Serwis, wymiana zasilacza/twardziela.

Zaczęty przez Rival, Październik 07, 2011, 04:22:05 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Rival

Witam  8)
Historia standardowa. Padł komputer, poszedł do serwisu, stwierdzili co zdechło (oby choć raz poprawnie), czyli dysk i zasilacz, zaproponowali podzespoły. Ale takiej decyzji nie można przecież podjąć bez konsultacji ze specami z forum L2  :D Mało wiem o sprzęcie, różne literki i cyferki czy inne oznaczenia w większości mi nic nie mówią, więc jestem otwarty na każdą radę/sugestię/opinię odnośnie podzespołów czy ich cen. Możecie też stwierdzić, że mam uciekać z tego durnego serwisu do innego :D ale i tak już im 130zł musze zapłacić, to wole zakończyć sprawę w 1 miejscu.

Specyfikacja kompa:
Windows XP 32
EVGA nForce 650i Ultra Basic (nForce 650i Ultra) [DDR2, PCI-E] (122-CK-NF66-T1)
Intel Core2 Duo E6750 2.66 GHz BOX (LGA775, 64bit)
DDR2 2x 1024MB PC-800 Kingston (KVR800D2N5K2/2G) CL 5
GeForce PCI-E 8800GT Gigabyte GV-NX88T512HP Zalman 512 MB TV-out / 2xDVI BOX (256-bit)
Samsung SpinPoint 320 GB (ATA/300, 16MB, 7200, NCQ) HD321KJ - "uszkodzone sektory"
Bequiet Straight Power E5-500W (500W), aktywne PFC (1x120mm) - "padł"

Poniżej przedstawiam zaproponowane części:

Dysk:
Seagate 500 GB Barracuda (SATA III, ATA/600, 16MB, 7200) [ST500DM002] - 182zł
Western Digital Blue 500 GB (SATA III, ATA/600, 16MB, 7200) [WD5000AAKX] - 190zł
Samsung SpinPoint F3 1 TB (ATA/300, 32MB, 7200) [HD103SJ] - 233zł
Seagate 1 TB Barracuda 7200.12 (SATA III, ATA/600, 32MB, 7200) [ST31000524AS] - 245zł

Ja skłaniam się do tego Seagate 500 GB. Dodam może, że aż 1 TB mi raczej nie potrzebny... A zależy mi na zaoczędzeniu kasy. Co zyskam z 32MB cache?

Zasilacz:
Tracer Be Cool 520W Silent, pasywne PFC (1x120mm) - 105zł
Tracer Be Cool 620W Silent, pasywne PFC (1x120mm) - 142zł
Chieftec iARENA GPA-400S8 (400W), AKTYWNE PFC (1x120mm) bulk - 143zł
NOX Urano NOX-PSU-U450 (400W), pasywne PFC (1x120mm) - 177zł
NOX Urano II NOX-PSU-U2-530 (530W), pasywne PFC (1x140mm) - 225zł
OCZ StealthXStream 2 (500W), aktywne PFC 80+ (1x120mm) [OCZ500SXS2-EU] - 229zł
Bequiet Pure Power L7-530W (530W), aktywne PFC (1x120mm) [BN106] - 256zł

Czy zasilacze poniżej 500W nie będą za słabe? Lepsze pasywne czy aktywne PFC, i czy zauważę różnicę w wydajności sprzętu (albo na rachunku za prąd :))? Co oznacza dopisek bulk? Zależałoby mi na cichej pracy i oszczędności prądu.

Prócz tego jakąś baterię na płycie głównej wymienią za 10zł...
No i zaproponowano mi ewentualnie "rozbudować" o wiatraka z tyłu obudowy (nie mam żadnych) i 2gb ram:
Revoltec RL039 AirGuard (120mm) - 29zł
DDR2 2GB 800 MHz Kingston CL5 [KVR800D2N5/2G] - 115zł (może bym się przesiadł na Windows 7)

Swoją drogą zanim komp padł na amen i się przestał włączać, były problemy ze znikaniem obrazu, artefaktami na obrazie... Komp się zawieszał jak np w grach zmieniałem detale z min na max... Pewien byłem, że to karta graficzna, a tu zonk - twierdzą że sprawna. Czego objawem mogły być te sytuacje? Faktycznie zasilacz?

