zaczęty przez Xentin, Marzec 07, 2010, 10:16:55 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Xentin

Hm... Jakiś czas temu grałem w l2 i mi chodziło bez problemu przy 2k ludzi na siege w ogóle nic nie zacinało itp... a teraz jak jest siege albo jakies mass pvp to mi zacina ... sciaga do 10-20 fps co moze byc nie tak ?

moj komputer to

Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2.21 GHz
RAM: 2 GB 800 mhz ddr 2
Karta: GeForce 9600 GSO ...

nie wiem co jest ... gram na rozdzielczosci 1024x768 16 Bit i low detale...

jak da sie jakos to zrobic to dzieki za pomoc ... aaa i po reinstalce dalej tak samo jest

Soulern

Przenoszę do HELPa...
...i jeszcze w dodatku do errorów.

And the odd crowd packed all around
Is listening still
Nobly
Subtly

http://dragcave.net/user/Nathel

MastJedi

Bosh! Taki sprzęt
Cytat: Xentin w Marzec 07, 2010, 10:16:55 PM

Athlon 64 X2 Dual Core Processor 4200+ 2.21 GHz
RAM: 2 GB 800 mhz ddr 2
Karta: GeForce 9600 GSO ...

I takie ustawienia
Cytat: Xentin w Marzec 07, 2010, 10:16:55 PM
gram na rozdzielczosci 1024x768 16 Bit i low detale...

Żeby nie było - Stary komp - Pentium D915, RAM 2 GB 800ki, grafa GeForce7900GTO. Rozdzielczość - natywna matrycy, monitora HP 20" czyli 1680x1050 - 32 bity. Bez wodotrysków w stylu AA, cieni, shadery wyłączone (ale dlatego, że lubię taką grafę, a nie, bo nie działają).

Ja bym obstawiał:
1. zakurzony wentylator grafiki -> przegrzewa się -> płyta główna automatycznie obniża wydajność, żeby nie spalić
2. kiedy robiłeś ostatnio defragmentację dysku?
3. kiedy ostatnio robiłeś porządki na dysku (kasowanie tempów, cookie itd)?
4. Ile masz na dysku wolnego miejsca?
5. kiedy ostatni raz odwirusowywałeś/sprawdzałeś kompa?
Tyle co mi  na razie do głowy przychodzi

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

Xentin

1. to to mozliwe ale ostatnio przedmuchalem caly  komputer
2. Jakies 2 -3 tyg temu
3. Hm... Reinstalke robilem to nie wiem czy to osobno trzeba
4. Na dysku C mam wolnego 31/48 ,na D mam wolnego 43/184 ... L2 jest na D
5. Nie mam anty wira ale robilem reinstalke nie dawno ;/

aaa... a czy mozliwe jest to ze w ustawieniach graficznych "Panel Nvidia" moga byc ustawione shadery itp ?

LOLS ja tu prosze o pomoc ... a nie o spam .. btw. kolega ma podobnego kompa do mojego i mu normalnie smiga itp ... a mi nie ;/

//Soulern: Soul usunął spam, a dualposta to już nie ma komu skleić... :<

MastJedi

1. przedmuchanie nie usunie wszystkiego kurzu. Szczególnie tego zalegającego między łopatkami radiatora. A to ten ma największy wpływ na obniżenie wydajności chłodzenia. Rozkręć kompa, pędzelek w łapkę (taki trochę większy, nie ten od plastyki. Ale bez przesady - ławkowiec też nie), wyjdź na balkon i wio. Przy okazji wyczyść też radiator na procesorze. Też pewnie zawalony...
2. ok
3. reinstalkę... czego? Systemu czy Lineage2?
4. w porządku
5. antywir + antytrojan + firewall to podstawa.
Nawet jeśli stawiałeś system od nowa, możesz mieć go zawirusowany.
Co do Shaderów - uruchom L2, wciśnij Ctrl-P (wyłączenie wszystkich wodotrysków w grze) i zobacz, czy Ci śmiga (wina ustawień L2), czy nadal muli (wina kompa/systemu/netu).

