Witaj
Gość

Wątek: Gladiator vs Tyrant  (Przeczytany 107619 razy)

• Pochwał: 1

Odp: Gladiator vs Tyrant
« Odpowiedź #225 dnia: Lipiec 10, 2009, 06:22:49 pm »
No cóż, masz rację, tyrka maiłem w łapię tylko tyle co mój brat nim grał przez 4 miechy (retail ofc) i wbił 77 lvl, ale myślę, że inni użytkownicy chętnie skomentują twoje rewelacyjne pomysły i nowatorskie odkrycia :)
ale to nie jest zadne odkrycie :P ludzie na offie juz od dawna maja takie setupy, mysle zreszta ze jest najlepszy. ofc na privach ludzie tak nie robia, hmm moze dlatego zaden glad ani tyrant jeszcze mnie nie pokonal na "loll2jlol" jak to ktos ujal  :)
o kurfa to ja chyba nie gralem na retailu skoro przez 3 lata ani 1 takiego tyrka nie widzialem O.O
Klotnie na forach internetowych sa jak zawody w zakladzie psychiatrycznym... Czy wygrasz czy przegrasz to i tak jestes pojebany...

• Pochwał: 27

« Odpowiedź #226 dnia: Lipiec 10, 2009, 07:55:40 pm »
Te fisty Health to już przeżytek, ale z tym IC to nie wiem czemu się śmiejecie. Chociażby HelstadCur ma/miał oba sety i zmieniał jak mu potrzeba było więcej p.def. Wielu tak robi zresztą.
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 07:58:05 pm wysłana przez Frohike »

• tsubasa fan
« Odpowiedź #227 dnia: Lipiec 10, 2009, 08:24:00 pm »
Te fisty Health to już przeżytek
why? :P pisze o bardziej powszechnym sprzecie, zreszta health w ds to wciaz dobry wybor
ale z tym IC to nie wiem czemu się śmiejecie. Chociażby HelstadCur ma/miał oba sety i zmieniał jak mu potrzeba było więcej p.def. Wielu tak robi zresztą.
+1, zreszta nie wiem co widzicie w tym lighcie bo 10+speeda to nic a traci sie kosmicznie na pdef i sporo na hp (mozna tez nosic 2 sety na nie-wojow jak ww Helstad)
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 08:29:34 pm wysłana przez Kwadrat »

• Pochwał: 27

« Odpowiedź #228 dnia: Lipiec 10, 2009, 08:49:50 pm »
Te fisty Health to już przeżytek
why? :P
Bo to Health było potrzebne głównie do Bizona, ale teraz ten totem ma 10 min reuse (z buffami + Tezza chyba 7?), więc bierze się Focus jako SA i korzysta z Hawka. Bizona okazyjnie jak potrzeba.

PS.
Acha, no i ten 10 sec Celestial się wyłącza jak zaczynasz bić, więc odpada ta taktyka, "30% skille + bariera, okgo".
« Ostatnia zmiana: Lipiec 10, 2009, 08:56:27 pm wysłana przez Frohike »

• tsubasa fan
« Odpowiedź #229 dnia: Lipiec 10, 2009, 09:15:24 pm »
ale ten health nie polega na tym, ze jest do buildu z bizonem itd, tylko do tego ze masz wiecej hp -> mozesz dluzej korzystac ze skili  :) hp to najwazniejsza rzecz u tyranta

• Pochwał: 0

« Odpowiedź #230 dnia: Lipiec 10, 2009, 10:39:21 pm »
A co ci da dodatkowe 2-3k hp? ! bułka więcej od nukera? 1 Stab więcej od daggera? A dodatkowy dex, str to już wymierne korzyści w całej perspektywie PvP. Jeżeli nie jesteś w stanie kogoś zabić na powiedzmy 10k HP, to na 13k HP tego tym bardziej nie zrobisz. Tak już ta gra zbudowana jest, że kto robi postać pod defensywę/survival kończy z przeciwnym do zamierzanego skutku.
Alarion - EdgeWalker   {Amber} Party Leader
ArcheAge  Server: Kyprosa! / West side