Kosztami przerażony jestem trochę, bo mi wyszło +/- 700zł (biorąc pod uwagę te droższe części), a dokładając drugie tyle pewnie bym miał całkiem fajnego nowego kompa... No ale chciałbym też ożywić tego , szczególnie, że karta grafiki i procek są chyba całkiem całkiem (czy może w ogólę już tylko i wyłącznie opłaca się je sprzedać i zbierać na nowego pc?). Które z tych części byście polecili, a które odradzili?

Acid

Z dysków to tylko i wyłącznie ten Samsung, jeśli nie chcesz 1TB, zamów sobie 500 GB
http://www.esc.pl/product_info.php?cPath=1_30&products_id=20853

Jeśli o zasilacz chodzi, to 500W spokojnie Ci wystarczy i skłoniłbym się raczej ku http://www.esc.pl/product_info.php?manufacturers_id=160&products_id=15181

Za prąd płacił więcej nie będziesz czy weźmiesz zasilacz 500W czy 700W bo komp będzie pobierał tyle samo prądu. :P

RazielIII

CytatCzy zasilacze poniżej 500W nie będą za słabe? Lepsze pasywne czy aktywne PFC, i czy zauważę różnicę w wydajności sprzętu (albo na rachunku za prąd )? Co oznacza dopisek bulk? Zależałoby mi na cichej pracy i oszczędności prądu.
Zasilacz OCZ StealthXstream 2 400w lub XFX Core 450w jeśli dostępny w tym seriwisie chyba że zamawiasz w sklepie internetowym.
400w w zupełności wystarczy do tego co masz, ba nawet pozwoli w przyszlosci na rozbudowe do ~hd6870 i phenoma 955.
Aktywne PFC oznacza wyzsza sprawnosc i mniejsze rachunki za prad, rowniez wyzszy certyfikat 80+ oznacza wyzsza sprawnosc i mniejsze rachunki za prad, bulk to samo urzadzenie, bez pudelka/dodatkow.

CytatSwoją drogą zanim komp padł na amen i się przestał włączać, były problemy ze znikaniem obrazu, artefaktami na obrazie... Komp się zawieszał jak np w grach zmieniałem detale z min na max... Pewien byłem, że to karta graficzna, a tu zonk - twierdzą że sprawna. Czego objawem mogły być te sytuacje? Faktycznie zasilacz?
Jesli miałeś jakiegos Codegena czy Deera to najprawdopodobniej on byl sprawca tych artow/freezow

CytatKosztami przerażony jestem trochę, bo mi wyszło +/- 700zł (biorąc pod uwagę te droższe części), a dokładając drugie tyle pewnie bym miał całkiem fajnego nowego kompa... No ale chciałbym też ożywić tego , szczególnie, że karta grafiki i procek są chyba całkiem całkiem (czy może w ogólę już tylko i wyłącznie opłaca się je sprzedać i zbierać na nowego pc?). Które z tych części byście polecili, a które odradzili?
Faktycznie za 700zł+kasa ze sprzedazy starych czesci miałbys prawie nowgo PC'ta

Athlon II x2 260 240zł
Gigabyte GA-MA770T-UD3 am3+ 280 zł
2GB pamięci 40 zł
Samsung f3 500gb 160 zł
OCZ StealthXstream 2 400w 165 zł
Ten gf8800gt jeszcze pociagnie troche

I jeszcze mala rada na przyszlosc...dopisze jutro ;p

RivaTunerem przeprogramuj sterownik obrotow wentylatora, domyslnie jest 33% i powyzej 80 stopni 66% to po ekstremalnym uzytkowaniu zabija karty z referencyjnym chlodzeniem i wysokim tdp.
Ja na swoim gtx260 ustawilem 50% obrotow w zakresie temp 0-45 stopni, 50-80% w zakresie 45-55 stopni i 100% powyzej 60 stopni, dzieki temu na referencyjnym chlodzeniu temp nie przekracza 60stopni w grach i moge spac spokojnie ;p

