[Filmy] Co kto ogląda...? [Ankieta]

Zaczęty przez System, Wrzesień 28, 2007, 05:41:49 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Co kto ogląda? Jaki rodzaj.

Horror
Komedia
Wojenne
Sensacyjny
Thriller
Romantyczne
Dramatyczne
Dokumentalne
Anime
Inne...

Tirius

Na szał się nie nastawiam, nawet na początku sam myślałem, że będzie to kicz, teraz zaś - po opinii krytyków i dość wysokiej ocenie, zaciekawił mnie. Ogólnie z roku na rok, co raz to trudniej o dobry film (tutaj hołd dla Scorsesa za Shutter Island), dlatego myślę, że ten zaspokoi moje oczekiwania.
"Oto i on, boski prototyp,
Mutant który nigdy nie wszedł do masowej produkcji,
Zbyt pokręcony by żyć i zbyt rzadki by umrzeć."

doman18

Mi nie chodzi o głębszy sens w bądź co bądź "luźnej komedii" jak to nazwałeś. Grunt żeby absurd nie był debilny, a żarty nie były na poziomie "Totalnego Kataklizmu"  czy innych podobnych filmów na których dresy ze swoimi różowymi pannami zrywają boki.
It's nice to be important but it's more important to be nice

In every life we have some trouble
When you worry you make it double

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.
Smash you head into the keyboard. YYYAAARRRGGGH!!!

virisken

nie pisz tak o dresach bo przyjdzie lysy i cie pobije ;d
Cytat: łysy88 w Luty 28, 2010, 06:44:12 PM
w dupie byles gowno widziales

nie jestem jp 100%, mam zdanie, ktore podwazacie tylko na forum o l2 bo w realu to watpie, chociaz mozecie mi podac swoja nasza klase to ocenie haha, no juz -_-'alac na m jak milosc leszcze

doman18

OMG ...  wiedziałem że w Lineage2 grają różni ludzie ale nie wiedziałem że są nawet dresy. W głowie mi się nie mieści że taki ktoś potrafi odpalić i grać w jakąkolwiek inną grę niż strzelanka czy samochodówka. Tutaj przecież jednak troche englisza znać trzeba.

No nic, nie ważne, wielkie dzięki za ostrzeżenie virisken, od dziś będę pilniej sprawdzał zamki w drzwiach przed pójściem spać :P

PS. Heh lubię popularne torrenty. Dziś zaklikałem Kick Ass i Shutter Island i właśnie mi się ściągnęły.

Cytat: narisHow to PvP with a lock: Bind 1/3 of you keyboard to fear, 1/3 to dots and 1/3 to destruction spells.

virisken

wez dawaj konto na nk a nie pierdolisz :D

Tirius

Cytat: doman18 w Maj 13, 2010, 07:39:22 PM
OMG ...  wiedziałem że w Lineage2 grają różni ludzie ale nie wiedziałem że są nawet dresy. W głowie mi się nie mieści że taki ktoś potrafi odpalić i grać w jakąkolwiek inną grę niż strzelanka czy samochodówka. Tutaj przecież jednak troche englisza znać trzeba.

No nic, nie ważne, wielkie dzięki za ostrzeżenie virisken, od dziś będę pilniej sprawdzał zamki w drzwiach przed pójściem spać :P

PS. Heh lubię popularne torrenty. Dziś zaklikałem Kick Ass i Shutter Island i właśnie mi się ściągnęły.

Ano torrenty dobra sprawa, Kick-Assa jutro obejrzę, dziś już za późno. Swoją drogą miłego seansu z Shutter Island ;)

Edit

Właśnie obejrzałem Kick-Ass i jestem pozytywnie zaskoczony. Spodziewałem się typowo komediowego filmu, zaś tu znajdzie się wszystko. Może nie jest to dzieło wybitne, ale na pewno zasługuje na jakieś wyróżnienie. Dobra gra aktorska, Nicolas Cage mnie rozbrajał :D, oryginalny scenariusz, niektóre sceny przezabawne, przereklamowane monologi, moim zdaniem, ale ogólnie film zasługuje (w moim mniemaniu) na mocne 8. Nie jest to typowa komedia, lecz połączenie filmu akcji z komedią, może czarną komedią. Jak ktoś lubi Tarantino, to jest to gatunkowo podobne (co nie zmienia faktu, że daleko temu filmowi do filmów Tarantino), dobra rozrywka na wieczorną nudę ;)
Polecam :)