Cat Drama Maker

« Odpowiedź #231 dnia: Lipiec 11, 2009, 02:07:15 am »
Setup, który podał kwadrat wbrew pozorom to jeden z lepszych dla tyrka na 1vs1/małe pvp bez full buffa, no i jedyny słuszny oli setup. Wystarczy posiadać 2 sety w zapasie, a te -9 speed nie jest takim problemem-new rabbit ftw.
Co do walki tyr vs glad, to ten setup z ic i ogrem dawał radę(w sensie, że to raczej glad obrywał większość czasu) przed wejściem interlude, gdzie tyr nie potrzebował 50% więcej attack speed zeby spamować skillami jak glad, co przy uzyciu ogra stawało się niemożliwością.
I teraz rodzi sie pytanie- czy ta zmiana z interlude została zachowana? Jeśli tak, to tyr ma 50% wolniejszy reuse skilli niż glad i nie da rady już tego nadrobić- co jak dla mnie jest wyrokiem śmierci dla tyrka.
...

• tsubasa fan
« Odpowiedź #232 dnia: Lipiec 11, 2009, 08:41:53 am »
A co ci da dodatkowe 2-3k hp? ! bułka więcej od nukera? 1 Stab więcej od daggera? A dodatkowy dex, str to już wymierne korzyści w całej perspektywie PvP. Jeżeli nie jesteś w stanie kogoś zabić na powiedzmy 10k HP, to na 13k HP tego tym bardziej nie zrobisz. Tak już ta gra zbudowana jest, że kto robi postać pod defensywę/survival kończy z przeciwnym do zamierzanego skutku.
ale nie wiem do konca do czego zmierzasz. sugerujesz ze focus jest lepszy? czy crit.stun?
po drugie health dla tyranta jest swietnym sa i nie zamienilbym go na nic innego z 1 powodu -> powoduje ze moge dluzej bic skilami. moze akurat ten health uratuje mnie przed nukerem czy daggerem, bo zdaze walnac mu blastera/hurri.
co do tych wymiernych korzysci: str ofc ale dex? 5accu/evasion, 30a speed, 10speed ftw tak? nie powiem, oryginalne ale nie wpadlbym na to, zeby dodawac tyrantowi dex.. (szczegolnie ze traci mnostwo hp)

PS. jak walczysz z takimi tyrantami to nie dziw sie ze dostaja po dupie
peed zeby spamować skillami jak glad, co przy uzyciu ogra stawało się niemożliwością.
I teraz rodzi sie pytanie- czy ta zmiana z interlude została zachowana? Jeśli tak, to tyr ma 50% wolniejszy reuse skilli niż glad i nie da rady już tego nadrobić- co jak dla mnie jest wyrokiem śmierci dla tyrka.
wlasnie o to chodzi, ze teraz reuse hurri = reuse tss i podobnie z blasterem (chyba nie taki sam ale podobny), wiec glad nie ma teraz zadnych argumentow na rozwalenie tyranta, ktory ma wszystkiego wiecej (moze nie dmg, ale ma duzo wiecej p defa i to wystarczy)

• Banned

• Pochwał: 4

« Odpowiedź #233 dnia: Lipiec 11, 2009, 09:44:12 am »
ale ten health nie polega na tym, ze jest do buildu z bizonem itd, tylko do tego ze masz wiecej hp -> mozesz dluzej korzystac ze skili  :) hp to najwazniejsza rzecz u tyranta
hp rzecz najważniejsza? a ja zawsze myślałem, że crt.rate i attack speed, o ja nub : <

reuse hurri=reuse tss i dmg z tss>dmg z hurri

glad ma argumenty na rozwalenie tyrka :)

a i jak zmienili znaczenie evasion - to tyrka też dotyczy ten większy dmg jak go trafią (w końcu light user)?
I'm offline.

