Freezes/Delays in game.

Zaczęty przez kraha, Czerwiec 26, 2013, 10:07:55 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

kraha

Tak, jak w temacie, a mianowicie... co około 1-2 minutę dostaję takiego, jakby laga, "zamrożenie" na 2-5 sekund. Wszystko dookoła ma swój bieg, a ja stoję i nie widzę co się dzieje przez ten czas. Chodzi o kronikę Gracia Final, ponieważ na innych (Interlude, GoD), nie ma z tym problemu. Dodam, iż gram na laptopie (poniżej podam specs). Jakieś sugestie? Porady?

SPECS:
- Acer Aspire 5742G
- Intel Core i5-480M 4 x 2.67 GHz
- 4 GB DDR3 Memory
- NVIDIA GeForce GT 540M
- Win 7 HP

Arimas

We weep for the blood of a bird, but not for the blood of a fish. Blessed are those with a voice.

kraha

Western Digital 500 GB WD5000BEVT 2.5" SATA 5400 obr/min

Arimas

Aha, i antyvirus bo kiedyś miałem coś takiego z live scanowaniem czy coś w ten deseń i potrafiło tak przycinać

We weep for the blood of a bird, but not for the blood of a fish. Blessed are those with a voice.

kraha

ESET Smart Security 4, nie ma live skanowania, z innymi grami bez problemu.

Arimas

Ale w sumie skoro na innych kronikach nie ma tego problemu to...
W sumie to by było dziwne żeby serwer był problemem.. a może

No i dysk raczej nie pada skoro twierdzisz, że wszędzie indziej jest ok
ESET jest w miarę dobrym antyvirem więc to raczej też nie to..

Serio, dziwny problem

A jakimś cudem nie wciskasz print-screen? (był taki koleś kiedyś, serio)

kraha

Z tym Prt Scr, to chyba żart? :D Nie no wybacz, ale za daleko mi do tego klawisza, to po pierwsze, a po drugie, mam jako tako obycie w tych sprawach, jednakże z tym problemem za nic nie mogę sobie poradzić... Jest to uporczywe i męczące. Game Booster nie pomaga, wątpię że to serwer (mowa o L2 Renewal), pingi są niskie. Ktoś mi pisał, żeby spróbować z Gracią Epilogue, że to może pomóc jakoś, no ale nie wiem sam już. Nie powiem, że przy innych kronikach/grach zdarzy się taki delay, ale to raz na ruski rok. A tutaj jest prawie co chwilę, także chuj bombki strzela...

Lapek ma już prawie dwa lata, ale ciągle jest czyszczony i tweakowany, więc nie mam serio pojęcia co jest tego przyczyną. Spróbuję jeszcze wyłączyć silnik NVIDIA i oprzeć się na zintegrowanej karcie graficznej, obniży się też nieco temperatura laptopa (mam jednak podkładkę chłodzącą), ale czy to poskutkuje? Nie wiem.

Arimas

FRAPS np. ma własny przycisk od robienia screenów ;p

Dla pewności zapytam czy próbowałeś instalować clienta z innego źródła?

kraha

Nie nie frapsuje, więc nie mam możliwości :D rozumiem co masz na myśli :D

W sumie, tym razem nie, ale z zamierzchłych czasów pamiętam, że próbowałem na jakimś serwerze GF pozbyć się tego problemu i próbowałem z klientami z różnych źródeł i nic nie pomogło. Ten to czysta instalka, CT 2.3 Live.

kraha

bump!

- Pomysł z wyłączeniem silnika NVIDIA nic nie pomógł, wręcz przeciwnie, freeze były dłuższe, nie pomogło też dopisanie komendy przy uruchamianiu się gry, także nie mam za wiele rozwiązań, zostało skorzystanie z nowszego klienta oraz próba uruchomienia gry z dysku przenośnego, może jedno z tychże rozwiązań coś mi wskóra. Jednakże jeśli ktoś może pomóc, to zapraszam :)

kraha

Zmieniłem klienta na Epilogue i nieco pomogło, zmieniłem również ustawienia karty graficznej, co również poskutkowało nieco lepszymi warunkami, jednakże nadal zdarzają się freeze.

Saw

A czy sprawdzałeś ustawienia sieciowe ?
Zrób http://www.pingtest.net/ swojej sieci.
Wyciąg IP serwera na którym grasz i sprawdź ping.
Jaki masz internet, kablówka, radiówka ? bo to też ma wielkie znaczenie.

Po pierwsze w 99%  freezy nie są z winy sprzętu a połączenia z serwerem lub samego serwera.
Twój post mówi sam za siebie, skoro na GODzie nie masz problemów który ma o wiele większe wymagania od GF, to znaczy że nie jest to wina sprzętu.
Czasami zdarza mi się grac na laptopie o wiele wiele gorszym od twojego i problemów sprzętowych nie mam, a szczególnie na GF.

kraha

Chodzi o serwer L2-Renewal, który z tego co wiem hostowany jest we Francji, więc adekwatnie szukałem podobnej odległości, a nawet nieco dłuższej, gdyż Francja nie była tutaj dostępna i wybrałem Barcelonę, tutaj wynik (http://www.pingtest.net/result/83192903.png) oraz połączenie z Londynem (http://www.pingtest.net/result/83192958.png). Jeżeli chodzi o moją sieć to jest to Netia. Jednakże brat, który gra również na lapku, który jest nieco gorszy od mojego i problemów nie ma, a korzystamy z tego samego łącza, więc nie mam pojęcia o co kaman.