Ogólnie ściągam teraz ponoć bardzo dobry, z genialną rolą Firtha Samotny mężczyzna
Więc doman - jeśli jest tak dobry, jak mówią, masz kolejną pozycje do obejrzenia ;)

doman18

Dokładnie mam takie same wrażenia po Kick-Ass. Naprawdę miłe zaskoczenie i faktycznie to nie jest komedia a film akcji z elementami komedii. W zasadzie napisałeś wszystko to co myślę więc dodam tylko że fragment z noktowizorem absolutnie rządzi! Na oklaski zasługuje też odtwórczyni roli Hit-Girl. Nie chodzi bynajmniej o jej akrobacje które najprawdopodobniej robiła jej dublerka ale kunszt aktorski. Ta "mała" ma świetlaną przyszłość przed sobą.

Shutter Island jest bardzo dobrym filmem ale nie mind-fuckiem. Świetnie zbudowana intryga, i umiejętnie stopniowane napięcie sprawia że film ogląda się z wielkim zainteresowaniem ale koniec już nie powala. W pewnym momencie nawet średnio rozgarnięty widz orientuje się o co biega. Co nie znaczy że to zły film. Tak jak wspomniałem wcześniej jest bardzo dobry ale nie należy się po nim spodziewać jakiegoś epickiego finału.

na razie ściągają mi się Urodzeni Mordercy, Nawiedzony dom i Sin City który w końcu zdecydowałem się obejrzeć. Samotnego mężczyznę obejrzę później, no chyba że po obejrzeniu strasznie będziesz go chwalił :)

Tirius

Sin City parę razy przymierzałem się do obejrzenia, ale się nie udało.

Ogólnie Shutter Island jest taki, że wszystko wzrasta niczym w dramacie szekspirowskim (lub jakiejś noweli) ku punktu kulminacyjnego i później wszystko spada, mimo to w moim mniemaniu jest to film świetny pod każdym względem, zresztą mam sentyment do Scorsesa. A jak nie oglądałeś Taxi Driver, też w jego wykonaniu, to polecam, to jest prawdziwe arcydzieło :)

Jak obejrzysz Natural Born Killers, napisz opinie, leży mi na dysku i jeśli napiszesz dobrą opinię, na pewno się za niego wezmę. To samo po Sin City.

Dwa plusy za wszystkie napisane jak dotąd mini-recenzje :)
/Fro

doman18

No to tak. Jeżeli chodzi o Natural Born Killers to wyobraź sobie sceny i motywy jeszcze bardziej naszpikowane symboliką i pokręcone niż Las Vegas Parano w ujęciach rodem z Tarantino podlane wszystko bardzo dużą dawką przemocy i szaleństwa. W zasadzie to początkowe sceny bardziej przypominają Odmienne stany świadomości niż LVP.  Ale z czasem jest ich trochę mniej i film staje się dużo bardziej zwięzły. W każdym razie tak jak LVP to film bardzo specyficzny, bardzo symboliczny i bardzo obnażający jakimś szitem stała się nasza cywilizacja, gdzie gloryfikuje się przemoc a ludzie kupują koszulki z seryjnymi mordercami. Zastanawiam się nad oceną bo będzie to minimum 8 ale muszę się jeszcze do paru spraw ustosunkować, lub jeszcze raz obejrzeć film. Jak mówię to nie jest film prosty, oczywisty. Ale zdecydowanie polecam.