• Veni, vidi, vici...
« Odpowiedź #234 dnia: Lipiec 11, 2009, 12:04:10 pm »
Crit rate i atk speed to na buffie jak używamy hawka i zealot. Przy użyciu skilli HP raczej ważniejsze, a o tym właśnie piszą koledzy.

• tsubasa fan
« Odpowiedź #235 dnia: Lipiec 11, 2009, 12:54:15 pm »
hp rzecz najważniejsza? a ja zawsze myślałem, że crt.rate i attack speed, o ja nub : <
crit rate i a speed najwazniejszy w pvp z gladem, gdzie walisz tylko ze skili? hmm
a i jak zmienili znaczenie evasion - to tyrka też dotyczy ten większy dmg jak go trafią (w końcu light user)?
co Ty sie doczepiles tego light  :P tyrant bedzie w HVY tak samo mozna powiedziec ze glad bedzie w lighcie

Crit rate i atk speed to na buffie jak używamy hawka i zealot. Przy użyciu skilli HP raczej ważniejsze, a o tym właśnie piszą koledzy.
no wlasnie o tym mowie, jakis lol atak speed czy critical sie nie liczy tylko hp, p def, p atak, a w tym tyrant przoduje

• Twój stary
« Odpowiedź #236 dnia: Lipiec 11, 2009, 04:00:37 pm »
Bo wy mówicie trochę o czym innym.
IC, fisty z health -9 dex to build na arenę/oly/małe pvp/ganki
I sprawował się na oly świetnie.

Ale kto będzie tyrantem spamował skillami na mass pvp na endgame, jak na hawku będzie 100x lepszy dps
A pod hawka potrzeba fisty z health i light set, bo nie dobiegając do enemy ciężko będzie mu zrobić jakiś dps. A co do IC, to w porównaniu z draco np. na Oly jest świetny, ale to chyba przed wprowadzeniem s80 niestety :>.

:( Twój Stary

• Veni, vidi, vici...
« Odpowiedź #237 dnia: Lipiec 11, 2009, 04:22:17 pm »
Przy enchancie na atrybut może i skille nie będę bezsensowne.

• tsubasa fan
« Odpowiedź #238 dnia: Lipiec 11, 2009, 04:26:19 pm »
jak to o czym innym? mowimy o glad vs tyr a nie o mass pvp :P ewentualnie o 1vs1

• Pochwał: 2

« Odpowiedź #239 dnia: Lipiec 11, 2009, 11:10:00 pm »
jak to o czym innym? mowimy o glad vs tyr a nie o mass pvp :P ewentualnie o 1vs1
a jaki tyrant robi setup pod taką walkę? raczej większość robi pod mpvp i kox (czyt: hawk setup) i nie zmienia go specjalnie na walkę z gladem (ale np set to może i zmienić)

« Odpowiedź #240 dnia: Lipiec 12, 2009, 12:00:35 am »
Też sądzę, że nawet jeżeli IC ma jeszcze profity (które i tak wg mnie bladną w świetle s80, ale nvm) na small scale PvP, to inne rozwiązania raczej odpadają. To że mówimy o walce profka xxx vs profka yyy nie oznacza, że składamy build tylko pod tę jedną profesję by wygrać.

Ale nawet i z tym dalej twierdzę, że Glad ma przewagę. Wynika ona chociażby z tego, że w poprzedniej kronice, gdzie Tyr był mocniejszy, to glad umiał czasem wygrać. Teraz to on dostał większego boosta od Tyra.

I jeszcze jedno, jeżeli rozpatrujecie bicie Glada regularami, to jest to lekko poroniony pomysł ze względu na ripostę... Na taki DPS z regularów ten skill jest naprawdę morderczy. Confirmed in many duels.

Cat Drama Maker

• SERIAL KILLAH!
« Odpowiedź #241 dnia: Lipiec 12, 2009, 12:06:26 am »
Wyjaśnij mi co takiego dostał glad w finalu czego nie dostał tyr.

