[Pytanie] Serwer, a pamięć RAM

Zaczęty przez Scythe, Styczeń 12, 2013, 08:49:23 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Scythe

Witam,
postawiłem dla znajomych serwer na kronice Interlude używając plików L2jFrozen. Będzie na nim grało max 10 osób, w tym ja. Niestety po włączeniu serwera i gry komp jest bardzo obciążony. Da się to jakoś ustawić, żeby serwer/mysql zużywał mniej RAMu? Czy będzie to miało wpływ na jego wydajność?

impos89

Jasne, że się da. Otóż każdy projekt l2jbased funkcjonuje na javie, więc jego zużycie determinowane jest przydzieloną pamięcią dla maszyny wirtualnej. Baaardzo dawno nie zaglądałem do tych projektów, jednak ustawienia dla jvm determinuje się poprzez ustawienie xmx i xms. Zakładam, że serwery są uruchamiane z plików *.bat, *.sh więc w nich znajdziesz ścieżkę wywoławczą dla klasy rozruchowej.

Zakładam, że w nich znajdziesz coś takiego -Xmx1024 wystarczy zmniejszyć te wartości do takich jakie uznamy za stosowne. Jednakże odczuwalnie spadnie wydajność serwera. Jako, że mniejszy przydział pamięci będzie narzucał częstszą pracę garbage collectora, który może doprowadzić nawet do kilkusekundowych freezów serwera.

W przypadku mySQL sprawa ma się trochę inaczej. Poczytaj sobie dokumentacje i znajdziesz tam info, że są różne rodzaje przydzielanej pamięci, dla której można ustawić konkretne wartości.

Mówiąc w skrócie zobacz co siedzi w LoginServer.bat, GameServer.bat na początek.
Polaczkowo:
Impos - Aeore Healer lvl 93 / Wynn Summoner 85 / TH 58
klan - Kowale
CP Sairea

Scythe

Dzięki, bardzo mi to pomogło.  :D

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc może tu zapytam: czy zużycie RAM wzrośnie kiedy zainstaluję geodate na serwerze?

MostDope

Cytat: Scythe w Styczeń 13, 2013, 01:18:19 PM
Dzięki, bardzo mi to pomogło.  :D

Nie chcę zakładać kolejnego tematu, więc może tu zapytam: czy zużycie RAM wzrośnie kiedy zainstaluję geodate na serwerze?
oczywiście, że tak

www.youtube.com/watch?v=hQ-7uazQywI

http://fellas-const.netau.net/index.php

impos89

Polaczkowo:
Impos - Aeore Healer lvl 93 / Wynn Summoner 85 / TH 58
klan - Kowale
CP Sairea