Sin City
Cóż jest to wierna adaptacja komiksu ze wszystkimi tego konsekwencjami. Czyli plusami są np. genialne ujęcia których nie uświadczysz w normalnym filmie, bardzo ciekawe postacie i naprawdę wciągające historię. Jest BARDZO dużo przemocy i dużo golizny (na szczęście tej piękniejszej płci). Natomiast do wad można wrzucić narrację bohaterów, która brzmi bardzo ... hmm, kiczowato. Gra aktorów też jest bardzo teatralna, na pokaz, po prostu nie maskują tego że grają tylko czasem widać że grają jakby "hamleta" szekspira ze wszystkimi tymi pompatycznymi kwestiami niż w filmie. Ale wymaga tego konwencja więc pewnie fani samego komiksu będą w ekstazie. Trzecia sprawa też związana z "komiksowatością" filmu to szczypta nadnaturalnych zdolności bohaterów. Tego też się raczej nie dało uniknąć w adaptacji nad którą pieczę sprawował sam Frank Miller - twórca tych wszystkich Batmanów itp. Czy to są wady? Raczej nie, dla zwykłego widza mogą trochę być rażące ale absolutnie nie są niestrawne. Zebrane w całość są nawet pewnym smaczkiem tego filmu.
Kurcze brzmi to wszystko jakby SC był słaby. Nie chciałem żeby to tak wyglądało, bo jest to film świetny, oryginalny i zdecydowanie obowiązkowy dla każdego kto lubi dobre kino lub szuka czegoś innego, oryginalnego. Już ze względu na same historie (jest ich kilka) w filmie zdecydowanie warto go obejrzeć. Po obejrzeniu miałem wielką ochotę na przeczytanie komiksu.
9/10

Co do Taxi Drivera to kiedyś oglądałem ten film. Najbardziej rozbawiła mnie pierwsza randka głównego bohatera w kinie. :D. Fajnie też się ogląda taką młodziutką Jodie Foster grającą zbuntowaną nastolatkę. Tak czy siak ciężko mi cokolwiek powiedzieć o nim bo oglądałem go bardzo dawno temu, ale z tego co pamiętam bardzo mi się podobał.

Dwa plusy za wszystkie napisane jak dotąd mini-recenzje :)
/Fro

Marc1n

En Prophet - zaaaje ;] Goscio idzie do pieerdla, 6 lat, francja, cholera wie za co. W sumie film jakich wiele, ale tutaj naprawde jest surowo podane jak to wszystko wyglada. Podobal mi sie, polecam, sa wersje w HD, w sumie widokow nie ma ale i tak wygodnie ogladac.
8/10
Delicatessen - jakiś ze wcześniejszych filmów gościa co chyba Amelie robił, przynajmniej mi tak kolega mówił. Facet prowadzi w kamienicy Delikatesy i handluje ludzkim mięsem, cala kamienica milczy, bo zapewnia im zarcie, ale jak ktoś z sąsiadów w nocy wyjdzie na schody to też może być potrawą ;p Groteskowa opowieść, we francuskim stylu. Ich kino jest specyficzne, z dużym podchodzić trzeba dystansem. W sumie nie wiem co to za gatunek, troche dramat, troche komedia czarna. Ale ok
7/10
Imaginarium of Doctor Parnassus - czy jak to tam było ;D Najbardziej nierówny film jaki oglądałem w życiu, bo raz jest super, a raz nudzi niemożliwie. 3 minuty, że nie możesz przestać się cieszyć tym co widzisz, a potem zamulanie. Raziło mnie to. Na + dziewczyna która tam gra, Valencie, czy córke tego Parnasusa oraz pokręcone wizje i niebanalna fabuła. Duży plus za pogmatwanie, ale no nie wiem.
7/10
The Bad Lieutenant - Wersja nowa z Cage'm. Ok, zapowiadali na innym forum, że naprawdę fajny. Ale jakoś wkurzał mnie Cage i motyw kokainy który ciągnął się przez cały film. Fajnie się schodzą wszystkie historie na koniec, można obejrzeć, nie ambitne ale jest fun.
6/10
Teeth - Obejrzałem na podglądzie ;D film 1,5h w 5 minut. Polecam tak oglądać. Dziewczyna ma mityczną mutacje i jak się podnieci to jej ząbki wychodzą tam gdzie każdy chciałbym w nią wejść. Bzdura jakich mało, ale nie mogłem oprzeć się, żeby nie pośmiać się z tej durnoty. Kurde i ten widok uciętych penisów, hahaa. Dobra
2/10 ;D

Plusik za wszystkie napisane dotychczas mini-recenzje :)
/Fro
HATE ME MOAR!