Pozdrawiam
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight

Xentin

Reinstalke robilem calego systemu :) Do antywiruw przyzwyczajony nie jestem bo one mula kompa
napewno jest zawirusowany nie watpie

a co do przedmuchania komputera to kompresorem nie byl by to dobry pomysl ?? :p kompresor ma dobry strumien powietrza a zarazem waskie dmuchanie

MastJedi

Reinstalka z usuwaniem partycji systemowej, czy na istniejącej?
Skoro nie masz antywira itd, to się nie dziw, że masz co masz. Bo jakiś trojan, zaszyty na dysku potrafi zawalić całą przepustowość Twojego łącza. Choć to nie musi być przyczyna. Tylko jedna z możliwości.
Mi tam nic nie muli... Weź dobry antywir a nie jakieś Pandy czy Nortony i będzie OK.  Z tych najskuteczniejszych i zarazem najmniej obciążających system znam F-Prot i NOD32. Osobiście używam ESET SmartSecurity (producenci NOD'a) i jestem zadowolony. Niestety, zła wiadomość. Są płatne. Ale bez paniki - 100 zł na 3 komputery w domu na rok to nie są aż tak ciężkie pieniądze.
Co do kompresora. Masz na myśli zakupione w sklepie sprężone powietrze, czy maszynę? Jak zakup - może być. Jak maszynę, to jeśli posiada osuszacz powietrza, to też może być.  Aczkolwiek używam pędzelka. Sprężone powietrze tylko do zasilacza, do którego nie dojdę pędzelkiem.

Pozdrawiam

Xentin

Tak zawsze jak robie nowy system to usuwam partycje i stawiam nowa...
Antywira nie mam a avast to dobry antywir czy tez slaby?

No kompresor w sensie maszyna do pompowania itp. A i czy pedzelek wystarczy taki grubszy plastyczny do malowania ??  I jak to najlepiej robic jak cos z gory dziekuje

MastJedi

Reinstall - ok.
Tak - avast też może być. Na pewno dużo lepszy od Pand, Kasperskich innych takich. Po zainstalowaniu i sprawdzeniu obu partycji - dla pewności - przeleć jeszcze jakimś skanerem on-line. Ja zawsze tak robię. Nie musisz instalować, a potrafi znaleźć. Choć nie zawsze usuwa - ale przynajmniej jest info, ze coś jest nie tak :). Uwaga - wszystkie skanery on-line jakie znam współpracują WYŁĄCZNIE z internet explorerem. Nie ma mowy o współpracy z FireFoxem, Operą czy inną przeglądarką.
Poza awastem polecam ad-aware. Można wyłączyć moduł pracy w tle i od czasu do czasu przelatywać dysk ręcznie. To jest od trojanów - nie wirusów. Więc zupełnie co innego :)

Pędzelek - do malowania (grzejników i mebli - nie obrazków :P) z grubego włosia z włosami długości (na oko) 3-5 cm. Czyli takie dłuższe. A jak? Tak, żeby nie uszkodzić :) ważniejsze gdzie - na balkonie/w ogródku/na ulicy. Nie radzę robić tego w domu :D

Pozdrawiam

Xentin

dlaczego  w domu nie ?bardzo sie kurzy ?:D

TeJP

Moze wczesniej grales na staszej kronice a teraz grasz na nowszej? Imo to ma znaczenie!
zzOMGzz AW/sk

MastJedi

Cytat: Xentin w Marzec 10, 2010, 09:21:35 PM
dlaczego  w domu nie ?bardzo sie kurzy ?:D
Rób w domu, jak Ci się podoba.
Aha, ale najpierw radzę skoczyć do sklepu za rogiem i nabyć maskę przeciw-gazową :D

Pozdrawiam

Xentin

Cytat: TeJP w Marzec 10, 2010, 10:52:30 PM
Moze wczesniej grales na staszej kronice a teraz grasz na nowszej? Imo to ma znaczenie!

