Fraps - pomocy.

Zaczęty przez Dymek69, Październik 22, 2006, 06:58:54 PM

Poprzedni wątek - Następny wątek

Dymek69

Mam taki problem, chcialem sie pobawic w kręcenie filmików z róznych pvp etc. Ale mam problem mam pelną wersje ( przynajmniej tak mi się zdaje ) Fraps 2.7.4, i gdy wlączam w grze go to mam 3 klatki na sekundy, czyli ogromne lagi normalnie mam 40+, probowalem zmniejszyc detale nic nie daje, wie ktoś czym moze byc to spowodowane i jak to naprawic?
Knowledge Reigns Supreme Over Nearly Everyone

Tyr

tak, fraps zgrywa w locie bez kompresji... czyli to strasznie obciaza kompa :)
Lineage 2 Classic EU

Dymek69

No tak, ale inni normalnie nagrywaja, bez laga.

coshoo

Fraps zawsze obciąża kompa a głównie dysk twardy. Często jest tak że nagrywasz filmik, spadają ci fps np. do kilkunastu ale filmik po nagraniu wygląda ok. Ja mam osobny dysk twardy dla frapsa i mniej muli niż bym nagrywał na ten sam dysk gdzie są system i gra.
Nikodem, Eva's Saint, Hindemith -> Phoenix... - stare dobre czasy...

alea_iacta_est

Cytat: tyr16tak, fraps zgrywa w locie bez kompresji... czyli to strasznie obciaza kompa :)

wlasnie zgrywanie bez kompresji nie obciaza proca- w gre wchodzi dysk twardy, jego fragmentacja,cache i szybkosc przesylu danych na szynie IDE

Gdyby od razu kompresowal nie daloby sie grac

Co do problemu: mozliwe ze masz uwalona wersje frapsa, zapetla sie czy cos i obciaza procesor, lub cos zle ustawiles.

Co do 'obciazenia' dysku- w tym przypadku moze haczyc (zalezne od RAM-u) przy doczytywaniu terenow itd lub zapisie do pamieci wirtualnej (dlatego duzo ramu jest wskazane)

Dev

mi niemiłosiernie tnie podczas nagrywania na 1024/768, więc zmieniam na 800/600 w trakcie filmu. Przynajmniej nie mam problemu z kliknięciem czegokolwiek, a reszta party zawsze assist me albo secound tank ;p
Throne and Liberty - Dagger/Longbow lvl 55 - Judgement Server
Lineage 2 Project Wolf - Varkas lvl 83
Lineage 2 Essence (L2 Reborn) - Divine Templar lvl 91
Lineage 2 Reborn Origins x1 - Adventurer lvl 77

Tyr

Cytatwlasnie zgrywanie bez kompresji nie obciaza proca

Gdzie tak napisałem? Proca?
Lineage 2 Classic EU

Ryltar

Cytatmi niemiłosiernie tnie podczas nagrywania na 1024/768,

Mam na tej rozdzielczosci i gra mi sie swietnie ^^

Dev

Dymek69

Hm, ściagałem wszystkie wersje jakie znalazłem i to samo, więc nie wiem co jest grane :D Na brata kompie ( zbliżone parametry ) jest to samo.

Ryltar

Cytatbo nie masz GF2 ;p

Bo GF 2 to gowno wole radeona.

Dev

CytatBo GF 2 to gowno wole radeona.

To kup mi nową kartę graficzną  :P

Dymek - miałem to samo, ustaw sobie wsio na lower detail, npc limit na jak najmniejszy i rozdzielke 800/600. U mnie pomogło :P

takashi

...Albo zmien komputer  na taki z dyskami SATA ;D

Sam posiadam WD 120GB na ata100 i co z tego ze gra smiga az milo na full detalach 4xAA skoro przy frapsowaniu mam 15 fps?:)

Padz0nk

Jezeli o mnie chodzi to mam 512 ram , 2500+ barton , GF 5200 i przy frapsowaniu takiego malego pvp tzn 9vs9 np w TOI (na No npc limit, low textures/models)  mam okolo 22-25 fps, moze za duzo ustawiliscie w frapsie ? Ja nagrywam na 23 klatkach an sekunde czyli taka przecietna ilosc jak na filmie.

takashi

Z twoimi ustawieniami mialbym 30 fps przy frapsowaniu;)

Tu chodzi raczej o szybkosc  przesylu danych na dysk i zapisu na niego- poprostu ata to juz dzisiaj przestarzale rzeczy:) (wysluzony dysk tez daje o sobie znac...)

Dam sobie glowe uciac ze przy nowym dysku i SATA problem zniknie.....tylko zmieniac plyte glowna i dysk dla frapsa? Ja sobie odpuszcze i pogram w high detail z 4xAA bez frapsowania:p Spielbergiem nie bede;)

Dymek69

Problem z iloscią klatek na sekunde mam rozwiązany, lecz pojawił sie następny problem, mianowicie jest to brak uruchomienia sie Frapsa :D Nie reaguje kompletnie, nie można go włączyc :/ W rejestrze juz grzebałem i usuwałem, ale to nic nie daje.

Dev

zepsuta wersja frapsa, scioagnij inna ...

Dymek69

Mam chyba z 10 tych wersji, kazda nie działa, kumplowi działają bez problemu.

Dev

dziwne ... ściągnij tego starego frapsa (1.9D) co obcina ekran i zobacz czy też sie nie włączy ...

Tyr

Lineage 2 Classic EU