Tirius

Doman - masz może konto na filmewbie? Bo teraz testując nową wersje, dodali ciekawą funkcje - pokazuje aktywność znajomych, ich oceny i oglądane filmy, więc jakbyś podał swój nick - byłoby miło ;)

Alice

Widział ktoś "Starcie tytanów"? Mam dwa darmowe bilety do kina od taty z pracy i zastanawiamy się z moim na co by pójść do kina. To jest jak na razie faworyt ale nie słyszałam żadnych opinii na jego temat więc pytam was:)
W życiu nie ma nic niemożliwego. Są jedynie wydarzenia w najwyższym stopniu nieprawdopodobne.

Tirius

Oglądać nie oglądałem, ale po opiniach czy to znajomych czy krytyków, cudów się nie spodziewaj. "Ot film z średnimi efektami specjalnymi, oparty na ciekawym temacie, który de facto zmarnowali, lecz o kiepskim scenariuszu" - tak można ująć ten film :P

Ale ostatnimi czasy to nic ciekawego w kinach nie ma.

Frohike

A teraz rozdanie pochwałek dla naszych forumowych krytyków.

Proporcjonalnie do aktywności:
Tirius: 2 plusy
doman18: 2 plusy
Marc1n: 1 plus

Fajną robotę tu robicie. Szkoda, że te mini-recenzje chowają się w takim niepozornym temacie ;)

Tirius

Dzięki Fro.

Szkoda fakt, no cóż mało osób jest zainteresowanych, a temat do dyskusji obszerny :)

virisken

ja powiem tylko ze te wszystkie wasze recenzje czytam, co niektore tytuly na pewno zobacze jak bede mial czas ;)
z sam sie nie wypowiadam bo nei za bardzo mam czas ogladac.
Jedyny film jaki ostatnio ogladalem to To nie jest kraj dla starych ludzi - bardzo mi sie spodobal, ladnie ujecia, przyjemny klimat, mimo ze o mafii i psychopacie to nie jest to jakas wielka nawalanka :)

Tirius

O mafii to raczej nie, ale o psychopacie i tu świetna rola Javiera Bardem'a (zasłużony Oscar), po prostu jego gra to jedna z lepszych kreacji 'psychopaty'. Trochę nie podobał mi się Tommy Lee Jones, bo grał taką rolę, że się co jakiś czas pojawiał, coś powiedział i zakończył film monologiem. A klimat świetny bo to notabene bracia Coen, twórcy takich filmów jak ostatnio znany "Tajne przez poufne", "Big Lebowski" czy już z innej beczki "Fargo" (te 2 przymierzam się do obejrzenia).

Ogólnie to szkoda, że jest małe zainteresowanie filmami, to mógłby wtedy powstać podtemat oddzielny do filmów i seriali, wtedy automatycznie zgłosił bym się na stanowisko moderatora  :D

Edit

Obejrzałem właśnie wcześniej wspomnianego i dość głośnego Samotnego Mężczyznę. Więc to co cieszy i zachwyca.
Nie zawiodłem się odnośnie roli Firtha, genialna - moim zdaniem jest to jego życiowa. Skoro on nie dostał Oscara, bo przegrał z Bridgesem, muszę obejrzeć Bridgesa w akcji. Ponadto świetnie skonstruowany film na podstawie zabawy kolorami i detalami. Daje to niesamowity efekt. Co więcej dużo wstawek retrospekcyjnych co również ożywia klimat filmu. Również na słowa uznania należy rola Jullianne Moore, dość dobra rola, osobiście bardzo lubię ją i jej grę. Scenariusz dość ciekawy, inteligentne dialogi i monologi.
Teraz pora na kontrowersyjność tego filmu. Sam w sobie film dotyczy bardzo trudnego tematu, jakim jest homoseksualizm. Tak, to film o gejach. Więc jeśli ktoś jest mało tolerancyjny odnośnie takich filmów, ciężko będzie się przedrzeć przez to. Może nie ma tam wstawek rodem z Czas, który pozostał, ale mimo to, może to być niektórym ciężkie do zaakceptowania - dwóch facetów całujących się.
Ogólnie oceniam film na 8.5 i sądzę, że jest wart uwagi - na pewno jeden z lepszych filmów minionego roku.