Cytat: Acid w Październik 07, 2011, 10:45:26 PM
prąd płacił więcej nie będziesz czy weźmiesz zasilacz 500W czy 700W bo komp będzie pobierał tyle samo prądu. :P
Mocniejsze zasilacze zazwyczaj mają wyższa sprawnosc wiec teoretycznie biorac mocniejszy zasilacz placimy mniejsze rachunki ale sa to marginalne oszczednosci.
Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do being far from reality. This is my own world, I just wanna hear the music.
http://www.youtube.com/watch?v=lVvG_dy94LM NEW ONE!
http://www.youtube.com/watch?v=U81wZ2khvFs

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x15 SWM 85 / DC 85
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Rival

dzięki za info :) z for komputerowych niczego się nie dowiedziałem prawie, a tu 2 posty i od razu jaśniej.

1. na pewno wszyscy mi mówią, że jesli dysk do Samsung/WD, a zasilacz OCZ/Bequiet. a NOX/Tracer czarna lista i unikać.
2. czy ta cena za ram, 115zł za 2gb to nie przesada? czy to przez to, że to jakieś stare 800 a nie 1333/1600?
3. niektórzy sugerują, że te problemy z obrazem to mimo wszystko karta graficzna. jest to możliwe? podam prosty przykład (nawet jeśli głupi), np gralem na min detalach to ok, włączałem na max (komp powinien uciagnac z palcem w bucie) to komp się crash'ował. obciążanie pierdołami typu 3D mark nic nie wykryło. co ciekawe w niektóre lepsze gry jak crysis/mafia2 gralem bez problemu na max, a np jakiś stary gothic1, czy nowsze oblivion / most wanted padały po 10s od włączenia. kombinowałem, ze moze fabrycznie uszkodzona pamięć kart graficznej, ale to chyba zły trop...
4. czy dysk faktycznie trzeba wymienić? co realnie dla mnie oznacza uszkodzenie niektórych sektorów? po prostu strace dostęp do niektórych danych, czy komp będzie się co chwilę wieszać (tak często się zdarzało zaraz po odpaleniu pc - ale nie wiem czego to wina)? na innym forum poradzili mi wstrzymac się z zakupem dysku i obecny przetestowac programem hd tune.

RazielIII

Stary ram czyli ddr2 jest taki drogi, obecnie 2.5raza droższy od ddr3.

Problem jest z zasilaczem i jego niestabilnoscia jesli karta zlapala by zimne luty na pamieci to mialbys artefakty w kazdej grze.

Wklej zakładke health z HD tune.

I btw jesli masz te 700zł to na Twoim mijscu powaznie zastanowilbym sie nad zmiana platformy

Jesli dysk okaze sie sprawny to do zmiany masz cpu, mobo, ram i zasilacz czyli ok 750zł tylko.
Why should I take life so seriously? I just wanna do what I like to do being far from reality. This is my own world, I just wanna hear the music.

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Kamal

Dysk jeśli ma błędy logiczne - da się to naprawić, jeśli fizyczne - to zapomnij. Zakładając, że pierdykła zasiłka, będą to fizyczne

Rival

dzięki kamal, o właśnie takie skróty myślowe mi chodzi  :D

Cytat: RazielIII w Październik 08, 2011, 01:58:17 PM
Wklej zakładke health z HD tune.
I btw jesli masz te 700zł to na Twoim mijscu powaznie zastanowilbym sie nad zmiana platformy
Jesli dysk okaze sie sprawny to do zmiany masz cpu, mobo, ram i zasilacz czyli ok 750zł tylko.
Z tym HD tune to na razie nie da rady, komp stoi w serwisie, i chce go zabrać dopiero jak będzie cacy (mam dość dużo kilometrów z przesiadkami do zrobienia z domu do serwisu). Ale spytam czy są to błędy logiczne czy fizyczne.

