Potężne artefakty, umierający ekran etc. - RPG-club, Gracia Final

Zaczęty przez Kamal, Listopad 20, 2010, 04:33:56 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Kamal

Po instalacji Finala zauważyłem, że komp dostaje jobla po ok. 40 minutach gry. Spotykam dwa różne scenariusze:
- przyćmienie ekranu, zawias, obraz na ekranie przypomina podgląd z kamery przemysłowej, wentylator procka przechodzi w EMORAGE.
- ekran zmienia kolor na ugier jasny.

Parametry:
Pentium D 820 2.8Ghz
2GB RAM DDR2
GeForce GT 220
L2 jest zainstalowane na partycji z 8KB klastrami, ustawienia detali average/low, bez cieniowania i detali podłoża.

Nie spotkałem się z tym na Freyi (nawet przy teksturach wysokiej jakości) ani na Epilogu.  Nie będzie to raczej z przegrzania, gdyż komp stoi otwarty.

Jakieś pomysły?  :(

MastJedi

Cytat: Kamal w Listopad 20, 2010, 04:33:56 PM
(...) Nie będzie to raczej z przegrzania, gdyż komp stoi otwarty.
(...)
podstawy termodynamiki...
To _może_ być przegrzewanie. A nawet pewnie jest...
Otwarciem komputera zaburzasz opracowaną cyrkulację powietrza w obudowie. Wentylatory zamontowane _mieszają_ powietrze, ale go nie _odprowadzają_ na zewnątrz i nie jest _zasysane_ chłodne z otoczenia. Równie dobrze możesz je wyłączyć. Przynajmniej te co masz w obudowie.

Pozdrawiam
Piszę poprawnie po polsku
Official/Retail NA serv.Hindemith->Phoenix->Chronos-> Naia
Heallweg Iss Enchanter 99 /Siegel Knight 99 /ElementalSummoner80/ HawkEye80  - Clan: Einheit (Nova) Ally: Twilight
Ponadto: Feoh; Aeore; Yul;

Naito

Według mnie to co ci się dzieje to wina przegrzewającej się karty graficznej, którą radziłbym ci wymienić. Aha i zrób to co pisze MastJedi, ponieważ ma rację.
Zapraszam na serwer Team Speak 3 - Dead Echo - Community of Gamers - Adres: deadecho.pl

W Lineage 2 gram na serwerze: EU Core | Nick: Naito | Clan: BlackSwans

Kamal

Jakbym zamknął kompa to tak jakbym go do piekarnika wsadził, zresztą zaraz to zrobie (tj. zamkne) i  screen :D Wentylatory 12x12 front i 80x80 z tyłu aktualnie są wyłączone.

Grafika ma może z pół roku - nie ma sensu jej wymieniać. Zresztą nie dawałaby rady ze starszą kroniką, a daje z najnowszą na wysokich detalach?

Naito

Zasugerowałem grafikę, ponieważ jakiś czas temu miałem podobnie wyglądające problemy i lekarstwem była wymiana grafiki, którą ciężko było potrzymać chwilę w ręce po 5 minutach pracy komputera.
Zapraszam na serwer Team Speak 3 - Dead Echo - Community of Gamers - Adres: deadecho.pl

W Lineage 2 gram na serwerze: EU Core | Nick: Naito | Clan: BlackSwans

Acid

Ściągnij gpu z, wyłącz w opcjach l2 decrease background performa, stań najlepiej na środku rynku gdzie będziesz miał dużo sklepów odpal program i zrób screena z zakładek graphics card oraz sensors.

Tak jak napisali poprzednicy, jest to wina przegrzewającej się grafiki, a otwieranie obudowy temu sprzyja bo brak wtedy odpowiedniej cyrkulacji powietrza.

Kamal

http://img832.imageshack.us/gal.php?g=grafa1.gif Zaraz wrzucę wentylatory

Prockowy 3k

obudowy po 1,5k

EDIT: A teraz szał: nie ładuje mi się L2 po wyborze postaci :D

Acid

Screen na zamkniętej obudowie rozumiem?
Obserwowałeś dalej temp? Rośnie czy stoi w miejscu?
Zastanawia mnie ten "max" przy szybkości wentylatorka na grafie.

Temp wydaje się w normie przynajmniej to co dałeś na screenie.