doman18

Dzięki wielkie Fro. Takie rzeczy motywują :D

CytatDoman - masz może konto na filmewbie? Bo teraz testując nową wersje, dodali ciekawą funkcje - pokazuje aktywność znajomych, ich oceny i oglądane filmy, więc jakbyś podał swój nick - byłoby miło
Mam, mój nick to ... doman18!  :P

CytatEn Prophet - zaaaje ;]
Jak podobał ci się Prophet to obejrzyj Elitarnych. Tematyka inna ale film jest podobny pod względem podejścia do tematu - bez ogródek, szczera, brutalna rzeczywistość. Po obejrzeniu Proroka miałem podobne odczucia jak po obejrzeniu Elitarnych. Bardzo polecam. Ogólnie polecam rozejrzeć się wśród nieamerykańskich filmów sensacyjnych bo można tam znaleźć sporo perełek.

Nic więcej nie napiszę bo mam trochę urwanie głowy i nie mam czasu na oglądanie.

Tirius

Ja chciałbym polecić wszystkim ten film - http://www.filmweb.pl/Wiosna.Lato.Jesien.Zima.Wiosna

Należy obejrzeć ponieważ słowa nie oddadzą magii tego filmu. 9,5/10
Dziś już nie napiszę nic, niestety :P

Integer

http://www.filmweb.pl/film/Ameryka%C5%84skie+ciacho-2009-473314 :))

Cała prawda o kobietach :D

A takie troszkę inne klimaty to polecam Elitarni

http://www.filmweb.pl/film/Elitarni-2007-376957

Jak dla mnie film masakra :) najciekawsza jest fabuła.

Tirius

GenesiZ

Zdecydowanie horrory.

Wszystkie części Piły :D
Miesięcy bez L2: już nawet nie licze :(

doman18

Akurat Piła to nie horror tylko krwisty slasher lub po prostu thriller. Horror zawiera zawsze zjawiska paranormalne. Nie mówiąc już o tym że w zasadzie tylko pierwsza część była dobra, reszta to typowe nabijanie kasy przez hektolitry krwi i flaki. Tak samo jak w przypadku Oszukać przeznaczenie.

@Tirius
Nawet wygląda ciekawie, nie podoba mi się tylko że znów się jedzie na schemacie z "amatorską kamerą". Co za dużo to nie zdrowo. Ponadto trailer za dużo pokazuje, ale to już chyba norma w dzisiejszych czasach. Natomiast bardzo mi sie podobało ujęcie z tą dziewczyną siedzącą na szafie i w dziwnym nienaturalnym wygięciu. Ale wielkich sukcesów temu filmowi nie wróżę.

Ja wczoraj obejrzałem Krowy na wypasie. Oczywiście znów dużo moralizatorstwa ale ogólnie to naprawdę fajna luzacka komedia. Szczególnie sceny z porwaniem samochodu są śmieszne i końcowe. Ogólnie to bardzo polecam, szczególnie przy piwku z kolegami.
8-/10
Minus za to do czego się czepiają wszyscy widzowie. Dlaczego byczki w tej kreskówce mają wymiona?!

W tej chwili zastanawiam się nad Prince Of persiaoraz Braćmi (ostatnio pierwowzór leciał chyba w tvp2) . O ile co do pierwszego miałem złe przeczucia od początku, a teraz po pierwszych opiniach widzę że się one potwierdzają to druga pozycja może być bardzo fajna. Jak nie amerykański remake to na pewno pierwowzór.

Tirius

W końcu udało mi się obejrzeć -  You Don't Know Jack. Długo czekałem na napisy, ale w końcu są i wrażenia z filmu niesamowite.
Jedna z lepszych kreacji Ala Pacino, jakie kiedykolwiek powstały. Ponadto świetnie zrobiony film, świetnie opowiedziana historia kontrowersyjnego lekarza opowiadającego się dość głośno o eutanazji w Stanach. Świetnie przedstawiony został temat eutanazji, chociaż stronniczo, ale tak powinno być. Na prawdę ambitne i świetne kino. Szkoda, że nie puszczają w kinach, bo przydałyby się nagrody dla tego dzieła. Szczerze polecam. Ode mnie 9/10.

Marc1n

Jest jakiś temat o serialach na forum?
Pojarałbym się z kimś nowymi odcinkami.,
HATE ME MOAR!