Czemu mam zmieniać cpu/mobo? One są sprawne (chce tylko ożywić pc) a nie chce niepotrzebnie pakować kasy w tego kompa, i tak ma już 3 lata i jakbym chciał pociągnąć najnowsze tytuły to do wymiany jest wszystko, karta też  :P Pod koniec października będę miał około 2 tysiaków, chcę część przeznaczyć na naprawę (jedynie ewentualnie ram dołożę), a resztę chcę odkładać na nowego kompa (pewnie jak zwykle około 3 tysiaków, czyli mocny komp który mi do najnowszych gier wystarczy na 3-4 lata, tak jak to było z tym - no chyba że postęp technologiczny mi na to nie pozwoli), którego bym pewnie kupował zimą, grudzień/styczeń (wtedy też na pewno będę się pytać o rady ^^).

RazielIII

CytatCzemu mam zmieniać cpu/mobo? One są sprawne (chce tylko ożywić pc) a nie chce niepotrzebnie pakować kasy w tego kompa, i tak ma już 3 lata i jakbym chciał pociągnąć najnowsze tytuły to do wymiany jest wszystko, karta też   Pod koniec października będę miał około 2 tysiaków, chcę część przeznaczyć na naprawę (jedynie ewentualnie ram dołożę), a resztę chcę odkładać na nowego kompa (pewnie jak zwykle około 3 tysiaków, czyli mocny komp który mi do najnowszych gier wystarczy na 3-4 lata, tak jak to było z tym - no chyba że postęp technologiczny mi na to nie pozwoli), którego bym pewnie kupował zimą, grudzień/styczeń (wtedy też na pewno będę się pytać o rady ^^).
Jesli pod koniec pazdziernika bedziesz mial 2tysiaki to tymbardziej kupuj nowa platforme, a zbieral bedzisz na nowa grafike i cpu.

za 2k kupisz

Gigabyte GA-970A-UD3 am3+ 380 zł
AMD Phenom II X4 955 420 zł
OCZ StealthXStream 2 600w 220 zł
2x2GB ddr3 Geil 1333 100 zł
Samsung F3 500GB 150 zł

~1300zł

reszte odkladasz i w styczniu kupujesz radeona hd6950 i bulldozera, a tego phenoma 955 na gwarancji sprzedasz za ~400zł

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77

Rival

z podziwu wyjść nie mogę jaki jesteś oblatany w temacie Razielu  8)
nie mniej nie lubię kombinować tak jak Ty :P wolę mieć odłożoną kasę (i mieć pewność że pójdzie na to a nie co innego) i kupić cały nowy sprzęt na raz (nigdy nie wiadomo co z miesiąca na miesiąc się zmieni na rynku). szczególnie, że obecnego pc nie chce rozbudować tylko naprawić i w momencie kupna nowego - starego oddać bratu. wątpliwości budził fakt, że serwis wyjdzie około 700zł, ale wyszło na to, że połowę z tego ktoś mi da, więc w sumie wyniesie mnie to 350zł - myślę że to niewiele, jak na usługę+baterię+ram+wentylator+zasilacz+dysk ^^

RazielIII

Cytat: Rival w Październik 08, 2011, 03:33:16 PM
szczególnie, że obecnego pc nie chce rozbudować tylko naprawić i w momencie kupna nowego - starego oddać bratu. wątpliwości budził fakt, że serwis wyjdzie około 700zł, ale wyszło na to, że połowę z tego ktoś mi da, więc w sumie wyniesie mnie to 350zł - myślę że to niewiele, jak na usługę+baterię+ram+wentylator+zasilacz+dysk ^^
To zmienia postac rzeczy ;p

L2@retired

WS - Rankar x5 DC 84
RPG - CLUB x5 SD 84
DEX - Wrath x9 SD 85  
Reloaded x15 SD 83
eXistence x4 SD 78
Azarath x15 SD 78
Nanaki x15 SD  77
Celes x7 SD 77