« Odpowiedź #242 dnia: Lipiec 12, 2009, 01:43:29 am »
Reuse skilli jest dużo bardziej na + dla Glada niż dla tyrka, bo u niego one odgrywają dużo większą rolę. One były już mocne bez elementala, teraz z nimi są jeszcze mocniejsze.

Odpada też możliwość zabicia glada regularami na bizionie/zealocie podczas bariery (zmiana w działaniu celestiala)

Ucieczka tyrka też jest utrudniona, bo sonic move ma 15 sec re use, więc teraz to kwestia chwili.

Skill z 83 co daje instant naładowanie pozwala gladowi użyć 2 bardzo silnych serii combo, które zna dobrze mój kolega (w teori, bo jeszcze 83 nie wbił, ale na PTS już testował), podczas gdy dla tyrka one nie mają aż takiego znaczenia te ładunki.

Nie jestem również pewien, czy od finala obrażenia od "bananka" nie zaczęły zależeć od ilości ładunków. Wcześniej było chyba tak, że po prostu zjadąło te 3-4 ładunki i zadawło w miarę stały damage (ew. scrytowany)

Również chyba(?) więcej skilli glada ma możliwość scrytowania skilli i nieco częściej od tyrka (z mocih obserwacji i gdy pytałem się2 high lvlowych tyrantów ile/jak często crytują im się skille)

Duelist spirit można enchantować teraz na power, co daje nam na +10 około +10% kolejnego bonusu w PvP damage.

O weapon blockade nie piszę, ale to uber hax jak u kamaela, więc nie ma za dużo do pisania.

Zapomniałem jeszcze kilka rzeczy, ale takie najważniejsze właśnie ująłem :)

Cat Drama Maker

• SERIAL KILLAH!
« Odpowiedź #243 dnia: Lipiec 12, 2009, 04:58:20 am »
DMG skilli zużywających sonic focusy zawsze zależał od ich ilości, a częstość krytów zależy od STR którego bazowo chopaki mają tyle samo więc to modyfikujemy tylko przez dye i set i są ta raczej różnice niezauważalne. Rzeczywiście widzę teraz, że glad ma łatwo z tyrem ale dopiero na 83 i imho przy średnim buffie. Na full tyrant wyciągnie sobie na lajcie ponad 2k p.defa w IC, a już nie chce myśleć ile w dynasty, które pojawiły się u nas na serwie niedawno, a wtedy ten dmg ze skilli już nie jest taki super i myślę że tyru spokojnie nam wsysa zrobi regularami posiłkując się swoim OE stunem przy okazji, a w razie potrzeby zealot + bison przy ok.5k hp i ponad 2k p.defa to jest potężna rzecz w 1vs1. No i tyrek zawsze ma więcej elementu przez swoje dark form.

• tsubasa fan
« Odpowiedź #244 dnia: Lipiec 12, 2009, 08:30:18 am »
Reuse skilli jest dużo bardziej na + dla Glada niż dla tyrka, bo u niego one odgrywają dużo większą rolę. One były już mocne bez elementala, teraz z nimi są jeszcze mocniejsze.
hmm glad jest tutaj na +, skoro mial bazowy 50% szybszy reuse a teraz maja taki sam? :P
Odpada też możliwość zabicia glada regularami na bizionie/zealocie podczas bariery (zmiana w działaniu celestiala)
ta taktyka i tak nic nie znaczy bez full buffu
Ucieczka tyrka też jest utrudniona, bo sonic move ma 15 sec re use, więc teraz to kwestia chwili.
tyrant nie bedzie uciekal
Skill z 83 co daje instant naładowanie pozwala gladowi użyć 2 bardzo silnych serii combo, które zna dobrze mój kolega (w teori, bo jeszcze 83 nie wbił, ale na PTS już testował), podczas gdy dla tyrka one nie mają aż takiego znaczenia te ładunki.
tu sie zgadzam, jest na +
Również chyba(?) więcej skilli glada ma możliwość scrytowania skilli i nieco częściej od tyrka (z mocih obserwacji i gdy pytałem się2 high lvlowych tyrantów ile/jak często crytują im się skille)
szansa na cryt zalezy tylko od str, czyli maja taka sama
Duelist spirit można enchantować teraz na power, co daje nam na +10 około +10% kolejnego bonusu w PvP damage.
tu tez sie zgadzam
O weapon blockade nie piszę, ale to uber hax jak u kamaela, więc nie ma za dużo do pisania.
niby tak, ale pamietaj ze po pierwsze nie musi wejsc, po drugie mozesz se odbic a po 3 bariera sie przydaje zeby "zniwelowac" ten skill ^^