Skoro komp był do tej pory otwarty wymontuj z niego grafikę i dokładnie przedmuchaj, resztę podzespołów dokładnie odkurz, zamknij obudowę i wtedy sprawdź.
A i Twoje sterowniki mają już rok, warto byłoby zaktualizować do najnowszych.

Fatality

Podałeś temperatury w spoczynku.. odpal L2, Options/ audio system/Decrease Background perfomence ma być odhaczone i wtedy zrób screen sensorów( L2 odpalone w oknie  w tle, nie zminimalizowane) Najlepiej jak zassasz Furmarka i zrobisz stres test karty, wtedy zobaczymy jakie masz temp ;)

Kamal

Podaj jaki konfig strzelić... :D

Post FX, 1440x900 full screen

Uploaded with ImageShack.us

Fatality

Temp takie w miarę.. hm, możesz spróbować usunąć całkowicie stery driver cleanerem i zainstalować na czysto nowe. Tylko W lineage masz takie problemy? Podaj jeszcze temp procka/mobo/dysku pod obciążeniem.

Kamal

Acid

Podałeś temp w idle.

http://www.ocbase.com/perestroika_en/index.php?Download

Piłuj procka przez 20 min i daj screen.

Kamal

Acid

Te testy robisz na zamkniętej obudowie z odkurzonym kompem?
Bo teraz to nic z tego nie rozumiem, skoro temp którą podajesz w idle ma 60 stopni, a w stresie 48? :o

Próbowałeś z innymi grami?

Kamal

Procek wyciska te 60C przy L2, co mnie właśnie zabija. Szczerze - nie gram w inne gry, ew. wormsy, plants vs. zombies, browserówki.

Obudowa zamknięta, nie odkurzałem przy niedzieli :D

Acid

To przedmuchaj i sprawdź L2.
60 st to nie jest jakaś duża temp, tym bardziej przy intelach.
Dziwi mnie tylko jakim cudem wyciska 60 st przy l2, a w stresie gdzie jest obciążony 100% 47st? Już bardziej speedfan kłamie. :)

Czekam na czyszczenie, jak nie pomoże będziemy kombinować dalej.

Ryane

Jakos nie zauwazylem tego tematu:) Zagraj w jakas bardziej wymagajaca gre i powiedz czy dzieje sie cos podobnego :)

br2yd4l

Zrobiłbym checkfiles :P

Procek może dochodzić do 90 st celsjusza i żyć (mój rekord 87 st na duronie 800). Podobnie z grafiką. Natomiast może być jakiś błąd gry, która wpada w dziwnego loopa albo inne ustrojstwo.

Całą resztę testów widzę masz już opracowaną :P

Z tymi zamkniętymi/otwartymi obudowami to tak do końca się z wami nie zgodzę :P
Owszem niby są zachowane podstawy fizyczne (wiatrak wdmuchujący zimne na dole, wydmuchujący ciepłe na górze), ale clue programu to odprowadzić ciepłe powietrze daleko od procesora. A to będzie równie skutecznie robione przy otwartej i zamkniętej obudowie.

Teraz się podzielę resztą mONdrości :P

- artefakty w postaci przesuniętych punktów (tj zamiast kwadratu mamy trapez z jednym punktem w KOOOSMOS) - k. graficzna (T&L)
- kolorowe plamki na teksturach - k. graficzna
- zwisy kompa (freezy) - procek lub ram
- 'znikające' aplikacje - ram

To o co wszystkim tutaj chodzi, to żebyś włączył ten monitor, włączył l2 i jak się skaszani to zobaczył na temperatury.
Generalnie możesz też włączyć monitor napięć, bo jeśli zasilacz masz kijowy to może dziwne napięcia podawać i sprzęt się wtedy nie do końca poprawnie zachowuje

Whtever walks in my heart,
Will walk alone...

Acid

Gdyby to była wina zasilacza na pewno towarzyszyły by mu restarty kompa,
o bsodach też nic nie pisał więc...? Ew mozna jeszcze memory test machnac dla pewności czy aby to nie wadliwy ram.

br2yd4l

Niekoniecznie, mi z powodu winy zasilacza najpierw pojawiły się kolorowe plamki na teksturach, potem niektóre z punktów były wywalone w kosmos (te trapezy) a potem wszystko zdechło (spalona karta). Żadnego restartu nie było.

Mówię, tylko, że jest taka możliwość (raczej mało prawdopodobne) ale wszystko inne wymieniliście wyżej

Whtever walks in my heart,
Will walk alone...