nie to nie to wtedy gralem na HB a teraz gram na IL

Ryane

MastJedi sprezonym powietrzem lepiej sie czysci komputer niz pedzelkiem :D Na 100% masz zasyfionego kompa i pelno wirusow. Na takim sprzecie powinno Ci to spokojnie smigac na high. Nowe sterowniki zainstaluj, oczysc rejestr, przeskanuj gruntownie partycje jakims dobrym antywirusem, defragmentacja, itd

Mastjedi nie opowiadaj mu glupot, ze avast jest lepszy od kasperskiego... Ja kasperskiego uzywam jakies 2 lata i ani razu nie przepuscil mi wirusa na komputer. Avasta mialem zainstalowanego kiedys, zmienilem na kasperskiego, a ten po chwili mi wykryl jakies 6 keyloggerow do Tibii, w ktora w zyciu nie gralem ;o

Xentin

no wlasnie wiem ze na high bo latalem na full high na siejdze a teraz dupa ... ledwo na mass pvp bo 20 fps lub 10 jest:x mozliwe ze cos w panelu NVIDIA trzeba cos zmienic?

MastJedi

@Ryane Twoje doświadczenia są takie - moje inne.
1. Pędzelek kupujesz raz i masz na wieczność
2. Sprężone powietrze owszem - jeśli kupujesz w sprayu. Albo masz profesjonalną sprężarkę wyposażoną w _odwilżacz/osuszacz_ powietrza. W przeciwnym wypadku możesz sobie na płytę napylić wodę. Włączysz kompa i bye bye.
Co ma avast do keylogerów? Wirus to jedno, ad-aware, robactwo, keyloggery to drugie... A to, że wykrywają, to inna para kaloszy.
Cytat
Wirus komputerowy – najczęściej prosty program komputerowy, który w sposób celowy powiela się bez zgody użytkownika. Wirus komputerowy w przeciwieństwie do robaka komputerowego do swojej działalności wymaga nosiciela  w postaci programu komputerowego, poczty elektronicznej itp. Wirusy wykorzystują słabość zabezpieczeń systemów komputerowych lub właściwości systemów oraz niedoświadczenie i beztroskę użytkowników.

Często wirusami komputerowymi mylnie nazywane są wszystkie złośliwe programy.
A co do kasperskiego - całe UK nim stoi. Kasperskim i Nortonem. A ja bym go nie chciał za darmo...
Polecam lekturę:
http://www.virusbtn.com/vb100/index

Pozdrawiam

Xentin

i co pedzelek pomoze lepiej niz powietrze?;p

Ryane

Pedzelej taniej wychodzi i nie skonczy Ci sie tak jak sprezone powietrze w sprayu ;] Najlepszym i najwygodniejszym rozwiazaniem jest wspomniana sprezarka, chwile podmuchasz, nie ubrudzisz sie, a komputer bedzie dobrze wyczyszczony.
Mastjedi kazdy ma swoje zdanie na temat antywirusa. Wiele ludzi denerwuje glownie problem z keyami do kasperskiego i dlatego go nie uzywaja. A jakby chcieli miec legalnego to, by ich to sporo kosztowalo.

TeJP

Lekki OT
Jesli czyscisz komputer sprezonym powietrzem to uwazaj aby nie wdychac tego. Pare buchow i masz nieziemska jazde !
zzOMGzz AW/sk

MastJedi

Jaki OT, toż ja cały czas do tego dążę.. ukradkiem i opłotkami :D:D:

Pozdrawiam

Xentin

sprezone powietrze to np. kompresor ???

edwo na mass pvp bo 20 fps lub 10 jest:x mozliwe ze cos w panelu NVIDIA trzeba cos zmienic?

Ryane

Jesli nic w tym panelu nie zmieniales to nie powinno to negatywnie wplywac na plynnosc gry.

Xentin

ale moze jest cos co jest nie potrzebne a zwieksza obciazenie karty i kompa?