ok, doliczylem sie 3 istotnych "plusow", teraz tyrant:
-170 element, 20 wiekszy od glada
-przegiete totemy, w szczegolnosci ogr
-maximum focus force, ktory moze nie jest az tak przydatny jak u glada ale jednak
-force of destruction, ktory po prostu wgniata glada w ziemie bo nie ma czym na niego odpowiedziec (jak kiedys dalo sie walczyc, to teraz dodatkowy skill z dmg jak hurri i szansa na dot)
-i najwazniejsze - reuse skili jest w koncu podobny, wiec glad traci swoja zalete dzieki ktorej (czasami) rozwalal tyranta, a z ww forcem mozesz wyciagnac nawet wiekszy dps niz glad (pomimo haxed duelist spirit)

edit:
a jaki tyrant robi setup pod taką walkę? raczej większość robi pod mpvp i kox (czyt: hawk setup) i nie zmienia go specjalnie na walkę z gladem (ale np set to może i zmienić)
ale tyranci nie robia tego setupu pod walke z gladem, tylko ogolnie pod oli/1 vs 1/small pvp. na mass tyrant i tak nie zrobi duzo wiec nie ma sensu zmieniac dye, dex dawal, daje i bedzie dawal gowno dla orkow (13dexa-50 atak speeda wpw),a na farme mozna zalozyc fisty z focusem i po problemie
« Ostatnia zmiana: Lipiec 12, 2009, 08:45:27 am wysłana przez Kwadrat »

• whatever.
« Odpowiedź #245 dnia: Lipiec 12, 2009, 01:34:52 pm »
No i warto wziac pod uwage stuna tyrka, liczac ze to normalne pvp "z cp potami" to na stunie tyrant moze miec szanse zadac wiecej dmg w hp ktorego raczej glad nie wyspamuje.
new future.

• Pochwał: 2

« Odpowiedź #246 dnia: Lipiec 12, 2009, 04:17:24 pm »
imo na oli glad>tyrek

« Odpowiedź #247 dnia: Lipiec 12, 2009, 04:32:13 pm »
Co do weapon blockade, to pragnę zauważyć, że to skill z 81, a jeżeli disarm kamaela wchodzi enchantowany na chance +8 z częstotliwością 60-70% (confirmed by Słoń) to weapon blockade będzei wchodzić tak samo, lub lepiej.

No cóż, mimo twych argumentów, ja dalej twierdzę, że Glad ma sporo większe szanse, ale chyba póki tyrka +79 nie dorwiesz na odku (najlepiej na penixie by pobić się z naszym kumplem, Dantem - właścicielem glada) to obaj będziemy tkwić w swych przekonaniach :)

Cat Drama Maker

• tsubasa fan
« Odpowiedź #248 dnia: Lipiec 12, 2009, 05:29:07 pm »
/agree nie ma juz sie co spierac bo wszystko zalezy od szczecia :P dajmy na to 50% na 50%

• Pochwał: 10

• It's gonna be Legen - wait for it - dary!
    • Diablo 3 Clan League
« Odpowiedź #249 dnia: Lipiec 12, 2009, 05:30:19 pm »
i tak obu pocisnie tehacz :D

no :D taki j/k dla rozluźnienia sytuacji :D
Arrissa, Franz
ADV80+/WC75+ nobless //retired

Kherith, Lancer
GH84+/DA75/WL75/BD62+  //retired

Madith, Core
Yul 85+                                  //retired

Diablo 3 Clan League